Steeds meer mensen willen ondernemer worden. Maar weten we eigelijk wel echt wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf? We bespreken in dit artikel de voordelen van een zzp’er, maar ook de nadelen waarmee een zelfstandige te maken krijgt. Check alle voor- en nadelen van een zzp’er hieronder!
Wat zijn de voordelen van een zzp’er?
Laten we positief beginnen. Er zijn genoeg voordelen van een zzp’er op te noemen die het bestaan als eigen ondernemer aantrekkelijk maken.
Zo werk je vaker voor een hoger uurloon, mag je zelf je tijd indelen, vergroot je je netwerk én profiteer je van meer afwisseling in het werk dat je uitvoert.
Bovendien hangen er fiscale voordelen aan het zzp’er zijn én is er veel vraag naar eigen ondernemers doordat veel bedrijven een tekort hebben aan personeel.
Dit vinden wij de grootste voordelen van een zzp’er:
- Je hebt een hoger uurloon;
- Je kunt zelf je tijd indelen;
- Je bouwt een breed netwerk op;
- Je hebt meer afwisseling in je werk;
- Je hebt meer kansen op de markt;
- Je profiteert van fiscale voordelen.
1. Hoger uurloon
Als ondernemer mag je zelf je uurtarief bepalen. Schat hierbij je eigen kwaliteit en waarde in, maar vraag ook niet teveel: dat schrikt opdrachtgevers mogelijk af.
Belangrijk is om je bewust te zijn van de uitgaven en vaste kosten die je maandelijks moet betalen. Zo kun je voor jezelf een realistische inschatting maken.
2. Tijd indelen
Tijd indelen is iets anders waarin het ondernemerschap zich erg van loondienst onderscheidt. Zelf bepalen wanneer, hoelang en waar je werkt, geeft veel vrijheid. Een vakantie inplannen of spontane tripjes maken kan dan ook gewoon. Je hoeft hiervoor geen verantwoording af te leggen bij een werkgever. Over de voordelen van een zzp’er gesproken!
Zorg er wél voor dat je van jezelf weet of je dit kan. Het vereist aardig wat discipline om je eigen uren in te delen en je hier ook aan te houden.
3. Breed netwerk
De projecten binnen je werkzaamheden lopen vaak behoorlijk uiteen. Zo ontmoet je veel nieuwe mensen en groeit je netwerk binnen no-time. En een groot netwerk komt altijd van pas.
Let wel: het is natuurlijk ook zaak dat je deze contacten goed onderhoudt, anders heb je alsnog vrij weinig aan deze zzp-voordelen.
4. Meer afwisseling
De afwisseling van het werk zorgt ervoor dat geen dag er hetzelfde uitziet. Het kan natuurlijk zo zijn dat het ene project langer duurt dan het ander, maar alsnog is de variatie vaak groter dan wanneer je werkt in loondienst.
Een bijkomend voordeel is dat je een relatie of werkopdracht kunt stopzetten wanneer deze niet bevalt. Je bent tenslotte eigen baas. Nog meer voordelen van een zzp’er, dus.
5. Meer kansen
Je positie op de markt is momenteel voordelig. Veel bedrijven hebben een tekort aan personeel en staan daarom nog net niet te springen om zzp’ers.
6. Fiscale voordelen van een zzp’er
Zzp’ers profiteren eveneens van de nodige belastingvoordelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je zakelijke kosten af te trekken van je winst door het toepassen van fiscale regelingen. Je komt daarnaast in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek.
Deze voordelen van een zzp’er compenseren het feit dat ondernemers vaak ook meer risico moeten nemen dan mensen in loondienst.
Wat zijn de nadelen van zzp’er zijn?
De titel Wat zijn de voor- en nadelen van een zzp’er? zegt het eigenlijk al: aan deze zonnige kant hangt ook een minder rooskleurig plaatje.Het woord zelfstandig spreekt wat dat betreft boekdelen: je bent veelal op jezelf aangewezen.
Zo bouw je geen vakantiedagen op, ontvang je geen bonussen, heb je geen recht opziekteverlof en ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van je relaties met klanten.
En vergeet niet dat je als zzp’er je eigen administratie moet bijhouden. Ieder kwartaal klopt de fiscus aan voor je omzetbelasting; jaarlijks volgt de inkomstenbelasting.
De Belastingdienst controleert hierbij je winst en kijkt naar je kosten. Onderschat daarom niet dat het bijhouden van je boekhouding tijd en discipline kost.
Wil je dit uit handen geven? Hou dan rekening met de hoge kosten van een boekhouder.
Dit vinden wij de grootste nadelen:
- Je wordt niet doorbetaald bij ziekte;
- Je bouwt geen vakantiedagen op;
- Je moet zelf je klanten regelen;
- Je moet zelf belastingen doorgeven.
1. Geen doorbetaling bij ziekte
Als zelfstandige word je tijdens ziekte niet doorbetaald. Dat betekent dat je in de periode van ziekte geen inkomsten hebt en afhankelijk bent van spaargeld of inkomsten van een partner.
Je kunt je als zzp’er wél verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid – waarbij je helemaal niet meer kunt werken. Je betaalt daar echter wel een premie voor.
2. Geen vakantiedagen
Vakantiedagen bestaan voor de zelfstandige ondernemer eigenlijk niet. Je kunt zelf wel vakantiedagen inplannen, maar je bouwt deze niet op zoals dat gebeurt in een vast dienstverband.
Daarnaast krijg je ook geen bonussen. Je werkt tenslotte tegen een vast (uur)tarief.
3. Zelf klanten regelen
Dit is mogelijk het lastigste punt van een eigen bedrijf hebben. Het regelen van klanten, het opbouwen van een netwerk, het aannemen van nieuwe opdrachten: alles is aan jou.
Lukt het je niet om klanten binnen te halen? Dan heb je een probleem. Geen klanten betekent tenslotte geen inkomen.
Zelfs als je erin slaagt om klanten te vinden, is dit geen rozengeur en maneschijn. Het kan zijn dat klanten je weigeren te betalen, terwijl je wél diensten heb verleend. En ook dat moet je zelf oplossen.
Bespreek daarom altijd wat de diensten zijn die je levert en zorg dat je dit op papier hebt staan. Zo voorkom je onnodige verspilde energie, tijd en geld.
4. Belastingen doorgeven
Zzp’ers zijn gebonden aan het zelfstandig doorgeven van belastingen. We onderscheiden twee soorten:
- Omzetbelasting – de btw;
- Inkomstenbelasting, inclusief de premie voor de Zorgverzekeringswet.
Hou er daarom rekening mee dat je een percentage van je maandelijkse inkomen opzij zet. Het is erg verleidelijk om de verdiensten als volledige inkomsten te zien, maar dat is niet juist.
Wil jij weten hoeveel geld je opzij moet zetten voor de Belastingdienst? Lees dan ons artikel en kom erachter hoe je dit binnen slechts vier stappen doet.
Samengevat: zet de voor- en nadelen van een zzp’er tegenover elkaar en bepaal voor jezelf of je wél of niet aan een ondernemersavontuur wil beginnen!
0 reacties