Zoek naar:

Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma van 2023?

Boekhoudprogramma’s van nu moeten simpel zijn. Een overzichtelijke interface en veel automatisering zijn voorbeelden van wat deze software zoal eenvoudig maakt. Dit artikel bespreekt de beste, eenvoudige boekhoudprogramma’s van 2023 aan de hand van een aantal veelgestelde vragen.

Allereerst – waarom moet ik als zzp’er een boekhoudprogramma gebruiken?

Zzp’ers moeten een administratie bijhouden. En dat zeggen wij niet. Dat word je verplicht door de Nederlandse Belastingdienst.

Je hebt hierdoor bijvoorbeeld overal toegang tot je administratie. Ook worden bedragen automatisch voor je uitgerekend – en dat verkleint foutmarges. Veel boekhoudprogramma’s geven je bovendien de optie om facturen en offertes de deur uit te doen.

Het bijhouden van je administratie kan met behulp van een eenvoudig boekhoudprogramma. Het gebruik hiervan heeft namelijk veel voordelen. 

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Wij vinden een boekhoudprogramma simpel wanneer deze onder meer over de volgende elementen beschikt:

  • Automatiseringsfuncties
  • Exportmogelijkheden
  • Factuur- en offertemodules
  • Gebruikerstoevoegingen
  • Koppelopties
  • Meerdere modules
  • Rapportagemogelijkheden

Automatiseringsfuncties

Automatiseringsfuncties zijn voor ons een vereiste wanneer een simpel boekhoudprogramma zichzelf als zodanig omschrijft. Functies als een automatische bankkoppeling zorgen er tenslotte voor dat jij als gebruiker door eenvoud tijd bespaart. Zo’n koppeling maakt het mogelijk om bankgegevens automatisch aan je transacties te verbinden.

Andere voorbeelden van automatiseringsfuncties zijn automatische betalingsherinneringen, elektronische btw-aangiftes en een scan- en herkenfunctie.

Exportmogelijkheden

Een eenvoudig boekhoudprogramma stelt gebruikers in staat om hun gegevens te exporteren. Ze kunnen deze dan eenvoudig delen met bijvoorbeeld een boekhouder.

Factuur- en offertemodules

Een belangrijk onderdeel van een eenvoudig boekhoudprogramma: de factuur- en offertemodules. Deze helpen je met het maken en versturen van facturen en offertes. Het wordt helemáál eenvoudig wanneer dit ook nog eens kan in je eigen huisstijl.

Gebruikerstoevoegingen

Een simpel boekhoudprogramma is voor meerdere gebruikers toegankelijk. Dit geeft je boekhouder of accountant de mogelijkheid om over je schouder mee te kijken. Voor een extra controlerondje, zeg maar.

Koppelopties

Een eenvoudig boekhoudprogramma kan je gegevens koppelen aan software van derden. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met een kassasysteem of zakelijke rekening.

Meerdere modules

Sommige modules kunnen je boekhouding nóg verder vereenvoudigen. Een bonnetjesscanner, bijvoorbeeld. Deze gebruik je om de gegevens van losse bonnetjes automatisch aan een simpel boekhoudprogramma toe te voegen.

Andere voordelen van dit soort versimpelende modules zijn een kilometer- en urenregistratie.

Rapportagemogelijkheden

Goede rapportages geven je snel toegang tot je financiële gegevens. Op een inzichtelijke, makkelijk leesbare manier. Je ziet zodoende met één druk op de knop hoe je balans eruit ziet en wat de omzetoverzicht per klant is.

Welke eenvoudige boekhoudprogramma’s zijn er?

De Nederlandse markt telt een aantal simpele boekhoudprogramma’s die erg interessant zijn voor zzp’ers. We noemen:

DigiBTW

DigiBTW heeft een heldere interface waarin je snel alles vindt wat je nodig hebt. Zzp’ers vinden er alle basisbenodigdheden en de lage prijs per maand is erg aantrekkelijk.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is een van de meest geautomatiseerde boekhoudprogramma’s van Nederland. Het is hiermee onder meer mogelijk om volledig aanpasbare facturen en offertes te maken. Je betaalt bovendien een lage prijs.

Informer

Informer heeft eveneens een duidelijke interface. Het boekhoudprogramma biedt bovendien een bonnetjesscanner en is te koppelen met bijvoorbeeld kassa’s en webshops.

Jortt

Het relatief nieuwe Jortt beweert boekhouden weer leuk te maken. Dat doen ze onder meer door middel van een uitgebreide module voor het maken van facturen en offertes. Jortt is daarnaast simpel te koppelen met externe programma’s. 

Een slim, eenvoudig boekhoudprogramma.

Moneybird

Moneybird is een uitgebreid programma met vele functionaliteiten. De automatisering is uitgebreid; de interface prettig. Dat maakt het een erg simpel boekhoudprogramma voor je eenmanszaak.

MoneyMonk

MoneyMonk biedt alle functionaliteiten voor dienstverlenende zzp’ers. De prijs is niet al te hoog en de klantenservice is uitstekend.

Reeleezee

Reeleezee werkt met een prettige interface en een breed scala aan functionaliteiten. Dit boekhoudprogramma is erg geschikt voor zzp’ers met een winkel of webshop.

Rompslomp

Rompslomp is krachtig in al zijn eenvoud. De urenregistratie werkt goed en zzp’ers vinden hierin veel functionaliteiten voor een lage prijs.

SnelStart

SnelStart is een omvangrijk programma en wordt veel gebruikt door zzp’ers met een eigen winkel. Factureren en offreren gaat snel – en opnieuw is het aanbod functies groot.

Tellow

Tellow heeft een moderne en hedendaagse interface. De bonnetjesscanner helpt je losse facturen vrij makkelijk vast te leggen en de klantenservice laat weinig te wensen over.

Visma

Visma is prima te gebruiken in combinatie met je boekhouder. De offerte- en factuurmodule is uitgebreid en het boekhoudprogramma is relatief voordelig.

Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma van 2023?

De keuze voor een eenvoudig boekhoudprogramma is er natuurlijk een van persoonlijke wensen en voorkeuren. We hebben desondanks een aantal favorieten.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is qua eenvoud onze eerste keuze. Dat heeft voornamelijk te maken met het gegeven dat ‘ie zo enorm uitgebreid is. 

Met name het aantal automatiseringsfuncties is gigantisch. Scan & Herken helpt je inkomende facturen binnen no-time in je administratie te verwerken. 

Mail & Herken werkt nog simpeler en vist inkomende kostenposten gewóón uit je mail.

We zijn ook erg te spreken over de factuurmodule. Facturen en offertes zijn compleet naar wens te customizen – en dat kan nog snel ook. 

Wij kregen er in ieder geval zin om met onze administratie aan de slag te gaan. Dat maak je als zzp’er toch niet vaak mee…

MoneyMonk

Het boekhoudprogramma MoneyMonk is – wat ons betreft – een uitstekende nummer twee. Het pakket heeft een strakke, duidelijke en moderne interface. Je hebt daardoor snel gevonden wat je nodig hebt. Dat draagt alleen maar bij aan de simpliciteit. Een eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Het aantal functies van MoneyMonk is teruggebracht naar de essentials voor dienstverlenende zzp’ers. De factuur- en offertemodule werkt simpel en snel; voor het scannen van bonnetjes geldt hetzelfde. De ingebouwde module wist alle factuurgegevens feilloos te herkennen.

Klein nadeel: MoneyMonk richt zich echt op dienstverleners. Het is dus niet geschikt voor zzp’ers met een eigen webshop.

Rompslomp

Nóg een eenvoudig administratieprogramma waar we erg over zijn te spreken, is Rompslomp. Dat komt ook hier door de duidelijke interface. Rompslomp werkt daardoor erg eenvoudig: facturen en offertes zijn bijvoorbeeld zo gemaakt.

We zijn vooral tevreden over de functie Schoenendoos. Dit is Rompslomps variant op Scan & Herken. Losse bonnetjes en inkomende facturen zijn op deze manier makkelijk te verwerken in je administratie.

Wij vonden Rompslomp simpelweg een erg goed en duidelijk programma voor zzp’ers. 

Tot slot: is een eenvoudig boekhoudprogramma gratis?

Of een simpel boekhoudprogramma voor je eenmanszaak gratis is? Nee – dat niet. 

De prijzen van de hierboven genoemde pakketten lopen wat uiteen. DigiBTW kost je bijvoorbeeld slechts €10,00 per maand, maar voor Reeleezee betaal je gemiddeld €35,00 aan maandelijkse kosten. Dit hangt wél af van welk pakket je kiest.

Een schrale troost: vrijwel alle pakketten bieden kosteloze proefversies aan. En die kun je best lang gebruiken… e-Boekhouden.nl is bijvoorbeeld de eerste zes maanden gratis voor startende zzp’ers.

Een zzp-boekhoudprogramma gratis gebruiken wordt dus lastig, maar er zijn genoeg mogelijkheden om aanzienlijk te besparen.

Schrijf een reactie