Zoek naar:

Heb je een eenmanszaak en heb je financiering nodig? Geld lenen als eenmanszaak kan erg lastig zijn. Banken verstrekken niet zomaar financiering aan een eenmanszaak of vragen ontzettend veel zekerheden in ruil voor de lening. Andere mogelijkheden zijn particulieren, die veelal een hoge rente in rekening brengen. Hoe kun je geld lenen voor eenmanszaak nu het beste aanpakken?

Banken

Een ondernemer of starter die een lening nodig heeft voor het starten van een bedrijf, maakt weinig kans bij de bank. Over het algemeen verstrekken banken alleen leningen aan ondernemingen die financieel gezond zijn, dat betekent:

  • winstgevend. De bank wil een positief en stabiel resultaat zien over de afgelopen 3 tot 5 jaar
  • Voldoende eigen vermogen.  Er moet genoeg geld en eigen bezittingen in de onderneming aanwezig zijn

De eisen die de bank stellen zijn begrijpelijk, het is voor de bank te riskant om een startup of nieuw bedrijf volledig te financieren zonder enige vorm van zekerheid.

Als de bank een stabiele en positieve omzet kan waarnemen, hebben ze veel meer zekerheid dat de lening plus rente kan worden terug betaald. Bovendien kan de bank nog andere zekerheden stellen, zoals pandrecht op vorderingen of voorraad, of dat je met een deel van je privévermogen aansprakelijk bent voor de zakelijke rekening.

Heb je een goedlopende eenmanszaak, dan zou je het kunnen overwegen om een lening bij een bank aan te vragen. Je hebt dan namelijk een kant dat je geaccepteerd wordt, mits je bepaalde zekerheden kunt verstrekken. Hierbij geldt, hoe meer zekerheden je kunt verstrekken, hoe groter de kans is dat de bank een krediet verstrekt aan jouw eenmanszaak.

Starters en start-ups

Begin je net? Grote kans dat de bank dan geen zaken met jou wil doen. Er zijn immers geen zekerheden, of niet genoeg. Er zijn echter wel andere partijen die financiering verstrekken aan starters. Leningen worden dan veelal aangeboden als microfinanciering.

Microfinanciering

Microfinanciering betekent dat je een klein bedrag kunt lenen. De grens van microfinanciering is niet precies gedefinieerd, maar de meestal worden kredieten tot € 250.000 aangemerkt als microfinanciering. Aan dit bedrag heb je met een eenmanszaak waarschijnlijk meer dan genoeg, tenzij je grootse plannen hebt. Wil je meer lenen dan een microkrediet, dan zul je op zoek moeten gaan naar andere partijen die geld aan jou willen lenen, dit zullen meestal particuliere financierders zijn.

Mogelijkheden microfinanciering

Er zijn diverse aanbieders van microfinanciering. Een van de populairste en voordeligste online kredietverstrekkers is New10: een initiatief van ABN AMRO dat een stuk flexibeler om gaat met het verstrekken van leningen en zich met name richt op zzp’ers en het MKB. Zij bieden leningen aan van € 20.000 tot € 1.000.000. Mocht je interesse hebben, dan kun je een gratis offerte aanvragen, duurt ongeveer 15 minuten.

Wil je minder lenen dan € 20.000? Dan kun je terecht bij InvoiceFinance, een van de populairste kredietverstrekker onder zzp’ers. Bij hen kun je € 5.000 tot € 150.000 lenen.. Hier lees je hoe InvoiceFinance precies werkt.

Het UWV biedt ook voorzieningen aan voor starters. Je hoeft geen uitkering van het UWV te hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Om in aanmerking te komen voor vergoedingen of regelingen van het UWV zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Deze kun je lezen op de site van het UWV.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie