Search for:

Een goed boekhoudprogramma scheelt je zo veel tijd (en hoofdpijn). Maar… hoe vind je een goed boekhoudprogramma? Voor een eerder artikel (de enige boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers die je ooit nodig hebt) testte ik de 11 beste programma’s, ik vergeleek ze met elkaar en raadde het beste programma aan.

Eén van de boekhoudprogramma’s in mijn test was DigiBTW! Wat is mijn ervaring met DigiBTW en hoe komt DigiBTW uit de test? Ik heb DigiBTW beoordeeld aan de hand van 5 categorieën:

 1. gebruikersgemak
 2. functionaliteiten
 3. digitalisatie
 4. prijs
 5. klantbeoordelingen

Hoe makkelijk is DigiBTW nou echt, welke voor- en nadelen ondervind ik en is DigiBTW makkelijk te gebruiken zonder boekhoudkennis?

1. Makkelijk en intuïtief in gebruik

DigiBTW is geschikt voor veel verschillende doelgroepen, maar is vanaf het begin ontwikkeld met zzp’ers en micro ondernemingen (< 10 werknemers). Niet alleen zzp’ers kunnen gebruikmaken van DigiBTW, maar bijvoorbeeld ook holdings, stichtingen en verenigingen, en (kleine) bv’s kunnen dit. Eens zien hoe lekker dit programma werkt als zzp’er.

De eerste stappen

DigiBTW stappenplan

Eenmaal een account aangemaakt en ingelogd beland je op je dashboard. Meteen springt er een pop-up omhoog om je een handje te helpen.

Door deze stappen te doorlopen leer je DigiBTW meteen beter kennen. Je zorgt er ook direct voor dat belangrijke zaken, zoals je bedrijfsgegevens, direct up to date zijn.

Als je liever zelf op ontdekking gaat kan dat ook gewoon.

Overzichtelijk dashboard

Het dashboard is overzichtelijk en ruim opgesteld. De vier gekleurde boxen geven je in een oogopslag een overzicht van je omzet, kosten, resultaat en btw. Onder de gekleurde boxen wordt dezelfde informatie nog eens weergegeven, maar dan uitgebreider. Omdat we het programma pas net in gebruik hebben genomen, is er nog niet veel te zien.

DigiBTW review

Het menu aan de linkerzijde is overzichtelijk en duidelijk. Je weet direct waar je moet zijn, en het programma lijkt hierdoor makkelijk in gebruik. De instellingen zitten een beetje verstopt; deze vind je rechts bovenin.

DigiBTW biedt ook support aan. Zo is er bijvoorbeeld een handleiding beschikbaar. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je facturen moet aanmaken en versturen, kosten moet boeken, banktransacties kunt verwerken en hoe je btw-aangifte moet doen. Tevens is er een FAQ enbegrippenlijst. Je kunt ook bellen of e-mailen wanneer je er niet uitkomt.

Gebruikersgemak in het kort

DigiBTW voelt erg intuïtief en simpel in gebruik. Er is weinig poespas, en je vindt gemakkelijk je weg binnen het programma. Veel kennis heb je niet nodig om dit programma te gebruiken. Een dikke 9,0.

2. De mogelijkheden

Er zijn een aantal functies die met name belangrijk zijn voor zzp’ers. Binnen de categorie functionaliteiten ligt de nadruk op het bijhouden van projecten, uren en ritten, het opstellen en versturen van offertes en facturen, en de verschillende overzichten en rapporten die beschikbaar zijn.

Projecten, uren en (auto)ritten

Zelf ben ik iemand die niet houdt van te veel poespas, just give it to me straight. En wat me meteen opvalt bij het aanmaken van een project in DigiBTW is dat het écht simpel is en zonder poespas. Je hoeft alleen maar een relatie te kiezen, je project een naam te geven een uurtarief in te voeren.

DigiBTW project aanmaken

Dit is een hele simpele manier van projectregistratie. Voor degenen die niet van veel poespas houden is dit prettig. Mocht je wel graag fasen willen toevoegen aan je projecten, of ze markeren als bijvoorbeeld open of gesloten, dan mis je deze functies wel.

Bij het menu ‘uren’ kun je vervolgens je uren bekijken en toevoegen. Nieuwe uren toevoegen kent dezelfde simpliciteit als het aanmaken van een project. Je geeft de datum op, de tijdsduur, het project en je geeft een omschrijving. Geregistreerde uren kun je hier ook direct factureren. Ik heb alvast een paar uren aangemaakt, dan zie je direct hoe het overzicht eruit ziet.

DigiBTW urenregistratie

Met de fiets of de auto

DigiBTW kilometeradministratie

Ritten registreren kan met twee soorten vervoersmiddelen: de fiets en auto. Vergeet niet aan te geven of het vervoersmiddel privé of zakelijk is gekocht.

De afstand van je rit wordt direct berekend. Eenmaal de heenreis opgeslagen, kun je ook de retourrit aanmaken. Deze bevat automatisch je vertrekpunt en bestemming. Alleen de kilometerstand moet dan nog ingevuld worden.

Offertes en facturen

De mogelijkheid om je eigen briefpapier te gebruiken of lay-out te kiezen voor offertes en facturen vind ik zelf een voordeel. Op die manier kun je namelijk je eigen huisstijl gebruiken. Bij DigiBTW ben je hier niet helemaal vrij in.

Er zijn drie lay-outs waaruit je kunt kiezen. Vervolgens kun je de elementen van de factuur wel aanpassen, zoals het lettertype bijvoorbeeld. Ook kun je de achtergrond kleur wijzigen en je logo uploaden. Maar als je een bepaald briefpapier wilt gebruiken heb je pech; deze zal je dan zelf moeten maken door afbeeldingen in te voegen en naar de juiste plaats te slepen.

Dit zijn de drie templates.

Offertes

Bij het opstellen van een offerte hoef je maar een aantal gegevens in te voeren. Je kiest een relatie, voert de omschrijving, het aantal, en het bedrag per aantal in. Zorg ervoor dat je het juiste btw-tarief hebt aangevinkt en je offerte is klaar om verstuurd te worden. Dit kan per e-mail, of je kunt de offerte markeren als ‘verstuurd’. In dat geval verstuur je zelf de offerte per post.

DigiBTW offerte

Als test heb ik de offerte naar mijzelf gemaild. Binnen enkele seconden had ik de offerte al in mijn mailbox. Het is helaas niet mogelijk om online de offerte goed te laten keuren.

Uurtje factuurtje

Eerder zei ik het al, maar je kunt op makkelijke wijze je uren direct op een factuur zetten. Dit gaat via het menu ‘uren’ door op de knop ‘Uren factureren’ te klikken. Vervolgens kies je een project en automatisch worden de niet gefactureerde uren weergegeven. Vink de juiste uren aan en je factuur is klaar om verstuurd te worden.

Handmatig een factuur opstellen kan ook onder het menu ‘facturen’. Dit kent hetzelfde proces als het opstellen en versturen van een offerte.

DigiBTW factuur maken

Digitale factuur-snufjes

Om je factuur te versturen klik je op ‘verstuur per e-mail’. Vervolgens krijg je het scherm te zien zoals op de afbeelding hier beneden. Je kunt hier meteen een standaardtekst instellen, door je bericht te typen en dit rechts onderin aan te vinken.

DigiBTW factureren

DigiBTW laat je ook een extra bijlage toevoegen. Stel je bent een tekstschrijver, dan kun je dus direct de geschreven teksten aanleveren. Daarnaast zie je ook al dat je klanten kunt laten betalen met iDeal door je Mollie-account te koppelen. En als laatste stuurt DigiBTW ook automatisch een xml-bestand van de factuur mee, voor UBL-facturatie.

Wat we niet kunnen

De digitale snufjes waar je gebruik van kunt maken bij het factureren zijn voldoende, tegenwoordig hebben de meeste pakketten deze functies. Het zijn in mijn ogen de randvoorwaarden waaraan een boekhoudpakket moet voldoen. Maar daarnaast missen we ook een aantal functionaliteiten op het gebied van facturatie. We kunnen namelijk geen:

 • periodieke facturen opstellen
 • herinneringen, aanmaningen en incasso’s versturen.

Dit zijn gemiste kansen voor DigiBTW. Periodiek factureren kan veel tijd schelen. Hoewel je geen mogelijkheid hebt om herinneringen, aanmaningen en incasso’s te versturen, kun je wel de factuur nog eens per e-mail versturen. Op die manier kun je als het ware een herinnering sturen. Het is alleen niet bepaald praktisch. Je hebt namelijk geen workflow of tijdpad om het proces van je herinneringen en aanmaning te volgen.

Overzichten en rapporten

In het menu ‘overzichten’ biedt DigiBTW je vier verschillende overzichten aan. Je kunt hier je winst- en verliesrekening, balans, kolommenbalans (grootboekmutatiekaart) en kosten en omzet zien.

Dit zijn in principe niet alle overzichten. Voor een btw-overzicht ga je bijvoorbeeld naar het menu ‘btw’ en kies je als periode ‘jaar’. En als je wilt weten hoe het zit met je crediteuren en debiteuren, dan ga je naar de balans en klik je op die mutatie. Vervolgens zie je een specificatie van alle facturen die nog niet betaald zijn. Via het menu ‘facturen’ kun je ook filteren op relatie en betaald/niet-betaald. Zo heb je toch een overzicht per relatie.

Beschikbaar
 • Balans
 • Winst- en verliesrekening
 • Kolommenbalans (grootboekmutatiekaart)
 • Kosten en omzet
 • Btw aangifte overzicht
 • Debiteuren- en crediteurenoverzicht
 • Omzet en kosten per contact
Niet beschikbaar
 • Proef- en saldibalans
 • Kasstroomoverzicht
DigiBTW winst- en verliesrekening

Functionaliteiten in het kort

Als het gaat om een simpele registratie van je projecten, uren en ritten, dan ben je bij DigiBTW aan het juiste adres. DigiBTW maakt het niet moeilijker dan nodig is. Verder biedt DigiBTW een aantal digitale snufjes op het gebied van factureren. Offertes en (UBL-)facturen versturen gaat makkelijk en klanten kunnen betalen met iDeal.

Al met al verdient DigiBTW een 7,5 op het gebied van functionaliteiten.

Functionaliteiten voordelen
 • Makkelijk projecten, uren en ritten registreren
 • UBL-facturatie
 • iDeal betalingen mogelijk
Functionaliteiten nadelen
 • Online goedkeuren offertes niet mogelijk
 • Geen periodieke facturatie mogelijk
 • Herinneringen, aanmaningen en incasso’s niet mogelijk

3. Digitalisatie

Met digitalisatie doelen we op functies zoals scan en herken, automatische bankkoppeling, elektronisch je btw-aangifte doen en de mobiele applicatie. Deze digitale functies kunnen je een paar uur per maand schelen.

Automatische koppeling facturen en kosten

Op het gebied van digitalisatie kan DigiBTW nog veel doen. Zo is er geen scan en herken functie beschikbaar en kun je ook niet automatisch je bank koppelen. Alle transacties moeten geïmporteerd worden. Deze worden automatisch aan openstaande facturen en kosten gekoppeld.

Btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting

Hier scoort DigiBTW dan wel weer punten mee. Je kunt namelijk via het programma je btw-aangifte versturen naar de Belastingdienst. Op basis van alle administratieve gegevens stellen zij je aangifte op; deze hoef je alleen nog maar te controleren en te versturen.

Omdat je boekhouding als zzp’er een grote invloed heeft op je aangifte inkomstenbelasting, heeft DigiBTW besloten dit te koppelen. Het aangifte-programma dat ze hiervoor ontwikkeld hebben is speciaal voor ondernemers en in begrijpelijke taal. Ook bevat het programma extra uitleg, mocht je dit nodig hebben.

DigiBTW aangifte inkomstenbelasting

Je download via de website van de Belastingdienst de vooraf ingevulde aangifte (VIA) en upload dit naar DigiBTW. Je persoonlijke gegevens (hypotheek, salaris uit loondienst, uitkeringen, etc.) worden zo direct voor je ingevuld. DigiBTW importeert je administratie zodra je je persoonsgegevens hebt gecontroleerd. Alles wordt zo voor je ingevuld en berekend.

Je kunt ook nog extra documenten uploaden, zoals je aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar, btw-aangiftes, en financiële jaaroverzichten van je bankrekeningen. Het kan gebeuren dat je te maken hebt met uitzonderingen; hier heeft DigiBTW rekening mee gehouden. Denk bijvoorbeeld aan loon uit het buitenland, het hebben van meerdere onroerende zaken, specifieke zorgkosten, etc.

Alles eenmaal ingevuld krijg je het resultaat te zien. Je kunt ervoor kiezen om de aangifte dan ook te versturen via DigiBTW. Hiervoor betaal je eenmalig €99,00. Niet de goedkoopste, want met een simpele/gemiddelde aangifte heb je voor dat bedrag al een boekhouder.

DigiBTW belastingen

Waar blijft de mobiele app?

DigiBTW verpakt het mooi: “De DigiBTW app hoeft u niet te downloaden of te installeren. Log gewoon met ieder toestel in op uw account en DigiBTW past zich automatisch aan.” Er is dus helemaal geen mobiele app.

Een mobiele app die er niet is kun je ook niet testen. DigiBTW wil dat je op je mobiele telefoon via je browser gebruikmaakt van hun programma. Eerlijk is eerlijk, het ziet er goed uit. Je beschikt over alle functies die je ook op je desktop kunt gebruiken. Het is zelfs mogelijk om foto’s te maken en deze toe te voegen aan facturen. Helaas moet je dit verder nog wel handmatig invoeren.

Daarnaast is het gebruik van DigiBTW via je mobiele webbrowser aanzienlijk langzamer dan wanneer je een applicatie zou gebruiken. Iedere keer dat je ergens op klikt, iets opent of iets verstuurt, moet er weer een nieuwe webpagina geladen worden. Bij apps daarentegen, opent een nieuwe pagina direct zonder dat jij hoeft te wachten.

DigiBTW app
DigiBTW mobiel
DigiBTW boekhoudprogramma
DigiBTW

Digitalisering in het kort

Op het gebied van digitalisering loopt DigiBTW kansen mis. Een mobiele app zou bijvoorbeeld een goede toevoeging zijn. En een scan en herken functie is in 2019 toch wel echt een basisfunctie of randvoorwaarde van een pakket.

Daar tegenover staat wel dat je elektronisch je btw-aangifte kunt doen in een handomdraai. En, als je dit het geld waard vindt en prettig vindt, kun je ook je aangifte inkomstenbelasting doen. Zeker een paar punten waard.

Toch wegen de nadelen hier zwaarder dan de voordelen: een 6,0.

4. Het prijskaartje

DigiBTW biedt twee verschillende programma’s aan, en de eerste 31 dagen mag je het Compleet-programma gratis proberen.

DigiBTW kosten
DigiBTW mogelijkheden

Het Compleet-pakket kost €10,00 per maand. In vergelijking met andere boekhoudprogramma’s ligt de prijs ver beneden het gemiddelde (€22,00). DigiBTW is daarmee ook betaalbaar voor starters.

DigiBTW is dus een van de goedkopere boekhoudprogramma’s, en dit merk je ook in de beschikbare functionaliteiten en mate van digitalisering. DigiBTW ontvangt een 8,0 op het gebied van prijs, omdat het betaalbaar is en vele malen goedkoper dan het gemiddelde programma.

5. Een paar klanten aan het woord

Wat vinden klanten eigenlijk van DigiBTW en welk cijfer geven zij? Dat is een erg lastige vraag. Slechts negen klanten hebben een beoordeling achtergelaten. Hoewel zij tevreden zijn over DigiBTW, is dit niet genoeg om voor mij te gebruiken in de review. Helaas valt daarom deze categorie af.

Conclusie

Het is tijd om de belangrijkste voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten.

Voordelen

 • Makkelijk projecten, uren en ritten registreren
 • UBL-facturatie
 • iDeal betalingen mogelijk
 • per email factureren
 • elektronische btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting

Nadelen

 • Online goedkeuren offertes niet mogelijk
 • Geen periodieke facturatie mogelijk
 • Herinneringen, aanmaningen en incasso’s niet mogelijk
 • Geen mobiele app
 • Geen automatische bankkoppelingen
 • Geen scan en herken

Er zijn zowel veel voordelen als nadelen. In de basis is DigiBTW een goed boekhoudprogramma. Als zzp’er heb je wel beschikking tot de functionaliteiten die echt nodig zijn. Toch loopt DigiBTW dus veel mis op het gebied van digitalisering. Tegelijkertijd scoort DigiBTW wel weer punten met elektronisch aangifte kunnen doen en het versturen van UBL-facturen.

DigiBTW is een pakket dat het goed past bij kleine zzp’ers die niet fulltime bezig zijn of weinig eisen stellen aan hun boekhoudprogramma. Heb je ambitie, wil je groeien of veel kunnen automatiseren zodat je minder tijd bezig bent met je boekhouding? Dan groei je waarschijnlijk vrij snel uit dit programma en raad ik je aan om andere programma’s te overwegen die geavanceerder zijn zoals e-Boekhouden.nl.

Alles bij elkaar genomen, komt DigiBTW uit op een gemiddelde van 7,6.

Gebruikersgemak9,0
Functionaliteiten7,5
Automatisering/digitalisering6,0
Prijs8,0
Gemiddelde review
Totaal7,6
Kosten per maand€10,00
Administratief Bank
UrenregistratieVAutomatische boekhoudkoppelingX
ProjectmanagementVBankafschriften importerenV
RittenregistratieVAutomatisch boekingsvoorstelV
Balans & resultatenrekeningVVerzamelbetaling exportX
VoorraadbeheerV
DebiteurenoverzichtVBezittingen
CrediteurenoverzichtVBezittingen moduleX
Automatisch afschrijvenV
Factureren
Onbeperkt aantal facturenVBTW
Periodiek facturerenXbtw overzichtV
UBL-factuurV1-klik btw aangifte versturenV
Klant kan online betalenVICP overzichtX
Factuur versturen per emailV
Factuur versturen per postXOverig
Herinneringen en aanmaningenXAPI beschikbaarX
Automatische incassoXIntegratie met Cloud opslagX
Offertes makenVToegang voor boekhouderX
Online offerte laten ondertekenenX
Ondersteuning
Bestanden/documenten emailV
Scan & HerkenXtelefonischV
Mail & HerkenVchattenX
Bestanden uploadenVsocial mediaV
Scannen met mobiele appX
Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie