Zakelijke rekeningen vergelijken voor zzp’ers en starters: een vergelijking van zakelijke banken

Een zakelijke rekening openen als kleine ondernemer heeft veel voordelen. Er zijn echter veel aanbieders in Nederland, wat de keuze voor een bank moeilijk maakt. Alle zakelijke rekeningen vergelijken wij daarom in dit artikel, om jou te helpen bij de keuze van de beste en goedkoopste zakelijke rekening. Bekijk hieronder onze vergelijking van zakelijke rekeningen.

Zakelijke rekening vergelijken


knab
Knab is uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers en heeft een heldere en vaste prijsstructuur.
ACTIE: 1 jaar lang 50% korting
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- extra cadeau
€ 60 per jaar
eerste jaar 50% korting

zakelijke rekening vergelijken
ASN is een maatschappelijk verantwoorde bank. ASN is er alleen voor de kleine zzp’ers, je mag maximaal 1.000 transacties per jaar hebben.
€ 72 per jaar
6 mnd gratis

SNS
SNS biedt een vrij compleet pakket aan voor een mooie prijs. SNS zakelijk is alleen mogelijk voor ondernemers zonder personeel.
€ 90 per jaar

ABN AMRO
ABN AMRO is een van de duurste aanbieders, maar is wel zeer compleet. Daarom is deze bank populairder onder middelgrote bedrijven. Veel startende ondernemers benutten echter lang niet alle beschikbare mogelijkheden.
€ 108 per jaar
eerste jaar gratis

ING
ING is een bekende en gerenommeerde bank die het eerste jaar een gratis rekening biedt voor startende ondernemers, daarna is de prijs vrij hoog. ING biedt doorsnee mogelijkheden in haar zakelijke pakket.
€ 114 per jaar
eerste jaar gratis

Rabobank
Rabobank biedt een degelijk zakelijk pakket met uitbreidbare opties. Een zeer gerenommeerde bank, maar wel aan de prijzige kant.
€ 120 per jaar
eerste jaar gratis

Triodos
Triodos zakelijk is er voor ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Triodos biedt de duurzaamste zakelijke bankrekening in Nederland.
€ 122 per jaar

Van Landschot
Van Lanschot zakelijk is er voor de grotere ondernemers met meer vermogen.
€ 216 per jaar

Kosten van zakelijke rekening vergelijken

De kosten in bovenstaand schema waarin we de zakelijke rekening vergelijken, bestaan uit de jaarlijkse vaste kosten voor een bankrekening, internetbankieren en een bankpas.

Naast deze vaste kosten, moet je bij veel banken ook rekening houden met variabele kosten, dit zijn kosten die afhangen van het aantal transacties dat je doet. Een transactie is bijvoorbeeld een bijschrijving, afschrijving, automatische incasso of acceptgiro betaling.

Bank Aantal gratis transacties Bijschrijving Afschrijving Incasso bijschrijving Incasso betaling
Knab 1.000 per jaar € 0,10 € 0,10 € 0,10 € 0,10
ING 1e jaar gratis € 0,10 € 0,10 € 0,11 € 0,11
Rabobank 1e jaar gratis €0,15 €0,08 €0,10 €0,10
ABN amro 1e jaar gratis €0,15 €0,07 €0,10 €0,10
SNS alle € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00
ASN alle € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00
Triodos €0,15 €0,07 €0,09 €0,10
Van Lanschot €0,17 €0,11 € 0,14 € 0,18

Goedkoopste zakelijke rekening

Heb je minder dan 1.300 transacties per jaar? Dan heeft Knab de goedkoopste zakelijke rekening voor jou. Voor vrijwel alle zzp’ers is Knab daarmee de voordeligste bank. Zzp’ers doen gemiddeld namelijk maar 160 transacties per jaar, waardoor je geen transactiekosten betaalt bij Knab. Alleen de vaste pakketkosten van € 5 per maand. Bovendien krijg je bij Knab de eerste 3 maanden geheel gratis (als je gebruik maakt van de startersactie krijg je het hele eerste jaar 50% korting).

De tweede goedkoopste zakelijke bank is SNS bank. Een zakelijke rekening kost bij hen € 90 per jaar. Bij Knab slechts € 60. Het verschil tussen deze twee banken is € 30. Een korte berekening laat zien dat SNS pas voordeliger wordt vanaf 1.300 transacties per jaar: Knab geeft 1.000 transacties per jaar gratis, de volgende 300 transacties kosten € 0,10 per transactie ( € 0,10 * 300 = € 30). Bij 1.300 transacties betaal je bij Knab dus evenveel (€ 60 vaste kosten + € 30 transactiekosten = € 90) als bij SNS Bank.

Heb je een winkel of goedlopende webwinkel? Dan is het waarschijnlijk dat je meer dan 1.300 transacties per jaar maakt. De enige goedkopere optie is dan SNS Bank. Het nadeel van SNS voor winkeliers of webshopeigenaren is echter dat je geen contant geld kan storten en geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk is, waardoor de SNS ZZP rekening niet helemaal geschikt is voor winkeliers en webshops.

ASN bank biedt voor € 72 per jaar ook een goedkope optie aan, maar daar kan je maximaal 1.000 transacties per jaar doen. Voor hetzelfde aantal transacties is Knab dus iets goedkoper. 

Beste zakelijke rekening

Beste zakelijke rekening voor zzp’ers en kleine ondernemers
Naast een lage prijs heeft Knab een uitstekende klantenservice. Daarom is Knab naar onze mening de beste zakelijke rekening en tevens beste bank voor zzp’ers en starters . Knab is een online bank en heeft sinds mei 2014 de zakelijke markt betreden. Het is dus een zeer jonge bank, maar wel met succes. In 2014 begon knab met slechts 6.000 klanten, twee jaar later wist de bank de teller naar 120.000 klanten te brengen. Daarmee is Knab de snelst groeiende bank in Nederland. De kwaliteit van de bank doet zich daar niet voor af, de klanttevredenheid bedraagt namelijk maar liefst 89%. De klantenservice heeft geen lange wachttijden en is daarnaast bereikbaar van 8:00 uur tot 22:00 uur. Met de tijdelijke actie van knab, krijg je het eerste jaar geheel gratis als startende ondernemer (>3 jaar actief).

Beste zakelijke rekening met veel mogelijkheden
ING en ABN AMRO zijn naar onze mening beide een goede bank voor het middelgroot en grootbedrijf. Het voordeel van deze banken is dat zij uitgebreide mogelijkheden bieden. Wat je bij ING en ABN AMRO wel hebt maar bij Knab niet, zijn bijvoorbeeld kredietmogelijkheden, innen van automatische incasso en verzilvering van bankcheques. Heb je dit soort mogelijkheden wél nodig? Dan kun je het beste voor een grote bank kiezen zoals ING, ABN of Rabobank en wat meer betalen per maand. De grotere banken raden we aan voor starters die verwachten een snelle groei door te maken met hun bedrijf en binnenkort uit te groeien tot een middelgroot bedrijf.

Het voordeel van grote banken is daarnaast dat ze fysieke kantoren hebben, je kunt dus gewoon even binnelopen. Hoewel er steeds meer kantoren verdwijnen, blijven enkele ondernemers de behoefte hebben om fysiek contact te hebben met hun bankier.

Beste duurzame bank
Ga je voor duurzaam? Dan is Triodos bank een uitstekende optie. Triodos heeft de beste zakelijke rekening op gebied van duurzaamheid, zij streeft naar gelijke rechten en vrijheid om persoonlijke ontwikkeling en economische belangen na te streven. Duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap zijn de kernwaarden die centraal staan bij Triodos.

Triodos mag misschien wel wat meer kosten dan andere banken, maar daarvoor draag je bij aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Voor de een erg belangrijk, voor de ander helemaal niet.

Zakelijke rekening openen online

Een zakelijke rekening openen op internet, oftewel online, is natuurlijk het eenvoudigst. Maar bij welke banken is dat mogelijk?

De enige drie banken waarbij je direct online een zakelijke rekening kan openen, zijn Knab, SNS Bank en ABN AMRO. Bij Triodos moet je de aanvraag per post opsturen. ASN stuurt je documenten per post toe, die getekend teruggestuurd moeten worden. Bij Rabobank en ING wordt je na een aantal werkdagen teruggebeld door een medewerker, om een aantal gegevens door te nemen. In sommige gevallen verzoekt ING je om naar een kantoor te komen om het verder af te handelen.

Zakelijke rente

De rente op zakelijke betaal- en spaarrekeningen varieert constant, dus kunnen we hier helaas geen overzichtelijke weergave van tonen. Via de linkjes hieronder vind je snel de actuele zakelijke rentes per bank. Op zakelijkbankieren.nl is wél een overzicht te vinden met de zakelijke spaarrentes van alle zakelijke rekeningen. Deze is actueel en wordt wekelijks geüpdate.

Voor- en nadelen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar veel ondernemers besluiten om het toch te doen, er zitten immers een aantal grote voordelen aan. Ondanks dat het niet verplicht is door de overheid, verbieden de meeste Nederlandse banken om zakelijke transacties via je privérekening te laten verlopen. Zo voorkom je een hoop problemen.

Voordelen van een zakelijke rekening openen

 • privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houden
 • Tenaamstelling op naam of handelsnaam van onderneming komt professioneel over
 • Accepteren van pinbetalingen mogelijk
 • Ontvangen van iDeal betalingen mogelijk
 • Afsluiten van zakelijk krediet mogelijk
 • Automatische incasso mogelijk
 • Acceptgiro mogelijk

Hoewel er veel voordelen zitten aan een zakelijke rekening openen, zul je de meeste van bovenstaande mogelijkheden niet eens gebruiken. Maar dat doet echter niet onder voor het belangrijkste voordeel, en dat blijft toch dat je privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden kunt houden. En hier geldt, hoe meer je bezig gaat zijn als zzp’er of ondernemer, hoe belangrijker een zakelijke rekening wordt. Na een tijd raak je het overzicht namelijk helemaal kwijt, als privé en zakelijke transacties door elkaar lopen. Bovendien is het scheiden van de rekeningen een stuk gemakkelijker voor de boekhouding. Let er op dat bij de meeste boekhouders een zakelijke rekening zelfs verplicht is, anders kunnen zij jouw boekhouding niet doen.

Nadelen

 • Maandelijkse kosten
 • Transactiekosten (afhankelijk van welke bank en hoeveel transacties

De kosten zijn de enige nadelen. Je hebt maandelijks vaste kosten voor de rekening, internetbankieren en de bankpas en daarnaast eventueel nog wat transactiekosten. Deze kosten zijn echter in veel gevallen te verwaarlozen, wat is bijvoorbeeld € 5 per maand voor een zakelijke rekening? Juist, twee koppen koffie.

En in de meeste gevallen zullen transactiekosten geheel gratis zijn, 1.000 transacties op jaarbasis is namelijk het limiet dat de goedkopere banken stellen (Knab, ASN). Dat zijn ongeveer 85 transacties per maand. Dat aantal haalt het gros van de zzp’ers en kleine ondernemers bij lange na niet.

Transactiekosten zijn echter wel een groot nadeel bij de grotere banken (ING, Rabobank, ABN) die wél voor elke transactie kosten in rekening brengen. Het eerste jaar gratis (ING en Rabobank) is aantrekkelijk en daarom willen veel zzp’ers een zakelijke rekening openen bij een grote bank, maar wil je een zakelijke rekening vergelijken moet je ten behoeve van de vergelijkbaarheid toch kijken naar het tweede jaar (en de daaropvolgende jaren). Het eerste jaar geen transactiekosten, gereduceerd tarief of zelfs volledig gratis is mooi, maar we gaan er uiteraard vanuit dat je langer dan 1 jaar zal gaan ondernemen. En dat moet je bij een zakelijke rekening vergelijken of een zakelijke rekening openen in je achterhoofd houden.

zzpdaily beveelt knab.nl aan. Klik hier voor meer informatie over Knab.

10 Reacties

 1. Nog een heel mooi alternatief.
  Niet geschikt voor ons bedrijf…. maar zeker wel voor heel veel ZZP-ers:….. bunq.nl
  Kosten zakelijke rekening 1,- per maand….

  • Hoi Anko,

   Bunq hebben we bewust niet opgenomen in dit overzicht, omdat Bunq geen volwaardige betaalrekening is. Zo kun je bijvoorbeeld niet met iDeal betalen. Daarom zul je als zzp’er óók een betaalrekening bij een andere bank moeten hebben. Bunq kan wellicht een mooie aanvulling zijn voor sommige zzp’ers, maar de bank is niet te vergelijken met volwaardige betaalrekeningen van andere banken zoals Knab, Rabobank en ING.

  • @Anko Ik weet niet waar je die 1 euro p/m vandaan haalt, maar een Bunq zakelijke rekening kost 9 euro p/m voor zover ik kan zien.

 2. Zojuist mijn afschrift zakelijk betalingsverkeer van de ING gecheckt aangezien de kwartaalkosten meer dan verdubbeld zijn….. navraag leert dat ze bij ING vanaf 1 januari € 0,08 per regel!! dus over iedere bijschrijving en iedere afschrijving rekenen 🙁
  Een absurde verhoging met als verklaring “we ontwikkelen telkens nieuwe diensten en dit zijn een soort ontwikkelkosten”
  Belachelijk dat zij hun kosten zo mogen opschroeven iedere zakelijke INGklant zal dus duurder uit zijn en afhankelijk van het aantal transacties kan dat dus behoorlijk hoger uitpakken.

  • Hoi Ralph,

   ING vermeldt op haar website dat transacties (bij- en afschrijven) zelfs € 0,10 per regel kosten.

   De meeste ZZP’ers zijn daarom beter af met een speciale zzp rekening, zoals die van Knab, ASN of SNS.
   Gelukkig is er in Nederland de overstapservice, een gratis service die alle Nederlandse banken aanbieden. Hiermee kan je gratis alle bijschrijvingen in de komende 13 maanden automatisch laten doorboeken naar je nieuwe rekening. Ook als je oude rekening al is opgezegd. Dat scheelt je dus dubbele lasten, en alle transacties worden netjes overgeboekt. Ook worden alle automatische incasso’s niet van je oude rekening, maar van je nieuwe rekening worden afgeschreven. Hiervoor hoef jij niets te doen, je nieuwe bank regelt dit allemaal voor je.

 3. Waarom schrijven jullie dat SNS 2e optie is, terwijl in het overzicht dit ASN is (€72 per jaar)? Omdat ASN onderdeel is van SNS?

  • Hoi Hannah,

   Bij ASN kan je maximaal 1.000 transacties doen per jaar. Voor dat aantal transacties (of minder) is Knab € 12 per jaar goedkoper. Pas als je boven de 1.000 transacties uitkomt, worden andere banken interessant, maar daar houdt het pakket van ASN op.

 4. Bij de Rabobank ben je er met die € 10,- per maand niet hoor, er komen allerlei kosten bij.

Reactie toevoegen

Navigeer