Zoek naar:

Samenvatting

Heeft een zzp’er recht op een reiskostenvergoeding?

Ja: reiskosten zijn uitgaven die je doet om omzet te realiseren. Het is een onderdeel van de vergoeding voor je geleverde prestaties.

Hoe factureer ik reiskosten zzp?

We onderscheiden twee opties: je kunt het apart op de factuur vermelden óf opnemen in je uurtarief.

Hoeveel cent per kilometer reken ik als zzp’er?

Je kunt €0,19 per gereden kilometer aan reiskosten rekenen als zzp’er. Meer of minder mag ook.

Hoeveel kilometervergoeding krijg ik als zzp’er in 2022?

De Belastingdienst hanteert géén regels voor een km-vergoeding als zzp’er. Wil je reiskosten berekenen als zzp’er? Dan is €0,19 per gereden kilometer gebruikelijk, maar niet meer dan een handige standaard.

Er zijn twee manieren waarop je je kilometervergoeding kunt doorberekenen aan je klant. Dit kan door een aparte vermelding op je factuur, of door de vergoeding op te nemen in je uurtarief. Dat je maar €0,19 per kilometer in rekening mag brengen is overigens een fabel.

Rijden - Unsplash

Artikel

Als freelancer moet je de reiskosten zzp niet vergeten. Reiskosten zzp zijn tenslotte een onderdeel van de vergoeding voor je geleverde prestaties – en dat je maar €0,19 per kilometer in rekening mag brengen, is een fabel. Lees verder!

Hoe bereken ik de reiskostenvergoeding zzp op de juiste manier?

De reiskostenvergoeding zzp op de juiste manier berekenen kan op twee manieren:

  • Via een aparte vermelding op je factuur;
  • Via een vergoeding in je uurtarief.

Optie 1: Via een aparte vermelding op je factuur

De eerste optie is het vermelden van de reiskosten zzp op je factuur. Dat doe je via een aparte regel. De meeste bedrijven en klanten geven hier de voorkeur aan. Het is op die manier tenslotte direct duidelijk hoeveel kilometervergoeding er precies moet worden betaald.

Hou daarbij wel rekening met een aantal zaken. Let er bijvoorbeeld goed op dat je over de kilometervergoeding btw berekent. De Belastingdienst ziet reiskosten zzp namelijk als een onderdeel van de globale vergoeding die betaald moet worden voor de geleverde prestaties.

Dit betekent in simpele taal dat de reiskosten zzp gewone bedrijfskosten zijn. Het is daarom belangrijk dat je op de gefactureerde reiskosten hetzelfde btw-tarief toepast als op de rest van de factuur.

Worden de overige diensten gefactureerd met een btw-percentage van 21%? Dan geldt dat dus ook voor de kilometervergoeding.

Tip van ons: de meeste boekhoudpakketten hebben een aparte module om de kilometerregistratie mee bij te houden. Zo zie je geen enkele kilometer over het hoofd.

Optie 2: via een vergoeding in je uurtarief

Een tweede mogelijkheid: je reiskosten meenemen in je uurtarief. Je kiest er dan voor om de reiskosten als globale onkosten van je bedrijf te rekenen. Dit geldt ook voor andere zaken, zoals het papier waar je gebruik van maakt of het gereedschap dat je nodig hebt. De huur van je kantoor valt ook onder globale onkosten.

Deze manier van factureren is eigenlijk het makkelijkst, omdat er veel minder administratie bij komt kijken. Bovendien ontstaan er zo geen discussies met je opdrachtgever. Het uurtarief is immers goedgekeurd en vastgelegd bij de ondertekening van de overeenkomst.

Hoe bereken je de reiskosten zzp?

Veel mensen denken dat je als zzp’er maar €0,19 per kilometer in rekening mag brengen. Dit is echter niet correct.

Het klopt weliswaar dat er maar €0,19 belastingvrij betaald mag worden waneer je gebruikmaakt van een privé-auto voor zakelijke ritten. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen hogere kilometervergoeding mag berekenen. Hou er alleen rekening mee dat slechts €0,19 per kilometer aan reiskosten aftrekbaar is bij de Belastingdienst.

Veel zzp’ers hanteren dan ook een bedrag tussen de €0,20 en de €0,30 per kilometer aan reiskosten. Ze betalen wél belasting boven alles dat de €0,19 per kilometer ontstijgt.

Reken je bijvoorbeeld €0,25 per kilometer? Dan moet je over die €0,06 die je extra berekent inkomstenbelasting betalen.

Hou je km-registratie als zzp’er consistent en goed bij, zodat je fouten voorkomt wanneer je de gereden kilometers op een later moment wil berekenen en verantwoorden.

Hoe doe ik de km-registratie als zzp’er?

Een belangrijke tip: reken niet alleen de gereden kilometers!

Het is namelijk een veel voorkomende fout bij de km-registratie van zzp’ers: het weglaten van de autokosten. De naam kilometervergoeding impliceert immers dat het alleen om de afgelegde kilometers gaat, maar dit is niet correct. 

Sterker nog: wanneer je ervoor kiest om uitsluitend de kilometers te factureren, is de kans groot dat je hier financieel niet uitkomt.

Neem daarom ook deze kosten mee in je vergoeding:

  • De afschrijvingskosten;
  • De autoverzekering die je moet betalen;
  • De brandstof die je moet betalen;
  • De onderhoudskosten van het voertuig;
  • De wegenbelasting die je verschuldigd bent.

Deel vervolgens de totale prijs van het lijstje hierboven door het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt en voilà: het is duidelijk welke prijs je per kilometer in rekening kunt brengen.

Hou er daarbij wél rekening mee dat de kosten die je jaarlijks voor je auto betaald per jaar kunnen verschillen. De brandstofprijs fluctueert ook constant. We raden je daarom aan om de kostprijs van je zakelijke auto jaarlijks te herzien, zeker wanneer de auto op je balans staat.

Gereden kilometers bijhouden kan eenvoudig met een boekhoudpakket. Bekijk hier welke gratis boekhoudprogramma voor jou interessant kunnen zijn.

Wil je liever een gekwalificeerde boekhouder die je meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Kijk dan hier voor het vinden van een geschikte boekhouder. Je krijgt hiermee toegang tot ons exclusieve netwerk aan gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die je meer geld besparen dan kosten.  Vul hier je wensen in (kost je twee minuten van je tijd) en we matchen je met drie geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Krijg toegang tot ons exclusieve hand-geselecteerde netwerk van gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die jou meer geld besparen dan kosten. Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie