Zoek naar:

ZZP Daily testte de elf belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland voor zzp’ers. Dit is onze review van Moneybird. Benieuwd naar de andere scores? Check dan onze vergelijkingspagina!

3,40 / 5 zzpdaily.nl score
Functionaliteiten 5 / 5
Klantervaringen 4 / 5
Klantenservice 2 / 5
Kosten 2 / 5
Onze Ervaring 4 / 5

Voordelen

Het meest uitgebreide boekhoudpakket qua functionaliteiten
Je kunt veel automatiseren
Prettige interface waarin je alles snel terugvindt

Nadelen

De klantenservice laat te wensen over
Relatief duur

Prijs

€24,70 per maand (gemiddeld)

Onze reviews zijn zorgvuldig samengesteld op basis van verschillende factoren. Wil je weten hoe ze precies tot stand zijn gekomen? Kijk dan hier!

Dit is onze Moneybird Review!

De kans is groot dat je weleens van dit boekhoudprogramma hebt gehoord. Het pakket, dat zowel in het Nederlands als Engels toegankelijk is, wordt tenslotte door ruim 200.000 ondernemers gebruikt. Best knap, gezien Moneybird dit grotendeels te danken heeft aan mond-tot-mond-reclame. Vertaalt die trouwe fanbase zich ook naar kwaliteit? We zochten het voor je uit!

Onze reviews zijn standaard opgesteld aan de hand van de volgende vijf onderdelen:

  • De functionaliteiten
  • De klantervaringen
  • De klantenservice
  • De kosten
  • Onze ervaringen
Screenshot Moneybird

1. De functionaliteiten

Hoe zit het met de automatisering?

Een boekhoudprogramma is volgens ons pas echt een goed boekhoudprogramma wanneer het is voorzien van op z’n minst een aantal automatiseringsfuncties. Je weet wel – van die tools die je als zzp’er helpen je administratie zo snel en effectief mogelijk bij te houden.

Gelukkig vind je die bij Moneybird in overvloed. Automatische bankkoppelingen, automatische betalingsherinneringen, automatische gegevensherkenning: het is allemaal aanwezig. Dat scheelt tijd – en in zekere zin ook geld.

Het enige dat ontbrak, was de mogelijkheid tot automatische incassoprocedures.

Screenshot Moneybird

Hoe werkt het opstellen van facturen en offertes?

Facturen en offertes opstellen is nog zo’n gewichtig onderdeel in het bedrijfsleven van de gemiddelde zzp’er. We zien het graag wanneer een boekhoudprogramma ondernemers helpt in het opstellen en versturen van duidelijke, naar de huisstijl aangepaste documenten.

Wat dat betreft, doorstaat Moneybird opnieuw de test. Facturen zijn volledig aanpasbaar en je kunt ze meteen digitaal de deur uit doen. Het is ook mogelijk om de klant hierbij een online betaalmogelijkheid cadeau te doen.

Het is ten tijde van schrijven (april 2022) zelfs mogelijk om facturen en offertes per post te versturen. Moneybird laat echter weten dat deze optie in ieder geval voor het versturen van facturen komt te vervallen.

Screenshot Moneybird

Welke modules heeft dit boekhoudprogramma?

Met Moneybird boekhouden biedt verder een aantal modules die voor zzp’ers erg handig zijn. Een voorbeeld daarvan is de bonnetjesscanner: handig voor de sloddervos die dit soort kleine factuurtjes te vaak kwijtraakt. 

Het boekhoudprogramma ondersteunt je daarnaast in het registreren van projecten en uren, maar een kilometerregistratie ontbreekt – helaas.

Screenshot Moneybird

Welke koppelingen zijn er?

Wat koppelingen betreft, kunnen we kort zijn: alle connecties met software van derden die je wilt maken, zijn mogelijk. Met Moneybird boekhouden biedt koppelmogelijkheden met kassasystemen, salarissoftware, urenregistraties, webshops én Payment Service Providers (PSP’s). Met Moneybird is een bankkoppeling uiteraard ook mogelijk.

Heb je hele andere plannen met je boekhouding? Gebruik dan de API-koppeling, waarmee Moneybird is te verbinden aan een veelvoud van externe apps.

Screenshot Moneybird

Wat voor rapportages kan ik maken?

Gebruik je jouw boekhoudprogramma met name voor méér inzicht in je financiën? Ook dan zit je goed bij Moneybird. Rapportages zijn namelijk verkrijgbaar in vele soorten en maten, waaronder balansen, omzetoverzichten per klant en winst- en verliesrekeningen per jaar, kwartaal of maand.

Is er een Moneybird app?

Er is een app beschikbaar in de App Store en Google Play Store voor Apple- en Android-telefoons en -tablets. Met de Moneybird app kun je bonnetjes scannen, offertes en facturen sturen én heb 24 uur per dag inzicht in je boekhouding.

Kan ik dit boekhoudprogramma met meerdere gebruikers tegelijk gebruiken?

Ja: het is mogelijk om Moneybird met meerdere gebruikers tegelijk te gebruiken. Je kunt extra gebruikers aanmelden of je boekhouder toegang geven.

Kan ik mijn gegevens exporteren?

Moneybird helpt je gegevens te exporteren als Excel-sheet, PDF én universeel auditbestand.

Beoordeling van de functionaliteiten: 5 sterren

Screenshot Moneybird

2. De klantervaringen

Wat vinden anderen van dit boekhoudprogramma?

Met Moneybird boekhouden geeft je dusdanig veel functionaliteiten dat het op dat vlak simpelweg de beste van Nederland is. Van automatisering tot export en van facturering tot meerdere gebruikers: de functies zijn nagenoeg eindeloos.

Je zou zeggen dat dit zich vertaalt naar tevreden gebruikers, maar dat valt ietwat tegen. Moneybird krijgt op Trustpilot een beoordeling van 2,6 uit 5 sterren. Negatieve beoordelingen hebben vooral betrekking op de klantenservice, die als omslachtig en zonder coulance wordt omschreven.

We moeten daarbij wél zeggen dat Moneybird hier slechts zes reviews heeft ontvangen. Kijken we naar andere reviewplatforms, zoals de Feedbackcompany, dan krijgt Moneybird een 8,8 van de 10 met ruim zeshonderd reviews.

Voor deze review hebben we echter Google Reviews leidend gemaakt. Moneybird wordt daar beoordeeld met 3,8 uit 5 sterren op basis van ruim zestig reviews.

Beoordeling van de klantervaringen: 4 sterren

Screenshot Moneybird

3. De klantenservice

Op welke manieren is het bedrijf bereikbaar?

Er zijn niet veel negatieve reviews, maar de varianten die er wél zijn, wijzen veelal naar de klantenservice. We hebben daarom gekeken of deze daadwerkelijk te wensen overlaat. Ons idee is dat dit inderdaad het geval is.

Het schort Moneybird bijvoorbeeld aan bereikbaarheid. Het bedrijf is uitsluitend bereikbaar per mail: geen telefonisch contact, geen chatfunctie, geen sociale media. Dat kan een probleem worden wanneer je snel hulp nodig hebt.

Hoe kundig is de klantenservice?

We hebben de klantenservice van Moneybird een aantal vragen gemaild om te kijken hoeveel kennis ze hebben van zowel hun boekhoudprogramma als boekhoudkennis in het algemeen.

De antwoorden stelden ons niet echt tevreden. Het bedrijf legde weliswaar uit op welke manier we verouderde facturen in hun systeem konden verwerken, maar verwees ons voor al het andere door naar een boekhouder of accountant.

Wat dat betreft, lijkt de klantenservice géén vervanging voor een specialist te zijn.

Hoe snel reageert de klantenservice?

De reactiesnelheid van Moneybird was gemiddeld. We ontvingen binnen zes uur onze antwoorden.

Beoordeling van de klantenservice: 4 sterren

Screenshot moneybird

4. De kosten van een Moneybird-abonnement

Wat kost dit boekhoudpakket?

De Moneybird kosten bestaan uit drie verschillende tarieven: €14, €25 en €35 per maand.

Alle tarieven stellen je in staat om onbeperkt te facturen, te offreren en documenten en uren te verwerken. Het verschil zit hem in het maximumaantal te verwerken banktransacties. Betaal je €14,00 óf €25,00 per maand, dan mag je respectievelijk twintig en vijftig banktransacties per maand verwerken. Klanten die €35,00 per maand neerleggen, mogen dit onbeperkt doen.

Moneybird is daarmee goedkoop wanneer je niet al te veel transacties verwerkt, maar als dat wél het geval is, zijn de Moneybird-prijzen hoger dan gemiddeld. Het is belangrijk om af te wegen of de Moneybird-kosten het waard zijn.

Beoordeling van de kosten: 2 sterren

Screenshot Moneybird

5. Onze ervaringen

Wat vonden wij er zelf van?

Het eerste dat ons opviel aan het gebruik van Moneybird? De interface. Deze ervaarden we als erg duidelijk en vrij van poespas. Alle menu-items zijn goed gestructureerd en de bijbehorende teksten hebben heldere en goede lettertypes en interlinies.

Het duurde dan ook niet lang voor we alle functionaliteiten terugvonden. En dat zijn er nogal wat. Moneybird is wat ons betreft het meest volledige boekhoudprogramma van allemaal. Automatische bankkoppelingen? Check. Automatische gegevensherkenning? Check. Facturen opstellen in eigen huisstijl? Check. Er is geen stoppen aan.

Wat ons weerhoudt van een ideale score? Twee dingen. Er schort allereerst nog best wat aan de klantenservice. Moneybird is relatief moeilijk te bereiken en we hebben hun antwoorden ervaren als vlak: we hadden ze zelf ook kunnen vinden.

Tot slot is er de prijs. Bij Moneybird zijn de kosten  aan de hoge kant wanneer je méér dan vijftig banktransacties per maand verwerkt.

Beoordeling van onze ervaring: 4 sterren

Onze beoordeling: 3,4 sterren

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie