Zoek naar:

Als zzp’er werk je zelfstandig en over het algemeen meestal ook alleen. Het kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm is dan ook het meest voor de hand liggend. Zodra je jezelf bij de Kamer van Koophandel in gaat schrijven om als een geregistreerde zzp’er aan de slag te kunnen zul je een rechtsvorm moeten kiezen. De meest voor de hand liggende keuzes voor een zzp’er zijn een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Maar wat is een eenmanszaak nu eigenlijk precies? In het hieronder volgende artikel vind je meer informatie over de eenmanszaak.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een Nederlandse rechtsvorm die je officieel in staat stelt om bedrijfsmatige activiteiten uit te kunnen voeren. Een eenmanszaak wordt over het algemeen in het begin opgericht door één persoon. Die persoon is eigenaar van de eenmanszaak en die persoon is ook hoofdelijk aansprakelijk voor de eenmanszaak. Dit houdt in dat je als eigenaar van een eenmanszaak met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de zaak. Gaat je eenmanszaak failliet, dan ga je als privépersoon hoogstwaarschijnlijk ook failliet.

Eenmanszaak oprichten als zzp’er

Een eenmanszaak oprichten bestaat uit een paar onderdelen. Ten eerste doe je er voor jezelf goed aan om een ondernemingsplan te schrijven. Dit is niet verplicht en je doet het puur voor jezelf, maar het geeft je wel een heel goed beeld van wat je kunt verwachten van je activiteiten als zzp’er en wat niet. Het is ook slim om in dit stadium alvast goed na te denken over een naam voor je eenmanszaak. Ga je onder je eigen naam werken of wil je een echte bedrijfsnaam gaan gebruiken? In het laatste geval is het raadzaam om vooraf even te checken of een bedrijfsnaam die je wilt gaan gebruiken nog vrij is in het Handelsregister.

Afspraak Kamer van Koophandel

Vervolgens maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel en je schrijft je voor € 50,- in bij het Handelsregister. Daarna ontvang je een KvK en een BTW nummer voor je eenmanszaak. Deze registratienummers heb je nodig bij allerlei transacties en handelingen die je als zzp’er moet doen tijdens de uitvoering van je werk. De Kamer van Koophandel zorgt er voor dat je als zzp’er ook automatisch wordt ingeschreven bij de belastingdienst als eigenaar van een eenmanszaak.

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak is de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat je als zzp’er zelf, als privépersoon, verantwoordelijk bent voor alle handelingen van je eenmanszaak. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Dat is op zich niet zo erg, maar op het moment dat er schulden zijn, dan zullen die ook op jouw privévermogen verhaald kunnen worden.

Dit is meteen de reden waarom veel eigenaren van een eenmanszaak hun huwelijk op huwelijkse voorwaarden afsluiten. Zo blijft het privévermogen van je partner in elk geval buiten schot in geval van bijvoorbeeld een faillissement.

Belasting bij een eenmanszaak

Als eigenaar van een eenmanszaak zul je als zzp’er uiteraard ook belasting moeten betalen aan de Nederlandse Staat. Wel heb je soms een paar voordelen, zeker als je een startende ondernemer bent en als je voldoende uren werkzaam bent voor je eenmanszaak. Om precies te weten voor welke belastingvoordelen je in aanmerking kunt komen doe je er goed aan om even zelf navraag te doen bij de belastingdienst of de Kamer van Koophandel.

Starters aftrek, BTW en KOR

Heel waarschijnlijk kom je als startende zzp’er in aanmerking voor de startersaftrek en wellicht hoef je ook geen omzetbelasting te betalen. Dit is afhankelijk van het feit of je wel of niet in aanmerking komt voor de Kleine Ondernemers Regeling. Je komt voor deze regeling in aanmerking als je op jaarbasis minder dan € 1.883,- aan BTW kwijt bent.

Startersaftrek is een belastingvoordeel dat je voor de eerste drie jaar van je onderneming aan kunt vragen bij de belastingdienst. Wel gelden er een aantal specifieke voorwaarden om voor de startersaftrek in aanmerking te komen, dus even navraag doen bij de belastingdienst is altijd verstandig.

Inkomstenbelasting en zelfstandigenaftrek

Wat wel zonder navraag al vaststaat is dat je als zzp’er inkomstenbelasting over de winst van je verdiensten zult moeten betalen. De winst uit een eenmanszaak wordt door de belastingdienst doorbelast in box 1.

Wat ook (bijna) vaststaat is je recht als zzp’er op zelfstandigenaftrek van de belasting. Je moet hiervoor wel een minimaal aantal uren per jaar, aantoonbaar, werkzaam zijn geweest voor je eenmanszaak. Het zogenaamde urencriterium van de belastingdienst houdt in dat je minimaal 1225 uur gewerkt moet hebben als zzp’er in je eenmanszaak.

Voordelen van een eenmanszaak

Aan elke rechtsvorm kleven natuurlijk voor- en nadelen. Dat is geen nieuws. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een eenmanszaak voor jou? Hieronder zie je ze op een rij:

  • Oprichting kan snel geregeld worden
  • Inschrijving in Handelsregister gaat snel
  • Inschrijving in het Handelsregister kost je slechts vijftig euro
  • Je ontvangt direct een Kamer van Koophandelnummer
  • Je wordt automatisch aangemeld bij de Belastingdienst
  • Je ontvangt automatisch een BTW nummer
  • Je komt vaak in aanmerking voor meerdere belastingvoordelen
  • Je kunt in een eenmanszaak ook personeel laten werken

Nadelen van een eenmanszaak

Nadelen zijn er ook. Wellicht het grootste en meest in het oog springende nadeel is dat privé en zakelijk vermogen niet van elkaar gescheiden zijn. Dit betekent dat er zeker op financieel gebied nogal grote risico’s aan het oprichten van een eenmanszaak kunnen kleven. Om het overzichtelijk en vergelijkbaar te houden zie je hieronder de nadelen van een eenmanszaak nog even op een rij:

  • Je bent hoofdelijk aansprakelijk voor je eenmanszaak
  • Schade kan dus op jou als persoon verhaalt worden
  • Privé vermogen en zakelijk vermogen zijn niet gescheiden
  • Het vermogen van je partner kan ook in gevaar komen bij schulden
  • Startkapitaal lenen kan moeilijk zijn
  • Je bouwt geen aanvullend pensioen op
  • Je bent niet verzekert tegen arbeidsongeschiktheid

Tot slot

Je hebt kunnen zien dat een eenmanszaak kiezen als rechtsvorm om je werkzaamheden als zzp’er uit te kunnen voeren zowel positieve als negatieve eigenschappen heeft. Oprichten kost weinig en gaat snel. Maar de risico’s op het gebied van aansprakelijkheid zijn vrij groot.

Je zult in je beslissing over welke rechtsvorm je wilt kiezen dus een aantal zaken tegen elkaar weg moeten strepen. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Wat zijn de te verwachten risico’s die verbonden kunnen zijn aan het uitvoeren van je werkzaamheden. En welke financiële risico’s kun en wil je lopen.

Als je alles goed voor jezelf op een rijtje hebt gezet, het liefst door het schrijven van een goed, eerlijk en helder ondernemingsplan, dan weet je of een eenmanszaak voor jou als zzp’er de goede keuze zal zijn.

Wat heb je nog meer nodig? Het is niet verplicht, maar je kan overwegen om een boekhouder in te huren en een zakelijke rekening te openen. Dit zal een boel tijd schelen!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie