Zoek naar:

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vergelijken juni 2024

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd tegen (financiële) schade die is ontstaan door een beroepsfout. Wij hebben de beste en meest complete verzekeringen voor jou op een rij gezet.

Zekur
9.0
zzpdaily.nl score
Zekur
Meest afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) in Nederland door zzp'ers
238 zzp'ers bekeken dit programma deze week
8.5
zzpdaily.nl score
Klap
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor architecten, boekhouders, consultants en IT
lightbulb.png
Wist je dat met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering je tot wel 1 miljoen bent verzekerd
8.1
zzpdaily.nl score
Insify
Zelf samen te stellen online beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekering.
8.0
zzpdaily.nl score
Univé
In heel Europa verzekerd met deze uitgebreide beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
8.0
zzpdaily.nl score
Centraal Beheer
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor onder andere organisatieadviseurs en architecten.
7.5
zzpdaily.nl score
Nationale-Nederlanden
Makkelijk uit te breiden beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
9.0
zzpdaily.nl score
Meest afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering in Nederland door zzp'ers​
Inclusief AVB-verzekering
8.5
zzpdaily.nl score
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor architecten, boekhouders, consultants en IT.
Keuze bedrag eigen risico
8.1
zzpdaily.nl score
Zelf samen te stellen online BAV-verzekering.
8.0
zzpdaily.nl score
In heel Europa verzekerd met deze uitgebreide beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
8.0
zzpdaily.nl score
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor onder andere organisatieadviseurs en architecten.
7.5
zzpdaily.nl score
Makkelijk uit te breiden beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
22.748 ondernemers

Vergeleken met zzpdaily in de afgelopen 30 dagen

zzpdaily score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:

De redactie van zzpdaily onderzoekt en beoordeelt aanbieders op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een programma. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

zzpdaily.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Info & achtergrond

Onze top keuze

Meest gekozen op zzpdaily.nl
9.0
zzpdaily.nl score
Zekur
Beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) van 2023
9.0
zzpdaily.nl score
Beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) van 2023
Inclusief AVB-verzekering

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan loop je veel risico zonder dat je je daar misschien bewust van bent. Daarom bestaan er verschillende zakelijke verzekeringen om je tegen risico te beschermen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daar één van. Deze verzekering voor zzp beschermt je tegen financiële schade aan anderen door jouw toedoen tijdens werktijd.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp?

Dit is een verzekering die jou als zzp’er dekt in het geval je financiële schade toebrengt aan klanten. Heb je bijvoorbeeld financiële schade toegebracht door een fout in je advies, calculaties of andere werkzaamheden? Dan helpt de BAV-verzekering je daarbij.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp beschermt je tegen pure vermogensschade waar jij aansprakelijk voor bent gesteld, dus geen materiële of letselschade.

Ben je een marketingadviseur en is door jouw fout een marketingcampagne van een klant compleet in de soep gelopen? Heeft de klant imagoschade opgelopen? Dan loopt zijn of haar onderneming inkomsten mis. Voor dit soort schade is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp in het leven geroepen.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Het is voor de meeste ondernemers en zzp’ers niet wettelijk verplicht om een BAV-verzekering af te sluiten, maar voor enkele beroepsgroepen is de AVB wél verplicht. Ben je bijvoorbeeld financieel adviseur? Dan moet je deze verzekering afsluiten. Ben je werkzaam in één van de volgende beroepsgroepen – dan ben je ook verplicht een AVB-verzekering te nemen:

  • Accountants
  • Advocaten
  • Architecten
  • Notarissen

Ben je zelfstandig ondernemer, maar niet in één van de bovengenoemde beroepsgroepen? Dan is het in sommige gevallen alsnog verplicht een BAV-verzekering te hebben. Er zijn namelijk verschillende beroeps- en bedrijfsorganisaties die het verplichten. Ook opdrachtgevers eisen het soms van je.

Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Raak je in de war bij het horen van deze twee zakelijke verzekeringen? Dat snappen we. Ze lijken op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen.

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) beschermt je tegen kosten die ontstaan door materiële of letselschade bij goederen of personen door werk wat jij hebt uitgevoerd. Denk aan een ladder die op de auto van je klant valt.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) daarentegen beschermt je tegen kosten die ontstaan door financiële schade die een klant lijdt door een fout die jij hebt gemaakt. Denk hierbij aan verlies van inkomsten omdat jij maanden te laat was met het lanceren van een nieuwe website.

Wat wordt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp gedekt?

Deze verzekering dekt over het algemeen financiële schade door een fout die jij gemaakt hebt, waardoor een klant inkomsten misloopt. De verzekering helpt je echter ook op andere manieren. Zo beschermt de BAV-verzekering je reputatie in het geval van een grote claim tegen jouw bedrijf, maar ook tegen schending van geheimhouding – of bij verlies van documenten.

De verzekering dekt ook kosten die ontstaan als je jezelf juridisch moet verdedigen bij onterechte claims.

Wat wordt niet gedekt door de BAV-verzekering?

Deze verzekering dekt niet alles. Zo ben je niet verzekerd voor schade aan spullen of mensen. Daarvoor bestaat de AVB-verzekering.

De verzekering dekt ook niet de kosten wanneer je een opdracht opnieuw moet uitvoeren wegens een gemaakte fout. Schade veroorzaakt met opzet of door roekeloosheid is eveneens niet verzekerd.

Heb je een delict gepleegd, zoals fraude of diefstal? Dan wordt dat logischerwijs ook niet gedekt.

Zijn er specifieke verzekeringen voor mijn beroepsgroep?

Verschillende beroepen brengen verschillende risico’s met zich mee. Heb je een medisch beroep? Dan loop je andere risico’s dan een ondernemer met een timmerbedrijf.

Wil je er zeker van zijn dat je een beroepsverzekering kiest die bij de risico’s van jouw vak passen? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken met je verzekeringsadviseur. Hij of zij kan je helpen een verzekering af te sluiten die bij jouw branche past.

Het is daarnaast altijd aan te raden om verschillende beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp te vergelijken voordat je een polis afsluit.

Enkele voorbeelden van specifieke situaties waarin een BAV per beroep gebruikt kan worden:

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor architecten
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor artsen
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor fysiotherapeuten
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten

Een BAV-verzekering voor advocaten voldoet aan de wettelijke verplichtingen en eisen van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze verzekering omvat meestal een onbeperkt aantal claims en bijstand van schadejuristen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor architecten

Ben je een architect? Dan loop je het risico op claims van klanten die schade lijden aan hun bedrijfspand door foutieve berekeningen of tekeningen. Een BAV-verzekering is voor dit beroep verplicht.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor artsen

Lijdt een patiënt verlies van inkomsten, omdat je een foute diagnose of behandeling hebt voorgeschreven? Dan is het in een medisch beroep belangrijk om een goede BAV-verzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor fysiotherapeuten

Een BAV-verzekering voor fysiotherapie beschermt je als je bijvoorbeeld een dakdekker een foutieve diagnose en behandeling geeft, waardoor deze niet meer in staat is om op ladders te klimmen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT

Ben je IT’er en heb je een nieuwe webshop gebouwd voor een klant? En komt er door jouw fout géén geld binnen via de check-out? Dan beschermt een BAV-verzekering je tegen een eventuele schadeclaim van jouw klant.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars

Help je mensen tijdens het kopen en verkopen van panden? Dan loop je het risico dat klanten vermogensschade oplopen door vertragingen in overdrachten of foute informatie in documenten. Deze verzekering dekt je in zo’n geval in.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor eenmanszaak of zzp vergelijken?

Ben je op zoek naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij raden aan om ten minste drie verzekeringen bij verschillende verzekeraars te vergelijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen bij een verzekeringsadviseur.

Heb je liever een overzicht waar je beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp vergelijken kan? Kijk dan even op ZZP Daily.

Wat zijn de kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering per maand?

Iedere verzekeringspolis is anders. Wil je een BAV-verzekering afsluiten? Dan hangen de kosten af van het verzekerde bedrag, de risicohoogte van jouw beroep en het aantal claims dat je in het verleden hebt gemaakt.

Het is ook daarom belangrijk om beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken, want de verschillen in de kosten voor een BAV-verzekering kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je als zzp’er in het geval je financiële schade toebrengt aan klanten door een fout van jouw kant.

Het is voor de meeste ondernemers en zzp’ers niet wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar wel als je architect, notaris, advocaat of accountant bent.

Een BAV beschermt tegen financiële schade die een een klant lijdt waar jouw onderneming schuldig is. Een AVB beschermt tegen materiële of letselschade waar jouw onderneming schuldig is.