Zoek naar:

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma van 2023?

Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers bestaan in vele soorten en maten. Sommigen kosten geld, anderen zijn kosteloos, wéér anderen zijn deels gratis. We snappen het vanzelfsprekend wanneer je zo min mogelijk wilt besteden aan een boekhoudprogramma – tijd én geld. Daarom houden we in dit de beste (deels) gratis boekhoudprogramma’s van 2023 aan het licht. Dit zijn onze bevindingen – doe er je voordeel mee!

Zzp’ers moeten, zoals je waarschijnlijk wel weet, verplicht een administratie bijhouden. Dat is vaak, zoals je waarschijnlijk óók wel weet, geen favoriete bezigheid. Administraties opzetten vraagt om tijd die ten koste gaat van de uren die je aan je eigenlijke werk wil besteden. Een vervelend werkje, kunnen we gerust stellen.

Mede om die reden zijn boekhoudprogramma’s in het leven geroepen. Dat zijn (online) softwarepakketten die je helpen je administratie sneller, nauwkeuriger en dus beter te voltooien. Ze stellen je bijvoorbeeld in staat om al je verkoop- en kostenfacturen op overzichtelijke wijze te uploaden en te rubriceren. Ze helpen je ook in het bepalen hoeveel je de Belastingdienst aan inkomsten- en omzetbelasting schuldig bent. 

Oh – én ze bieden je meer inzicht in je eigen administratie. Ook niet onbelangrijk.

Waar moet ik op letten tijdens het kiezen voor een boekhoudprogramma?

De meeste boekhoudprogramma’s hebben zoveel unieke features en kenmerken dat het als zzp’er lastig is om een keuze voor een geschikte variant te maken. We hebben daarom een aantal must-have-functies voor je op een rijtje gezet: functionaliteiten waarover boekhoudprogramma’s – wat ons betreft – in ieder geval moeten beschikken. We nemen ze hieronder met je door.

Is er sprake van een automatische bankkoppeling?

Zo’n bankkoppeling zorgt er namelijk voor dat de transacties van je zakelijke rekening automatisch in het pakket worden opgeslagen. Scheelt je behoorlijk wat tijd, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden.

Kan het boekhoudprogramma scannen en herkennen?

Een scan- en hersenfunctie zorgt ervoor dat je niet langer alle gegevens op een factuur of losse bon hoeft over te typen. Een boekhoudprogramma met zo’n functie zorgt er tenslotte voor dat de relevante gegevens via bijvoorbeeld de camera op je telefoon herkenbaar zijn. Erg handig.

Heeft het boekhoudprogramma een mobiele app?

Wij vinden dat je administratie altijd en overal inzichtelijk moet zijn. Een mobiele app is daarom een absolute pré tijdens het zoeken naar een juist boekhoudprogramma. Check vóór je met een aanbieder van een boekhoudprogramma in zee gaat of deze over zo’n app beschikt.

Kan het boekhoudprogramma factureren?

Factuurtjes uitschrijven is nog zoiets wat de gemiddelde ondernemer nogal eens veel tijd kost. Een boekhoudprogramma met facturatiemodule doet dit echter voor je – en hij neemt je ook nog eens je offertes uit handen.

Kan het boekhoudprogramma betalingsherinneringen sturen?

Niet-betalende klanten zijn, laten we er maar geen doekjes omheen winden, irritant. Nóg irritanter is het feit dat je deze klanten telkens moet aanmanen om alsnog aan hun betalingsplicht te voldoen.

Tenzij je een slim boekhoudprogramma hebt. Sommige varianten beschikken namelijk over de mogelijkheid om klanten automatisch te wijzen op de te late betaling. Scheelt je behoorlijk wat negatieve energie.

Welke boekhoudprogramma’s zijn er?

De vraag naar slimme software is dermate groot dat boekhoudprogramma’s nog nét niet als paddenstoelen uit de grond rijzen. Voorbeelden van programma’s die we op ZZP Daily hebben beoordeeld, zijn onder meer e-Boekhouden.nl, MoneyMonk, Moneybird en InformerOnline.

Kan online boekhouden gratis?

De functionaliteiten, het gebruikersgemak, de beoordelingen van andere klanten… Allemaal voorbeelden van elementen die van belang zijn wanneer je een boekhoudprogramma koopt. Géén van deze dingen is echter zo belangrijk als de prijs. Een boekhoudprogramma moet tenslotte wel betaalbaar zijn – en een organisatie die zijn boekhoudprogramma gratis aanbiedt, is vanzelfsprekend het allerbest. 

En ja – gratis online boekhouden is mogelijk. We lichten de daardoor automatisch goedkoopste varianten hieronder toe.

e-Boekhouden.nl

Ben je een zzp’er die producten via een winkel of webshop verkoopt? Kijk dan eens naar e-Boekhouden.nl. Deze aanbieder beschikt onder meer over een goede helpdesk en een overzichtelijke interface en is onder andere daardoor het meest gekozen boekhoudpakket onder zzp’ers. 

Veel belangrijker is dat e-Boekhouden.nl als boekhoudprogramma gratis is. De eerste vijftien maanden, althans. Daarna betaal je de lage prijs van €9,95 per maand.

MonkeyMonk

MonkeyMonk onderscheidt zich door eenvoud. Ze bieden in wezen alléén wat een dienstverlenende zzp’er nodig heeft, zoals facturatie- en offertemogelijkheden, urenregistraties en de mogelijkheid om projecten vast te leggen. De helpdesk wordt als beste in zijn soort beoordeeld en MonkeyMonk is over het algemeen een fijn en overzichtelijk programma.

Is het boekhoudprogramma gratis? Opnieuw – deels. Je profiteert namelijk van een gratis opstartservice. Bovendien krijg je zes maanden lang 50% korting. Niet verkeerd.

Gekko

Gekko is, in tegenstelling tot e-Boekhouden.nl en MonkeyMonk, als boekhoudprogramma gratis. Het programma gaat bovendien qua functies aardig mee met zijn concurrenten en maakt het bijhouden van een administratie over het algemeen een stuk simpeler – zeker voor fans van gratis online boekhouden.

Er is alleen één nadeel: mede door het gebrek aan kosten mist Gekko enkele elementaire functionaliteiten. Je kunt je klanten bijvoorbeeld niet met iDEAL laten betalen. Het is ook niet mogelijk om een incasso te sturen wanneer een aantal herinneringen niet volstonden. Gekko heeft ook geen scan- en herkenfunctie en transacties moet je handmatig importeren en koppelen.

Is een boekhoudpakket gratis voor particulieren, verenigingen en stichtingen?

In theorie zijn sommige boekhoudsoftwarepakketten óók geschikt als gratis boekhoudprogramma particulier. Kijk in dat geval of zo’n gratis boekhoudpakket niet vraagt om gegevens waarover alleen zzp’ers beschikken, zoals een KvK- of btw-nummer.

Zoek je een gratis boekhoudprogramma voor een stichting of een gratis boekhoudprogramma voor een vereniging? Kijk dan verder dan dit artikel. We lichten hier namelijk uitsluitend gratis boekhoudprogramma’s voor zzp en gratis boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken uit.

Wat is de beste gratis boekhoudsoftware?

Wij weten ook wel dat er eigenlijk niet zoiets is als één beste, gratis programma. Dit hangt van zoveel verschillende factoren af waarvan persoonlijke voorkeur mogelijk de allerbelangrijkste is. Gebruik vooral een boekhoudprogramma waarbij jij je goed voelt en de keuze is in wezen nooit echt slecht.

We hebben wél onze voorkeuren, though. Van de hierboven genoemde, gratis programma’s vinden wij e-Boekhouden.nl de beste optie.

Dat komt, naast het feit dat e-Boekhouden als boekhoudsoftware gratis is, alle functionaliteiten biedt die zzp’ers zonder verdere boekhoudkennis nodig hebben. Kom je er alsnog niet uit? Dan is daar de helpdesk die je, door middel van een snelle respons, altijd verder op weg kan helpen. Je kunt bovendien gebruikmaken van de uitgebreide hulpsectie met bijbehorende videohandleidingen.

Een ander voordeel van e-Boekhouden.nl vonden wij de overzichtelijke interface. Hoewel het programma veel verschillende functionaliteiten kent, oogt alles hierdoor niet té complex. Het pakket is hierdoor relatief eenvoudig in het gebruik.

Hoewel MonkeyMonk en Gekko verre van slechte opties zijn, hebben we zo onze redenen om deze varianten niet uit te roepen tot het beste gratis software. Dat komt in het geval van MonkeyMonk simpelweg door het feit dat deze software specifiek is bedoeld voor dienstverlenende zzp’ers. We missen daarnaast de mogelijkheid om incasso’s te versturen én hekelen het feit dat het exporteren van je gegevens vrij omslachtig is.

Gekko is het enige 100% gratis programma dat we in dit artikel hebben genoemd, maar dat merk je ook wel. Verschillende, belangrijke functies zijn in dit pakket niet aanwezig. Daar gaan we, gezien dit boekhoudprogramma gratis is, vanzelfsprekend niet over klagen, maar het ging ons nét te ver om Gekko aan te wijzen als het beste gratis boekhoudprogramma.

Wil je méér weten over de verschillende boekhoudprogramma’s voor zzp’ers? Ben je bijvoorbeeld benieuwd of er ook zoiets bestaat als een gratis boekhoudprogramma van de Rabobank of een gratis boekhoudprogramma van de ING? Check dan hier ons uitgebreide onderzoek en kijk wat voor jou het beste gratis boekhoudpakket is!

Schrijf een reactie