Zakelijke rekeningen vergelijken voor zzp’ers en starters: een vergelijking van zakelijke banken

Een zakelijke rekening openen als kleine ondernemer heeft veel voordelen. Er zijn echter veel aanbieders in Nederland, wat de keuze voor een zakelijke bank moeilijk maakt. Ik schrijf al ruim twee jaar over zakelijke rekeningen voor zzp’ers, waardoor ik de banken en alle opties inmiddels goed ken. Ik help je in dit artikel met zakelijke rekeningen vergelijken om de keuze van de beste of goedkoopste zakelijke rekening een stukje makkelijker te maken. Bekijk hieronder mijn vergelijking van zakelijke rekeningen.

Zakelijke rekening vergelijken


knab
Knab is jong, vernieuwend en uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers. De best beoordeelde Nederlandse bank met goede klantenservice.
ACTIE: 1 jaar lang 50% korting
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- extra cadeau
€ 60 per jaar
eerste jaar 50% korting

zakelijke rekening vergelijken
ASN is een maatschappelijk verantwoorde bank. ASN is er alleen voor de kleine zzp’ers, je mag maximaal 1.000 transacties per jaar hebben.
€ 78 per jaar
6 mnd gratis

SNS
SNS biedt een vrij compleet pakket aan voor een mooie prijs. SNS zakelijk is alleen mogelijk voor ondernemers zonder personeel.
€ 90 per jaar

ABN AMRO
ABN AMRO biedt een compleet pakket aan met voldoende groeimogelijkheden. Daarom is deze bank populairder onder middelgrote en grote bedrijven. Veel startende ondernemers benutten echter lang niet alle beschikbare mogelijkheden.
€ 108 per jaar
6 mnd gratis

ING
ING heeft standaard functies zoals je eigen potjes maken met ING saldoverdeler, bonnen & facturen bewaren in de app en Betaalverzoek Zakelijk. Naast het online gemak, heb je natuurlijk ook kantoren waar je binnen kan lopen.
€ 118 per jaar
6 mnd gratis

Rabobank
Rabobank biedt een degelijk zakelijk pakket met uitbreidbare opties. Demogelijkheden van Rabobank zijn vergelijkbaar met ie van de andere twee grootbanken: ING en ABN AMRO.
€ 119 per jaar
eerste jaar gratis

Bunq
bunq is een innovatieve en tevens de jongste bank in Nederland. Met vernieuwende features maken ze bankzaken makkelijker en zelfs leuker. bunq is een volledig mobiele bank (je hebt dus alleen je mobiel nodig) en richt zich op jonge en technologie-bewuste ondernemers.
€ 120 per jaar

Triodos
Triodos zakelijk is er voor ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Triodos biedt de duurzaamste zakelijke bankrekening in Nederland.
€ 128 per jaar

Van Landschot
Van Lanschot zakelijk is er voor de grotere ondernemers met meer vermogen.
€ 216 per jaar

N26 zakelijke rekening
N26 is de mobiele bank. Je krijgt een gratis betaalrekening en creditcard, waarmee je al je bankzaken via je smartphone kunt regelen. Met N26 beschik je over de nieuwste technologische snufjes die je bankzaken leuker,simpeler en overzichtelijk maken.
€ 0 per jaar
(100% gratis)

Kosten van zakelijke rekening vergelijken

Hierboven heb je net de vaste kosten bekeken, die je maandelijks of jaarlijks betaalt om gebruik te kunnen maken van een rekening (+ bankpas en internetbankieren).

Naast deze vaste kosten, moet je bij veel banken ook rekening houden met variabele kosten, dit zijn kosten die afhangen van het aantal transacties dat je doet. Een transactie is bijvoorbeeld een bijschrijving, afschrijving, automatische incasso of acceptgiro betaling. Veel banken brengen een klein bedrag in rekening voor iedere transactie.

BankAantal gratis transactiesBijschrijvingAfschrijving
Knab1.000 per jaar€ 0,10€ 0,10
N26 Businessalle€0,00€0,00
bunq-€0,10€0,10
ING6 mnd jaar gratis€ 0,10€ 0,10
Rabobank1e jaar gratis€0,15€0,08
ABN amro6 mnd jaar gratis€0,15€0,07
SNSalle (max. 1000)€ 0,00€ 0,00
ASNalle (max. 1000)€ 0,00€ 0,00
Triodos-€0,15€0,07
Van Lanschot-€0,17€0,11

Transacties zijn bij een privé rekening gratis, maar kosten geld bij een zakelijke rekening. Dat komt omdat een bank meer kosten maakt bij zakelijke klanten, zoals een customer due diligence onderzoek (CDD) bij het openen van je rekening. Daarnaast doe je zakelijk meestal meer transacties dan privé en krijg je extra mogelijkheden, zoals betalingen accepteren via iDeal of een pinautomaat.

Extra bankpas nodig?
Handig voor zzp'ers! Bij Knab en bunq kun je gratis extra bankpassen aanvragen.

Knab biedt je zoveel zakelijke rekeningen en bankpassen als jij wil, 100% gratis. bunq heeft nog iets handigers: je kan tot 3 bankpassen gratis aanvragen, die je kunt koppelen (en ontkoppelen) aan elk van de door jou aangemaakte rekeningen, wanneer jij wil via de app. Je mag bij bunq zelf de verdeling maken tussen Maestro en/of MasterCard Debit.

Alle andere banken bieden een extra pas aan tegen betaling.

Goedkoopste zakelijke rekening

Op basis van de vaste en variabele kosten kunnen we de goedkoopste zakelijke rekening bepalen.

Heb je minder dan 1.300 transacties per jaar? Dan heeft Knab de goedkoopste zakelijke rekening voor jou. Voor vrijwel alle zzp'ers is Knab daarmee de voordeligste bank. Zzp'ers doen gemiddeld namelijk maar 160 transacties per jaar, waardoor je geen transactiekosten betaalt bij Knab. Alleen de vaste pakketkosten van € 5 per maand. Bovendien krijg je met deze link 50% korting gedurende het eerste jaar (en stap je over van een andere bank? Dan krijg je ook € 50 extra op je rekening gestort).

De tweede goedkoopste zakelijke bank is SNS bank. Een zakelijke rekening kost bij hen € 90 per jaar. Bij Knab slechts € 60. Het verschil tussen deze twee banken is € 30. Een korte berekening laat zien dat SNS pas voordeliger wordt vanaf 1.300 transacties per jaar: Knab geeft 1.000 transacties per jaar gratis, de volgende 300 transacties kosten € 0,10 per transactie ( € 0,10 * 300 = € 30). Bij 1.300 transacties betaal je bij Knab dus evenveel (€ 60 vaste kosten + € 30 transactiekosten = € 90) als bij SNS Bank.

Heb je een winkel of goedlopende webwinkel? Dan is het waarschijnlijk dat je meer dan 1.300 transacties per jaar maakt. De enige goedkopere optie is dan SNS Bank. Het nadeel van SNS voor winkeliers of webshopeigenaren is echter dat je geen contant geld kan storten en geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk is, waardoor de SNS ZZP rekening niet helemaal geschikt is voor winkeliers en webshops.

ASN bank biedt voor € 78 per jaar ook een goedkope optie aan, maar daar kan je maximaal 1.000 transacties per jaar doen. Voor hetzelfde aantal transacties is Knab dus iets goedkoper. 

Nieuw: N26

N26 Business is sinds kort ook beschikbaar in Nederland. N26 is een Europese bank die inmiddels in 17 landen actief is, waaronder Nederland. De bankrekening is 100% gratis en je krijgt er ook een gratis MasterCard (creditcard) bij. Alle transacties zoals overschrijvingen en pinbetalingen zijn gratis. Je betaalt alleen voor geldopnamen via een pinautomaat (5 opnamen per maand gratis, daarna € 2 per opname).

N26 review
De betaalpas van mijn gratis N26 rekening. Ikzelf gebruik N26 als 2e rekening voor uitgaven in het buitenland, maar N26 is ook prima geschikt als enige rekening.

De N26 Business rekening is een prima keuze voor zzp'ers. Het is een simpele rekening maar biedt wel alle benodigde functionaliteiten voor dienstverlenende zzp'ers. De rekening is volledig gratis in gebruik.

Hoe kan een bank dan een gratis rekening aanbieden? Dat vroeg ik me ook af.

Ik dook in de kleine lettertjes en zocht uit of er verborgen kosten zijn. Alleen in de volgende gevallen betaal je kosten voor je N26 rekening:

 • De eerste 5 geldopnames per maand zijn gratis, daarna betaal je €2 per opname
 • Bij pinnen in het buitenland betaal je 1,7% koersopslag

N26 verdient voornamelijk hun geld door een premium variant aan te bieden, N26 Business You. Het enige verschil is dat je daarbij een reisverzekering krijgt. Heb je helemaal niet nodig als zzp'er, dus kies gewoon voor de gratis rekening.

N26 is een volwaardige bank en valt onder het Europese depositogarantiestelsel, waardoor je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd veilig is. Hier lees je hoe de gratis rekening van N26 werkt.

Beste zakelijke rekening

Laten we eerlijk zijn: de kosten van een zakelijke rekening spelen een grote rol bij de keuze van de meeste zzp'ers. Een gratis rekening van N26 is lekker, maar kosten zijn niet alles.

Een fijne, gebruiksvriendelijke bank die jou goed faciliteert en die jou te hulp schiet als je vragen of problemen hebt. Dat is een belangrijk onderdeel van een goede zakelijke rekening. Kijk daarom niet alleen naar de prijs, maar ook naar de mogelijkheden en de service die banken bieden.

Beste zakelijke rekening voor zzp'ers en kleine ondernemers
Naast een lage prijs heeft Knab een super goede klantenservice. Daarom biedt Knab naar mijn mening de beste zakelijke rekening aan en is het tevens de beste bank voor zzp'ers en starters. Knab is een online bank en heeft sinds mei 2014 de zakelijke markt betreden. Het is dus een vrij jonge bank, maar wel met succes. In 2014 begon knab met slechts 6.000 klanten, twee jaar later wist de bank de teller naar 120.000 klanten te brengen. Daarmee is Knab de snelst groeiende bank in Nederland.

De kwaliteit van de bank doet zich daar niet voor af, de klanttevredenheid bedraagt namelijk maar liefst 89%. De klantenservice heeft nooit wachttijden langer dan één minuut en is daarnaast bereikbaar van 8:00 uur tot 22:00 uur. 7 dagen in de week. Met de tijdelijke actie van knab, krijg je het eerste jaar 50% korting als startende ondernemer (korter dan 3 jaar ingeschreven).

Bekijk hier de huidige actie van Knab Zakelijk met 50% korting.

Beste zakelijke rekening met veel mogelijkheden
Voor een uitgebreide zakelijke rekening kun je natuurlijk het beste terecht bij een van de drie grootbanken: ING, ABN AMRO en Rabobank.

Wat je bij de drie grootbanken wel hebt maar bij Knab niet, zijn bijvoorbeeld kredietmogelijkheden, innen van automatische incasso en verzilvering van bankcheques.

Heb je dat soort mogelijkheden wél nodig? Kies dan voor ING, ABN AMRO of Rabobank. Ook voor starters met ambitie om door te groeien naar een groter bedrijf met werknemers is een grootbank de beste keuze.

ING is wat mij betreft een goede bank met een super gebruiksvriendelijke mobiele app, maar met alle drie de grootbanken zit je goed.

Het voordeel van grote banken is daarnaast dat ze fysieke kantoren hebben, je kunt dus gewoon even binnelopen. Hoewel er steeds meer kantoren verdwijnen, blijven enkele ondernemers de behoefte hebben om fysiek contact te hebben met hun bankier.

Beste duurzame bank
Ga je voor duurzaam? Dan is Triodos bank een uitstekende optie. Triodos heeft de beste zakelijke rekening op gebied van duurzaamheid, zij streeft naar gelijke rechten en vrijheid om persoonlijke ontwikkeling en economische belangen na te streven. Duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap zijn de kernwaarden die centraal staan bij Triodos.

Triodos mag misschien wel wat meer kosten dan andere banken, maar daarvoor draag je bij aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Voor de een erg belangrijk, voor de ander helemaal niet.

Beste mobiele bank
Houd je van technologische ontwikkelingen en ben je opzoek naar een daadwerkelijke vernieuwende bank? Dan zijn bunq en N26 goede keuzes! Beide banken richten zich primair op smartphone gebruik, waarbij je alles realtime kan volgen, instellen en regelen in de app.

bunq krijgt onze voorkeur qua mobiele bank, omdat bunq veruit de meest vooruitstrevende bank is. Ze hebben een grote voorsprong op het gebied van technologie, innovatie (en privacy), terwijl N26 minder vernieuwend is en meer naar een traditionele bank neigt. Voordeel van N26 is wel dat N26 Business 100% gratis is.

Zakelijke rekening openen online

Met de mogelijkheden van tegenwoordig willen we de deur niet uit om een zakelijke rekening te openen, om vervolgens twee weken te wachten op je bankpas. Een zakelijke rekening openen op internet (volledig online) is natuurlijk het eenvoudigst. Maar bij welke banken is dat mogelijk?

De enige banken waarbij je direct online een zakelijke rekening kan openen, zijn bunq Knab, N26, SNS Bank en ABN AMRO.

Bij Knab, bunq en N26 open je het snelste een zakelijke rekening, bij hen is het binnen 5 minuten geregeld.

Hoe zit dat bij andere banken? Bij Triodos moet je de aanvraag per post opsturen. ASN stuurt je documenten per post toe, die getekend teruggestuurd moeten worden. Bij Rabobank en ING wordt je na een aantal werkdagen teruggebeld door een medewerker, om een aantal gegevens door te nemen. In sommige gevallen verzoekt ING je om naar een kantoor te komen om het verder af te handelen.

Zakelijke rente

De rente op zakelijke betaal- en spaarrekeningen varieert constant, dus kunnen we hier helaas geen overzichtelijke weergave van tonen. Over het algemeen biedt Knab de hoogste spaarrente aan. Via de linkjes hieronder vind je snel de actuele zakelijke rentes per bank.

Op zakelijkbankieren.nl is wél een overzicht te vinden met de zakelijke spaarrentes van alle zakelijke rekeningen. Deze is actueel en wordt wekelijks geüpdate.

Voor- en nadelen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar veel ondernemers besluiten om het toch te doen, er zitten immers een aantal grote voordelen aan. Ondanks dat het niet verplicht is door de overheid, verbieden alle Nederlandse banken om zakelijke transacties via je privérekening te laten verlopen. Je wordt als zzp’er dus in principe als nog verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Zo voorkom je een hoop problemen.

Voordelen van een zakelijke rekening openen

 • privé en zakelijke inkomsten & uitgaven gescheiden houden
 • Tenaamstelling op naam of handelsnaam van onderneming komt professioneel over
 • Accepteren van pinbetalingen mogelijk
 • Ontvangen van iDeal betalingen mogelijk
 • Afsluiten van zakelijk krediet mogelijk
 • Automatische incasso mogelijk
 • Acceptgiro mogelijk

Hoewel er veel voordelen zitten aan een zakelijke rekening openen, zul je de meeste van bovenstaande mogelijkheden niet eens gebruiken. Maar dat doet echter niet onder voor het belangrijkste voordeel, en dat blijft toch dat je privé en zakelijke inkomsten & uitgaven gescheiden kunt houden.

En hier geldt, hoe meer je bezig gaat zijn als zzp'er of ondernemer, hoe belangrijker een zakelijke rekening wordt. Na een tijd raak je het overzicht namelijk helemaal kwijt, als privé en zakelijke transacties door elkaar lopen. Bovendien is het scheiden van de rekeningen een stuk gemakkelijker voor de boekhouding.

Let er op dat bij de meeste boekhouders een zakelijke rekening zelfs verplicht is, anders kunnen zij jouw boekhouding niet doen.

Nadelen

 • Maandelijkse kosten
 • Transactiekosten (afhankelijk van welke bank en hoeveel transacties)

De kosten zijn de enige nadelen. Je hebt maandelijks vaste kosten voor de rekening, internetbankieren en de bankpas en daarnaast eventueel nog wat transactiekosten. Deze kosten zijn echter in veel gevallen te verwaarlozen. Wat is bijvoorbeeld € 5 per maand voor een zakelijke rekening? Juist, twee koppen koffie.

En in de meeste gevallen zullen transactiekosten geheel gratis zijn, 1.000 transacties op jaarbasis is namelijk het limiet dat de goedkopere banken stellen (Knab, ASN). Dat zijn ongeveer 85 transacties per maand. Dat aantal haalt het gros van de zzp'ers en kleine ondernemers bij lange na niet.

Vergelijk de kosten in het tweede jaar, niet het eerste jaar

Het eerste jaar gratis (bijv. Bij Rabobank) is aantrekkelijk, maar laat je niet leiden door starterskortingen.  Wil je een zakelijke rekening vergelijken, dan moet je kijken naar het tweede jaar (en de daaropvolgende jaren).

Het eerste jaar geen transactiekosten, gereduceerd tarief of zelfs volledig gratis is mooi, maar we gaan er uiteraard vanuit dat je langer dan 1 jaar gaat ondernemen. En dat moet je bij een zakelijke rekening vergelijken of een zakelijke rekening openen in je achterhoofd houden.

In dit artikel vergelijk ik altijd de prijzen in het tweede jaar. Zo krijg jij een objectief en goed beeld van de prijzen. In het kostenoverzicht bovenaan het artikel heb ik wel – naast de prijzen in het tweede jaar – aangegeven wat voor ‘eerstejaars’ kortingen banken bieden, want een presentje is toch altijd leuk meegenomen.

Keuze gemaakt?

Hopelijk heb ik je een stap verder kunnen helpen met mijn zakelijke rekening vergelijking.

Zelf ben ik in mijn startersjaar een paar keer geswitcht, van Rabobank, naar ASN en uiteindelijk naar Knab waar ik nu happy klant ben! Met mijn zakelijke rekeningen overzicht hoop ik te voorkomen dat jij een verkeerde keuze maakt en wél in één keer voor de goede bank kiest.

Twijfel je toch nog? Dat kan natuurlijk en is helemaal niet erg. Zakelijke rekeningen kunnen namelijk best ingewikkeld zijn.

Als je er nog niet uit bent raad ik je aan om Knab en N26 een maand uit te proberen. Een bankrekening bij N26 is 100% gratis en Knab biedt het eerste jaar 50% korting aan, zonder verplichtingen. Bij beide banken open je binnen 5 minuten een rekening, volledig online.

Hier open je de gratis rekening van N26.

Knab uitproberen? Via deze link krijg je 50% korting en € 50 overstap bonus cadeau.

Bevalt het toch niet, dan kun je bij Knab en N26 de bankrekening makkelijk en kosteloos opzeggen, en overstappen naar een grootbank. Dan gaat mijn voorkeur uit naar ING. Maar probeer eerst eens Knab of N26 als je open staat voor vernieuwing, dat bespaart je meer tijd en moeite dan dat je in eerste instantie voor een dure bank zou kiezen waarbij je vervolgens langlopende zaken moet overzetten.

Ben je een jonge en technologie-bewuste ondernemer, dan is bunq ongetwijfeld een goede match en het proberen waard. bunq biedt geen gratis proefperiode, maar opzeggen kan ook direct, gratis en is erg makkelijk via de app. Ontdek hier meer over bunq.

Wil je een bepaald onderwerp terug lezen? Spring hier tussen de verschillende paragrafen in dit artikel:

 1. Zakelijke rekening vergelijken
 2. Kosten zakelijke rekening
 3. Goedkoopste zakelijke rekening
 4. Beste zakelijke rekening
 5. Zakelijke rekening openen
 6. Zakelijke rente
 7. voor- en nadelen van een zakelijke rekening

27 Reacties

 1. Nog een heel mooi alternatief.
  Niet geschikt voor ons bedrijf…. maar zeker wel voor heel veel ZZP-ers:….. bunq.nl
  Kosten zakelijke rekening 1,- per maand….

  • Dag Thijs,

   Inmiddels kun je ook gewoon met iDeal betalen bij Bunq! Helaas betaal je nu al wel € 9,99 per maand maar daar tegenover krijg veel features middels de app! Ik ben erg tevreden met Bung.

 2. Zojuist mijn afschrift zakelijk betalingsverkeer van de ING gecheckt aangezien de kwartaalkosten meer dan verdubbeld zijn….. navraag leert dat ze bij ING vanaf 1 januari € 0,08 per regel!! dus over iedere bijschrijving en iedere afschrijving rekenen 🙁
  Een absurde verhoging met als verklaring “we ontwikkelen telkens nieuwe diensten en dit zijn een soort ontwikkelkosten”
  Belachelijk dat zij hun kosten zo mogen opschroeven iedere zakelijke INGklant zal dus duurder uit zijn en afhankelijk van het aantal transacties kan dat dus behoorlijk hoger uitpakken.

  • Hoi Ralph,

   ING vermeldt op haar website dat transacties (bij- en afschrijven) zelfs € 0,10 per regel kosten.

   De meeste ZZP’ers zijn daarom beter af met een speciale zzp rekening, zoals die van Knab, ASN of SNS.
   Gelukkig is er in Nederland de overstapservice, een gratis service die alle Nederlandse banken aanbieden. Hiermee kan je gratis alle bijschrijvingen in de komende 13 maanden automatisch laten doorboeken naar je nieuwe rekening. Ook als je oude rekening al is opgezegd. Dat scheelt je dus dubbele lasten, en alle transacties worden netjes overgeboekt. Ook worden alle automatische incasso’s niet van je oude rekening, maar van je nieuwe rekening worden afgeschreven. Hiervoor hoef jij niets te doen, je nieuwe bank regelt dit allemaal voor je.

 3. Waarom schrijven jullie dat SNS 2e optie is, terwijl in het overzicht dit ASN is (€72 per jaar)? Omdat ASN onderdeel is van SNS?

  • Hoi Hannah,

   Bij ASN kan je maximaal 1.000 transacties doen per jaar. Voor dat aantal transacties (of minder) is Knab € 12 per jaar goedkoper. Pas als je boven de 1.000 transacties uitkomt, worden andere banken interessant, maar daar houdt het pakket van ASN op.

 4. Bij de Rabobank ben je er met die € 10,- per maand niet hoor, er komen allerlei kosten bij.

 5. Ik mis de kosten NA het eerste jaar. want ik doe niet aan korte termijnvisie, maar wil graag weten wat ik na dat jaar krijt zou zijn.
  Leuk dat eerste jaar gratis maar dat zou als opmerking behoren te staan. NU moet ik nog opzoek naar de kosten per bank.

  • Hoi Pauline,

   De kosten die we in de vergelijking noemen betreffen de kosten NA het eerste jaar!
   Bij banken die het eerste jaar kortingen aanbieden hebben we dat er apart bij gezet onder de € prijs per jaar.

   Hoop dat het zo duidelijk voor je is.

 6. Je schrijft dat de SNS ZZP rekening niet handig is (web)winkelier. Maar het zit nog anders: je mag bij SNS geen ZZP rekening openen als je voornamelijk goederen levert…

 7. Er wordt 1 belangrijk ding vergeten bij de meeste grootbanken. Er worden naast de transactiekosten ook informatiekosten gerekend. Rabo kost dus bij ontvangen minimaal 0,24 ct per transactie en bij betalen 17,5 cent.

 8. Als je in de aannemerij onderneemt, wordt er vaak van je verlangd dat je een G-rekening opent. En dat lukt niet bij iedere bank. Daarom heb ik ongelooflijke spijt van mijn keuze voor KNAB. Ik kan nu dus een andere zakelijke rekening gaan openen en die bij KNAB opzeggen.

  • Hi Edwin, ah dat is balen.. Knab opent inderdaad geen G rekeningen.

   Weet niet hoe ver je bent in je nieuwe zoektocht, ben je nog steeds op zoek naar een geschikte zakelijke rekening mét G rekening? dan kan je op zakelijkbankieren.nl/vergelijk-zakelijkerekeningen banken met G rekening vergelijken. Als je daar twee banken aanvinkt kun je ALLE functies met elkaar vergelijken. Bij ‘Mogelijkheden voor grote bedrijven’ staat weergegeven of een G rekening mogelijk is en hoeveel dat kost per maand.

  • Hi Hanna, nee. Sterker nog, bij de meeste zzp rekeningen zijn automatische incasso’s niet mogelijk.

   Ik heb daar geen overzichtje van op zzpdaily. Maar op zakelijkbankieren.nl kun je wel per bank vinden of ze automatische incasso aanbieden en wat daar de kosten van zijn.

   Daarvoor ga je naar https://www.zakelijkbankieren.nl/vergelijk-zakelijkerekeningen/. Vergelijk 2 banken met elkaar en bij de kop ‘mogelijkheden voor grote bedrijven’ zie je automatische incasso staan.

   Beetje verstopt, maar hoop dat dat wel helpt.

   Als de bank die jij op het oog hebt geen automatische incasso aanbiedt, kun je voor je incasso ook een Payment Service Provider (PSP) gebruiken. Niet alle, maar wel enkele psp’s bieden die mogelijkheid. Echter heb ik daar zelf geen ervaring mee, dus lan je daarover helaas niets adviseren.

 9. Sinds 2010 heb ik een eenmanszaak, door div omstandigheden heb ik enkele jaren terug mijn zakelijke rekening moeten sluiten (de kosten liepen door maar er kwam geen geld binnen), ik woonde toen in Frankrijk. Nu wil ik weer een zakelijke rekening openen, omdat de ASN zit te mekkeren dat er zakelijke transacties op mijn prive rekening binnen komen (2 per maand) maar!!!! Ik woon in Duitsland en nu kan ik geen zakelijke rekening openen, vanwege dat ik als eigenaar niet in NL woon. Kennelijk ben ik de enige Nederlander met een Nederlands bedrijf die een Nederlandse bankrekening wil. Volgens de KvK is dit inderdaad een probleem waar ze regelmatig vragen over krijgen van ondernemers. Een online bank is voor mij geen optie omdat ik geen smartphone heb. Een Duitse rekening openen kan niet omdat ik geen Duits bedrijf heb. Een Duits bedrijf oprichten is geen optie vanwege de kosten die hier gelijk om de hoek komen als je een bedrijf wil opzetten (nog los van dat ik dan ook een Duitse boekhouder zou moeten gaan betalen).
  Oftewel…. ik mag geen zakelijke transacties meer doen op mijn privé rekening, ik kan geen zakelijke rekening openen. Nu heb ik een bezoekadres in Nederland aangemaakt bij een vriendin, met officieel huurcontract 😉 volgens de KvK zou de bank dan wel akkoord moeten gaan…. Wordt vervolgd.

  • Wat een gedoe zeg! Helaas veranderen de meeste banken niet zo snel mee als mensen zoals jij (en ik) die veel of altijd in het buitenland verblijven.

   De meeste banken maken echter geen probleem van 2 zakelijke transacties per maand via je prive rekening. Is de eerste keer dat ik zoiets hoor. Dikke pech dus dat je in dit geval bij ASN zit.

   N26 zou perfect zijn voor je situatie, maar door het ontbreken van een smartphone gaat dat inderdaad niet lukken.

   Ik vertrouw erop dat het met een bezoeksters goed moet komen Betty. Al het beste ermee!

  • Hey Job,

   Hoe zit het als je veel internationale banktransacties naar Afrika (Zambia&Malawi) moet doen ?
   Ik zie dat Knab hoge kosten heeft voor internationale bankbetalingen en bij transferwise en revolut word mij niet duidelijk of zij met deze landen samenwerken.
   RABOBANK lijkt dan toch een goeie aanbieder met relatief lage kosten voor internationale betalingen. Heb je nog specifieke tips?

   P.s. ik ben een (oud) collega van je pa bij MEE 🙂 en nu de stap naar ondernemen gemaakt.

   • Hoi Geertje, wat toevallig, en leuk om te horen!

    Om je vraag te beantwoorden: Online banken zijn voor de meeste zzp’ers de beste keuze, maar jouw situatie is net even wat anders. Je hebt namelijk te maken met vreemde valuta van twee landen die niet veel gebruikt worden.

    Zowel TransferWise als Revolut ondersteunen alleen veelgebruikte valuta. Zambia (ZMW) en Malawi (MWK) horen daar helaas niet bij. En Knab is inderdaad te duur als je regelmatig wereldbetalingen doet.

    Bij een grootbank krijg je de meeste mogelijkheden voor internationaal betalingsverkeer, dus voor ING, Rabobank of ABN AMRO gaan. Welke van de drie is afhankelijk of grote of kleine bedragen overboekt. Dit zijn de tarieven:

    • ING: 0,1% (min. €5 en max. €50)
    • Rabobank: €10 vast (plus 0,1% toeslag als je ook de kosten van de ontvanger op je rekening neemt, ook wel OUR genoemd)
    • ABN ANMRO: €10 vast

    Internationale bank overboeking
    Voor (relatief) kleine betalingen is ING het voordeligst, omdat de minimale kosten daar €5 per overboeking zijn in tegenstelling tot €10 bij Rabobank en ABN. Pas bij betalingen vanaf €10.000 per overboeking worden Rabobank en ABN AMRO voordeliger.

    contant
    Als je veel met contant geld doet in Zambia en Malawi is Knab wel het voordeligst. Voor een geldopname bij een ATM rekent Knab 0,5% koersopslag, terwijl de drie grootbanken (én de meeste andere banken) tussen de 1,5% en 2,5% koersopslag zitten.

    pinbetalingen
    Voor pinbetalingen in het buitenland (maar die zal je niet veel doen in Zambia/Malawi verwacht ik) is N26 een goede aanvullende rekening.

    Je kunt natuurlijk een combinatie overwegen van 2 of 3 rekeningen als je zowel overboekingen, geldopnamen als pinbetalingen doet.

    Super gaaf, de reizen die je organiseert. Ik heb je website even bekeken 🙂 Succes met je onderneming!

    • Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ontzettend fijn als er iemand even met je meedenkt 🙂 en altijd welkom eens op bezoek daar te komen !

     Groetjes Geertje

 10. Hoi Job, ik dacht dat ik al een reactie had achtergelaten maar kan em niet mwer terugvinden. Ik vroeg me af of je ook tips hebt voor als de beste zakelijke rekening als je veel internationale wereldbetalingen moet doen. Veelal naar Zuid Afrika, Zambia en Malawi, Afrika. Vrij specifiek maar ik zag dat knab hoge kosten voor internationale betalingen rekent en Rabobank wat dat betreft voordeliger is.
  Bij transferwise en resolut word mij niet duidelijk of die ook naar deze landen betalingen mogelijk maken. Kun je me helpen? Groet Geertje

  • Excuus het was waarschijnlijk nog niet goed geladen! Zie nu je reactie op voorgaand bericht!

 11. Hoi Job,
  Jiij zegt boven 1300 beter SNS? Bij SNS moet je boven de 1000 boekingen overstappen naar een andere rekening, de SNS zakenrekening.
  Daar betaal je 0,14 per boeking. Ik heb per jaar allemaal kleine boekingen van relatief kleine bedragen. max 40 euro.
  Betaal nu bij de RABO 500 euro op jaarbasis aan kosten.Niet in verhouding tot mijn inkomsten.
  Denk jij dan KNAB een beter alternatief is? daar betaal je boven de 1000 10 cent. Of heb jij een betere suggestie?
  groetje, suzanne

  • Hi Suzanne,

   SNS is niet per se beter, maar vanaf 1300 transacties was SNS tot voor kort wel voordeliger/goedkoper dan Knab.

   Fijn dat je dit even aanhaalt! Ik zie dat SNS hun beleid namelijk veranderd heeft, voorheen kon je meer dan 1000 transacties doen met de zzp rekening. Ik ga dat meteen aanpassen in het artikel.

   Om nu op je vraag terug te komen: de beste en goedkoopste rekening als je veel (1000+ transacties) per maand doet:
   Van alle Nederlandse banken is Knab alsnog het voordeligste, de eerste 1000 transacties zijn namelijk ieder jaar gratis. Dat bespaart je €100 op jaarbasis. Vervolgens betaal je 10 cent per transactie, dat is een standaard tarief dat de meeste banken hanteren.

   Mocht je geen problemen hebben met een buitenlandse rekening, dan zou ik voor N26 gaan. Zowel de rekening als alle transacties zijn gratis, en voor zover ik weet zit er geen limiet op het aantal transacties dat je mag doen met de rekening. Op deze website vind je een vergelijking van de drie gratis buitenlandse banken (N26, Revolut en Holvi).

Reactie toevoegen

Navigeer