Zoek naar:

Top 5 gratis zakelijke rekeningen van 2024

🏆 Beste getest 2024
Beste zzp bank
knab

Kosten: €7 per maand

€3,50 p/m de eerste 6 maanden (starters)
59% van zzp'ers
kiest Knab
4.3/5
Score: 8,6 Uitstekend
Alles voor een vaste lage prijs
Tijdelijk: 50% korting voor starters
500 transacties p/j gratis
In 10 min. geopend
Gratis rekeningen

Kosten: €0 per maand

€0,20 per transactie
3.8/5
Score: 7,5 Goed
Gratis facturen maken
Gratis betaalpas + virtuele kaarten
Tot 3% cashback
Open Finom Solo voor 31 mei 2024 en je rekening is voor altijd gratis (normaal €3,00 per maand).

Kosten: €0 per maand

€0,20 per transactie
Oók geschikt voor
andere valuta
3.8/5
Score: 7,7 Goed

Geen vaste kosten
Fijne app & snel te openen
Alles-in-één financieel overzicht

Kosten: €0 per maand

3.8/5
Score: 7,7 Goed

100% gratis
0,1% cashback op betalingen
Gratis Maestro betaalkaart

Kosten: €0 per maand

3.7/5
Score: 7,5 Goed

Lage & transparante wisselkoers
Betalen in 50+ valuta
Let op: €50 setup fee

Rabobank

Rabo ZZP Rekening

Kosten: €0 per maand

€0,39 per transactie
4.1/5
Score: 8,2 Erg goed

Een gratis zakelijke rekening is mogelijk. Een rekening voor je bedrijf hoeft je dus geen geld te kosten. Maar wat mag je verwachten van een gratis zakelijke rekening? Is deze volwaardig te gebruiken en zijn er ook nog verborgen kosten waar je achteraf mee wordt geconfronteerd?

Banken moeten geld verdienen, en dat doen ze niet alleen door het uitlenen van geld. Ook voor het bankieren brengen ze kosten in rekening. Maar je gaat er natuurlijk niet voor betalen als een gratis zakelijke rekening ook gewoon een optie is. Toch is het verstandig om niet alleen maar op de kosten te letten.

De gratis zakelijke rekening moet ook het gebruiksgemak bieden waar je naar op zoek bent. Het liefst moet de rekening ook volwaardig bruikbaar zijn in het buitenland. En je wilt er misschien ook nog een creditcard aan koppelen. Je kiest de bankrekening die zo goed mogelijk aansluit op jouw wensen en verwachtingen.

Wat is een zakelijke rekening?

Voordat we jou meenemen in de noodzakelijke informatie over de gratis zakelijke rekening geven wij jou eerst de definitie van een zakelijke rekening. Het is een betaalrekening die ervoor zorgt dat bedrijfsmatige geldzaken eenvoudig te onderscheiden zijn van je privégeld en privébetalingen. Voor het openen van de bankrekening heb je een inschrijving bij de KvK nodig.

gratis zakelijke rekening

Is een zakelijke bankrekening verplicht?

Nee, in principe mag je jouw privébankrekening gebruiken voor transacties voor je onderneming, maar handig is het niet. De Belastingdienst vindt het namelijk belangrijk dat er onderscheid is tussen privétransacties en zakelijke betalingen. Door het kiezen van een gratis zakelijke rekening hoeven de kosten ook geen beletsel te zijn om privé en zakelijk te scheiden. 

Als zzp’er kiezen voor een gratis zakelijke bankrekening

Zzp’ers moeten naar verhouding hoge kosten maken voor het verzekeren en voor het opbouwen van een redelijk pensioen. Het is dus een kwestie van snijden in de kosten waar het mogelijk is. Vooral onder zzp’ers is de gratis bankrekening populair.

Voor de meeste zzp’ers gaat het namelijk niet om duizenden transacties per jaar, maar een zakelijke rekening kom je niet onderuit. En het liefst wil je een gratis zakelijke rekening zonder transactiekosten. Gelukkig hoef je niet iedere maand €10 of meer aan vaste kosten te betalen voor het hebben van een rekening. Wij laten zien wat je van een gratis bedrijfsrekening mag verwachten.

beste zakelijke rekening

Waar let je op bij het kiezen van een gratis zakelijke bankrekening?

Op de hoogte van de vaste maandelijkse of jaarlijkse kosten hoef je niet te letten, want deze kosten zijn er niet. Maar let bijvoorbeeld wel op de hoogte van de kosten voor betalingen in een vreemde valuta en voor het pinnen van contant geld. Ook het gemak is iets om op te letten. Wil je handige gadgets in de bank app om jouw geldzaken te beheren of hecht je daar geen waarde aan?

Een goedkope bedrijfsrekening kan een beter alternatief zijn

Een gratis zakelijke rekening gaat je voorkeur natuurlijk naar uit, maar de rekening moet wel voldoen aan jouw manier van werken. Als je terug wilt kunnen vallen op een Nederlandse helpdesk, kan bijvoorbeeld de bankrekening van Knab beter bij jou passen. Deze rekening kost je €7 per maand, en daar krijg je bijvoorbeeld ook betaalalerts op je smartphone voor terug. En je kunt nog een extra zakelijke rekening openen. 

Er zijn banken waar je geen zakelijke rekening zonder maandelijkse kosten kunt openen, maar waar je wel korting krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een zzp rekening openen die het 1e< jaar gratis is. Dan heb je dus een zakelijke rekening zonder maandelijkse kosten in het eerste jaar. Mogelijk betaal je wel transactiekosten.

Knab is jong, vernieuwend en door Moneyview 3 jaar op rij uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers.

Jouw privérekening hoef niet bij dezelfde bank te lopen

Bij het kiezen van een bank denken de meeste Nederlanders toch gelijk aan Rabobank, ABN Amro of ING. Deze grote banken mogen de meeste Nederlanders tot hun klanten rekenen, maar vooral deze banken hebben baat bij deze manier van denken. Ze hoeven geen gratis zakelijke rekening aan te bieden, want de klanten komen toch wel. Mooi dat je (internationale) keuze hebt.

Kies de juiste gratis zakelijke rekening

Je kunt kiezen tussen 5 gratis zakelijke rekeningen met allemaal verschillende eigenschappen, voordelen en nadelen. Door het vergelijken weet je welke gratis zakelijke rekening je het beste kunt aanvragen. Wij lichten de 5 opties toe. De gratis banken met zakelijke rekeningen zijn de volgende. 

Gratis zakelijke rekening van N26

Een gratis zakelijke rekening is ook echt gratis bij N26. De rekening is zonder maandelijkse kosten en is ook nog zonder transactiekosten. Je krijgt met de N26 Business ook nog 0,1% cashback op Mastercard betalingen. Dit voordeel zal beperkt blijven tot een laag bedrag, maar in combinatie met de gratis betaalrekening is het mooi meegenomen. 

n26 kosten

De gratis bedrijfsrekening heeft een goede beoordeling van de klanten gekregen, namelijk 4,5 sterren, waarbij een score van 5 sterren mogelijk is. 

Gratis zakelijke rekening van Wise

Wise biedt ook een gratis bedrijfsrekening aan (na een eenmalige setup-fee van €50) die ook nog eens voordelen biedt bij het betalen in andere valuta. Het internationaal gebruiken van de zakelijke bankrekening is niet gratis bij het betalen in andere valuta, maar de kosten zijn wel laag als je het vergelijkt met andere banken. Je betaalt bijvoorbeeld €3,20 voor een transactie van €500 naar Britse ponden. 

Het ontvangen van bijvoorbeeld Amerikaanse Dollars of Britse Ponden is zelfs gratis. Zo houd je de kosten van het internationaal handelen zo laag mogelijk. Er wordt gerekend met eerlijke valuta koersen. Wise rekent namelijk met de Interbank Valuta Koers. Wise voor bedrijven is een goedkope manier om handel te drijven met landen waar ze een andere valuta hebben. 

Gratis zakelijke rekening van Revolut

Ook deze gratis bedrijfsrekening is zeer geschikt voor internationale transacties. Je kunt namelijk gratis in 28 vreemde valuta betalingen verrichten. De valutakoersen zijn ook redelijk met maar 0,6% aan kosten. De rekening is zeer geschikt als zakelijke bankrekening voor zzp’ers en freelancers. 

Revolut is in 2015 opgericht en heeft in een korte periode al meer dan 12 miljoen gebruikers aan zich weten te binden, waarvan 500.000 gebruikers de Revolut Business (de gratis zakelijke rekening) hebben. Binnen een paar minuten kun je de rekening gratis openen. Je kunt kiezen voor Revolut Ultimate tegen een bedrag van €19 per maand. Hierbij krijg je bijvoorbeeld een gratis creditcard. 

Revolut ervaringen

Onze keuze:

N26 Business (gratis)

Gratis rekening, gratis maestro & Mastercard én gratis transacties. Je betaalt alleen voor contante geldopnamen. 

Is je geld veilig bij deze internationale banken?

Van de 5 gratis zakelijke rekeningen vallen N26 en Revolut onder het depositogarantiestelsel. Dat wil zeggen dat je geld is verzekerd bij een faillissement. De rekeningen van Wise, Finom en Holvi vallen niet onder deze garantie. Bij een faillissement kun je het verloren geld dus niet verhalen op bijvoorbeeld de Nederlandse staat of een ander land.

Een gratis zakelijke bankrekening openen en ook nog rente ontvangen

Het wordt nog mooier, met de gratis zakelijke rekening heb je ook nog recht op een rente over het geld op de rekening. Dus niets betalen voor je gratis bedrijfsrekening en ook nog eens rente ontvangen. Helaas zijn de rentestanden nu dermate laag dat de rentevergoeding bij de 4 zakelijke rekeningen op nul staat. Zodra de rentes weer stijgen let je bij het vergelijken ook weer op de rentevergoeding.

Krijg inzicht in de totale kosten per jaar

De banken die geen gratis zakelijke rekening aanbieden, brengen vaak ook een redelijk tarief per maand in rekening, maar kijk verder dan dat bij het vergelijken. Voor de zakelijke rekening van Rabobank betaal je bijvoorbeeld €0,39 per bijschrijving en €0,39 voor een afschrijving. Het bijzondere aan een gratis zakelijke rekening is dat je geen vaste lasten betaalt en er komen ook geen onaangename verrassingen uit de hoed als je de rekening gebruikt. 

Hoe stap je over naar een gratis zakelijke rekening?

Heb je nu een dure bankrekening en wil je overstappen naar een gratis zakelijke rekening? De meeste banken helpen jou met een overstapservice. Dat betekent dat ze jou helpen met het overstappen. Helaas zijn de banken met een gratis zakelijke rekening hier minder goed in. Banken als Knab en Rabobank bieden deze service, maar verwacht dit niet van Wise en N26. Maar je kunt de overstap zelf coördineren.

Maak voor jezelf inzichtelijk over bijvoorbeeld 4 maanden welke transacties er verricht zijn. Breng instellingen op de hoogte van je nieuwe gratis zakelijke rekening en op deze manier kun je het snel en eenvoudig regelen. Vooral als je weinig transacties per maand hebt, kost het je weinig tijd en moeite. 

Ook een spaarrekening aan je zakelijke bankrekening koppelen?

Met grote bedragen op de bankrekening kan het uit om geld over te zetten naar een gratis zakelijke spaarrekening. Je gratis zakelijke spaarrekening geeft recht op een rentevergoeding, maar in tijden met lage spaarrentes heeft het letten op de hoogte van de rente geen zin. Alle banken bieden nauwelijks spaarrente of zelfs een negatieve spaarrente. Zodra de rentes weer hoger zijn, kun je daar weer op letten.

Geen papieren afschriften met een gratis zakelijke bankrekening

Een zakelijke rekening zonder kosten heeft ook een keerzijde. Je kunt niet rekenen op bankfilialen in de regio en op papieren afschriften. De banken met een gratis zakelijke bankrekening zijn online banken die geen papieren bankafschriften verstrekken. Als je daar wel prijs op stelt, zijn er meerdere banken die de mogelijkheid wel bieden, maar dan kun je niet bij een gratis zakelijke rekening terecht.

Kortom, ga niet blind voor een gratis bedrijfsrekening, maar let ook op andere kosten. Een bedrijfsrekening kan op het eerste oog gratis zijn, maar door verborgen kosten ben je toch duur uit. Een echt gratis bedrijfsrekening is ook zonder kosten per maand.