Zoek naar:

Zakelijke rekeningen, je hoort er veel zzp’ers over. Maar is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers? Heb brengt immers alleen maar kosten met zich mee.

Zakelijke rekening verplicht of niet?

Een zakelijke rekening is niet verplicht, de belastingdienst kan jou niet dwingen om een zakelijke rekening te openen.

Je mag dus je zakelijke inkomsten en uitgaven via je privé rekening laten lopen. Echt handig is het echter niet. Naast het feit dat je privé financiën niet meer overzichtelijk is als er zakelijke regels tussen zitten, is het ontzettend lastig voor je boekhouding.

Veruit het grootste deel van zzp’ers en kleine ondernemers heeft daarom een zakelijke rekening. Tegenwoordig zijn de kosten van erg laag, voor twee koppen koffie heb je al een (goedkope) zakelijke rekening. Bij Knab heb je bijvoorbeeld voor € 7 per maand een zakelijke rekening. Dat pakket heeft alle benodigde mogelijkheden en je krijgt bovendien de eerste drie maanden gratis. Je kunt het dus even uitproberen, mocht het niet bevallen kun je altijd nog ervoor kiezen om alleen je privé rekening te gebruiken.

Tip: in dit artikel vergelijken wij alle zakelijke bankrekeningen

Voor- en nadelen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar veel ondernemers besluiten om het toch te doen, er zitten immers een aantal grote voordelen aan.

Voordelen van een zakelijke rekening openen

  • privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houden
  • Tenaamstelling op naam of handelsnaam van onderneming
  • Accepteren van pinbetalingen mogelijk
  • Ontvangen van iDeal betalingen mogelijk
  • Afsluiten van zakelijk krediet mogelijk
  • Automatische incasso mogelijk
  • Acceptgiro mogelijk

Nadelen

  • Maandelijkse kosten
  • Transactiekosten (afhankelijk van welke bank en hoeveel transacties

Bij sommige banken zijn een deel van de transacties gratis. Bijvoorbeeld bij Knab en ASN krijg je respectievelijk 500 en 1.000 gratis transacties per jaar, ruim genoeg dus voor de gemiddelde zzp’er. De drie grote banken (ING, Rabobank en ABN) rekenen helaas wel transactiekosten.

De maandelijkse vaste kosten zijn dus het enige punt waarop je zou kunnen beslissen om niet over te gaan tot het afsluiten van een zakelijke rekening. Veel banken bieden de eerste paar maanden of het eerste jaar gratis aan.

Bovendien weegt de tijd die je bespaart door privé en zakelijk te scheiden, niet op tegen de summiere kosten van een zakelijke rekening. Stel je bespaart één uur per maand door de overzichtelijke scheiding van privé en zakelijk geld, daarvoor betaal je slechts € 7 maandelijkse bankkosten. Voor € 7 per uur komt menig zzp’er z’n bed niet uit.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie