Zoek naar:

De meeste banken bieden een zakelijke spaarrekening waarmee je dus zakelijk spaart. Dit is sparen met het geld dat je met je bedrijf hebt verdiend. Je kunt, net als bij een normale spaarrekening, geld op deze rekening zitten, maar het er ook net zo makkelijk weer vanaf halen.

Zo’n zakelijke spaarrekening is gekoppeld aan je zakelijke bankrekening. Je kunt hiermee eenvoudig een deel van je verdiende winst opzij zetten – om dit later weer te investeren in je bedrijf. Handig als je een nieuwe computer nodig hebt, een pand wilt kopen óf voor tijdens maanden waarin je minder inkomsten hebt.

We nemen je hieronder mee langs de meest gestelde vragen rondom zakelijke spaarrekeningen.

Is het verplicht om een spaarrekening voor mijn onderneming te openen?

Dit is een vraag die we vaak krijgen van beginnende zzp’ers. We stellen altijd voorop dat het openen van een spaarrekening niet verplicht, maar wel een goed idee is. Het geeft je, net als bij privé sparen, de optie om een buffer op te bouwen. Je kunt hiermee bovendien voldoende geld opzij zetten voor een grote, toekomstige uitgave.

Plus – een spaarrekening kost niets. Je bank biedt deze rekening gratis aan als je hier al een zakelijke rekening hebt. Wil je een zakelijke spaarrekening openen? Dan is dat dus een fluitje van een cent.

Wat zijn de voordelen van een spaarrekening openen?

Sparen is niet verplicht, maar het is – zeker als zzp’er – een goede gewoonte om geld opzij te zetten. Je bent dan goed voorbereid op onverwachte, maar ook verwachte kosten in de toekomst.

Een aantal interessante voorbeelden van geld opzij zetten, zijn:

  • Je bent voorbereid op de belasting;
  • Je bouwt een financiële buffer op;
  • Je houdt rekening met toekomstige uitgaven.

Je bent voorbereid op de belasting

Een groot verschil tussen werken voor een baas en zelfstandig ondernemen, is de manier waarop je belastingen betaalt. Als je in loondienst bent, wordt er inkomstenbelasting ingehouden en pensioen opgebouwd voordat je je salaris krijgt. Lekker makkelijk, want zo weet je precies hoeveel geld je hebt om van te leven.

Ben je echter zzp’er? Dan betaal je je belastingen achteraf. Je verdient dus geld, maar pas aan het eind van het financiële jaar weet je hoeveel belasting je daarover betaalt. Ook moet je zelf voor je pensioensbijdrage én de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zwv) zorgen. 

Je spaarrekening kan dan als een spaarpotje dienen, waarin je elke maand een bepaald percentage opzij zet. Het hangt van je situatie af hoeveel dit is, maar je kunt het online berekenen óf even aan je boekhouder vragen.

Je bouwt een financiële buffer op

Zet je elke maand een bedrag opzij voor je belastingen? Dan kun je net zo goed iets extra’s opzij zetten op je zakelijke spaarrekening. Zo kun je een buffer opbouwen.

Zzp’ers hebben hier vooral baat bij. Een buffer is bijvoorbeeld handig tijdens rustigere periodes met minder inkomsten óf wanneer je niet kunt werken door een ziekte. Een appeltje voor de dorst, zeg maar.

Je houdt rekening met toekomstige uitgaven

Werk je nu thuis en wil je in de toekomst misschien een kantoorpand kopen? Heb je volgend jaar een grote marketingcampagne in de planning staan? Is het je droom om naast je website óók een app te ontwikkelen? 

Dit zijn allemaal grote uitgaven waarvoor je behóórlijk wat budget voor nodig hebt. Zakelijk sparen helpt je echter dit soort doelen na te streven. Maak van sparen een gewoonte en je ziet direct dat deze plannen niet onhaalbaar zijn. Goed voor je bedrijf én je motivatie!

Kun je een zakelijke spaarrekening zónder betaalrekening openen?

Het is bij de Nederlandse grootbanken (ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, et cetera) helaas niet mogelijk om een zakelijke spaarrekening zonder betaalrekening te openen. Dit kan echter wél bij sommige online en buitenlandse banken.

Je hoeft daardoor niet per se bij je eigen bank te sparen. Zakelijke spaarrekeningen vergelijken is altijd slim: zo weet je bijvoorbeeld bij welke bank je de hoogste rente krijgt. Let wel goed op de voorwaarden en of deze bij jouw situatie passen.

Kies ik voor een zakelijke spaarrekening bij mijn eigen bank óf ga ik voor iets nieuws?

De meeste ondernemers hebben een spaarrekening bij dezelfde bank als waar ze een zakenrekening hebben lopen. Dat heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je in zee gaat met een instantie die je vertrouwt en waarbij je klaarblijkelijk al goede ervaringen hebt.

Het nadeel is dat niet per se goedkoper is. Soms werkt een andere bank namelijk met gunstigere rentetarieven.

Tip: zorg dat je alle functionaliteiten en voorwaarden van de zakelijke bankrekeningen eerst goed met elkaar vergelijkt. Maak op basis daarvan een weloverwogen keuze. 

Wat zijn de voorwaarden voor het openen van een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening is er voor ondernemers; niet voor particuliere klanten. Wil je een spaarrekening zakelijk openen? Dan moet je kunnen bewijzen dat je ondernemer bent. Een bewijs dat door alle banken wordt geaccepteerd, is je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

De volgende soorten bedrijven kunnen een zakelijke spaarrekening openen:

  • Coöperatie
  • Eenmanszaak
  • Besloten vennootschap (bv)
  • Commanditaire vennootschap
  • Maatschap
  • Stichting
  • Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
  • Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wat is de beste zakelijke spaarrekening voor zzp’ers?

Spaarrekeningen voor ondernemers geven op het moment van schrijven (januari 2023) niet héél veel interest. Het percentage staat bij sommige banken op nul procent. Je krijgt alléén zakelijke spaarrente bij Knab (0,25%) en bij bunq (1,31%) – op een saldo tot €100.000.

We raden het je daarom aan om een spaarrekening te openen bij Knab, bunq óf de bank waar je al een zakelijke betaalrekening hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je alle zakelijke rekeningen vergelijkt en de voorwaarden goed leest.

Hoe kan ik een zakelijke spaarrekening openen?

Een spaarrekening voor je onderneming openen doe je simpel online. Je kunt de spaarrekening bij je eigen bank openen, maar ook bij een andere bank naar keuze. Dat kan in het laatste geval alléén als die bank zakelijk sparen zonder betaalrekening toestaat.

Auteur

Schrijf een reactie