Zoek naar:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken juli 2024

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen bij ziekte of een ongeval. Zo kun je een bepaalde periode financieel overbruggen. Wij hebben de beste en meest complete verzekeringen voor jou op een rij gezet. 

Allianz
9.1
zzpdaily.nl score
Allianz
Meest afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering in Nederland door zzp'ers
347 zzp'ers bekeken dit programma deze week
9.0
zzpdaily.nl score
Centraal Beheer
Complete arbeidsongeschiktheidsverzekering met korting in de eerste 3 jaar.
lightbulb.png
Wist je dat de de kans om gedurende je werkzame leven langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt te worden maar liefst 35% is.
8.6
zzpdaily.nl score
SharePeople
Doen het net even anders dan een traditionele AOV verzekering
8.4
zzpdaily.nl score
Univé
Voordelige ongevallenverzekering met uitkering van 2 jaar, 5 jaar of tot de AOW-leeftijd.
8.0
zzpdaily.nl score
Zelfstandigen Bouw
Speciale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers in de bouw
8.0
zzpdaily.nl score
Klaverblad
Degelijke Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) met veel keuze mogelijkheden.
7.8
zzpdaily.nl score
Insify
Online arbeidsongeschiktheidsverzekering die je makkelijk zelf kunt samenstellen.
9.1
zzpdaily.nl score
Meest afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering in Nederland door zzp'ers​
Aantrekkelijke premie
9.0
zzpdaily.nl score
Complete arbeidsongeschiktheidsverzekering met korting in de eerste 3 jaar.
Hulp bij re-integratie
8.6
zzpdaily.nl score
Doen het net even anders dan een traditionele AOV verzekering.
8.4
zzpdaily.nl score
Voordelige ongevallenverzekering met uitkering van 2 jaar, 5 jaar of tot de AOW-leeftijd.
8.0
zzpdaily.nl score
Speciale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers in de bouw
8.0
zzpdaily.nl score
Degelijke Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) met veel keuze mogelijkheden.
7.8
zzpdaily.nl score
Online arbeidsongeschiktheidsverzekering die je makkelijk zelf kunt samenstellen.
22.748 ondernemers

Vergeleken met zzpdaily in de afgelopen 30 dagen

zzpdaily score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:

De redactie van zzpdaily onderzoekt en beoordeelt aanbieders op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een programma. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

zzpdaily.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Info & achtergrond

Onze top keuze

Meest gekozen op zzpdaily.nl
9.1
zzpdaily.nl score
Allianz
Beste arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van 2024
9.1
zzpdaily.nl score
Beste arbeidsongeschiktheidsverzekering van 2024
Aantrekkelijke premie

Een voordeel van werken in loondienst is dat verzekeringen voor je worden geregeld. Dit moet je als zzp’er zelf doen. Eén daarvan is de AOV: de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Wat is de beste AOV ZZP? Wat kost zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp? En hoe kan ik de kosten van een AOV ZZP berekenen? We geven je op deze pagina antwoord op je vragen.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers dekt je wanneer je onverhoopt en onverwachts arbeidsongeschikt raakt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je door ziekte of een ongeval niet langer je werkzaamheden kunt uitvoeren.

De zzp-arbeidsongeschiktheidsverzekering voorziet je in dat geval van een inkomen. De hoogte van dit vervangend inkomen hangt onder meer af van je gebruikelijke winst en de verzekering die je hebt afgesloten.

Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers handig?

Werk je in loondienst? Dan worden verzekeringen voor je geregeld. Je krijgt hierdoor uitbetaald wanneer je ziek, zwak of misselijk bent en hoeft je géén zorgen te maken over een eventuele arbeidsongeschiktheid.

Dat verandert zodra je begint als zzp’er. Zelfstandig ondernemers zoals jij moeten zelf zorgen voor zaken als een pensioen en dus verzekeringen. De arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp is daar een goed voorbeeld van.

Een onderzoek van het CBS uit 2019 liet echter zien dat de meeste zzp’ers de zzp-arbeidsongeschiktheidsverzekering niet afsluiten. Maar liefst vier op de tien zzp’ers gaf hierbij aan géén regelingen rondom arbeidsongeschiktheid te hebben getroffen.

Dit betekent dus dat veertig procent van alle Nederlandse zzp’ers helemaal geen inkomsten hebben op het moment dat ze ziek worden of een ongeval krijgen. Een AOV ZZP is daarom erg belangrijk: ook – en misschien wel juist – voor zzp’ers.

Is de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?

De Nederlandse overheid raadt het zzp’ers aan om een AOV af te sluiten. De verplichte AOV ZZP bestaat dus officieel niet, al is het natuurlijk wel altijd handig om te weten dat je – in geval van nood – een vangnet hebt.

Let wel: het is ten tijde van schrijven, september 2022, nog niet verplicht om een AOV ZZP te hebben. Dit gaat in de toekomst echter veranderen. Dat heeft het kabinet afgesproken in het pensioenakkoord.

Hoe en wanneer deze verplichte AOV ZZP precies komt, is nog niet duidelijk. De ingangsdatum is nog niet definitief bekendgemaakt. Dit hangt af van de goedkeuring door zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Welke soorten AOV-verzekeringen voor zzp’ers zijn er?

We onderscheiden grofweg twee soorten AOV-verzekeringen voor zzp’ers:

 • Schadeverzekeringen
 • Sommenverzekeringen

Schadeverzekeringen

Een schadeverzekering keert uit wanneer je inkomen is gedaald door arbeidsongeschiktheid.

Sommenverzekeringen

Een sommenverzekering geeft je geld wanneer je arbeidsongeschikt wordt, ook wanneer je inkomen daardoor niet is gedaald. Je krijgt dan een specifiek bedrag uitgekeerd.

Weet hierbij wel dat er niet zoiets bestaat als één schadeverzekering of één sommenverzekering. De daadwerkelijke invulling van zo’n verzekering hangt af van de voorwaarden die jij met de verzekeraar afsluit.

Dat komt doordat er natuurlijk ook niets bestaat als dé zzp’er. Een freelance vormgever heeft tenslotte heel andere eisen dan iemand met een eigen bouwbedrijf.

Het is hierdoor altijd slim om te beginnen met AOV ZZP vergelijken. Een AOV vergelijken als zzp’er helpt je een goed beeld te ontwikkelen van wat jij al dan niet kwijt bent aan een eventuele premie.

Welke AOV Verzekering ZZP moet ik kiezen?

Welke AOV Verzekering ZZP voor jouw situatie de beste variant is? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de premie, de dekkingen en een mogelijke voorkeur voor een specifieke verzekeraar.

Het is dus lastig om voor jou te bepalen waar je jouw bedrijf moet verzekeren. Je kunt jezelf wél de volgende vragen stellen, zodat je voor jezelf duidelijk hebt wáár je nu precies naar op zoek bent:

 • Hoe hoog is het risico op arbeidsongeschiktheid binnen mijn vakgebied?
 • Hoelang wil ik een uitkering ontvangen mócht ik ziek worden – een paar jaar of tot ik met pensioen ga?
 • Hoeveel geld wil ik maximaal kwijt zijn aan premie per maand?
 • Wat is mijn uitkeringsdrempel: hoe arbeidsongeschikt moet ik zijn voordat ik een uitkering wil ontvangen?
 • Hoelang mag mijn periode eigen risico uiterlijk duren?
 • Wat is voordeliger: een AOV ZZP afsluiten óf aankloppen bij het UWV?

Heb je jezelf antwoord gegeven op deze vragen? Start dan met AOV ZZP’s vergelijken. AOV’s vergelijken als zzp’er helpt je om nóg meer duidelijkheid te creëren.

Wat zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp kosten?

De verscheidenheid tussen de verschillende soorten zzp-arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zorgt er ook voor dat er niet één prijs is te geven. Een zzp’er die meer dekking nodig heeft omdat de kansen op een ongeluk tijdens zijn of haar werk veel groter zijn, betaalt doorgaans meer premie dan iemand die grotendeels achter de computer blijft zitten.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp kosten hangen bovendien af van de lengte van je verzekering. Je kunt een AOW afsluiten voor een aantal jaren, maar ook tot aan je pensioen.

Je kunt gemiddeld genomen echter rekening houden met een bruto maandpremie tussen de €160 en de €180.

Hoe sluit ik zo goedkoop mogelijk een AOV Verzekering ZZP af?

Succesvolle zzp’ers én ondernemers die minder te besteden hebben, hebben wat verzekeringen betreft vaak één ding gemeen: ze willen er zo min mogelijk geld aan kwijt zijn.

Het is gelukkig – zeker gezien de verplichte AOV ZZP op komst is – mogelijk om de kosten van je premie te drukken. Let wel dat je dit alléén doet wanneer je bij een eventuele arbeidsongeschiktheid kunt leven met minder geld. Minder premie betekent tenslotte ook minder inkomen.

We kennen de volgende trucjes om te besparen op de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp:

 • Een verzekering voor passend arbeid kiezen;
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken met een online tool;
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken met behulp van een onafhankelijke adviseur;
 • Een AOV-verzekering met leeftijdsafhankelijk tarief nemen.

Verzekeringen voor passend arbeid

Een verzekering voor passend arbeid is een goedkopere variant. Deze kijkt namelijk of je (tijdelijk) ander arbeid kunt doen, mocht je je eigenlijke werk niet kunnen uitvoeren.

Online tools

Verschillende online tools helpen je om een passende deal voor jouw situatie te vinden. Dat kan onder andere hier – op ZZP Daily. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers vergelijken is daarmee altijd slim.

Onafhankelijke adviseur

Je kunt er ook voor kiezen om een onafhankelijke adviseur in de arm te nemen. Hij of zij helpt je graag op weg tijdens het kiezen voor een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp.

Hier zijn vanzelfsprekend wel kosten aan verbonden. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zzp vergelijken met behulp van een tool is daardoor altijd voordeliger.

AOV met leeftijdsafhankelijk tarief

Begin je net als zzp’er? Dan is het misschien handig om te kiezen voor een AOV met leeftijdsafhankelijk tarief. Deze verzekeringen rekenen aan het begin van je carrière met relatief lage premies. Dat kan handig zijn waneer je nog niet zoveel geld kwijt wil zijn aan je verzekeringen.

Let wel: de tarieven lopen gaandeweg natuurlijk wél steeds verder op.

Premies van een AOV met leeftijdsafhankelijk tarief inzien? Gebruik het bovenstaande overzicht om AOV-verzekeringen voor zzp’ers te vergelijken.

Een AOV dekt zelfstandig ondernemers wanneer ze onverhoopt en onverwachts arbeidsongeschikt raken.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen worden voor jou niet geregeld. Je krijgt zonder AOV dan ook géén inkomen wanneer je ziek wordt.

Een AOV voor zzp’ers wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Dat gaat in de toekomst wél veranderen, zo heeft het kabinet bekendgemaakt. De verplichte AOV ZZP bestaat echter nu nog niet.