Zoek naar:

VAT nummer betekent ook wel: Value Added Taxes nummer. Dit is een internationaal nummer. In Nederland kennen wij het BTW nummer. Dit omzetbelastingnummer is een code die elke btw-plichtige ondernemer moet hebben. Bij de inschrijving in het handelsregister van de KvK, wordt er automatisch een BTW nummer verstrekt. Als er internationale transacties plaatsvinden, is het mogelijk dat je jouw VAT number moet vermelden. Je krijgt dan een vrijstelling van VAT / BTW op de factuur. Dit nummer wordt niet letterlijk verstrekt, maar je kan het VAT nummer wel afleiden uit jouw BTW nummer.

Het BTW nummer heeft dus dezelfde functie als het VAT number, maar de code is niet helemaal hetzelfde.

BTW nummer

Het btw-nummer is volgens een bepaalde structuur opgebouwd. Dit is je burgerservicenummer met B01 erachter. Of indien je een B.V. hebt, het RSIN/ficaal nummer in plaats van je burgerservicenummer. Het achtervoegsel, B.01 heeft een betekenis. De B kan je zien als de B van Bedrijf, met daarachter een nummer. Meestal is dit 01. Bij een tweede of derde bedrijf is dit nummer dan respectievelijk 02 en 03. Gezien de meeste mensen echter maar één bedrijf hebben, is doorgaans alleen B01 van toepassing. Bij de oude BTW nummers stond er nooit NL voor het BTW nummer. Tegenwoordig staan voor alle nieuwe uitgegeven BTW nummers ook de landcode, NL.

Het BTW nummer is dus opgebouwd uit:

 • NL, de landcode
 • burgerservicenummer (of bij BV’s en andere rechtspersonen RSIN nummer)
 • B01

Een btw-nummer bestaat dusuit 14 tekens. NL, daarna het omzetbelastingnummer (meestal burgerservicenummer) van 9 cijfers en dan de 3-cijferige code B01. Als het omzetbelastingnummer minder dan 9 cijfers telt, dan worden er zogeheten voorloopnullen gebruikt om alsnog tot 9 te komen. Bijvoorbeeld 001234567.

VAT nummer

Het VAT nummer is een internationale benaming, dit nummer wordt namelijk wereldwijd gebruikt. In Nederland is Het VAT nummer gelijk aan het btw-identificatienummer of internationaal EORI-nummer. Dit is in principe gewoon je BTW nummer, maar bij het VAT nummer wordt er altijd NL voorgeschreven, de landcode van Nederland. Daarnaast staan er geen spaties of punten in het VAT nummer, alles is helemaal aan elkaar geschreven.

Verschil VAT en BTW nummer

Om het verschil tussen het VAT nummer en het BTW nummer duidelijk te maken, is hieronder een concreet voorbeeld gegeven.

Je hebt een bedrijf opgericht en je bent btw plichtig. Je burgerservicenummer is 123456789.

Burgerservicenummer 123456789
BTW nummer NL1234.56.789.B01
VAT nummer NL123456789B01

Nieuwsgierig naar wat een boekhoudprogramma voor je kan betekenen? Kijk dan hier.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

26 reacties

 1. Ik heb een Canadees bedrijf in de provincie Alberta. Nu wil ik graag Nederlandse produkten gaan invoeren zoals stroopwafels.
  Hoe kan ik een VAT nummer aanvragen of heb ik die nodig?

  Vriendelijke Groeten,

  Wout Pauw

  • Hoi Wout,
   Bij het inschrijven van jouw Canadees bedrijf heb je waarschijnlijk ook een VAT nummer gekregen. Daardoor is het geen probleem om Nederlandse producten te gaan invoeren. Je hebt alleen een Nederlands VAT nummer nodig wanneer je een in Nederland gevestigd bedrijf hebt.

   De btw is echter wel een aandachtspunt. Je hebt namelijk te maken met intracommunautaire leveringen. In dat geval brengt de leverancier meestal 0% btw in rekening, omdat je als buitenlands bedrijf een bestelling plaatst. De btw wordt bij intracommunautaire leveringen verlegd naar de afnemer, naar jou dus. Jij moet dan als afnemer Nederlandse btw betalen. Je moet zelf de btw berekenen en geeft deze zelf aan in je btw-aangifte. In het geval van stroopwafels bedraagt de btw 6%.

   Bovenstaand geschiedt volgens Nederlands Recht. Het is mogelijk dat het Canadees recht hier weer iets anders mee omgaat. Dit kun je mogelijk nazoeken of navragen bij een lokaal administratiekantoor.
   Groeten,
   Job

 2. hallo, heb ik ook een VAT nummer nodig als ik via Ebay verkoop?

  vriendelijke groeten,

  Axel.

  • Hoi Axel,

   Nee, je hebt geen VAT nummer nodig als je spullen via eBay wil verkopen.
   Hier geldt echter wel een uitzondering op. Als je bedrijfsmatig verkoopt via eBay, zal je wel een VAT nummer nodig hebben en deze moeten invoeren bij eBay. Maar dit geldt dus alleen als je een bedrijf hebt en goederen op eBay aanbiedt onder de naam van jouw bedrijf.

 3. Hoi!

  Ik werk als freelance schrijver en vertaler via upwork.com en er wordt geld ingehouden omdat ik geen VAT-nummer heb want ik ben niet officieel een zelfstandige. Moet ik nu ook nog belasting betalen? En hoe kan ik een VAT-nummer krijgen zonder officieel ingeschreven te worden bij de KvK? En kan ik dit ook gewoon achterwege laten als de VAT-inhouding me toch geen extra belastinggeld kost?

  Alvast bedankt!

  -Catherine

  • Hoi Catherine,

   Upwork houdt BTW in op de ‘Upwork Service Fee’ die zij in rekening brengen. Dit betekent dat jij 21% btw extra betaald over de fee.
   Als je een BTW nummer zou hebben, dan wordt de BTW verlegd. Dit betekent dat jij de BTW zelf moet betalen aan de Nederlandse belastingdienst. Als je een BTW nummer hebt, mag je de betaalde BTW ook terugvragen, waardoor er per saldo geen BTW wordt betaald.

   Als je een BTW nummer aanvraagt, heb je dus een voordeel. Nu betaal je 21% BTW, mét een BTW nummer betaal je per saldo geen BTW.

   Het is mogelijk om een BTW nummer aan te vragen zonder een KvK nummer te krijgen. Je bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar ondernemer voor de BTW en hebt dan alleen met BTW te maken. Let op dat als je een BTW nummer hebt, je wel ieder kwartaal een BTW aangifte moet doen.
   Je kan helaas niet zelf beslissen of je ondernemer voor de BTW bent. De belastingdienst moet jou zo aanmerken. Hier is meer te vinden over ondernemer voor de btw. Het beste wat je kunt doen, is even de Belastingdienst bellen. Dan krijg je meer duidelijkheid.

   Succes!

 4. Hallo!
  Wij hebben een academische society, met KvK register en RSIN nummer. Hebben we dan automatisch een BTW of VAT nummer? Ik heb het nummer nergens gevonden.
  De Society is 30 jaar geleden opgericht, maar was voor ongeveer 15 jaar of zo inactief en is een half jaar geleden terug geactiveerd. Daarom hebben we nu ook de KvK en RSIN nummers.
  Groeten, Ann

  • Hoi Ann,

   Gezien je een society hebt, neem ik aan dat de rechtsvorm een vereniging is. De vereniging krijgt een btw nummer als de belastingdienst de vereniging als ondernemer aanmerkt. Het verschilt dus per vereniging of je en btw nummer krijgt, omdat niet alle verenigingen als ondernemers gezien worden. Indien je een btw nummer hebt, kan je deze terug vinden op alle correspondentie met de belastingdienst. Mocht je geen correspondentie hebben of daar het btw nummer niet op kunnen vinden, zou je voor de zekerheid gewoon even met de belastingdienst kunnen bellen: 0800 – 0543 (gratis). Als je het RSIN nummer doorgeeft kunnen zij jou vertellen of je een btw nummer hebt en wat deze is.

   Succes!
   Job

 5. Dag,

  Ik verwacht een document van uit het buitenland. Zij willen eerst min VAT nummer hebben. War betekent dat. Ik heb een BSN nummer. wat moet ik doen.? Hoe met ik een VAT nummer regelen? Zal ik erg blij om hier van u te horen. Met groeten, Masud.

  • Hoi Masud,

   Als je niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heb je alleen een burgerservicenummer (BSN). Pas als je jezelf inschrijft als onderneming, ontvang je een VAT nummer. Uit jouw bericht kan ik opmaken dat je niet staat ingeschreven. Je kunt het beste aangeven aan de partij die jou het document opstuurt, dat je geen bedrijf hebt maar een particulier bent. Dan zullen ze geen VAT nummer nodig hebben. Bovendien kun je die niet invullen, aangezien je er geen hebt.

 6. ingrid teeuwen Antwoord

  Beste Job,
  ik ben blij met je info.
  Zie ook schoonheidsfoutje: Het btw-nummer is volgens een bepaalde structuur opgebouwt moet zijn opgebouwd.

  Mvg,
  Ingrid

 7. Hallo,

  Ik probeer Producten door te verkopen via amazon, ik ben nu nog klein bezig.
  Maar als ik meer wil kopen en verkopen, ook in Europa EN buiten Europa, moet ik dan en VAT nummer nemen?

  mvg Jelmer

  • Hoi Jelmer,

   Zolang je hobby matig bezig wil zijn en er wat mee wil bijverdienen, hoef je jezelf niet in te schrijven bij de KvK en heb je dus geen vat nummer nodig. Wil je het bedrijfsmatig gaan opzetten en professioneel gaan handelen, dan raad ik je aan om je in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel, bij inschrijving ontvang je ook gelijk een vat nummer (btw nummer).

 8. Beste zzpdaily,

  wat zijn jullie toch een fantastische website met waardevolle informatie in het voordeel van de zzpers.

  een vraagje ik reis veel over de wereld heen en weer en hierbij wil ik een satelliet telefoon aanschaffen van 1300 euro ik de verkoper vraagt aan mij een vat nummer om geen vat te hoeven betalen. wat gebeurt er als ik hem deze vat nummer geef krijg ik dan een vrijstelling van btw betalen of moet ik de btw later als nog betalen. ik begrijp het eerlijk gezegd niet.

  ik hoop op een duidelijke antwoord.

  mvg

  zzper

  • Bedankt voor het mooie compliment!

   Helaas kan ik geen exact antwoord geven op je vraag, omdat ik niet weet in welk land het bedrijf gevestigd is waarbij je een satelliettelefoon wil aanschaffen. Afhankelijk van waar je de telefoon koopt, kan het voorkomen dat de btw (vat) verlegd moet worden. In dat geval wordt er geen btw vermeld op de factuur, maar heeft de leverancier wel jouw vat nummer nodig.

   Het kan geen kwaad om je vat nummer door te geven aan de leverancier. De leverancier heeft jouw vat nummer waarschijnlijk nodig om aan de regelgeving te voldoen.

 9. ik wil wat online kopen en bataal daar ook VAT over ik heb een bedrijf kan ik de VAT (BTW) ool terug vragen?

 10. Beste.

  Wij zijn aan het kijken of het mogelijk is 1 of meerdere mobile home’s te kopen in Kroatië. Dit met het doel om te verhuren.

  Hoe werkt dat met belasting en Btw in Nederland en Kroatië?

  Wij hebben Nederlands Btw nummer.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Mvg Isabella Lips

  • Hoi Isabelle,

   ‘hoe het met de belasting werkt’ hangt van heel veel verschillende factoren af. Zeker vastgoed, dat heeft veel specifieke regels. Ik adviseer je daarom om advies te vragen van een accountant of belastingadviseur. Het gaat hier namelijk om én vastgoed én exploitatie in een ander land. Mogelijk krijg je daarom ook met de belastingregels van Kroatië te maken.

   Groeten,
   Job

 11. Beste,

  Voor een toekomstig zakelijke relatie (gevestig in Amerika), maar met ook een vestiging in Litouwen, heb ik een ‘VAT certificate’ van mijn bedrijf nodig of een factuur met mijn VAT ID number.

  Is een uitreksel van de KvK hiervoor voldoende of wat wordt verwacht?

  Vriendelijk bedankt!

  • Bij de inschrijving van de KvK, ontvang je na enkele dagen een btw nummer van de belastingdienst. De brief die je van de belastingdienst hebt ontvangen met jouw btw nummer zou je als ‘VAT certificate’ kunnen gebruiken.

   De Europese Commissie heeft overigens ook een website waar je (of jouw Amerikaanse partner) jouw btw nummer kan valideren: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. Op deze officiële website van de Europese Commissie kan je de btw nummers van alle bedrijven in EU-lidstaten controleren. Na de controle worden automatisch de naam- en adresgegevens weergegeven bij het betreffende nummer.

 12. Ik wil een bestelling plaatsen in Engeland voor mijn bedrijf. Moet ik daar VAT betalen?
  En kan ik de btw dan in Nl bij de belasting verrekenen? Of moet ik in Nl de btw opgeven. Het lijkt mij dat ik niet in Engeland VAT en in Nl btw moet betalen.
  Na de Brexit ook invoerrechten betalen?
  Ik hoop dat u deze vragen wilt beantwoorden.

  • Hoi Annelies,

   Als je in Engeland een zakelijke aankoop doet, dan moet de btw verlegd worden. Je betaalt dan geen btw over het product.

   Pas bij jouw Nederlandse BTW aangifte geef je aan dat je een aankoop hebt gedaan in het buitenland. Dat doe je door het aankoopbedrag in te vullen bij vak 4b. De ‘verlegde’ btw draagt het bedrijf dan niet in Engeland af, maar die moet jij dan in Nederland afdragen. Deze mag je in vak 5 bij je voorbelasting natuurlijk weer terugvragen, waardoor je per saldo € 0 betaalt in de aangifte.

   Iedere webshop heeft het net weer even iets anders geregeld! Bij sommige webshops (met name gericht op internationale klanten) kun je aangeven dat je een zakelijke klant bent met een buitenlands bedrijf. In dat geval wordt de btw automatisch verlegd.

   De meeste webshops zullen deze mogelijkheid echter niet bieden. Je kunt dan het beste contact opnemen met de klantenservice en vragen of ze jou bestelling handmatig kunnen plaatsen en ook handmatig willen factureren met verlegde btw. Doe je dat niet, dan betaal je het bedrag inclusief BTW. De btw kun je dan niet meer terugvragen in Nederland!

   Je vraag over invoerrechten en Brexit: de Brexit is momenteel nog niet effectief, Engeland is officieel nog onderdeel van de EU waardoor je het product zonder problemen en zonder invoerrechten kunt importeren!

 13. Adriaan van Maurik Antwoord

  Ik heb een vraagje, onlangs ben je gemigreerd naar de Philipijnen, mijn ING bank vraagt een fiscaal identiteits nummer van dat Land, hoe kom ik daar aan

  • Hoi Adriaan, die kun je aanvragen bij de Belastingdienst van de Filipijnen. Ik weet niet hoe dat daar heet, maar ik weet zeker dat ze jou daar (bijv via vrienden/locals/overheid) ongetwijfeld naar De belastingdienst kunnen helpen 🙂

Schrijf een reactie