Zoek naar:

Een goed boekhoudprogramma doet wonderen voor een efficiënte administratie. Maar… hoe vind je een goed boekhoudprogramma? Voor een eerder artikel (de enige boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers die je ooit nodig hebt) testte ik de 11 beste programma’s, ik vergeleek ze met elkaar en raadde het beste programma aan.

Rompslomp is met 40.000 gebruikers een van de 11 programma’s die het testen waard was. Wat is mijn ervaring met Rompslomp en hoe komt Rompslomp uit de test? Ik heb Rompslomp beoordeeld aan de hand van 5 categorieën:

 1. gebruikersgemak
 2. functionaliteiten
 3. digitalisatie
 4. prijs
 5. klantbeoordelingen

1. Alles op gevoel

Wanneer je niet beschikt over (veel) boekhoudkennis, dan wil je dat een programma gemakkelijk werkt. Geen moeilijke termen of ingewikkelde menu’s, maar overzicht en orde. Rompslomp richt zich met name op ondernemers, zzp’ers en freelancers. 

Het eerste dat je ziet wanneer je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, is het dashboard. Je dashboard is vrij groot en uitgebreid (zie de afbeeldingen hieronder). Bovenaan staan je laatste facturen, daaronder zie je je winst en verlies, balans, en nog wat andere informatie. Hier worden ook de laatste blog berichten weergegeven, en welke functionaliteiten nieuw zijn. 

Rompslomp
Rompslomp
Rompslomp review
Probeer Rompslomp gratis –>

Wanneer je nog maar net met Rompslomp begint, zal je ook het venster ‘Leer Rompslomp kennen’ te zien krijgen. Eenmaal een bolletje aangeklikt, leidt Rompslomp je naar het desbetreffende menu.

Omdat je hier voor het eerst bent, krijg je wat informatie over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld in het ‘offerte’-menu. Je kunt er ook voor kiezen om hier geen gebruik van te maken, en het venster te sluiten. 

Rompslomp offertes

Het hoofdmenu bevindt zich aan de linkerzijde. De namen van de menu’s spreken voor zichzelf, met uitzondering van het menu ‘schoenendoos’. Het pictogram ernaast geeft je iets meer duidelijkheid; het gaat om het uploaden van bestanden.  

Gebruikersgemak in het kort

Op het eerste gezicht lijkt Rompslomp erg gebruiksvriendelijk. Het dashboard kan wellicht wat druk overkomen, maar geeft wel duidelijk de stand van zaken weer.

Daarnaast zorgt het gedeelte ‘Leer Rompslomp kennen’ voor duidelijkheid. Je weet direct wat je mogelijkheden zijn. Rompslomp krijgt op dit gebied een 9,0.

2. Functionaliteiten

Een boekhoudprogramma dient niet alleen makkelijk in gebruik te zijn, maar het moet zich ook richten op de functies die belangrijk zijn voor zzp’ers.

Het gaat hier om het registreren van projecten, uren en ritten, het gemakkelijk versturen van offertes en facturen en inzicht hebben in belangrijke rapporten.

Projecten, uren en autoritten

Het hoofdmenu beschikt niet over een projectenmenu, maar dit betekent niet dat deze functie er niet is. Bij instellingen kun je projecten aanmaken. Veel informatie kun je niet toevoegen aan je project; enkel een projectnaam en contact.

Rompslomp offerte maken
Rompslomp urenadministratie

Om je uren te registreren ga je naar het submenu ‘uren en ritten’. Hier maak je een nieuw tijdsslot aan. Je voert de datum in, de totale duur (incl. pauze) en de begintijd, en koppelt dit aan een contact en project. Rompslomp berekent vervolgens automatisch je eindtijd.

Vervolgens komen je uren in het overzicht te staan. De pauze trekt Rompslomp automatisch af van de gewerkte uren. 

In plaats van handmatig uren invoeren, kun je ook een timer aanzetten. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. 

Rompslomp kilometeradministratie

Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, kun je ook direct facturen maken van je uren. Je krijgt per week, maand of jaar te zien welke uren ongefactureerd zijn. Hier kun je meteen een factuur van maken om te versturen. 

Rompslomp gratis

Van A naar B en van B naar A

In het ‘uren en ritten’-menu voeg je ook je autoritten toe. Het is mogelijk om je rit te koppelen aan een contact en project; zo heb je een duidelijk overzicht van je ritten en weet je direct welke rit bij welke opdracht hoort. Ritten met de fiets of het openbaar vervoer kunnen helaas niet toegevoegd worden.

kilometeradministratie rompslomp

Offertes en facturen

Snel en gemakkelijk offertes en facturen kunnen opstellen en versturen is een pre. Het is daarbij ook een voordeel als je je eigen lay-out of briefpapier kunt gebruiken. Zo passen de offertes en facturen bij jouw huisstijl. Rompslomp begrijpt deze voorkeur. 

Je kunt je eigen briefpapier uploaden, of een lay-out samenstellen. Je kunt je logo gebruiken, bepaalde onderdelen verschuiven en veldnamen wijzigen. Een extra optie is om btw zowel inclusief als exclusief op de offerte of factuur te laten zien.

Bij het opstellen van je lay-out, kun je ook ervoor kiezen om je facturen ook in UBL bestand mee te sturen. Ook kun je hier aangeven dat je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om offertes online goed te laten keuren.

Offerte of factuur aanmaken, met een paar extraatjes

Het opstellen van een offerte en factuur in Rompslomp is niet moeilijk. Je hebt al een lay-out, dus je hoeft alleen maar de inhoud nog te bepalen. Je kiest je contact, geeft de datum op en vult de omschrijving, aantal en prijs in.

offerte

Bij de offerte regels biedt Rompslomp je iets extra’s: je kunt kortingen toevoegen. Daarnaast kun je ook een product toevoegen. Als je ook producten moet factureren, kun je zo tijd besparen. Rompslomp houdt vervolgens je voorraad bij. 

Rompslomp ervaringen

Als je iets verder naar beneden scrolt, kun je ook de eigenschappen toevoegen. Het gaat hierbij om een introductie bovenaan de factuur, en een opmerking onderaan de factuur. Je kunt ook een standaard introductie en opmerking instellen. Wil je hier geen gebruik van maken? Vul dan een – in.

Offertes bevatten onderaan een ‘voor akkoord’ gedeelte, zoals op de afbeelding hieronder. De handtekeningen kunnen online gezet worden voor goedkeuring. 

Rompslomp

Uitgaven
Naast je verkoopfacturen kun je ook je inkoopfacturen toevoegen aan Rompslomp. Uitgaven boven €450,00 kun je direct aanvinken als investering. Voor je uitgaven maak je ook gebruik van de ‘schoenendoos’. Hier sla je al je gedigitaliseerde bonnetjes en inkoopfacturen in op.  Facturen en bonnetjes die je ontvangt, kun je hier ook naartoe e-mailen middels je eigen schoenendoos-mailadres.

De facturatie-mogelijkheden

Vanuit je urenregistratie kun je, zoals eerder gezegd, direct uren en ritten factureren. Verder kun je ook bestanden toevoegen aan een factuur, een credit factuur maken (om een definitieve factuur ongedaan te maken), een pakbon genereren en een proforma factuur genereren. Best compleet dus.

Rompslomp geeft in dit menu ook aan dat je nog uren en ritten kunt koppelen, maar de factuur wordt dan niet geüpdatet. Dit moet je dan zelf nog doen. Bij het aanmaken van de factuurregels, kun je helaas ook niet je uren of ritten koppelen; enkel producten. Om uren en ritten direct te factureren, moet je dit doen vanuit je urenregistratie.

factuur rompslomp

Verder kunnen we ook:

 • Klanten online laten betalen;
 • Herinneringen sturen.

Mogelijkheden bij een premium-account.Als je periodieke facturen wilt versturen, of incasso’s wilt kunnen versturen, dan heb je een premium-account nodig. 

Voordelen facturatie

 • UBL-facturatie
 • Eigen lay-out gebruiken
 • Per e-mail factureren
 • Herinneringen versturen
 • Online goedkeuren
 • offertes
 • iDeal betalingen
 • Incasso’s versturen

Nadelen facturatie

 • Geen facturen per post versturen
 • Periodiek factureren en incasso’s alleen bij premium-account

Overzichten en rapporten

Onder het menu ‘boekhouding’ zijn een aantal rapporten zichtbaar. Je kunt hier de volgende rapporten zien: balans, winst- en verlies, boekingen, investeringen, voorraadlijst en mutaties. Aan de rechterzijde biedt Rompslomp je nog wat extra hulp aan. 

balans

Maar hoe zit het met de andere overzichten en rapporten? 

 • Debiteuren- en crediteurenoverzicht: die kun je inzien door op de desbetreffende post op de balans te klikken. Je hebt dan een overzicht per periode (maand, kwartaal of jaar). Helaas is dit niet in te zien per contact. 
 • Kasstroomoverzicht: verstopt onder de post ‘kas’ op de balans.
 • Btw aangifte overzicht: voor alles rondom btw ga je naar het menu ‘btw’.

Beschikbaar

 • Balans
 • Winst- en verliesrekening
 • Debiteuren- en crediteurenoverzicht
 • Btw aangifte overzicht

Niet beschikbaar

 • Grootboekmutatiekaart
 • Kosten en omzet per contact
 • Proef- en saldibalans

Functionaliteiten in het kort

Rompslomp biedt veel op het gebied van functionaliteiten. Het is gemakkelijk om je projecten, uren en ritten bij te houden. Op het gebied van facturatie is er veel mogelijk. Verder kun je ook investeringen toevoegen en al je uitgaven heb je op één plek.

Op het gebied van functionaliteiten krijgt Rompslomp een 8,5.

Voordelen Nadelen 
Makkelijk projecten, uren en ritten registreren;UBL-facturatie;Herinneringen versturen;Online goedkeuren offertes;Belangrijkste overzichten aanwezig;Investeringen toevoegen.Periodiek factureren en incasso’s enkel bij een premium-account beschikbaar.

3. Digitalisering

Digitalisatie maakt vele zaken gemakkelijker en sneller; het scheelt jou dus werk en daarmee tijd. Belangrijke functies op dit gebied zijn de scan en herken, automatische bankkoppeling, elektronisch je btw-aangifte doen en de beschikbaarheid van een goed werkende mobiele applicatie.

Gemiste kansen

Oei, Rompslomp loopt hier toch een paar kansen mis. Er is geen scan en herken functie beschikbaar. Eenmaal documenten of foto’s geüpload naar je schoenendoos, moet je die nog zelf overtypen. Verder is het niet mogelijk om je bankrekening te koppelen aan Rompslomp. Dit kost allemaal extra tijd.

Transacties: downloaden en importeren

Banktransacties moet je downloaden en hier uploaden in een .MT940 bestand. Dit kost jou weer extra tijd, want er is geen automatische bankkoppeling mogelijk. Je kunt ook handmatig een betaling invoeren. Om jullie inzicht te geven in hoe het transactie-gedeelte eruit ziet, heb ik een transactie aangemaakt.

betalingen

De transacties moeten vervolgens nog ingeboekt worden. Je hebt hierin een aantal opties: de transactie koppelen aan een bestaande factuur of uitgave, een nieuwe factuur aanmaken, of het markeren als een btw ontvangst, privé storting of ander soort boeking. 

Indien je kiest voor koppeling aan een bestaande factuur of uitgave, dan moet je zelf de desbetreffende factuur of uitgave kiezen. Rompslomp sorteert de openstaande facturen en uitgaven op datum, en doet geen suggesties.

De schoenendoos

Deze functie is al kort genoemd, en heeft niet nog een uitleg nodig. Desondanks hoort de schoenendoos wel bij de categorie digitalisering. Niet alleen kun je hier namelijk bestanden en foto’s van je uitgaven uploaden, maar je kunt ook je Dropbox koppelen aan de schoenendoos. En facturen die je per e-mail ontvangt, kun je doorsturen naar je eigen schoenendoos-mailadres. 

Btw-aangifte; niet elektronisch, maar wel tips

Het btw-overzicht is al kort genoemd, maar verdient hier iets meer aandacht. Het menu ‘btw’ geeft een overzicht van hoeveel btw je moet afdragen, en waar dit op gebaseerd is. Rompslomp vertelt je iets over btw aangiftes, en attendeert je op de kleineondernemersregeling (KOR). 

Let op: de KOR wijzigt per 1 januari 2020. Met de huidige regeling hoef je geen btw af te dragen indien je over het gehele boekjaar minder dan €1.883,- aan btw zou moeten afdragen. De nieuwe regeling geeft je de mogelijkheid tot vrijstelling van btw wanneer je jaarlijkse omzet beneden de €20.000,- ligt. Klik hier om meer te lezen.

btw aangifte rompslomp

Alles op je desktop ook in je broekzak

De mobiele applicatie, beschikbaar op Android en iOS, is eigenlijk gewoon de desktop-versie, maar dan op je mobiele telefoon. Alle functies die je op je desktop hebt, heb je hier binnen handbereik. Het dashboard bevat exact dezelfde onderdelen als die op je desktop. Er is niet veel over de app te zeggen, behalve dan dat deze prettig en snel werkt.

Digitalisering in het kort

Op het gebied van digitalisering loopt Rompslomp kansen mis. De mogelijkheid om je bankrekening te koppelen missen we, er is geen automatische transactieherkenning en we missen een scan en herken functie. Anno 2020 zijn dit toch wel hele belangrijke functies voor zzp’ers. Verder mist ook nog de mogelijkheid om elektronisch je btw-aangifte te doen.

Hoewel je niet elektronisch je btw-aangifte kunt doen, helpt Rompslomp je op een duidelijke wijze op weg. Je weet nu wel precies welke bedragen je waar moet invullen. De mobiele app werkt prettig en snel, en bevat alles waar je op je desktop ook gebruik van kunt maken.

Het oordeel: een 6,5 op het gebied van digitalisering.

4. Het prijskaartje

Rompslomp biedt in totaal vier verschillende pakketten aan. De eerste dertig dagen mag je Rompslomp uitproberen. Je test dan automatisch het Pro-pakket, zoals ik ook heb gedaan. Als je besluit om niet verder te gaan, dan wordt je account omgezet in het Gratis-pakket. Verder heeft Rompslomp ook nog een kleine actie: als je voor het hele jaar betaald, krijg je de eerste twee maanden gratis.

rompslomp prijs

De gemiddelde prijs van een boekhoudpakket is €22,00. Rompslomp zit met €5,00 en €15,00 ver onder het gemiddelde. Zelf heb ik dus het Pro-pakket getest, maar er is ook nog een Plus-pakket. Dit pakket kost aanzienlijk minder dan Plus, maar je mist dan ook een aantal functionaliteiten. Kies je voor Plus, dan kun je de volgende dingen niet die je wel met Pro kunt:

 • Klanten met iDeal laten betalen;
 • Offertes digitaal laten ondertekenen;
 • Inzicht in de volgende rapporten mis je: balans, winst en verlies, btw, grafieken;
 • Productbeheer.

Als ondernemer van een eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Voor deze jaarrekening heb je een balans en een winst- en verliesrekening nodig. Kiezen voor het Plus-pakket kan in die zin wel. Toch is het hebben van een balans en winst- en verliesrekening wel handig. Je krijgt zo een beter inzicht in je financiële stand van zaken en ontwikkeling. Kortom, met het plus pakket komen de meeste zzp’ers er niet. Wil je een volledige administratie bijhouden dan moet je toch echt voor het Pro pakket van € 15 per maand gaan.

Premium-pakket. Naast het Gratis-, Plus- en Pro-Pakket is er nog het Premium-pakket. Deze kost €25,00 en biedt, ten opzichte van het Pro-pakket, de volgende extra’s: periodiek factureren, versturen van incasso’s, twee extra boekhoudingen.

Prijs in het kort

Of je nou kiest voor het Plus- of Pro-pakket, de prijzen die Rompslomp hanteert liggen ver beneden het gemiddelde. Door meerdere pakketten aan te bieden heb je ook meer keuze. Voor de prijscategorie verdient Rompslomp een 8,5.

5. De mening van klanten

Op de website van Rompslomp laten klanten hun beoordelingen achter. Dit doen ze door sterren toe te kennen aan vier criteria: betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, prijs/kwaliteit en support. Gemiddeld krijgt Rompslomp 4,6 van de 5 sterren; omgerekend een 9,2. 

Gelet op de vier criteria, is support hetgeen dat regelmatig wat minder sterren krijgt. Dit is niet verrassend, want Rompslomp biedt alleen maar support via e-mail.

WebsiteGemiddelde cijferAantal beoordelingen
Rompslomp9,265
Cloudhints9,02

Conclusie

Ik heb de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijk
 • Makkelijk projecten, uren en ritten registeren
 • Online ondertekenen offertes
 • UBL-facturatie
 • Per e-mail factureren
 • offertes
 • iDeal betalingen mogelijk
 • Belangrijkste overzichten aanwezig

Nadelen

 • Geen bankkoppeling
 • Geen scan en herken
 • Geen elektronische btw-aangifte doen
 • Geen automatische herkenning van banktransacties met facturen
 • Weinig support (enkel via e-mail)

Het boekhoudprogramma werkt intuïtief en helpt je een extra handje middels extra uitleg. Bijna alle basisfunctionaliteiten zijn aanwezig binnen het programma, en je hebt inzicht in de belangrijkste rapporten. Projecten, uren en autoritten bijhouden gaat gemakkelijk en snel. Het versturen van je offertes en facturen gaat ook zonder veel moeite.

Toch missen er wel belangrijke functionaliteiten; een scan en herken functie is in mijn ogen een randvoorwaarde. Net zoals automatische herkenning of koppeling van banktransacties. Daarbij is het niet kunnen koppelen van je bankrekening ook tijdrovend. 

Rompslomp scoort vrij hoog in mijn beoordeling: een gemiddelde 8,5.

Probeer Rompslomp gratis –>
Gebruikersgemak9,0
Functionaliteiten8,5
Automatisering/digitalisering6,5
Prijs8,5
Gemiddelde review9,2
Totaal8,34
Kosten per maand€5,00 – €25,00 
   
Administratief Bank 
UrenregistratieVAutomatische boekhoudkoppelingX
ProjectmanagementVBankafschriften importerenV
RittenregistratieVAutomatisch boekingsvoorstelX
Balans & resultatenrekeningVVerzamelbetaling exportX
VoorraadbeheerV  
DebiteurenoverzichtVBezittingen 
CrediteurenoverzichtVBezittingen moduleV
 Automatisch afschrijvenV
Factureren   
Onbeperkt aantal facturenVBTW 
Periodiek facturerenVbtw overzichtV
UBL-factuurV1-klik btw aangifte versturenX
Klant kan online betalenVICP overzichtV
Factuur versturen per emailV  
Factuur versturen per postXOverig 
Herinneringen en aanmaningenVAPI beschikbaarX
Automatische incassoVIntegratie met Cloud opslagV
Offertes makenVToegang voor boekhouderV
Online offerte laten ondertekenenV  
 Ondersteuning 
Bestanden/documenten emailV
Scan & HerkenXtelefonischX
Mail & HerkenXchattenX
Bestanden uploadenVsocial mediaX
Scannen met mobiele appV  
   
   
Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie