Zoek naar:

Heb je een eenmanszaak? Goed nieuws. Je kunt, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet, in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten. Je belastbaar inkomen wordt daardoor kleiner, waardoor je minder belasting betaalt. Laat je dan ook goed informeren over de zzp-aftrekposten in 2024. Lees hieronder alles over btw aftrekken als zzp’er.

Wat zijn slimme aftrekposten zzp?

Voor ZZP’ers zijn slimme aftrekposten: zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, investeringsaftrek, en zakelijke kosten zoals reiskosten, kantoorkosten, en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook de kosten voor zakelijke apparatuur, opleidingen, en zakelijke maaltijden kunnen aftrekbaar zijn. Altijd belangrijk om de specifieke voorwaarden en regelgeving per aftrekpost te controleren.

Als een zogenoemde btw-aftrek-zzp’er kun je een belastingwinst behalen van wel €33.095 door gebruik te maken van aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt. Dit wil je natuurlijk mislopen…

Maar eh – wat zijn aftrekposten eigenlijk precies?

Nou – dat zit zo. 

Je loopt als zzp’er doorgaans meer risico dan een werknemer met een vast dienstverband. Je profiteert daarom als zzp’er, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden, van een aantal belastingvoordelen: aftrekposten.

Deze aftrekposten helpen je je belastbaar inkomen te verlagen, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Sommige aftrekposten zijn beschikbaar voor alle Nederlanders, zoals de algemene heffingskorting. Andere aftrekposten zijn juist specifiek bedoeld voor ondernemers, zoals de mkb-winstvrijstelling.

Een goede boekhouder of een goed boekhoudprogramma kan je hier ook mee helpen.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Krijg toegang tot ons exclusieve hand-geselecteerde netwerk van gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die jou meer geld besparen dan kosten. Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Welke slimme aftrekposten zzp zijn er?

Dit zijn de acht slimme aftrekposten voor btw-aftrek-zzp’ers:

1. Bedrijfskosten

Je maakt als ondernemer allerlei kosten om je eenmanszaak te runnen. Dit zijn bedrijfskosten: zakelijke kosten zzp waarvan de btw aftrekbaar is en je winst lager wordt.

Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp’ers?

Voorbeelden van aftrekbare zakelijke kosten als zzp’er zijn:

 • Lunches
 • Vakliteratuur
 • Werkkleding
 • Zakelijke reiskosten
 • Zakelijke telefoonkosten

Werkkleding

Een veelgestelde vraag onder ondernemers: zijn de kosten van werkkleding aftrekbaar als zzp’er?

Het antwoord: werkkleding is fiscaal aftrekbaar als het voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor gesteld heeft. De werkkleding moet daarvoor onder meer (bijna) alleen geschikt zijn om te dragen voor werk en zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo of een ander beeldmerk.

De fiscus maakt een uitzondering voor artiesten en presentatoren. Zij mogen ook de kosten voor reguliere kleding aftrekken als ze kunnen laten zien dat ze die voor hun werk hebben gekocht.

Zzp laptop

Gebruik jij als zzp’er een laptop om je bedrijf te runnen? Dan is ook die laptop aftrekbaar als zzp’er. Je gebruikt de laptop tenslotte voor zakelijk gebruik en mag dus per jaar maximaal 20% van de aanschafprijs van de laptop afschrijven als zzp’er.

Kostte de laptop dus €1.000? Dan mag je €200 per jaar afschrijven (20/100 * €1000).

Tip: net gestart als zzp’er? Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen en zzp-boekhoudprogramma’s.

2. Investeringsaftrek voor energie

Heb je minstens €2.500 geïnvesteerd in het besparen van de energie – en staan deze middelen op de Energielijst van RVO.nl.? Dan mag je maar liefst 45,5% (2022) van die kosten aftrekken. 

Let wel: deze aftrek mag je niet combineren met de milieu-investeringsaftrek.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeer je als zzp’er in bedrijfsmiddelen, zoals inventarissen en apparatuur? Dan heb je waarschijnlijk recht op een investeringsaftrek.

Tel al je investeringen (géén auto’s) in duurzame bedrijfsmiddelen boven de €450 bij elkaar op om te weten of je recht hebt op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Is het bedrag dat je als zzp’er investeert hoger dan €2.801? (in 2023 was dit €2.601). Dan mag je 28% van dat bedrag aftrekken van de winst.

4. Milieu-investeringsaftrek

Heb je geïnvesteerd in milieumiddelen die vermeld staan op de MIA-milieulijst? Dan mag je maximaal 36% van dat bedrag aftrekken. Dit percentage is onder andere afhankelijk van het milieueffect.

Wil je een milieu-investering op een willekeurig moment afschrijven? Maak dan gebruik van de VAMIL. Dit houdt in dat je investeringen in een bepaald jaar versneld afschrijft. Je betaalt dan in dat specifieke jaar minder belasting.

5. Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling, of mkb-vrijstelling, is een belastingvoordeel waardoor je 13,31% minder belasting betaalt over je winst. Iedere ondernemer heeft recht op deze aftrek, ongeacht hoeveel uur er is besteed aan de onderneming in kwestie.

Gebruik de mkb-winstvrijstelling pas nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

6. Oudedagsreserve

Let op: per 1 januari 2023 kun je geen gebruik meer maken van de FOR (oudedagreserve)

Je mag als zzp’er voor de oudedagsreserve 9,44% van de winst reserveren – met een maximumbedrag van €9.632 (2022). Je betaalt over dit bedrag dus geen belasting.

Neem je deze reserve op zodra je met pensioen bent? Hou er dan rekening mee dat je tegen die tijd wél inkomstenbelasting betaalt over je pensioenuitkering.

7. Startersaftrek

Alle startende ondernemers mogen een vast bedrag aftrekken van hun belastbare winst. Dit bedrag bedraagt in 2024 €2.123.

Let op: je moet hiervoor wel voldoen aan twee voorwaarden:

 • Je mag in de vijf voorgaande jaren – in een óf meer van die jaren – geen ondernemer zijn geweest;
 • Je mag binnen deze vijf jaar slechts twee keer zelfstandigenaftrek hebben ontvangen.

8. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek geldt voor – niet heel verrassend – zelfstandigen. Deze aftrek bedraagt in 2024 €3.750 (in 2023 was dit €5.030). Dit bedrag trek je af van je winst. Het gevolg hiervan is dat je een lager belastbaar bedrag overhoudt en dus minder belasting betaalt.

Deze zelfstandigenaftrek wordt overigens momenteel stapsgewijs afgebouwd. Ter illustratie: hij bedroeg in 2022 €6.310 en in 2021 €6.670.

Geldt er een urencriterium voor de aftrekposten?

De overheid stimuleert het ondernemerschap met belastingvoordelen als de aftrekposten. Je betaalt in ruil daarvoor minder belasting over je inkomsten.

Je hebt dan ook alléén recht op de aftrekposten als de Belastingdienst je inderdaad ziet als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je moet daarnaast voldoen aan het urencriterium. Dat doe je wanneer je kunt aantonen dat je in één kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je eigen bedrijf hebt besteed.

Wat moet ik doen als ik het urencriterium niet haal?

Haal je het urencriterium niet? Dan kun je helaas ook geen gebruik maken van inkomstenbelasting aftrekken als zzp’er via bijvoorbeeld de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Doe je dit toch? Reken dan op een fikse boete wanneer de Belastingdienst je controleert.

Je hoeft overigens niet aan het urencriterium te voldoen om recht te hebben op de mkb-winstvrijstelling.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

 1. Rutger van Munster Antwoord

  Hai Job, dank je wel voor weer een zeer informatief artikel. Ik vroeg me af hoe de Belastingdienst kijkt naar wat zij specificeren als privé versus zakelijke mobiel & internet kosten. Als de contracten staan op naam van mij als particulier, maar dezelfde naam is van mij als ondernemer, mag ik deze dan toch niet gedeeltelijk aftrekken, aangezien ik er ook voor mijn bedrijf gebruik van maak? Naar alle redelijkheid zou ik zeggen dat ik zowel mobiel als internet 50/50 gebruik, dus zou ik deze dan ook niet voor de helft mogen aftrekken?

  • Hi Rutger, Als je zowel je persoonlijke als zakelijke mobiele telefoon en internet gebruikt, kun je een deel van de kosten als zakelijke kosten inderdaad opvoeren als je kunt aantonen dat je deze kosten ook voor je bedrijf maakt.
   Je kunt een schatting maken van het zakelijke gebruik en dit percentage toepassen op de totale kosten. Zorg ervoor dat je nauwkeurig bent bij het toewijzen van kosten, want een onjuiste toewijzing kan leiden tot boetes en terugbetalingen van belastingen. Zorg dat je dat ook redelijkerwijs kan uitleggen/verantwoorden mocht de Belastingdienst er ooit naar vragen tijdens een controle.

Schrijf een reactie