Zoek naar:

ZZP Daily testte de elf belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland voor zzp’ers. Dit is onze review van DigiBTW. Benieuwd naar de andere scores? Check dan onze vergelijkingspagina!

3,40 / 5 zzpdaily.nl score
Functionaliteiten 3 / 5
Klantervaringen 5 / 5
Klantenservice 2 / 5
Kosten 4 / 5
Onze Ervaring 3 / 5

Voordelen

Een lage, aantrekkelijke prijs per maand
Gebruiksvriendelijk, waardoor je snel vindt wat je nodig hebt
De aanwezigheid van alle basisbenodigdheden voor zzp’ers

Nadelen

Offertes en facturen zijn nauwelijks aan te passen naar een eigen huisstijl
De automatiseringsfuncties werken soms niet goed genoeg
De klantenservice laat wat te wensen over

Prijs

€12,50 per maand

Onze reviews zijn zorgvuldig samengesteld op basis van verschillende factoren. Wil je weten hoe ze precies tot stand zijn gekomen? Kijk dan hier!

Screenshot DigiBTW

Dit is onze DigiBTW Review!

DigiBTW is een boekhoudprogramma dat zich richt op kleine ondernemers. Daaronder vallen onder meer microbedrijven tot tien werknemers, holdings, stichtingen en – inderdaad – zzp’ers. Het resultaat is een  boekhoudprogramma dat, zoals DigiBTW het zelf stelt, alles biedt wat een zzp’er nodig heeft voor boekhouden en facturatie. Of dat ook echt zo is? We vertellen het je hieronder.

Deze review is opgesplitst in vijf verschillende onderdelen:

 • De functionaliteiten
 • De klantervaringen
 • De klantenservice
 • De kosten
 • Onze ervaringen
Screenshot DigiBTW

1. De functionaliteiten

Hoe zit het met de automatisering?

Een van de belangrijkste onderdelen van een goed boekhoudpakket is de mate waarin dit pakket geautomatiseerd te werk gaat. Het bespaart je tijd wanneer inkomende factuurtjes meteen worden ingeboekt – of wanneer wanbetalers automatisch een seintje krijgen dat ze wel een béétje mogen opschieten met geld overmaken.

Wat dat betreft, beschikt DigiBTW onder meer over een automatische bankkoppeling. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld niet meer zelf te checken of je facturen wel of niet zijn betaald. Dit doet het boekhoudprogramma voor je.

Het is ook mogelijk om je omzetbelasting direct aan te geven bij de fiscus. DigiBTW heeft een elektronische koppeling met de Belastingdienst. Met één druk op de knop is alles geregeld.

DigiBTW beschikt bovendien over automatische herkenning. Het verwerken van bonnetjes en inkoopfacturen kan door er simpelweg een foto van te maken. Deze worden dan automatisch naar je administratie gestuurd.

We moeten daarbij wél zeggen dat het niet altijd even feilloos werkte. Tijdens onze tests moesten we gegevens soms zelf in onze boekhouding verwerken – lees: overtypen.

Screenshot DigiBTW

Hoe werkt het opstellen van facturen en offertes?

DigiBTW is bedoeld voor kleine ondernemers, voor wie factureren en offreren meestal de gróótste elementen uit hun boekhouding zijn. Het zou dus erg vreemd zijn als deze functies zouden ontbreken. Gelukkig biedt DigiBTW deze essentiële zaken wel.

Facturen en offertes zijn op te maken in eigen huisstijl en periodiek te versturen. Het is ook mogelijk om een offerte op een later moment om te zetten in een factuur.

Het enige dat we misten is de mogelijkheid om een offerte online goed te keuren.

Screenshot DigiBTW

Welke modules heeft dit boekhoudprogramma?

DigiBTW beschikt over een aantal modules die erg interessant zijn voor de doorsnee zzp’er. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in het programma een rittenregistratie aan te leggen.

Je kunt daarnaast je uren registreren en deze in verschillende projecten opdelen. Vonden we erg handig.

Screenshot DigiBTW

Welke koppelingen zijn er?

De mogelijkheden tot het maken van koppelingen met software van derden zijn daarentegen erg summier. Afgezien van de connectie met de Belastingdienst heeft DigiBTW op dit terrein eigenlijk – tja – niets.

Dat heet – géén koppelingen met kassasystemen, géén verbindingen met pinapparaten, géén connectie met je salarissoftware. Zonde, want het betekent min of meer dat zzp’ers met een eigen winkel elders moeten kijken.

Screenshot DigiBTW

Wat voor rapportages kan ik maken?

Wat dan wél weer in orde is, zijn de uitgebreide rapportagemogelijkheden. DigiBTW helpt je met het genereren van balansen, debiteuren- en crediteurenoverzichten en winst- en verliesrekeningen per jaar, kwartaal en maand. Het enige wat we op dit vlak misten, was een omzetoverzicht per contact.

Kan ik dit boekhoudprogramma met meerdere gebruikers tegelijk gebruiken?

Nee, dit kan niet. Een groot nadeel is dat je niet tegelijkertijd met je boekhouder door je boekhouding kan lopen. Je kunt je boekhouder dus geen toegang geven zonder je wachtwoord te delen – en dat is natuurlijk sterk af te raden.

Kan ik mijn gegevens exporteren?

Gelukkig is het wél mogelijk om gegevens te exporteren, zodat je deze alsnog bij je boekhouder kunt krijgen.

Klein nadeel: ook die opties zijn wat beperkt. Je hebt qua export keuze uit Excel, Excel en – even kijken – Excel.

Beoordeling van de functionaliteiten: 3 sterren

Screenshot DigiBTW

2. De klantervaringen

We gebruiken Google Reviews om de ervaringen van andere klanten met de door ons beoordeelde boekhoudprogramma’s te checken. DigiBTW heeft op Google Reviews een beoordeling van gemiddeld 4,9 sterren op basis van ruim 700 reviews.

Beoordeling van de klantervaringen: 4 sterren

Screenshot DigiBTW

3. De klantenservice

Op welke manieren is het bedrijf bereikbaar?

DigiBTW is bij eventuele problemen en vragen op drie manieren bereikbaar. Je kunt ze bellen, mailen of via sociale media benaderen.

Wij vonden het fijn dat DigiBTW ook telefonisch contact toestaat. Dat voelde toch wat veiliger.

Hoe kundig is de klantenservice?

We hebben DigiBTW per mail een aantal vragen gesteld die betrekking hadden op zowel hun programma als boekhoudkundige kennis.

Stelden de antwoorden ons tevreden? Nou – niet echt. We werden met onze vakspecifieke vragen voornamelijk doorverwezen naar een boekhouder.

Het lijkt er dus op dat DigiBTW prima kan functioneren als manier om je administratie bij te houden. Het is echter minder geschikt voor zzp’ers zonder boekhoudkennis.

Hoe snel reageert de klantenservice?

De snelheid van de reactie liet eveneens te wensen over en duurde langer dan 24 uur. Het scheelt daarbij wel dat DigiBTW in het geval van nood ook telefonisch bereikbaar is.

Beoordeling van de klantenservice: 2 sterren

4. De kosten

Wat kost dit boekhoudpakket?

DigiBTW biedt klanten twee verschillende pakketten:

 • Facturatie
 • Compleet

Het pakket Facturatie is gratis. Je kunt hiermee klanten beheren, facturen in eigen lay-out maken én deze versturen.

Het pakket Compleet kost €12,50 per maand. Dat geeft je toegang tot alle functionaliteiten. 

DigiBTW is daarmee een van de twee goedkoopste beoordeelde boekhoudpakketten. Voor ondernemers bij wie kosten de doorslaggevende factor zijn, kan dit pakket ondanks de bovengenoemde tekortkomingen een goede zakelijke oplossing bieden.

Beoordeling van de kosten: 4 sterren

Screenshot DigiBTW

5. Onze ervaringen

Wat vonden wij er zelf van?

We hebben DigiBTW getest aan de hand van een basale functies: factuurtje maken, offreren, projectje registreren – alles wat de gemiddelde zzp’er doorgaans ook doet.

Dat vonden we op zich best prettig. Het pakket is vrij simplistisch, maar dat maakte niet veel uit. Sterker nog – hierdoor hadden we alle basisfuncties erg snel gevonden. Het duurde bijvoorbeeld niet lang voor we, aan de hand van een rapportage, een compleet overzicht hadden van onze eigen financiën…

…maar toen probeerden we een factuur op te stellen. Dat kon, zoals geadverteerd, in eigen huisstijl, maar de mogelijkheden waren daarbij wel er-rug beperkt. Afgezien van de plaatsing van ons logo waren we hier eigenlijk niet tevreden over.

De gebreken tijdens het gebruik van de scanfunctie stuitten ons ook ietwat tegen de borst. Het is fijn dat deze functie aanwezig is, maar hij werkte niet altijd even fijn. We hopen dat DigiBTW dit in de toekomst verbetert.

Daar staat dan wel weer tegenover dat we graag gebruikmaakten van de modules als uren-, ritten- en projectregistratie. Dat scheelt toch weer wat nodeloos geturf op een kladblok…

Beoordeling van onze ervaring: 4 sterren

Onze beoordeling: 3,6 sterren

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

1 reactie

 1. Mooi uitgebreide (en eerlijke) review, Job!
  Ik zie meteen dat ze sommige functies hebben toegevoegd. Belangrijkste zijn wel bankkoppeling en periodieke facturering.
  Ook zie ik dat jullie op de vergelijking €21/maand hebben staan, maar op hun website zie ik €10/maand. Klopt dit? En is DigiBTW hiermee beter dan e-boekhouden?

Schrijf een reactie