Zoek naar:

De beste gratis boekhoudprogramma’s voor zzp’ers (2024)

ZZP Daily test jaarlijks de beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Dat zijn er dit jaar – in 2024 – veertien. We vertellen je hieronder uitgebreid hoe onze beoordelingen tot stand zijn gekomen. Vergelijk goedkope boekhoudpakketten voor zzp’ers en bepaal wat voor jou het beste boekhoudprogramma is.

De beste gratis boekhoudprogramma's voor zzp boekhouding

Beste uit de test
Winnaar 2024
e-boekhouden.nl

Kosten: €9,95 p/m
Gratis voor starters

68% van zzp'ers kiest e-Boekhouden.nl
4.4/5
Onze score: 4,4
Nr. #2

Kosten: €11,50 p/m
Gratis facturen en offertes

4/5
Onze score: 4,0
Andere pakketten uit onze test

Kosten: €12,50 p/m
Gratis facturen en offertes

3.6/5
Onze score: 3,8

Kosten: €0-12 p/m
Gratis facturen sturen

2.6/5
Onze score: 2,6

Kosten: €25 p/m
Gratis 3 facturen

3.4/5
Onze score: 3,4

Kosten: €35 p/m
Gratis factuur templates

3/5
Onze score: 3,0

Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers bestaan in vele soorten en maten. Sommigen kosten geld, anderen zijn kosteloos, wéér anderen zijn deels gratis. We snappen het vanzelfsprekend wanneer je zo min mogelijk wil besteden aan een online boekhoudprogramma, zowel qua tijd als geld. Daarom houden we in dit de beste (deels) gratis boekhoudprogramma’s van 2024 aan het licht. Dit zijn onze bevindingen. Doe er je voordeel mee!

In dit artikel

Zzp'er - Pexels

Waarom moet ik als zzp’er een boekhoudprogramma gebruiken?

Zzp’ers moeten, zoals je waarschijnlijk wel weet, verplicht een administratie bijhouden

Dat is vaak, zoals je waarschijnlijk óók wel weet, geen favoriete bezigheid. Je boekhouding bijhouden vraagt om tijd die ten koste gaat van de uren die je aan je eigenlijke werk wil besteden. Een vervelend werkje, kunnen we gerust stellen.

Mede om die reden zijn boekhoudprogramma’s in het leven geroepen. Dat zijn (online) softwarepakketten die je helpen je administratie met behulp van online boekhouden sneller, nauwkeuriger en dus beter te voltooien. 

Ze stellen je bijvoorbeeld in staat om al je verkoop- en kostenfacturen op overzichtelijke wijze te uploaden en te rubriceren. Ze helpen je ook in het bepalen hoeveel je de Belastingdienst aan inkomsten- en omzetbelasting schuldig bent. Je btw-aangifte doen wordt zo een stuk sneller.

Oh – én een online boekhoudprogramma biedt je meer inzicht in je eigen administratie. Ook niet onbelangrijk.

zakelijke-rekening-kiezen

Waar moet ik op letten tijdens het kiezen van een boekhoudprogramma?

Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers bestaan in vele soorten en maten. Sommigen kosten geld, anderen zijn kosteloos. En wéér anderen zijn (deels) gratis.

We snappen het vanzelfsprekend wanneer je zo min mogelijk wil besteden aan je boekhouding bijhouden – tijd én geld. Daarom houden we in dit artikel de beste (deels) gratis boekhoudprogramma’s van 2024 aan het licht.

Maar vóór we daarover beginnen, moeten we het eerst even hebben over de functionaliteiten die de meeste boekhoudprogramma’s bieden. Dit zijn er vaak zoveel dat het als zzp’er lastig is om te bepalen welke je nu echt nodig hebt.

Wat ons betreft, zijn er een aantal essentiële functies waarover een online boekhoudprogramma in ieder geval moet beschikken. We raden het je daarom aan om – voor je een specifieke programma kiest – jezelf in ieder geval de volgende vragen te stellen:

  • Is er sprake van een automatische bankkoppeling?
  • Kan het boekhoudprogramma scannen en herkennen?
  • Heeft het boekhoudprogramma een mobiele app?
  • Kan het boekhoudprogramma factureren?
  • Kan het boekhoudprogramma betalingsherinneringen sturen?

Is er sprake van een automatische bankkoppeling?

Zo’n bankkoppeling zorgt ervoor dat de transacties van je zakelijke rekening automatisch in het pakket worden opgeslagen. Dat scheelt je behoorlijk wat tijd, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden.

Kan het boekhoudprogramma scannen en herkennen?

Een scan- en herkenfunctie zorgt ervoor dat je niet langer alle gegevens op een factuur of losse bon hoeft over te typen. Een boekhoudprogramma met deze functie kan alle relevante gegevens via de camera op je telefoon scannen en herkennen. Erg handig.

Heeft het boekhoudprogramma een mobiele app?

Wij vinden dat je administratie altijd en overal inzichtelijk moet zijn. Een mobiele app is daarom een absolute pré tijdens het zoeken naar een juist boekhoudprogramma. 

Check vóór je met een aanbieder van een boekhoudprogramma in zee gaat of deze over zo’n app beschikt.

Kan het boekhoudprogramma factureren?

Factuurtjes uitschrijven en versturen is nog zoiets wat de gemiddelde ondernemer nogal eens veel tijd kost. Een boekhoudprogramma met facturatiemodule kan in een handomdraai deze taken automatiseren. En met een béétje geluk kun je er ook mee offreren.

Kan het boekhoudprogramma betalingsherinneringen sturen?

Niet-betalende klanten zijn, laten we er maar geen doekjes omheen winden, irritant. 

Nóg irritanter is het feit dat je deze klanten telkens moet aanmanen om alsnog aan hun betalingsplicht te voldoen.

Tenzij je een slim boekhoudprogramma hebt. Sommige varianten beschikken namelijk over de mogelijkheid om klanten automatisch te wijzen op de te late betaling. Scheelt je behoorlijk wat negatieve energie…

goedkoop-boekhouden-3

Welke boekhoudprogramma’s zijn er?

De vraag naar slimme software is dermate groot dat boekhoudprogramma’s nog nét niet als paddenstoelen uit de grond rijzen.

We hebben er op ZZP Daily behóórlijk wat geprobeerd en gereviewd. Déze, bijvoorbeeld:

gratis-zakelijke-rekening

Kun je gratis een online boekhouding bijhouden?

De functionaliteiten, het gebruikersgemak, de beoordelingen van andere klanten… Allemaal voorbeelden van elementen die van belang zijn wanneer je een boekhoudprogramma koopt.

Géén van deze dingen is echter zo belangrijk als de prijs. Een boekhoudprogramma moet tenslotte wel betaalbaar zijn – en een organisatie die zijn boekhoudprogramma gratis aanbiedt, is vanzelfsprekend het allerbest.

En ja: gratis online boekhouden is mogelijk. Dit zijn de daardoor automatisch goedkoopste varianten – we lichten ze daaronder verder toe:

  • e-Boekhouden.nl

  • Gekko

  • MoneyMonk

e-Boekhouden.nl - Unsplash

e-Boekhouden.nl

Ben je een zzp’er die producten via een winkel of webshop verkoopt? Kijk dan eens naar de gebruiksvriendelijke software van e-Boekhouden.nl

Deze aanbieder beschikt onder meer over een goede helpdesk en een overzichtelijke interface en is onder andere daardoor het meest gekozen boekhoudpakket onder zzp’ers.

Veel belangrijker is dat e-Boekhouden.nl als boekhoudprogramma gratis is. De eerste vijftien maanden, althans. Daarna betaal je de lage prijs van €9,95 per maand.

👉 Check hier onze uitgebreide e-Boekhouden.nl Review!

Gekko - Unsplash

Gekko

Gekko is, in tegenstelling tot e-Boekhouden.nl, als boekhoudprogramma gratis. Het programma gaat bovendien qua functies aardig mee met zijn concurrenten en maakt het bijhouden van een administratie over het algemeen een stuk simpeler – zeker voor fans van gratis online boekhouden.

Er is alleen één nadeel. Mede door het gebrek aan kosten mist Gekko enkele elementaire functionaliteiten.

Je kunt je klanten bijvoorbeeld niet met iDEAL laten betalen. Het is ook niet mogelijk om een incasso te sturen wanneer een aantal herinneringen niet volstonden.

Gekko heeft ook geen scan- en herkenfunctie en transacties moet je handmatig importeren en koppelen.

👉 Check hier onze uitgebreide Gekko Review!

MoneyMonk - Unsplash

MoneyMonk

MonkeyMonk onderscheidt zich door eenvoud. Ze bieden in wezen alléén wat een dienstverlenende zzp’er nodig heeft, zoals facturatie- en offertemogelijkheden, urenregistraties en de mogelijkheid om projecten vast te leggen. De helpdesk wordt als beste in zijn soort beoordeeld en MonkeyMonk is over het algemeen een fijn en overzichtelijk programma.

Is het boekhoudprogramma gratis? Opnieuw – deels.

MoneyMonk heeft namelijk een uniek prijsmodel. Ze werken met vier verschillende pakketten: Pre-Start, Start, Growth en Pro.

Het pakket Pre-Start is de gratis versie. Hij is bedoeld voor zzp’ers die zich voorbereiden op een volwaardig bestaan als ondernemer. Pre-Start geeft hen onder meer de mogelijkheid om hun uren bij te houden.

Wil je gebruikmaken van alle functies die MoneyMonk biedt? Schakel dan over naar een van de andere pakketten. De prijzen daarvoor gaan vanaf €7,50 per maand.

👉 Check onze review van MoneyMonk voor meer informatie over dit prijsmodel.

Is een boekhoudpakket gratis voor particulieren, verenigingen en stichtingen?

In theorie zijn sommige boekhoudsoftwarepakketten óók geschikt als gratis boekhoudprogramma voor particulieren. Kijk in dat geval of zo’n gratis boekhoudpakket niet vraagt om gegevens waarover alleen zzp’ers beschikken, zoals een KvK- of btw-nummer.

Zoek je een gratis boekhoudprogramma voor een stichting of een gratis boekhoudprogramma voor een vereniging? Kijk dan verder dan dit artikel. We lichten hier namelijk uitsluitend gratis boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en gratis boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken uit.

gratis-boekhoudprogramma-4

Wat zijn de beste gratis boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?

Wij weten ook wel dat er eigenlijk niet zoiets is als één beste, gratis programma. Dit hangt van zoveel verschillende factoren af waarvan persoonlijke voorkeur mogelijk de allerbelangrijkste is. Gebruik vooral een boekhoudprogramma waarbij jij je goed voelt en de keuze is in wezen nooit echt slecht.

We hebben wél onze voorkeuren. Van de hierboven genoemde, gratis programma’s vinden wij e-Boekhouden.nl de beste optie als gratis boekhouden je wens is.

Waarom wij e-Boekhouden.nl het beste vinden

Dat komt doordat het programma, naast het feit dat e-Boekhouden.nl als boekhoudsoftware gratis is, alle functionaliteiten biedt die zzp’ers zonder verdere boekhoudkennis nodig hebben.

Kom je er alsnog niet uit? Dan is er een helpdesk die je, door middel van een snel antwoord, altijd verder op weg kan helpen. Je kunt bovendien gebruikmaken van de uitgebreide hulpsectie met bijbehorende videohandleidingen.

Een ander voordeel van e-Boekhouden.nl is de overzichtelijke interface. Hoewel het programma veel verschillende functionaliteiten kent, oogt alles hierdoor niet té complex. Het pakket is daardoor eenvoudig tijdens het gratis boekhouden.

Waarom we niet voor Gekko en MoneyMonk gaan

Hoewel MonkeyMonk en Gekko verre van slechte opties zijn, hebben we zo onze redenen om deze varianten niet uit te roepen tot de beste gratis software.

Dat komt in het geval van MonkeyMonk simpelweg door het feit dat deze software specifiek is bedoeld voor dienstverlenende zzp’ers. We missen daarnaast de mogelijkheid om incasso’s te versturen én hekelen het feit dat het exporteren van je gegevens vrij omslachtig is.

Gekko is het enige 100% gratis programma dat we in dit artikel hebben genoemd, maar dat merk je ook wel. Verschillende, belangrijke functies zijn in dit pakket niet aanwezig. Daar gaan we, gezien dit boekhoudprogramma gratis is, vanzelfsprekend niet over klagen, maar het ging ons nét te ver om Gekko aan te wijzen als het beste programma voor gratis boekhouden.

Onderzoek

Wil je méér weten over de verschillende boekhoudprogramma’s voor zzp’ers? Ben je bijvoorbeeld benieuwd of er ook zoiets bestaat als een gratis boekhoudprogramma van de Rabobank of een gratis boekhoudprogramma van de ING? 

Check dan ons uitgebreide onderzoek en kijk wat voor jou het beste gratis boekhoudpakket is.

gratis-boekhoudprogramma-5

Wat zijn de voor- en nadelen van een gratis boekhoudprogramma?

Gratis boekhoudprogramma’s zijn slimme oplossingen voor met name startende zzp’ers die (nog) geen geld willen uitgeven aan software om hun administratie mee bij te houden.

We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze voorkeur toch gaat naar een goedkoop boekhoudprogramma in plaats van een gratis variant. Deze opsomming van voor- en nadelen vertelt je waarom.

De voordelen van een gratis boekhoudprogramma

 

Je hebt – vanzelfsprekend – géén kosten

Het belangrijkste voordeel aan zo’n gratis boekhoudprogramma is uiteráárd het feit dat je er niet voor hoeft te betalen. Dit bespaart je kosten die je weer aan iets anders kunt besteden.

Je krijgt soms best veel functies zonder dat je ervoor betaalt

Het is bovendien ook niet zo dat je helemaal niets kunt uitrichten met een gratis programma. De kosteloze versie van e-Boekhouden.nl, die startende ondernemers kunnen gebruiken, geeft je gewóón toegang tot de volledige software.

Dit geldt ook voor Gekko. Ook met de gratis versie mag je onder meer de bonnetjesscanner gebruiken.

De nadelen van een gratis boekhoudprogramma

 

Je krijgt zelden volledige toegang tot alle functionaliteiten

Gratis proefversies daargelaten: betaalde versies zijn in beginsel altijd beter dan niet-betaalde pakketten. De programma’s moeten tenslotte ook iets verdienen.

Het is bij de gratis versie van Gekko bijvoorbeeld niet mogelijk om een onbeperkt aantal offertes te versturen en periodiek te factureren. Dit kan wél bij de betaalde variant.

Je gegevens zijn mogelijk niet goed beschermd

Dit nadeel geldt niet wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt, maar wanneer je gebruikmaakt van Excel of Word als gratis administratie-tool. Niet handig.

👉 Wil je liever een betaald boekhoudprogramma? Dit zijn onze goedkoopste favorieten!

Boekhouden met Excel of Word


Boekhouden met Excel of Word is voor sommige zzp’ers een goed alternatief op een (gratis) boekhoudprogramma. Dat is te begrijpen, want Excel en Word zijn toegankelijk, redelijk goed te begrijpen en – soort van – gratis. De meeste ondernemers hebben de software namelijk toch al op hun computer staan.

Toch raden we het niet aan om met deze programma’s je boekhouding te verzorgen. Het kost namelijk indirect veel tijd, je hebt – bij Excel – kennis van formules nodig en de kans op fouten is véél groter.

Wil je toch boekhouden met Excel of Word? Zorg er dan in ieder geval voor dat je gebruikmaakt van een template waarin onder meer de verschillende formules al voor je zijn gemaakt.

👉 Deze slimme templates kun je bij ons downloaden.

gratis-boekhoudprogramma-6

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

We zien vaak dat boekhoudprogramma’s zichzelf promoten als een tool waardoor je helemaal geen boekhouder of accountant meer nodig hebt.

Of dat ook waar is? Dat valt te betwisten.

Het klopt misschien dat het gebruik van een boekhoudprogramma startende zzp’ers aardig op weg helpt met hun administratie. Ook ondernemers die al even op weg zijn, maar wiens boekhouding qua grootte relatief binnen de perken blijft, zijn goed af met zo’n programma.

Maar als de boekhouding groter, bijvoorbeeld door meer klanten, en de vraagstukken complexer worden, is een boekhouder of accountant altijd handig.

We raden het je dan aan om een boekhouder te gebruiken in combinatie met een boekhoudprogramma. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld vragen om een second opinion.

Het is zelfs mogelijk om samen met je boekhouder te werken binnen één boekhoudprogramma. Exact Mijn[Kantoor] is een voorbeeld van software die hierin is gespecialiseerd.

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Wij vinden e-Boekhouden.nl het beste gratis boekhoudprogramma. Dit programma is gratis voor starters tijdens de eerste vijftien maanden van hun ondernemerschap.

e-Boekhouden.nl is gratis voor starters tijdens de eerste vijftien maanden van hun bestaan als zzp’er. Je betaalt daarna een vanaf-prijs van €9,95 per maand.

De voordelen van een gratis boekhoudprogramma zijn uiteráárd het gebrek aan kosten, maar ook het feit dat sommige gratis varianten nog best wat functies bieden.

Het nadeel is dat betaalde versies vrijwel altijd méér kunnen en dus beter zijn.