Zoek naar:

Ik moest de precieze datum even opzoeken, maar op 3 juli 2016 heb ik een gratis proefaccount aangevraagd bij e-Boekhouden.nl en een week later – op 11 juli – heb ik mijn account geactiveerd.

Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder (update: 5 jaar verder!), dus voldoende ervaring gehad met e-Boekhouden.nl voor een redelijk gefundeerde review. Voor twijfelaars misschien interessant om wel of juist niet voor e-Boekhouden.nl te kiezen.

Voor startende ondernemers is e-Boekhouden.nl gratis. Meer weten? Klik hier.

e-boekhouden ervaring

Ik gebruik e-Boekhouden.nl niet voor super ingewikkelde dingen. Ik gebruik het om:

 • offertes en facturen te maken en te versturen naar klanten
 • openstaande facturen (debiteuren) bij te houden
 • kosten bij te houden en inzichtelijk te krijgen
 • inzicht te krijgen in mijn resultaten en winst (balans & winst- en verliesrekening)
 • btw aangifte te doen

Hier is mijn e-Boekhouden review met de voordelen, nadelen, positie in mijn boekhoud rankings en tot slot een korte samenvatting.

1. Voordelen van mijn e-Boekhouden ervaring

Voordat ik specifiek in ga op het boekhoudpakket, wil ik het grootste voordeel benadrukken van e-Boekhouden.nl:

Voorheen gebruikte ik Excel. Maar door e-Boekhouden.nl is de tijd die ik besteed aan het maken, versturen, bijhouden en verwerken van facturen, kosten en bonnetjes aanzienlijk verkort van ~30 minuten per klant naar ~5 minuten per klant. Als je die tijd naar je uurtarief omrekent… dan is dat een hoop geld.

Dus ongeacht welk boekhoudprogramma je wil gaan gebruiken, dat is mijn gouden regel. 30 minuten is wat ik per maand aan mijn administratie besteed.

Dit zijn mijn 5 voordelen van e-Boekhouden.nl:

1. Super makkelijk als je geen boekhoudkennis hebt

Oké, bijna alle online boekhoudpakketten zeggen dat ze makkelijk in gebruik zijn, maar dat betekent niet dat alle pakketten dat ook waarmaken.

e-Boekhouden.nl houdt in ieder geval haar woord en is hierin naar mijn mening een stap verder dan andere boekhoudpakketten. Het is een uitgebreid pakket dat alle functies – behalve kilometerregistratie – biedt die ik en de gemiddelde zzp’er nodig hebben.

Ondanks dat alle (ook complexere) functies aanwezig zijn vind ik e-Boekhouden.nl super simpel en overzichtelijk. Daardoor is het online programma ook goed te gebruiken door zzp’ers zonder boekhoudkennis.

e-Boekhouden.nl is ook makkelijk te gebruiken door zzp’ers zonder boekhoudkennis

Begrijp me niet verkeerd, je moet wel in het pakket duiken. Nieuwe software of online programma’s zijn altijd overweldigend, je zult wat tijd moeten investeren om wegwijs te worden en het programma te leren kennen.

e-Boekhouden.nl helpt je daar prima bij, door:

 • het aanbieden van goede videotrainingen/e-learning waar ik best wat aan gehad heb om op te starten.
 • uitgebreide kennisbank
 • snelle reactie bij vraag om support. Per mail en telefonisch. Dat heeft mij goed op weg geholpen met het pakket.

Helpdesk is top, snelle response en ze helpen ook met boekhoud gerelateerde vragen

Ik heb verschillende keren contact gehad met de supportdesk en heb tot nu toe altijd binnen 15 minuten antwoord gekregen.

De support is kundig, mijn probleem is meestal in één mail opgelost, dus geen op-en-neer mails zoals bij veel andere prijsvechters.

Ze schromen overigens ook niet om even te bellen en telefonisch bepaalde functies of problemen toe te lichten als reactie op je supportvraag.

Goedkoop. Voordeliger dan veel alternatieven

e-boekhouden prijzen

e-Boekhouden.nl komt met alle functionaliteiten het dichtst in de buurt bij uitgebreide pakketten zoals Exact die door grote bedrijven gebruikt worden, maar dan met een aantrekkelijk prijskaartje. Met € 9,95 per maand zijn er niet veel goedkopere pakketten dan e-Boekhouden.nl.

Voordelig als zzp’er, en in je startjaar waarin je omzet waarschijnlijk wat lager ligt gebruik je e-Boekhouden.nl gratis.

Als je net begint als zzp’er heb je misschien geen idee hoeveel boekingen je per jaar gaat doen. En weet je dus ook niet of je het zzp/mini pakket of het standaard pakket nodig hebt. Ter referentie: een gemiddelde zzp’er doet 160 transacties per jaar. Daarmee heeft het grootste deel van de zzp’ers genoeg aan het zzp/mini pakket.

Betalingen lopen per maand. Dat betekent dat je ook per maand kunt stopzetten.

Probeer e-boekhouden.nl 15 maanden gratis
speciaal voor zzp’ers zonder boekhoudkennis

Prima videocursus boekhouden (en andere informatie) die gratis is

Ieder programma werkt net iets anders en ieder programma richt zijn functionaliteiten net iets anders in. Toen ik begon had ik al wel boekhoudkennis, maar ik wist niet hoe ik e-Boekhouden.nl moest gebruiken.

De eerste keer dat ik inlogde kwam ik op het volgende scherm en had ik geen idee wat ik moest doen:

e-boekhouden ervaring

Moet ik het pakket eerst nog inrichten? Configureren? Mijn persoonlijke voorkeuren aanpassen? Instellingen wijzigen?

Hierin is e-Boekhouden.nl niet echt duidelijk. Er is geen overzichtelijk dashboard of desnoods een link naar videotrainingen om te starten met het pakket wat ik verwacht zou hebben.

knowledgebase

Maar gelukkig is er de support knop. Daarmee kom je op een nieuw scherm met een knowledgebase, handleidingen, videotrainingen en een gratis cursus boekhouden.

Knowledgebase: handig als ik snel even iets moet opzoeken of niet weet waar ik een bepaalde functionaliteit kan vinden. Je voert een zoekterm in (bijv. ‘btw aangifte’) en je krijgt een FAQ te zien met alle gerelateerde vragen en antwoorden.

Handleidingen: bij e-Boekhouden.nl zijn er een stuk of 50 zeer gedetailleerde handleidingen (in PDF) beschikbaar voor als je in een specifieke functie wil duiken. Bijvoorbeeld om een automatisch koppeling te maken met een andere applicatie (bankrekening, webshop of kassa) en wat ingewikkeldere functionaliteiten zoals een ledenadministratie of afschrijvingen.

handleidingen

Zelf heb ik de handleidingen niet veel gebruikt. Ik ben geen grote fan van lezen en vermijd de handleidingen dus zoveel mogelijk. Maar bij het opzetten van mijn bankkoppeling met Knab en het instellen van mijn vaste activa hebben de handleidingen me goed verder geholpen. Er wordt stapsgewijs beschreven wat je moet doen en de instructies worden ondersteund met afbeeldingen.

videocursus

Videotrainingen: Deze rubriek is top als je net begint met e-Boekhouden.nl (of boekhouden in het algemeen) en dit is hoe ik e-Boekhouden.nl onder de knie gekregen heb.

De eerste drie videotrainingen duren ongeveer een uur en leren je precies hoe het programma werkt. Door deze trainingen kwam ik erachter hoe ik verder kom dan het beginscherm bij de eerste keer inloggen en hoe ik de boekhouding inricht en gebruik.

videotraining

De andere twee trainingen (afsluiten boekjaar en PSP configuratie) zijn niet noodzakelijk om te bekijken. Die zijn alleen van toepassing bij het einde van het boekjaar of als je je klanten de mogelijkheid wil geven om je facturen direct te betalen met iDeal, creditcard of PayPal.

Cursus: tot slot is er nog een cursus boekhouden beschikbaar. Die heb ik zelf niet gevolgd, maar ik heb er wel even snel doorheen geklikt. De cursus vind ik niet super, het is vrij theoretisch en taaie stof.

In de cursus wordt meer ingegaan op de traditionele manier van boekhouden, terwijl je dat in principe niet meer nodig hebt. Het pakket zelf is namelijk zo ingericht dat zzp’ers zonder boekhoudkennis e-Boekhouden.nl ook prima kunnen gebruiken. Als je meer wil weten over administratie voeren en er geïnteresseerd in bent, is het een interessante cursus. Maar anders zou ik er lekker van af blijven.

Als je er met alle informatie en bronnen die e-Boekhouden.nl verstrekt nog niet uitkomt, dan is er natuurlijk altijd nog de supportdesk.

Je kunt de kennisbank en video’s van e-Boekhouden.nl bekijken als jij je gratis hebt aangemeld.

2. Nadelen

Mijn e-Boekhouden.nl ervaring zou geen complete review zijn zonder de problemen te benoemen waar ik tegenaan loop.

Ik heb in de afgelopen jaren veel boekhoudpakketten uitgeprobeerd en over alle pakketten een review geschreven. e-Boekhouden.nl komt een heel eind, (het verste van allemaal) maar helaas is geen een pakket perfect. De ergernissen die ik met e-Boekhouden ondervind zijn:

Facturatiemodule onoverzichtelijk

Iets waar ik het even over moet hebben is de facturatiemodule van e-Boekhouden.nl.

factuur -eboekhouden

Mijn facturen die ik met de facturatiemodule maak zien er prima uit. E-Boekhouden.nl hanteert een mooie format dat een overzichtelijke en simpele factuur genereert.

Ziet er prima uit.

ervaringen

Maar de facturatiemodule waar ik de facturen mee maak is wat minder gebruiksvriendelijk. Bij het toevoegen van een nieuwe factuur staan de gegevens van de vorige factuur nog in het scherm. Daar ben ik al een paar keer mee de mist in gegaan waardoor ik de factuur naar de verkeerde klant verstuurde. Best foutgevoelig dus.

De facturatiemodule moet het versturen van facturen gemakkelijker maken. Dat doet e-Boekhouden.nl wel, maar het zou nog een stuk makkelijker kunnen. Ik moet nu best veel doorklikken en zelf invullen.

Een factuurregel moet ik in een nieuw scherm aanmaken.. laden.. opslaan.. Dat kost tijd. En als ik de factuur wil mailen via het boekhoudpakket, dan kan dat niet direct bij het opslaan.  Daarvoor moet ik eerst navigeren naar facturen àemailen. Daar kan ik mijn opgeslagen facturen versturen. Dat proces is vrij omslachtig, wetende dat sommige andere boekhoudprogramma’s  de factuur automatisch versturen bij het opslaan. Oh, en om de facturen te verwerken in de boekhouding is weer een aparte handeling nodig.

Tot slot is het overzicht van mijn verstuurde facturen niet erg overzichtelijk. Ik kan niet in één oogopslag zien wat verstuurd is, welke facturen openstaan, verlopen zijn of al betaald zijn. Mijn facturen worden gelukkig vrijwel altijd op tijd betaald op enkele keren na,  waardoor het factuur overzicht geen probleem voor me is. Maar verstuur je veel facturen en wordt er vaak te laat betaald, dan kan het wat onoverzichtelijk worden.

Factureren met e-Boekhouden.nl werkt kortom wat omslachtiger dan nodig. Ik gebruik de facturatiemodule toch omdat het fijn aansluit op mijn boekhouding en er zijn verder geen grote gebreken, maar hier heeft e-Boekhouden.nl nog wat verbeteringen te maken.

Scan/mail en herken beschikbaar tegen kleine betaling

Allereerst: de scan/mail & herken functie maakt mijn leven een stuk gemakkelijker. Met mail & herken verwerk ik al mijn facturen iedere maand in een kleine 10 minuten. Ik ontvang gemiddeld 30 facturen per maand, voorheen deed ik daar zo’n 2,5 uur over. Het bespaart me dus twee uur per maand, da’s top.

Maar het kost me ook wat, namelijk € 5,70 per maand voor 30 facturen. Het is niet veel (twee koppen koffie) maar het feit dat ik moet bijbetalen voor aanvullende functies staat me een beetje tegen.

Gelijksoortige pakketten zoals Moneymonk hebben dezelfde functie gratis inbegrepen. Nu is e-Boekhouden.nl één van de goedkoopste pakketten en je hoort me dus ook niet over de prijs klagen. Maar ik betaal liever een iets hogere abonnementsprijs per maand waar alles in zit, dan dat ik iedere keer credits moet bijkopen voor deze herken service.

Scan/mail & herken is een superhandige en tijdbesparende functie die sinds een aantal jaar in de meeste boekhoudpakketten te vinden is.

Wat is het?

Je scant een inkomende factuur met de e-Boekhouden.nl app en het boekhoudprogramma verwerkt automatisch alle gegevens op de factuur. Alles wordt voor je ingevuld, van klantgegevens tot totaalprijs. Je hoeft zelf alleen nog te controleren of alles klopt en met één klik verwerk je de factuur in je administratie.

Mail & herken is ongeveer hetzelfde. Je scant de factuur niet in, maar mailt het naar een bepaald mailadres (bijv. 1234herken@e-boekhouden.nl) en het boekhoudprogramma verwerkt de factuur automatisch uit de email.

Scan & herken of mail & herken credits kosten bij e-Boekhouden.nl € 0,09 tot € 0,25 afhankelijk van hoeveel credits je koopt in één keer.

De grote pakketten zoals Exact hebben het al langere tijd en sinds een aantal jaar heeft e-Boekhouden.nl deze functie ook, net zoals de meest vergelijkbare pakketten moneybird en moneymonk. Enkele online boekhoudprogramma’s zoals Rompslomp lopen hier in achter en bieden deze functie (nog) niet aan.

Pop pop pop

Ander minpunt: telkens weer pop-ups. Veel dingen waar je op klikt openen in een nieuw venster. En dan bedoel ik niet een nieuw tabblad, maar een heel nieuw venster.

Als je een nieuwe klant toevoegt opent er een nieuw venster, net zoals bij het toevoegen van een productregel op de factuur. Het support tab opent ook in een nieuw venster, en als je een handleiding wil bekijken krijg je nóg een nieuw venster.

Het hindert me verder niet bij het voeren van de boekhouding, maar het is geen optimale gebruikservaring.

Verder is het design van e-Boekhouden.nl iets verouderd. Als designer stoor ik me er soms aan.

Design van het boekhoudpakket oogt verouderd

e-boekhouden-ervaring

e-Boekhouden.nl is niet hip, het is niet mooi. Het is een functioneel ontwerp, dat wel gelukkig.

Recentelijk (begin 2018) hebben ze het design van het online pakket deels geüpdate, wat een hele verbetering is.

Na de update:

ervaringen

Maar helaas is het design nog steeds niet echt van deze tijd en er is ongetwijfeld nog een verbeterslag mogelijk. Zeker in vergelijking met mooie pakketten zoals Moneybird en moneymonk.

Pluspunt is wel dat het gemakkelijke gebruik van het programma versterkt wordt door een simpel design. Op design lever ik wat in ten behoeve van de gebruikservaring.

3. Positie in mijn boekhoud rankings

Mijn e-Boekhouden ervaring is niet mijn enige boekhoud ervaring… Voor zzpdaily.nl schrijf ik namelijk reviews over allerlei boekhoud- en facturatieprogramma’s.

Ik open een gratis proefaccount (of neem een maandabonnement als er geen proefaccount is), gebruik het programma gedurende 30 dagen en deel vervolgens mijn bevindingen over het programma.

e-Boekhouden.nl is een uitzondering op mijn 30 dagen periode, dat is namelijk mijn standaard boekhoudpakket. Want ook ik heb een administratie 🙂

Maar doordat ik door de jaren heen zoveel verschillende programma’s gezien heb, kan ik een redelijke inschatting maken wat wel en wat niet werkt. Op basis daarvan heb ik een boekhoud ranking samengesteld, die vind je hieronder.

beste boekhoudpakket

e-Boekhouden.nl staat in de top 1 online boekhoudprogramma’s

Categorie:                                         positie
Boekhoudprogramma’s                  # 1 van 52

Doe jij je administratie nog in excel?
probeer e-boekhouden.nl 15 maanden gratis

speciaal voor zzp’ers zonder boekhoudkennis

geen verplichtingen

4. Mijn e-Boekhouden review in een notendop

e-Boekhouden.nl is makkelijk in gebruik, er is een goede videotraining/e-learning om op te starten, zeer complete help-sectie, en snelle reactie bij vraag om support. De facturatie module is helaas wat omslachtig in gebruik, het programma oogt gedateerd en voor mail en herken moet je extra bijbetalen. Al met al een makkelijk boekhoudpakket dat ik elke zzp’er kan aanbevelen.

Heb je wat gehad aan mijn e-Boekhouden review en wil je een account openen? Dan help je me enorm door dit linkje te gebruiken om naar e-Boekhouden.nl te gaan. Zo verdien ik een kleine commissie en het kost jou niets.

Nog wat extra informatie nodig over e-Boekhouden.nl? Lees dan verder, hieronder lees je hoe anderen e-Boekhouden.nl beoordelen, krijg je een lijst met alle features en supportmogelijkheden.

5. e-Boekhouden ervaringen van andere gebruikers

Ik beschrijf mijn e-Boekhouden review zo zorgvuldig mogelijk en baseer het volledig op mijn eigen ervaring, maar mijn e-Boekhouden ervaring is persoonlijk.

Daarom vind ik het belangrijk dat je ook op de hoogte bent wat anderen denken. Ik ben namelijk niet de enige die e-Boekhouden.nl gebruikt, er zijn meer dan 100.000 andere zzp’ers die ook e-Boekhouden.nl gebruiken.

trustpilot e-boekhouden

En wat is nou een betrouwbaardere bron voor klant ervaringen dan Trustpilot reviews.

Op het moment van schrijven heeft e-Boekhouden.nl 1103 Trustpilot reviews en wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 van 10.

Met 1103 reviews heeft e-Boekhouden.nl meer reviews dan elk ander boekhoudprogramma en met een klantervaring van 9,2 hebben ze ook de hoogste score.

De volgende stappen

Mijn ervaring met e-Boekhouden.nl is tot zo ver positief. Maar e-Boekhouden.nl is niet perfect en het is niet voor iedereen. Ik raad je daarom aan om:

 • op te schrijven waar je precies naar op zoek bent. Hoe veel klanten heb je, waar loop je tegenaan met je huidige boekhoudpakket (of excel), welke functionaliteiten heb je sowieso nodig en wat vind je belangrijk bij een boekhoudpakket?
 • Open een gratis proefaccount (geen credit card en geen betaling nodig) bij e-Boekhouden.nl. Kost je max. 2 minuten.
 • Kijk 15 minuten rond in het pakket en klik door. Upload wat facturen en kosten en ervaar het pakket zelf. Zo krijg je snel een beeld bij het pakket en kom je erachter of het pakket past bij jouw wensen

Benieuwd naar onze reviews over andere boekhoudprogramma’s? Bekijk onze vergelijking.

Welk pakket je uiteindelijk besluit te gebruiken – belangrijk is dat je minder tijd bezig bent met boekhouden en meer tijd met je core business. Veel zzp’ers nemen een boekhouder in de arm om hun administratie te laten controleren (of helemaal uit te besteden). Benieuwd naar de kosten? In dit artikel neem ik de kosten van boekhouders en accountants onder de loep.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

2 reacties

 1. Hi,

  Dank voor je uitgebreide review. Ik moet nog beginnen als ZZP-er en vraag me inderdaad af hoe je een rittenadministratie bijhoudt. Jij zegt dat dit niet kan met dit programma maar hoe doe je dat dan. Voor de belasting moet je dat toch toevoegen. Kan dat dan los of iets dergelijks?

  Hoor graag van je.

  Groeten,

  Sebastiën Brugman

  • Hoi Sebastien,

   Ja, je rittenadministratie kun je ook los bijhouden.

   Ik gebruik daar een handig excel template voor die je gratis kan downloaden.

   De excel sheet rekent alles automatisch door, weinig werk en zo gepiept dus.

   Mocht je echt iedere dag in de auto zitten voor zakelijke afspraken, dan kan je misschien kijken naar oplossingen die automatisch je ritten registreren aan de hand van GPS tracking. TrackJack en Routevision zijn twee bedrijven die automatische kilometerregistratie systemen aanbieden.

Schrijf een reactie