1 Jaar N26 Ervaring als 2e Rekening (Mijn N26 Review)

Ruim een jaar geleden ben ik klant geworden bij N26 bank, op 4 september 2017. Tijd om mijn N26 ervaringen te delen. Ik krijg namelijk ontzettend veel vragen over de relatief nieuwe digitale bank! In deze N26 review deel ik mijn mening en mijn eigen N26 ervaring met de snel groeiende bank.

Mijn N26 review is gebaseerd op de standaard gratis bankrekening. Ik heb geen ervaringen met N26 Black of N26 Business, maar de rekeningen hebben veel overeenkomsten. Wil je N26 zakelijk gebruiken? Lees dan gewoon lekker verder. Want het enige verschil tussen de klassieke N26 gratis rekening en Business is dat je 0,1% cashback krijg met de Business rekening.

N26 ervaring

Ik reis veel – ongeveer 2/3van het jaar ben ik in het buitenland – en ik betaalde torenhoge transactiekosten en koersopslagen bij mijn primaire rekening bij de Rabobank.

Dat was ik beu. Dus ging ik op zoek naar een goedkoper alternatief, en daar was N26!

1. Voordelen van N26 bank

N26 was de redder in nood.

De van oorsprong Duitse bank die nu door bijna heel Europa opereert, heeft een aantal grote voordelen. Maar ook een aantal nadelen.

Laten we beginnen met de voordelen. De 5 belangrijkste redenen waarom ik voor N26 gekozen heb zijn:

Gratis bankrekening

Waarschijnlijk ben je niet zo veel in het buitenland als mij, maar feit is feit: N26 bespaart iedereen geld. De bankrekening is namelijk 100% gratis in gebruik.

Geen vaste kosten, geen transactiekosten en je krijgt een gratis debit MasterCard. Als je liever een Maestro kaart gebruikt, kan je die gratis aanvragen zodra je banktegoed meer dan € 100 is op je N26 rekening.

Maar ik gebruik N26 als tweede bankrekening. Dus of ik nu wel of geen gebruik maak van N26, dat zou niets uitmaken in mijn kosten.

Het grote voordeel zit in het feit dat N26 geen transactiekosten en koersopslagen hanteert. Daardoor betaal je helemaal niets bij:

 • Online aankopen bij buitenlandse webshops
 • Pinbetalingen in het buitenland

In vergelijking… bij de Rabobank betaalde ik € 3,50 + 1,1% koersopslag per geldopname, 1,1% koersopslag bij pinbetalingen. En met mijn Rabo MasterCard nog meer: € 4,50 + 2% koersopslag.

Ik was daarmee al snel € 50+ per maand kwijt aan bankkosten. Dat is tegenwoordig met N26 welgeteld € 0,00.

Voorbeeldje
Om je een idee te geven van het geld dat je bespaart als je 1 keer per jaar op vakantie gaat: stel je geeft € 3.000 uit in het buitenland.

Dan zou je € 64 aan bankkosten kwijt zijn bij de Rabo. En rabobank is niet eens de duurste, bij sommige banken betaal je nog hogere kosten.

Open nu nog gratis een N26 rekening
De Mastercard wordt €34,80 per jaar

Realtime push notificaties op mijn smartphone

push notificatie

Een super handige feature voor mij. Push notificaties zijn meldingen die op je telefoon oppoppen, bijvoorbeeld als je een WhatsApp berichtje krijgt.

N26 stuurt je ook push notoficaties. Maar dan realtime.

Een paar seconden nadat ik betaal krijg ik een melding op mijn telefoon, met het bedrag dat is afgeschreven in euro’s.

Zo weet ik direct:

 1. hoeveel ik in EUR betaal bij aankopen in het buitenland
  Als ik een hotel betaal of bij de supermarkt ben in een land met een andere munteenheid, kan ik meteen zien wat het me in euro’s gekost heeft.
 1. wanneer er een onjuist bedrag wordt gepind
  Het komt me af en toe voor dat een ober of barbediende een onjuist bedrag intypt en dat ik erover heen lees op de pinautomaat. Met mijn N26 rekening heb ik zo al twee keer een onjuiste betaling voorkomen.
 1. wanneer er fraude wordt gepleegd met mijn kaart
  Als er iets wordt afgeschreven zie ik namelijk meteen welk bedrag en naar welk bedrijf/rekening het geld is afgeschreven. Daardoor zie je fraude direct en kan je de kaart meteen blokkeren.

Het is niet alleen een leuke functie om te zien hoeveel ik in EUR kwijt ben, maar het geeft me meer controle over mijn betalingen. Sindsdien gebruik ik de kaart niet alleen wanneer het noodzakelijk is (zoals boeken van vluchten of pinbetalingen in het buitenland) maar ook steeds vaker in Nederlandse winkels en restaurants. Dat is een fijn gevoel en geeft meer veiligheid. Ik hoef minder bang te zijn voor misbruik, en eventuele fraude kan ik meteen zien zodat ik mijn kaart direct kan blokkeren.

Mijn uitgavepatroon is in één oogopslag zichtbaar

Niet alleen door de veiligheid gebruik ik mijn N26 kaart steeds meer. Ook door de handige functionaliteiten en overzichtjes in de app.

Mijn idee was om N26 als tweede rekening te gebruiken, maar als ik reis gebruik ik enkel en alleen nog maar mijn N26 rekening.

Waarom?

Omdat de app al je inkomsten en uitgaven in een super handig overzicht weergeeft. En als ik al mijn uitgaven op dezelfde kaart heb, kan ik precies zien wat ik waar aan uit geef.

N26 categoriseert iedere transactie met behulp van artificial intelligence. Dat gebeurt automatisch, daar hoef je zelf dus niets voor te doen. In de app kan je een handig overzicht zien van je bestedingspatroon.

Ik kan het je het beste uitleggen door te laten zien hoe het werkt:
Klik op de afbeelding om te vergroten

N26 overzicht
Mijn uitgaven overzicht voor december. Je kunt per categorie zien hoeveel je hebt uitgegeven.
N26 uitgave categorie
Als je doorklikt op een categorie, zie je alle transacties en betalingen in de betreffende categorie.
N26 ervaring
Als je doorklikt op een betaling, krijg je een gedetailleerde pagina met het bedrag in de originele valuta (in dit geval 54,50 NZD) en de wisselkoers.

Dit is dus mijn automatische digitale huishoudboekje. Ik kan in één oogopslag zien hoeveel geld ik overal aan uitgeef en waar ik te veel geld aan uitgeef.

Ik heb de hele maand een auto gehuurd (om door Nieuw-Zeeland te roodtrippen), vandaar de hoge autokosten. Maar op restaurants kan ik waarschijnlijk wel wat besparen 😉

Als ik op restaurants doorklik zie ik precies naar welke restaurants ik ben geweest op welke datum. Super handig, werkelijk alles dat ik nodig heb om mijn financiën in de gaten en op orde te houden.

Veiligheid

Een van de vragen die ik het meest krijg van mensen uit mijn omgeving of via de website: Is N26 veilig? Is mijn geld veilig bij de bank en kan ik veilig betalingen doen met de N26 Mastercard of Maestro kaart?

Laten we die twijfels voorgoed de wereld uithelpen, de antwoorden zijn ja, ja en ja.

 1. Je geld is veilig

De bank heeft een Duitse bankvergunning. Voor banken met een Duitse vergunning geldt in het geval van een faillissement dat er een wettelijke garantie is tot € 100.000. Hetzelfde als bij Nederlandse banken dus.

 1. Veilig online betalingen doen

Je N26 kaart is 3D Secure, dat is een extra beveiligingsstap bij online betalingen. Zodra je een online betaling wil doen is er een verificatie nodig via de app via je smartphone of tablet.

Als je je kaartgegevens hebt ingevoerd en je klikt online op ‘betalen’ dan wordt je doorgestuurd naar Mastercard SecureCode en je krijgt een pushnotificatie op je smartphone om je betaling te bevestigen. In de app heb je 5 minuten om de betaling te bevestigen.

Je hebt verder geen TAN codes, random readers of andere poespas nodig. Alle bevestigingen doe je met de mobiele app.

De 3D Secure is een veel gebruikte verificatiemethode die door diverse grote banken gebruikt wordt.

Voorheen dacht ik dat fraude mij nooit zal overkomen, ik ben altijd voorzichtig met mijn gegevens en al helemaal met mijn creditcard en CCV code. Maar helaas kan het de beste overkomen: creditcard fraude.

Wanneer je online betaalt met een creditcard worden je betaalgegevens online opgeslagen. Als de wordt webshop gehackt, dan kunnen jouw creditcard gegevens gestolen worden. Het is dan niet jouw fout, maar het overkomt je wel.

Door 3D Secure kunnen hackers niet zo maar geld van je kaart afschrijven, omdat je de betaling nog moet bevestigen via de app.

3. Zelf je limieten instellen
In de meeste landen kan ik 100% ‘cashloos’ door het leven en pin ik alles. Daarom heb ik ‘ATM withdrawals’ uitstaan. Met mijn pas kan ik nu dus geen geld opnemen bij een geldautomaat.

Zo kan je ook betalingen in het buitenland en online betalingen aan/uit zetten.

Handig als extra veiligheidsmaatregel. Als mijn kaart wordt gestolen kan er geen geld mee worden opgenomen.

Ook je dagelijkse betaallimiet in winkels & online en je dagelijkse opnamelimiet bij een geldautomaat kan je zelf instellen.

N26 Mastercard
Zelf aan en uit zetten van buitenland betalingen, online betalingen en geldopnamen
N26 limieten
Stel je dagelijkse opname limiet in en het dagelijkse betaallimiet voor online betalingen en in winkels

Loopt voorop met technologie

N26 bank is innoverend en loopt voorop met veel technologische snufjes.

Je kunt uiteraard contactloos betalen, zo hoef je bij betalingen tot € 25 geen pincode in te toetsen. En alles is direct te regelen via de app.

Maar er is nog veel meer:

 • snelle overboekingen. Geld verzenden, ontvangen en betaalverzoekjes in enkele seconden.
 • Google Pay en Apple Pay. Beide diensten zijn nog niet in NL uitgerold, maar N26 ondersteunt het wel. Goed om te weten zodra de diensten gelanceerd worden in NL.
 • Geld naar buitenland overboeken. Door de samenwerking met TransferWise kan je in 19 vreemde valuta geld overmaken direct vanuit de app. Tegen gemiddeld 6x lagere kosten dan bij traditionele banken.
 • Potjes aanmaken. Net zoals bij alle rekeningen ondersteunt N26 ook potjes. Maar N26 gaat nog een stapje verder. Ieder potje is een aparte rekening waar het geld naartoe gaat. Zo kan je het niet uitgeven via je normale betaalrekening.
 • MoneyBeam. Geld overmaken naar contacten in je adresboek, zonder dat je hun bankrekeningnummer weet.
 • 0,1% cashback. Helaas niet voor de ‘normale’ gebruikers, maar zakelijke gebruikers krijgen 0,1% cashback op al hun aankopen. Dat wordt automatisch gestort op je Mastercard.

Open nu nog gratis een N26 rekening
De Mastercard wordt €34,80 per jaar

2. Nadelen

Ik hou van technologie en vernieuwing, daarom is N26 een super uitkomst voor mij. Maar ik ben niet alleen maar positief, er kleven namelijk ook een aantal nadelen aan de gratis digitale bank.

Beroerde klantenservice

Ik heb maar 1x contact hoeven te hebben met de klantenservice, dat was in de eerste maand omdat mijn Maestro kaart vertraagd was.

Helaas zie je het bij de meeste banken (behalve bij Knab): de klantenservice is vrij slecht. Ik heb 20 minuten aan de lijn gehangen voordat ik iemand te spreken kreeg.

N26 zegt wel te willen inzetten op service, maar waarschijnlijk kan de servicedesk het door hun snelle groei niet bijbenen. Binnen 2 jaar na de lancering is N26 namelijk van 0 naar meer dan 1.000.000 klanten gegaan.

In het mom van ‘you get what you pay for’ kan ik er prima mee leven. Bij een gratis rekening verwachtte ik eerlijk gezegd ook geen uitmuntende service. Gelukkig zijn de app en alle bankzaken goed geregeld waardoor ik nooit problemen heb gehad met de bankrekening.

Overigens stond de medewerker mij prima te woord en kon me direct duidelijkheid geven over de vertraagde Maestro kaart.

Heel de app en ook de klantenservice is trouwens in het Engels. Voor mij geen probleem, maar mogelijk iets om rekening mee te houden als je Engels niet zo goed is.

Geen iDeal betalingen mogelijk

N26 is van oorsprong een Duitse bank. Daarom is online betalen via iDeal niet mogelijk. Vrijwel alle webshops bieden tegenwoordig betaalmogelijkheden via creditcard of PayPal. Maar af en toe kom ik toch nog een (meestal kleinere) webshop tegen die geen iDeal accepteert.

Gelukkig heb ik ook nog mijn Rabobank rekening (en zakelijk zit ik bij Knab), dus ik heb genoeg alternatieven. Maar houd er rekening mee dat je niet met je N26 kaart kan betalen als iDeal de enige betaalmogelijkheid is.

Het is een volwaardige rekening, maar wel met beperkingen

En dat brengt ons op bij volgende nadeel: N26 als enige bankrekening gebruiken is praktisch onmogelijk.

Omdat iDeal de meest gebruikte online betaalmethode in NL is, kan je er soms niet omheen. Met N26 als enige rekening zou je naar een andere webshop moeten gaan, dat levert behoorlijk wat beperkingen op.

Daarnaast is het IBAN nummer Duits. Mijn IBAN begint bijvoorbeeld met DE76. Ik heb hier zelf geen problemen van ondervonden. Maar ik weet van sommige mensen uit mijn omgeving dat ze moeite hebben om sommige rekeningen van hun N26 account te laten afschrijven.

Enkele Nederlandse bedrijven die automatisch incasseren, accepteren uitsluitend Nederlandse betaalrekeningen. En dat is N26 niet.

Sommige dingen kosten wel geld

Als je in landen bent waar cash het meest gebruikte betaalmiddel is, zal je te maken krijgen met wat transactiekosten bij ATM’s. De volgende kosten gelden voor geldopnamen:

 • 5 geldopnamen iedere maand gratis. Daarna €2 per geldopname (in EUR)
 • geldopnamen in niet-EUR bedragen: 1,7% koersopslag

Ook voor een vervangende Mastercard of Maestro kaart betaal je extra, namelijk €10.

Voor mij de ideale bank, maar N26 is niet voor iedereen

3. Positie in mijn bankrekening rankings

Mijn N26 ervaring is niet mijn enige bankervaring. Voor zzpdaily.nl schrijf ik namelijk reviews over allerlei bankrekeningen, zakelijke rekeningen en andere bankproducten.

Met veel banken heb ik zelf ervaring, en bij andere banken sluit ik voor een paar maanden een abonnement af om vervolgens mijn bevindingen en ervaringen over de bankrekening te delen en reviewen.

Ik kan tegenwoordig een redelijke inschatting maken van bankrekeningen doordat ik door de jaren heen zoveel verschillende rekeningen heb gezien. Op basis daarvan heb ik ene zakelijke rekening ranking samengesteld.

Zakelijk? Ja. Omdat dit een zzp blog is, review ik met name zakelijke rekeningen. Gezien de reguliere N26 vrijwel gelijk is aan het N26 Business account, kan het geen kwaad om N26 in mijn rankings op te nemen. Benieuwd hoe mijn ervaring met N26 is in vergelijking met andere banken?

N26 review N26 staat in de top 3 zakelijke rekeningen

Categorie:                                                      positie

Zakelijke rekeningen voor zzp’ers          # 2 van 10

4. Mijn N26 ervaring in een notendop

Doordat ik veel reis heeft N26’s gratis bankrekening mij honderden euro’s bespaart in bankkosten.

Een gratis bankpakket met gratis Mastercard en Maestro kaart, en buitenland betalingen doen zonder koersopslag is dé oplossing voor mensen die veel reizen net zoals ik.

Ik heb geen moment spijt dat ik een jaar geleden een N26 rekening geopend heb. Veel andere banken kunnen nog leren van de handige features en tochnologische snufjes van N26. Met name de realtime meldingen en het uitgavenoverzicht helpen mij enorm bij mijn dagelijkse bankzaken.

N26 als enige en primaire bankrekening gebruiken durf ik helaas nog niet aan, omdat betalen via iDeal nog niet wordt ondersteund. Maar met N26 als 2e rekening ben ik meer dan tevreden.

Op dit moment is N26 nog gratis. De reguliere prijs voor de Mastercard is €34,80. Ontdek hier meer over N26 of open direct een rekening.

Een noot voor zzp’ers:
zzpdaily.nl is een zakelijke blog, dus ik wil mijn mening ook even kwijt voor zzp’ers die N26 als zakelijke rekening overwegen te gebruiken.

Is het mogelijk om het N26 Business account als enige zakelijke rekening te gebruiken?

Stel jezelf de vraag of het noodzakelijk is om zakelijk met iDeal te kunnen betalen. Persoonlijk betaal ik zakelijk nooit met iDeal. Ik zou het dus geen probleem vinden om N26 als zakelijke rekening te gebruiken. Mijn betalingen gaan altijd via bankoverschrijving, en de enkele keren dat ik zakelijk een online aankoop doe kan ik ook met creditcard betalen.

Mocht het eens voorkomen dat je enkel met iDeal kan betalen, zou je de betaling ook met je privé rekening kunnen doen. En vervolgens inboeken in je administratie als betaald via privé vermogen. Als ondernemer met eenmanszaak levert dat geen problemen op voor de belastingdienst.

Helaas staat N26 momenteel niet toe twee rekeningen bij hen aan te houden, dus voor mij is het niet mogelijk om er zowel privé als zakelijk te bankieren. Maar ik zou iedere zzp’er met een kleiner budget aanbevelen om klant te worden van N26.

Vind je het iDeal verhaal toch een probleem? Dan is het goedkoopste alternatief Knab, dat overigens een uitstekende bank is. Hier lees je mijn Knab ervaring.

Ik hoop dat ik je een stap verder heb kunnen helpen met mijn N26 review. Heb je vragen over de gratis bankrekening, de app of het gebruik van N26? Geef hieronder een reactie en ik beantwoord je vraag persoonlijk.

(4,5 / 5)

5 Reacties

 1. Dank je Job voor deze zeer duidelijke uitleg. Goed werk!
  Ook ik heb N26 bank als tweede rekening geopend en wacht nog op mijn Mastercad die opgestuurd is.
  Toch heb ik nog twee vragen.
  Je schrijft: “in de meeste landen kan ik 100% ‘cashloos’ door het leven en pin ik alles”. Pin je in winkels zoals b.v. AH met een extra Maestro kaart of met je Mastercard?
  Ik ben veel in Madagaskar en zoals je zegt rekent de Rabobank veel als ik geld opneem. En de Visa kaart is al veel duurder. Weet jij of ik ook de Mastercard in Madagaskar kan gebruiken?

  Met vriendelijke groet,
  Bill

  • Dank je, Bill!

   Op reis gebruik ik altijd N26, maar als ik in NL ben gebruik ik eigenlijk gewoon mijn primaire bankrekening van de Rabobank (die ik binnenkort wil opzeggen, slechte ervaringen met de Rabo). Als ik bijv. naar de AH ga gebruik ik dus mijn Maestro betaalpas van de Rabo.

   Maar om je vraag te beantwoorden: in de meeste winkels accepteren ze Mastercard, maar helaas niet overal. Volgens mij accepteert Albert Heijn geen Mastercard, dus moet je alsnog een Maestro kaart meenemen. Ofwel de Maestro kaart van je primaire rekening, ofwel een N26 Maestro aanvragen.

   Nederland is wat dat betreft echt geen creditcard land, dus (helaas) ontkom je er niet aan om naast je debit Mastercard nog een Maestro kaart mee te nemen. De N26 Maestro werkt overigens wel overal in NL!

 2. Hi, Een zeer uitgebreide ervaring ik heb ook de N26 aangevraagd. Ik zit vaak in Cabo Verde en heb daar ook een rekening, IBAN en de bank basis is Euro. Kan je dan ook gewoon (net als Revolut) een bedrag in euro overboeken op die rekening? Zelfde naam uiteraard en dus euro naar euro.

  Ik ben dit niet tegen gekomen in het verhaal van jou, en het zou ook een aardige uitleg zijn en ik weet meteen iets meer hoe dat nu zit. Uitproberen daar ben ik voorzichtig mee maar Revolut zend het in euro, en de bank aldaar converteert het in Escudo. Prima voor mij want dat is juist wat je nodig hebt om te betalen op straat.

  Ik hoor het dus graag, ik krijg daar geen duidelijkheid over bij N26 support ze reageren gewoon niet!

  Vr. grt. Willem Brinkman

  • Hi Willem,

   Als de valuta van je rekening in Kaapverdië Euro is dan kan je gewoon een normale overboeking doen van euro naar euro, dat is gratis. Net zoals bij Revolut. Je lokale bank in Kaapverdië rekent dan waarschijnlijk een koersopslag zodra het wordt geconverteerd naar Escudo.

   Voor overboekingen in andere valuta is TransferWise geïntegreerd in de N26 app. Je kan dus ook in andere valuta makkelijk geld overmaken, maar de valuta daarvoor zijn wel beperkt. Momenteel (5 feb 2019) zijn er 19 vreemde valuta beschikbaar. De meeste daarvan zijn valuta van andere Europese landen (Zwitserland, Scandinavische en Oost-Europese landen) en natuurlijk andere grote valuta buiten europa zoals de Amerikaanse Dollar (USD), Britse Pond (GBP), Chinese Yuan (CNY), Australian Dollar (AUD) etc. Hier vind je alle valuta.

   Maar in jouw geval van euro naar euro heb je geen problemen!

 3. Hallo Jos,
  Wat een duidelijk en uitgebreid artikel over N26!
  Ik woon zelf in Kopenhagen en gebruik vaak Transferwise voor overboekingen, maar ik wist niet dat N26 ook Transferwise heeft geïntegreerd.

  Misschien ook handig om te weten voor internationale ondernemers: ik werk voor Debitoor en we hebben in ons boekhoudprogramma sinds vorig jaar een directe bankintegratie met N26 Black voor bedrijven. Het is in Debitoor heel makkelijk om buitenlandse klanten te factureren en alle bedragen en BTW automatisch juist in je boekhouding op te nemen.
  Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar ik ben persoonlijk een groot voorstander van bedrijven die internationale grenzen proberen weg te nemen :).

  Bedankt voor je artikel in ieder geval!

  Met vriendelijke groeten,
  Denise

Reactie toevoegen

Navigeer