Zoek naar:

Zzp’ers sturen offertes om klanten te laten weten wat ze precies kunnen verwachten – qua kosten én werkzaamheden. We gaan er in dit artikel verder op in en helpen je aan een voorbeeldofferte.

Een offerte is méér dan alleen een prijsopgave. Tuurlijk – het geeft een realistische weergave van wat het potentiële klanten gaat kosten als ze jou inhuren. Het vertelt hen echter ook hoe lang je denkt erover te doen, wat ze voor de prijs krijgen en waarom ze juist jou moeten inhuren. Een veelzijdig document, dus.

Hoe ziet een offerte eruit?

Wil je een goede offerte opstellen? Gebruik dan de volgende onderdelen.

Informatie over je bedrijf

Informatie over de klant

  • Het adres en de contactgegevens van de klant.

Informatie over de opdracht

  • Een korte introductie;
  • Een beschrijving van de werkzaamheden;
  • De prijs;
  • Een afsluiting.

Een korte introductie

Je offerte heeft altijd een korte inleiding nodig. Hou het kort, maar origineel. Je potentiële klant heeft tenslotte al honderd keer ‘Geachte heer Jansen, naar aanleiding van uw aanvraag stuur ik deze offerte’ gezien. Saai. Ga liever voor iets dat je zelf opstelt en betrekking tot de klant heeft:

Geachte heer Jansen,

Wat een ontzettend leuk bedrijf – Jansens Pannenkoekenkar. Ik kan het me goed voorstellen dat uw bedrijf behoefte heeft aan een ervaren webdesigner die alles weet over foodtrucks en online menukaarten. Ik vertel graag wat ik voor u kan betekenen door online bestellingen mogelijk te maken en welke kosten daaraan zijn verbonden.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

Klinkt een stuk beter en informeler – niet?

Beschrijving van de werkzaamheden

Beschrijf in je offerte precies welke taken je moet uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen. Benoem eventueel waarom je dit doet, mocht dat nodig zijn. Je kunt ook aanvullende opties noemen die tegenover een meerprijs mogelijk zijn, als dat in de aanvraag besproken is. Schrijf per taak hoeveel uur je hieraan denkt te moeten werken. 

De prijs

Neem in de totaalprijs alle kosten voor je geplande uren, je uurtarief en je materiaalkosten mee. Het wordt daarmee voor de klant duidelijk waar hij voor betaalt.

Een afsluiting

Noem tot slot de geldigheidsduur van de offerte, eventuele extra informatie over je bedrijf, reviews van andere klanten of ervaringen met soortgelijke opdrachten. Laat de klant ook weten dat je bereikbaar bent voor eventuele vragen of toelichtingen.

Wat doe ik na het versturen van een offerte?

Is je offerte eenmaal verstuurd? Dan is het aan de klant om te kiezen of hij wel of geen gebruik wilt maken van jouw diensten. Heb je na een week nog niets gehoord? Stuur dan een vriendelijke herinnering. Probeer niet teveel aan te dringen, want dat kan de klant afschrikken.

Waar vind ik een voorbeeldofferte?

Offertevoorbeeld Word

Maak jij je offerte graag in Microsoft Word? Kijk dan hieronder voor een goede voorbeeldofferte voor de dienstverlening. Het voordeel van een offerte in Word is dat al je tekst makkelijk leesbaar is.

Download voorbeeldofferte Word

Offertevoorbeeld Excel

Werk je liever in Microsoft Excel? Kijk dan hieronder voor een voorbeeldofferte. Het voordeel van een offerte in Excel is dat je formules kunt toepassen voor je berekeningen.

Download voorbeeldofferte Excel

Auteur

Schrijf een reactie