Zoek naar:

De beste eenvoudige boekhoudprogramma’s voor zzp’ers (2024)

ZZP Daily test jaarlijks de beste eenvoudige boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Dat zijn er dit jaar – in 2024 – veertien. We vertellen je hieronder uitgebreid hoe onze beoordelingen tot stand zijn gekomen. Vergelijk eenvoudige boekhoudpakketten voor zzp’ers, start direct en bepaal wat voor jou de beste keuze is!

Beste uit de test
Winnaar 2024
e-boekhouden.nl

Kosten: €9,95 p/m
Gratis voor starters

68% van zzp'ers kiest
e-Boekhouden.nl
4.4/5
Onze score: 4,4
Nr. #2

Kosten: €7,50 p/m

4.2/5
Onze score: 4,2
Andere pakketten uit onze test

Kosten: €11,50 p/m
Eerste maand gratis

4/5
Onze score: 4,0

Kosten: €15,00 p/m

4/5
Onze score: 4,0

Kosten: €14,00 p/m

3.4/5
Onze score: 3,4

Kosten: €12,50 p/m

3.6/5
Onze score: 3,8

Kosten: €26 p/m

3.4/5
Onze score: 3,4

Kosten: €0-12 p/m

2.6/5
Onze score: 2,6

Kosten: €10 p/m

2.6/5
Onze score: 2,6

Kosten: €14,50 p/m

3.4/5
Onze score: 3,4

Kosten: €19 p/m

3.2/5
Onze score: 3,2

Kosten: €13,50 p/m

3.8/5
Onze score: 3,8
Nieuw

Kosten: €12 p/m
Eerste maand gratis

Perfect voor Knab klanten
4/5
Onze score: 4,0
Je hebt hiervoor een Knab rekening nodig. Nog geen Knab klant? Open nu voordelig je rekening en boekhoudpakket in één.

Kosten: €35 p/m

3/5
Onze score: 3,0

Reeleezee

Kosten: €35 p/m

2.8/5
Onze score: 2,8

Vergelijk eenvoudige boekhoudprogramma's voor zzp boekhouding

Boekhoudprogramma’s van nu moeten simpel zijn. Een overzichtelijke interface en veel automatisering zijn voorbeelden van wat deze software precies eenvoudig maakt. Dit artikel bespreekt de beste, eenvoudige boekhoudprogramma’s van 2024 aan de hand van een aantal vragen.

In dit artikel

Boekhouding - Unsplash

Waarom moet ik als zzp’er een boekhoudprogramma gebruiken?

Zzp’ers moeten een simpele administratie bijhouden. En dat zeggen wij niet. Dat wordt je verplicht door de Nederlandse Belastingdienst.

Gelukkig is online boekhouden makkelijker dan het klinkt.

Het bijhouden van een simpele administratie kan met behulp van een eenvoudig boekhoudprogramma. En het gebruik van een goed boekhoudprograma heeft veel voordelen.

Je krijgt hierdoor bijvoorbeeld overal toegang tot je administratie. Ook worden bedragen automatisch voor je uitgerekend – en dat verkleint foutmarges. Eenvoudig boekhouden is dus slim boekhouden.

Veel boekhoudprogramma’s geven je bovendien de optie om facturen en offertes de deur uit doen.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

Veel boekhoudpakketten claimen dat je dankzij online boekhouden geen boekhouder of accountant meer nodig hebt. Maar is dat ook echt zo?

Onze mening? Dat ligt aan de situatie.

Ben je een beginnende ondernemer en heb je een kleine administratie? Dan kan een boekhoudpakket je inderdaad de (hoge) kosten voor een boekhouder uit handen nemen. Het pakket kan alle onderdelen van je administratie voor je verzorgen: van de facturering tot de belastingaangiftes.

Dit verandert wanneer je bedrijf groeit of je administratie complexer wordt. Een boekhouder kan dan handig zijn, bijvoorbeeld voor een second opinion.

En het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Je kunt ook met je boekhouder of accountant samenwerken binnen je administratiepakket. Het pakket Exact Mijn[Kantoor] is hierin gespecialiseerd.

👉 Vergelijk hier verschillende boekhouders

boekhoudprogramma

Waar moet een eenvoudig boekhoudprogramma aan voldoen?

Wij vinden een boekhoudprogramma voor zzp’ers simpel wanneer deze onder meer over de volgende elementen beschikt:

 • Automatiseringsfuncties
 • Exportmogelijkheden
 • Factuur- en offertemodules
 • Gebruikerstoevoegingen
 • Koppelopties
 • Rapportagemogelijkheden

Automatiseringsfuncties

Automatiseringsfuncties zijn voor ons een vereiste wanneer het eenvoudige boekhoudprogramma zichzelf als zodanig omschrijft. 

Functies als een automatische bankkoppeling zorgen er tenslotte voor dat jij als gebruiker door eenvoudig boekhouden tijd bespaart. Zo’n koppeling maakt het mogelijk om bankgegevens automatisch aan je transacties te verbinden.

Andere voorbeelden van automatiseringsfuncties zijn automatische betalingsherinneringen, elektronische btw-aangiftes en een scan- en herkenfunctie.

Scan- en herkenfunctie

Een scan- en herkenfunctie is misschien wel de handigste functionaliteit die een eenvoudig boekhoudpakket kan hebben. Je gebruikt zo’n functie om gegevens van losse bonnetjes en facturen automatisch aan een eenvoudig boekhoudprogramma toe te voegen.

Dat doe je door er een foto van te maken deze te uploaden naar je administratie. Slimme programma’s zijn in staat de belangrijkste gegevens automatisch te herkennen én te verwerken in je financiële administratie.

Dat scheelt tijd – en dus geld.

Exportmogelijkheden

Een eenvoudig boekhoudprogramma speciaal ontwikkeld voor zzp’ers stelt gebruikers in staat om hun gegevens te exporteren. Ze kunnen deze dan eenvoudig delen met bijvoorbeeld een boekhouder.

Factuur- en offertemodules

Een belangrijk onderdeel van een makkelijk boekhoudprogramma: de factuur- en offertemodules. 

Deze helpen je met het maken en versturen van facturen en offertes. Het wordt helemáál eenvoudig wanneer dit ook nog eens kan in je eigen huisstijl.

Gebruikerstoevoegingen

Een eenvoudig boekhoudprogramma is voor meerdere gebruikers toegankelijk. Dit geeft je boekhouder of accountant de mogelijkheid om over je schouder mee te kijken. Voor een extra controlerondje, zeg maar.

Koppelopties

Een eenvoudig boekhoudprogramma kan je gegevens koppelen aan software van derden. Denk bijvoorbeeld aan handige koppelingen met een kassasystemen of een zakelijke rekeningen.

Rapportagemogelijkheden

Goede rapportages geven je snel toegang tot je financiële gegevens. Op een inzichtelijke, makkelijk leesbare manier. 

Je ziet zodoende met één druk op de knop hoe je balans eruit ziet en wat de omzetoverzicht per klant is. Dit is echt een groot voordeel van online boekhouden.

Accounting - Unsplash

Welke eenvoudige boekhoudprogramma’s zijn er?

De Nederlandse markt telt een aantal simpele boekhoudprogramma’s die interessant zijn voor jou als zzp’er. Dit zijn:

DigiBTW - Unsplash

DigiBTW

DigiBTW heeft een heldere interface waarin je snel alles vindt wat je nodig hebt. Zzp’ers vinden er alle basisbenodigdheden en de lage prijs per maand is erg aantrekkelijk.

👉 Check onze review van DigiBTW!

e-Boekhouden.nl - Unsplash

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is een van de meest geautomatiseerde online boekhoudprogramma’s van Nederland. De software behoort ook tot de populairste boekhoudprogramma’s en heeft veel aanvullende functies. Volledig aanpasbare offertes en facturen maken: het is eenvoudig te doen met e-Boekhouden.nl. 

Wil je online boekhouden met dit ongekend eenvoudige boekhoudpakket? Dan betaal je bovendien een lage prijs per maand.

👉 Check onze review van e-Boekhouden.nl!

Exact Mijn[Kantoor]

Exact Mijn[Kantoor] is een uitgebreid boekhoudpakket met een deskundige helpdesk waarin alle functies worden aangepast op de gebruikers. Je volledige online boekhouding bevindt zich in de cloud en de software geeft je de mogelijkheid om nauwkeurig samen te werken met je boekhouder of accountant.

👉 Check onze review van Exact Mijn[Kantoor]!

Gekko - Unsplash

Gekko

Gekko is een versimpeld boekhoudprogramma waarmee je onder meer bonnetjes scant, uren en ritten registreert en handige koppelingen met je bankrekening maakt.

👉 Check onze review van Gekko!

Boekhoudprogrammareview Informer - Unsplash

Informer

Informer heeft een duidelijke interface die simpel boekhouden mogelijk maakt. Het boekhoudprogramma biedt bovendien een bonnetjesscanner en is te koppelen met bijvoorbeeld kassa’s en webshops.

👉 Check onze review van Informer!

Boekhoudprogrammareview Jortt - Unsplash

Jortt

Het relatief nieuwe Jortt beweert online boekhouden weer leuk te maken. Dat doen ze onder meer door middel van een uitgebreide module voor het maken van facturen en offertes. Jortt is daarnaast simpel te koppelen met externe programma’s. 

Een slim, eenvoudig boekhoudprogramma.

👉 Check onze review van Jortt!

Boekhoudprogrammareview Moneybird - Unsplash

Moneybird

Moneybird is een uitgebreid programma met vele functionaliteiten. De automatisering is uitgebreid; de interface prettig. Dat maakt het een erg simpel boekhoudprogramma voor je eenmanszaak.

👉 Check onze review van Moneybird!

Boekhoudprogrammareview MoneyMonk - Unsplash

MoneyMonk

MoneyMonk biedt alle functionaliteiten voor dienstverlenende zzp’ers die op zoek zijn naar een simpele boekhouding. De prijs is niet al te hoog en de deskundige helpdesk is uitstekend.

👉 Check onze review van MoneyMonk!

MyFinance

MyFinance is een betaalbaar programma voor zzp’ers op zoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma. De software helpt je aan heldere inkomsten- en uitgavenoverzichten, een uren- en rittenregistratie en meer.

👉 Check onze review van MyFinance!

Reeleezee - Unsplash

Reeleezee

Reeleezee maakt je gehele boekhouding real easy. Het programma werkt met een prettige interface en een breed scala aan functionaliteiten. Dit is een zeer geschikt boekhoudprogramma voor zzp’ers met een winkel of webshop.

👉 Check onze review van Reeleezee!

Rompslomp - Unsplash

Rompslomp

Rompslomp is krachtig in al zijn eenvoud. De urenregistratie werkt goed en zzp’ers vinden hierin veel functionaliteiten voor een lage prijs.

👉 Check onze review van Rompslomp!

Boekhoudprogrammareview Snelstart - Unsplash

SnelStart

SnelStart is een vrij compleet boekhoudpakket en wordt veel gebruikt door zzp’ers met een eigen winkel. Onbeperkt factureren en offreren gaat snel – en opnieuw is het aanbod aan functies groot. De gratis helpdesk is bovendien erg kundig.

👉 Check onze review van SnelStart!

Boekhoudprogrammareview Tellow

Tellow

Tellow heeft een moderne en hedendaagse interface. De bonnetjesscanner helpt je losse facturen vrij makkelijk vast te leggen en de gratis helpdesk laat weinig te wensen over.

👉 Check onze review van Tellow!

Visma - Unsplash

Visma

Visma is prima te gebruiken in combinatie met je boekhouder. De offerte- en factuurmodule is uitgebreid en het boekhoudprogramma is relatief voordelig.

👉 Check onze review van Visma!

boekhouding zzp

Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma van 2024?

De keuze voor het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers is er natuurlijk een van persoonlijke wensen en voorkeuren. We hebben desondanks een aantal favorieten. Je vindt ze hieronder!

e-Boekhouden.nl - Unsplash

1. e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is qua eenvoud onze eerste keuze. Dat heeft voornamelijk te maken met het gegeven dat het programma zo enorm uitgebreid is. 

Met name het aantal automatiseringsfuncties is gigantisch. Scan & Herken helpt je inkomende facturen binnen no-time in je administratie te verwerken. Mail & Herken werkt nog simpeler en vist inkomende kostenposten gewóón uit je mail.

We zijn ook erg te spreken over de factuurmodule. Facturen en offertes zijn compleet naar wens te customizen – en dat kan nog snel ook. 

Zit je een keer vast? Dan helpt de gratis helpdesk je op een vriendelijke en kundige manier verder.

Wij kregen er in ieder geval zin om met onze administratie aan de slag te gaan. Dat maak je als zzp’er toch niet vaak mee.

Boekhoudprogrammareview MoneyMonk - Unsplash

2. MoneyMonk

Het online boekhoudprogramma MoneyMonk is – wat ons betreft – een uitstekende nummer twee. Het pakket heeft een strakke, duidelijke en moderne interface. Je hebt daardoor snel gevonden wat je nodig hebt. Dat draagt alleen maar bij aan de simpliciteit. Een makkelijk boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Het aantal functies van MoneyMonk is teruggebracht naar de essentials voor dienstverlenende zzp’ers. De factuur- en offertemodule werkt simpel en snel; voor het scannen van bonnetjes geldt hetzelfde. De ingebouwde module wist alle factuurgegevens feilloos te herkennen.

Klein nadeel: MoneyMonk richt zich echt op dienstverleners. Het is dus niet geschikt voor zzp’ers met een eigen webshop.

Rompslomp - Unsplash

3. Rompslomp

Nóg een eenvoudig administratieprogramma waar we heel erg over te spreken zijn, is Rompslomp. Dat komt ook hier door de duidelijke interface. Rompslomp werkt daardoor erg eenvoudig: facturen en offertes zijn bijvoorbeeld zo gemaakt.

We zijn vooral tevreden over de functie Schoenendoos. Dit is Rompslomps variant op Scan & Herken van e-Boekhouden.nl. Losse bonnetjes en inkomende facturen zijn op deze manier makkelijk te verwerken in je administratie.

Wij vonden Rompslomp simpelweg een erg goed en duidelijk programma voor zzp’ers. 

kosten-boekhoudprogramma

Wat kost een eenvoudig boekhoudprogramma?

De kosten voor een eenvoudig online boekhoudprogramma lopen uiteen. Check de prijzen van de online boekhoudprogramma’s die wij hebben getest hieronder!

 

Prijs per maand

DigiBTW

Vanaf €12,50

e-Boekhouden.nl

Vanaf €9,95 (gratis voor starters)

Exact Mijn[Kantoor]

Vanaf €13,50

Gekko

Vanaf €0

Informer

Vanaf €19

Jortt

Vanaf €26

Moneybird

Vanaf €25

MoneyMonk

Vanaf €7,50

MyFinance

Vanaf €10

Reeleezee

Vanaf €35

Rompslomp

Vanaf €11,50

Tellow

Vanaf €35

Visma

Vanaf €14,50

portemonnee

Een eenvoudig gratis boekhoudprogramma: bestaat dat?

Simpele boekhoudprogramma’s die helemaal gratis zijn, bestaan helaas niet. Sommigen zijn echter wel deels gratis te gebruiken.

Gekko biedt bijvoorbeeld een kosteloze variant. Die is – vanzelfsprekend – beperkter dan de betaalde versie. Beginnende zzp’ers kunnen er best een eind mee komen, maar verwacht niet het beste boekhoudprogramma dat er is.

Daarnaast hebben vrijwel alle pakketten gratis versies die je vrijblijvend mag uitproberen, zodat je kunt zien of zij het beste boekhoudprogramma voor jou zijn. Dat kan bij sommige varianten vrij lang of tegen lage kosten. De proefversie van e-Boekhouden.nl is bijvoorbeeld de eerste zes maanden gratis voor startende zzp’ers.

Een zzp-boekhoudprogramma gratis gebruiken wordt dus lastig, maar er zijn genoeg mogelijkheden om aanzienlijk te besparen.

zakelijke-rekening-kiezen

Hoe vind ik een simpel boekhoudprogramma dat bij mij past?

We noemden het al eerder: een keuze voor een simpel boekhoudprogramma is er – boven al het andere – een die je moet baseren op je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Het is daarbij wél handig om jezelf tijdens het maken van een keuze een aantal vragen te stellen. Alleen dan weet je of het programma dat jij op het oog hebt ook écht simpel is.

Check daarom in ieder geval het volgende:

 • Biedt dit programma automatische bankkoppelingen?
 • Ontvang ik met deze software automatische betalingsherinneringen?
 • Kan dit programma gegevens op een factuur automatisch herkennen?
 • Kan ik met dit programma een elektronische btw-aangifte versturen?
 • Werkt dit programma met automatische incassoprocedures?
 • Heeft dit boekhoudprogramma een mail- en herkenfunctie?
 • Heeft dit boekhoudprogramma een scan- en herkenfunctie?

Het is ook slim jezelf déze vragen te stellen:

 • Zijn er exportmogelijkheden naar Excel-, PDF- en universele auditbestanden?
 • Kan ik hiermee facturen en offertes maken en zo ja – hoe vrij ben ik qua opmaak?
 • Hebben andere gebruikers, zoals mijn boekhouder, hiermee toegang tot mijn administratie?
 • Kan ik het programma koppelen met software van derden, zoals urenregistraties, salarissoftware en webshops?
 • Heeft het programma aanvullende modules, zoals kilometer– en projectregistraties?
 • Kan ik hiermee rapporten samenstelen en zo ja – wat voor rapporten?

En natúúrlijk loont het om ook het volgende te controleren:

 • De ervaringen van andere klanten. Check hiervoor de Deense website Trustpilot.
 • De klantenservice: hoe is het bedrijf achter het programma te benaderen, hoe kundig zijn ze en binnen hoeveel tijd beloven ze een antwoord?
 • Wat zijn de kosten?

De keuze van de boekhouder

Er is ook nog een hele andere manier om je keuze voor een simpel boekhoudprogramma te maken: vraag je boekhouder of accountant wat hij of zij adviseert. De kans is groot dat hij of zij hét online boekhoudprogramma voor jou kent.

Boekhouders weten tenslotte veel over dit soort programma’s en hebben vaak een duidelijke voorkeur. Het kan handig zijn wanneer jij en je boekhouder dezelfde software gebruiken voor je financiële administratie.

overstappen

Hoe stap ik over naar een ander boekhoudprogramma?

We zijn er hierboven telkens vanuit gegaan dat je nu nog geen online boekhoudprogramma gebruikt.

Dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Misschien gebruik je al zo’n administratiepakket en wil je simpelweg overstappen op een andere, simpele variant.

Dat doe je door je gegevens uit je huidige pakket te exporteren, bijvoorbeeld als Excel-, PDF- of universeel auditbestand. Let er daarbij goed op dat je alle gegevens exporteert.

Het is slim om dit op een specifieke datum te doen, bijvoorbeeld aan het begin van een kalenderjaar of een kwartaal. Dit geeft meer overzicht en voorkomt administratieve problemen.

We raden het overigens aan om verschillende pakketten te testen. Vaak kan dit geheel kosteloos. Zo heb je meer kans om hét online boekhoudprogramma voor jouw onderneming te vinden. Bekijk hier onze uitgebreide test van de beste boekhoudprogramma’s.

FAQ

Veelgestelde vragen

Je kunt makkelijk zelf je online boekhouding bijhouden. Gebruik een online boekhoudprogramma, zoals e-Boekhouden.nl, MoneyMonk en Rompslomp, om je administratie overzichtelijk en duidelijk te houden.

Boekhouden kan lastig zijn, maar een online boekhoudprogramma maakt het voor iedere ondernemer makkelijker. Je kunt hierbij eventueel de hulp inschakelen van een boekhouder, zodat je zeker bent van een goede boekhouding.

We hebben de prijzen van 75 verschillende boekhouders met elkaar vergeleken. Een boekhouder kost gemiddeld €87,65 per maand.

Wij vinden e-Boekhouden.nl, MoneyMonk en Rompslomp de drie eenvoudigste boekhoudprogramma’s. Dit komt onder meer door de heldere interface, prettige werking en het gebrek aan poespas.

De prijzen voor een eenvoudig boekhoudprogramma lopen uiteen. Hou rekening met een gemiddelde vanaf-prijs van €17 per maand.