Search for:

Iedere freelancer of zzp’er weet: er komt een moment waarop het weer tijd is op zoek te gaan naar nieuwe klanten of nieuwe freelance opdrachten binnen te halen. Of je nu net begint of al jaren meedraait. Acquisitie is standaard onderdeel van het bestaan van een zelfstandige. Dankzij het internet is nieuwe opdrachten vinden makkelijker dan ooit. Websites and platforms voor freelance opdrachten schieten als paddenstoelen uit de grond. 

Goed betaalde freelance opdrachten nodig? Zorg dat je deze 15 websites kent

Wil jij weten welke websites jij absoluut moet kennen? En of ze ook de moeite waard zijn? Lees dan vooral verder. Ik heb 15 websites voor goed betaalde freelance opdrachten, in willekeurige volgorde, voor je op een rij gezet. 

Komen ze. 

1. Upwork

upwork

Grote kans dat je al eens van Upwork hebt gehoord. Op het internet kun je zowel fans als fervente tegenstanders vinden van dit platform, dat eerst onder de naam oDesk  opereerde.

Het grootste voordeel van Upwork – het grootste freelance platform ter wereld met 3 miljoen opdrachten per jaar – is dat het platform gebruikers van over de hele wereld kent. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers van alle continenten weten hier elkaar te vinden.

Je vindt er zowel kleine opdrachten als langlopende (fulltime) projecten. Van slecht  betaald tot bovengemiddeld. Ben je bezig met het opbouwen van een portfolio? Dan is Upwork met name geschikt. Eerlijk is eerlijk, Upwork is beginner-vriendelijk, maar ben bereid om in het begin laag-betaalde opdrachten aan te nemen.

Ben jij al langer bezig? Laat dan zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. En durf vooral goede tarieven te vragen (ook al doen veel mede freelancers dat op Upwork niet). 

Upwork staat er een beetje om bekend veel slecht betaalde opdrachten te hebben. Dat komt voornamelijk doordat Upwork wereldwijd wordt gebruikt. Net zoals een freelancer in Amsterdam meer geld nodig heeft om rond te komen dan een freelancer in bijvoorbeeld Friesland, zijn die verschillen wereldwijd nog veel groter.

Voor $5 per uur kun je bijvoorbeeld een Indiase of Filipijnse web developer vinden. Freelancers in eerste wereldlanden kunnen nooit tegen dat tarief op.

Mijn eigen ervaring is dat er twee soorten opdrachtgevers zijn, 1) opdrachtgevers die net beginnen en nog wat amateuristisch zijn. Die groep is met name op zoek naar goedkoop freelance werk. En 2) mensen die een serieus bedrijf runnen, op zoek zijn naar kwalitatief werk en bereid zijn om daarvoor te betalen. 

Ben dus niet bang dat je alleen maar slecht betaalde opdrachten kunt vinden. Er zijn genoeg freelancers op Upwork met tarieven van €75+ of zelfs €100+ en fulltime werk hebben via dat ene platform.

Het soort freelance opdrachten dat je kunt vinden op Upwork zijn o.a.: schrijfopdrachten, SEO optimalisatie, web development, data entry, transcriptie, webdesign, sales, social media en klantenservice.  

2. Fiverr

fiverr

De grootste internationale concurrent van Upwork zou zo maar Fiverr kunnen zijn. Ook  dit platform richt zich op freelancer wereldwijd en bevat voornamelijk online en remote freelance opdrachten. 

Aanmelden als freelancer is simpel en bovendien gratis. Je bepaalt zelf je tarieven en  draagt hierover een vast percentage af aan Fiverr. Als je slim bent neem je deze fee, momenteel is deze 20%, mee in de berekening van je tarieven. Reken je faire tarieven dan zul je geen moeite hebben met het vinden van goedbetaalde zzp opdrachten op Fiverr. Hierbij helpt het enorm als je bij de start eerst richt op het krijgen van goede reviews. 

Op Fiverr kun je onder andere freelance opdrachten vinden als video-animator, vertaler, social media strateeg, jingle producer en app ontwikkelaar. Je vind er zowel Engelstalige als Nederlandstalige opdrachten.

3. Freelancer.nl

freelancer.nl

Een Nederlands platform dat freelancers makkelijk en snel met opdrachtgevers verbindt. Een profiel aanmaken is gratis, maar om te kunnen reageren op opdrachten moet je (helaas) upgraden naar een betaald account. Upgraden kost je minimaal €150 voor 3 maanden. Het is vervolgens aan de opdrachtgever om een geschikte freelancer te kiezen uit de ontvangen reacties. Contact is er via het interne mailsysteem of chatfunctie.

Dagelijks worden er nieuwe opdrachten geplaatst op Freelancer.nl. Op de dag dat dit artikel werd geschreven waren dat er bijvoorbeeld 30. Niet veel, maar zeker ook niet weinig. Wil je kans maken op een opdracht, wees er dan snel bij. Bij voldoende reacties pauzeert de opdrachtgever namelijk de opdracht en is reageren niet meer mogelijk.

Er worden opdrachten in maar liefst 18 categorieën aangeboden op Freelancer.nl. Grote kans dat jij een freelance opdracht kunt vinden die aansluit op jouw kennis. Het platform is o.a. geschikt voot marktonderzoekers, designers, tekstvertalers en merk strategen.  

4. Freelance.nl

freelance.nl

Een ander platform van Nederlandse bodem is Freelance.nl waar momenteel zo’n 2.500 freelance opdrachten worden aangeboden. Er zijn maar liefst 300.000+ freelancers bij het platform aangesloten, dus de concurrentie is hoog. Aanmelden is gratis, maar wil je actief reageren op opdrachten? Dan heb je een PRO-lidmaatschap nodig. De kosten? €99 per jaar. Valt mee. 

Het aanbod van freelance opdrachten op Freelance.nl is breed. Van ICT tot horeca. Zoek jij vooral opdrachten die je remote kunt uitvoeren? Die zijn er genoeg. Voor programmeurs, ontwerpers, marketeers, trainers en consultants bijvoorbeeld.

5. Regelhelden

regelhelden.com

Een platform speciaal voor virtual assistants? Het bestaat. Via regelhelden.com kun jij gratis een profiel aanmaken en jezelf presenteren aan nieuwe opdrachtgevers. Een uitgebreid profiel kost je €99 per half jaar. Die kosten zijn dus ook nog te overzien.

De mogelijkheid om te reageren op opdrachten bestaat echt niet bij Regelhelden.com. 

Als freelancer wordt je gekoppeld aan opdrachtgevers. Hierbij telt vooral de eerste indruk die je maakt met jouw profiel en testimonials. En hoe goed je profiel matcht met de wensen van de klant natuurlijk.    

Zoals gezegd is Regelhelden.com enkel voor virtual assistants die op zoek zijn naar nieuwe freelance opdrachten. 

6. Jellow

jellow

Een naam die je wellicht nog niet eerder hebt gehoord. Op dit moment hebben bijna 30.000 freelancers zich gemeld bij dit online platform. Aanmelden is gratis! Reageren op opdrachten bestaat niet bij Jellow.

Je bent vindbaar voor potentiële opdrachtgevers en bij interesse in jouw aanbod kan er contact worden opgenomen. Aandacht aan je Jellow profiel is dus zeker aan te raden.  

Voor wie het platform geschikt is vraag je je af? Jellow richt zich op opdrachtgevers en freelancers in de zakelijke dienstverlening. Er zijn nu zo’n 1.820 opdrachtgevers aangesloten bij het platform. Best een reële kans dus dat jij een opdracht gaat binnenhalen via dit platform. Mits je dus in de zakelijke dienstverlening zit. 

Om het wat concreter te maken. Ben je werkzaam in finance, administratie, juridisch, marketing, communicatie, sales, design, multimedia, web of app development? Dan is Jellow wellicht iets voor jou. 

7. Marktplaats 

Marktplaats zzp werk

Marktplaats? Huh, wacht eens even. Dat is toch om oude spullen te verkopen? Ik heb laatst nog een fiets via Marktplaats gekocht, hoor ik je denken. En je hebt gelijk. 

Marktplaats is groot geworden dankzij de tweedehands verkoop, maar biedt tegenwoordig veel meer. Zoals banen en freelance opdrachten bijvoorbeeld. Hier is een aparte categorie ‘vacatures’ voor. 

Ook kun je je freelance diensten zelf aanbieden in de categorie ‘zakelijke dienstverlening’ bijvoorbeeld. Of je er veel succes mee zult behalen is uiteraard nog de vraag, maar Marktplaats wordt dagelijks bezocht door duizenden kopers. Dus aan het verkeer zal het in ieder geval niet liggen. 

Niet erg geschikt voor zelfstandige professionals, want marktplaats wordt meer gebruikt voor opdrachten in de zorg en in de bouw.

8. HeadFirst

headfirst

Een platform die het professioneel aanpakt is HeadFirst. Ze regelen alles, van opdracht tot contract en uitbetaling. Met een gemiddeld uurtarief van €85 zit je hier voor goedbetaalde freelance opdrachten op de juiste plaats. Deze opdrachten komen, naar eigen zeggen, van de overheid, financiële dienstverlening, transport-, industrie-, nuts- en diverse andere branches. 

Het aanbod is groot. Jaarlijks worden er zo’n 12.000 opdrachten via HeadFirst uitgezet. 

Aanmelden als professional is ook hier gratis en vrijblijvend. Wel kun je kiezen voor betaalde upgrades (vanaf €3 per gewerkt uur). Je kunt zowel zelf online reageren op opdrachten als direct benaderd worden. Een groot voordeel is dat je via HeadFirst een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten (mocht je die nog niet hebben). Zo kun je met een gerust hart aan de opdracht beginnen. 

headfirst doelgroep

Een ander voordeel: ben je als zzp’er gevestigd in het buitenland? Ook dan kun je je aanmelden bij HeadFirst. Er komen regelmatig remote opdrachten voorbij. Fijn voor de digital nomads onder ons. 

9. Indeed

indeed zzp werk

Indeed is ook zo’n platform waaraan je niet direct denkt als freelancer. Toch kun je hier goed zoeken naar freelance opdrachten. Zo staan er momenteel ruim 3.000 freelance functies en opdrachten op de site. Het aanbod is op z’n zachtst gezegd divers. Van licht technicus tot vertolker Spaans. 

Reageren op opdrachten verloopt in sommige gevallen via Indeed, maar regelmatig kun je ook direct contact opnemen via mail of telefoon. Handig, wanneer je vragen hebt of direct een goede indruk wilt wekken bij je nieuwe opdrachtgever. 

Zoeken naar freelance opdrachten op Indeed is simpel. Voer als trefwoord freelance in en alle openstaande vacatures wordt direct gefilterd op freelance/zzp opdrachten. 

Vervolgens kun je nog filteren op locatie, functie en bedrijf. Een kind kan de was doen. 

10. Randstad

randstad

Het uitzendbureau dat iedereen wel kent. Maar wist je ook dat je er goed betaalde freelance opdrachten kunt vinden? Jazeker. Randstad heeft niet het grootste aanbod, maar met één opdracht binnenhalen kom je natuurlijk al een heel eind. 

Wel zitten er een aantal voorwaarden aan het werken als zelfstandige via Randstad. Zo is er een maximale projectduur van 9 maanden, moet je in het bezit zijn van een VAR WUO/DGA die aansluit bij de werkzaamheden en een beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering.

Voordeel is dan weer wel dat je factureert aan Randstad en periodiek wordt betaald. Ander voordeel is dat Randstad al het papierwerk voor haar rekening neemt. Kun jij je volledig richten op het uitvoeren van de opdracht.

11. LinkedIn

linkedin

Yes, nog zo’n open deur die toch vaak over het hoofd wordt gezien: LinkedIn. Als zelfstandige kun je ervoor kiezen om jezelf te profileren via deze netwerksite. Er zijn aardig wat recruiters actief op LinkedIn en ook werkgevers posten hier regelmatig opdrachten. Actief worden op LinkedIn is dus zeker een goede zet wanneer je op zoek bent naar een nieuwe, of wellicht je eerste, freelance opdracht.  

Zoals gezegd zijn er 2 opties: de eerste is dat je zelf actief laat zien dat je openstaat voor nieuwe opdrachten. Je kunt dit aangeven op je profiel, maar ook een oproep plaatsen en aan je netwerk vragen of ze de oproep willen delen. De tweede optie is het doorzoeken van de vacaturebank en actief reageren op freelance vacatures. En die zijn er genoeg! In Nederland momenteel maar liefst 4.000. 

Je hebt enkel een LinkedIn profiel nodig (helemaal gratis) en je kunt aan de slag. Makkelijker kan het haast niet. 

12. Woordkunstenaars

woordkunstenaars

Even wat anders, een website voor de (aspirant) tekstschrijvers onder ons. Op woordkunstenaars.nl vinden opdrachtgevers goede tekstschrijvers, en tekstschrijvers leuke klanten. Het grootste voordeel van je aansluiten bij woordkunstenaars? Klanten die gebruik maken van deze website zijn zich bewust van de waarde van goede teksten.

Tekstschrijvers wordt dan ook ook vriendelijk verzocht om geen tarieven onder de €40 te vragen. Sterker nog, het is niet toegestaan. Dat is weer eens wat anders dat de welbekende content mills die je regelmatig voorbij ziet komen. 

In ruil voor goed betaalde opdrachten wordt er van jou als freelancer dan ook weer verwacht dat je een betaald abonnement afsluit (al vanaf €8 dus geen grote investering) en een aantrekkelijke profielpagina maakt. Op opdrachten reageren is niet nodig. Opdrachtgevers nemen bij interesse direct contact met je op. Al met al zeker het proberen waard.

Ik ben zelf geen tekstschrijver, maar als ik de testimonials moet geloven werkt woordkunstenaars.nl in ieder geval als een trein. 

13. Opdrachten.nl 

opdrachten

Nog niet voldoende opdrachten gevonden? Kijk dan eens op Opdrachten.nl. Een platform waar zowel opdrachtgevers als freelancers gratis gebruik van kunnen maken. 

Om de beschikbare opdrachten te zien moet je je registreren. En wil je meer kans maken op een opdracht? Dan sluit je een PRO-abonnement af. Dit kan al vanaf €1,95 per maand. Dus wat kosten betreft is Opdrachten.nl zeker het goedkoopste platform van dit lijstje. 

Het opdrachten aanbod is lekker divers, maar richt zich vooral op de zakelijke dienstverlening. Voor de ene opdracht moet je langs kantoor, maar er zijn zeker ook opdrachten te vinden die op afstand (of vanuit het buitenland) uitgevoerd kunnen worden. Van website ontwikkeling tot het verlenen van fiscale- en juridische ondersteuning. Van secretariële werkzaamheden tot management-opdrachten. Je vindt het op Opdrachten.nl.

14. Sitedeals

sitedeals

Zijn website-eigenaren voor jou een belangrijke klantengroep? Kijk dan eens op de handelswebsite Sitedeals.nl. Als programmeur, grafisch ontwerper, tekstschrijver of andere vakprofessional in de internet industrie kun je hier nieuwe freelance opdrachten scoren. Veel aanbod is er echter niet en pas op voor klanten die de waarde van jouw werk niet (willen) inzien.   

Om te reageren op opdrachten van Sitedeals.nl hoef je alleen lid te worden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Dus veel kwaad kan het niet om hier eens een kijkje te nemen en te reageren op opdrachten.

Op Sitedeals vind je veel hobbyisten en starters, de kans dat je hier een goed betaalde opdracht vind voor een gerenommeerd bedrijf is niet heel groot. Sitedeals is meer geschikt voor studenten die graag bij willen verdienen of freelancers die net begonnen zijn.

15. Hoofdkraan

hoofdkraan opdrachten

En dan ben ik alweer aan de laatste website van dit toch al hele mooie lijstje gekomen. Hoofdkraan.nl is een website waar opdrachtgevers vrijblijvend een opdracht kunnen plaatsen. Het aanbod van opdrachten is weer lekker breed, van design & multimedia tot finance & administratie. 

Als zelfstandige kun je je gratis inschrijven. Fijn! Wil je echter ook actief reageren op geplaatste opdrachten? Dan dien je, je raadt het al, een pro-abonnement af te sluiten. Dit kan al vanaf €24.95 per maand en loopt op tot €69.95 per maand. Best een investering, maar bij een succesvolle match heb je dit bedrag al snel terugverdiend. Let wel op: de abonnementen hebben een duur van 12 maanden. Tussentijds opzeggen is er niet bij. Yikes. 

Wedden dat jij nu enthousiast bent geworden?

Ik durf te wedden dat jij na het doornemen van deze lijst enthousiast bent geworden over het vinden van goedbetaalde freelance opdrachten. Heb ik gelijk? Ik denk het wel. Er ligt echt een schat aan opdrachten op je te wachten.

Het enige dat je nodig hebt is wat tijd, een internetverbinding en een vlotte pen. Dat is toch wel handig als je online gaat reageren op opdrachten. Ben je nu net daar helemaal niet goed in? Schakel dan hulp in. Het is echt geen schande om sales pitches of profielteksten door een pro te laten schrijven. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie