Zoek naar:

ZZP Daily testte de elf belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland voor zzp’ers. Dit is onze review van Reeleezee. Benieuwd naar de andere scores? Check dan onze vergelijkingspagina!

2,80 / 5 zzpdaily.nl score
Functionaliteiten 4 / 5
Klantervaringen 4 / 5
Klantenservice 2 / 5
Kosten 1 / 5
Onze Ervaring 3 / 5

Voordelen

Prettig werkbare interface
Een breed aanbod aan fucnties
Reeleezee is uitstekend geschikt voor zzp’ers met een winkel of webshop

Nadelen

Reeleezee is aan de prijzige kant
Sommige automatiseringsfuncties ontbreken
De klantenservice laat te wensen over

Prijs

€35,00 per maand (gemiddeld)

Onze reviews zijn zorgvuldig samengesteld op basis van verschillende factoren. Wil je weten hoe ze precies tot stand zijn gekomen? Kijk dan hier!

Screenshot Reeleezee 1

Dit is onze Reeleezee Review!

Maak kennis met Reeleezee. Een boekhoudpakket specifiek voor kleine ondernemers, waaronder zzp’ers en mkb’ers. Reeleezee Boekhouding helpt je tijd te besparen in je administratie, terwijl een koppeling ervoor zorgt dat je boekhouder of accountant over je schouder mee kan kijken. Werkt dat allemaal écht zo gemakkelijk? We zochten het voor je uit!

Onze reviews zijn geschreven aan de hand van déze vijf onderdelen:

  • De functionaliteiten
  • De klantervaringen
  • De klantenservice
  • De kosten
  • Onze ervaringen

1. De functionaliteiten

Hoe zit het met de automatisering?

We beginnen onze reviews standaard met de al dan niet aanwezige automatiseringsfuncties. Dat doen we omdat déze functionaliteiten bepalen in hoeverre je boekhouding wordt geautomatiseerd. Een volledig geautomatiseerde administratie levert je tijd op; een handmatige variant kost je tijd – en dus geld.

Reeleezee is wat dat betreft een beetje fifty-fifty. Sommige automatiseringsfuncties die we graag in een boekhoudpakket zien, zijn aanwezig. Reeleezee biedt bijvoorbeeld automatische bankkoppelingen, elektronische btw-aangiftes en een scan- en herkenfunctie. Het wordt daarmee mogelijk om je bankrekening aan je boekhoudpakket te koppelen, de aangifte van je omzetbelasting naar de fiscus te sturen en bonnetjes en facturen te scannen.

Andere functionaliteiten zijn echter alleen voor een meerprijs aanwezig. Reeleezee heeft weliswaar een mogelijkheid tot automatische betalingsherkenning, maar alleen in hun duurdere pakket van €60 per maand. Dat is voor veel zzp’ers iets te prijzig.

We zijn bovendien ook niet heel tevreden over de scan- en herkenfunctie. Deze is weliswaar aanwezig, maar het programma had tijdens onze tests moeilijkheden om gegevens van een factuur automatisch te herkennen.

Screenshot Reeleezee

Hoe werkt het opstellen van facturen en offertes?

Waar het aanbod automatiseringsfuncties net aan voldoende zijn, zijn de factuurmogelijkheden wél weer uitgebreid. Je kunt deze aanpassen naar je huisstijl en voorzien van een betaallink de deur uit doen, om maar wat te noemen.

Datzelfde geldt voor offertes, al ontbreekt hierbij wel de mogelijkheid om deze online goed te laten keuren.

Screenshot Reeleezee

Welke modules heeft dit boekhoudprogramma?

Reelezee onderscheidt zich van haar concurrentie op het gebied van modules. Bonnetjes scannen, kilometers registeren, het aantal uur per project vastleggen: het is allemaal mogelijk met behulp van dit boekhoudprogramma. Erg handig.

Screenshot Reeleezee

Welke Reeleezee-koppelingen zijn er?

Waar sommige boekhoudprogramma’s zich louter richten op dienstverlenende ondernemers, spitst Reeleezee zich toe op zzp’ers in de breedste zin van het woord. Het programma is zodoende te koppelen met bijvoorbeeld kassa’s, salarissoftware, webshops – noem maar op. Dat maakt het onder meer een interessante optie voor zzp’ers met een eigen winkel.

Is er een Reeleezee app?

Er is een app voor iOS- en Android-telefoon en -tablets. Met de Reeleezee app kun je factureren, bonnetjes scannen, klanten bijhouden, je bankrekening controleren, btw bekijken én je uren bijhouden.

Screenshot Reeleezee

Wat voor rapportages kan ik maken?

De aanmaak van rapportages is bij Reeleezee op meerdere manieren mogelijk. Je financiële resultaten zijn bijvoorbeeld terug te zien in de vorm van balansen, omzetoverzichten en winst- en verliesrekeningen per jaar, kwartaal of maand.

Vreemd genoeg ontbreekt de mogelijkheid om duidelijke debiteuren- en crediteurenoverzichten te genereren.

Kan ik dit boekhoudprogramma met meerdere gebruikers tegelijk gebruiken?

Reeleezee prijst zichzelf als een boekhoudprogramma waarbij een boekhouder of accountant kan meekijken. Het zou dus vreemd zijn als het niet door meerdere gebruikers tegelijkertijd kon worden gebruikt – en dat is dus ook niet het geval. Gelukkig maar.

Kan ik mijn gegevens exporteren?

Het is mogelijk om je financiële gegevens te exporteren, bijvoorbeeld wanneer je ze op deze manier met je boekhouder wilt delen. Dat kan als PDF én als universeel auditbestand.

Beoordeling van de functionaliteiten: 4 sterren

Screenshot Reeleezee

2. De klantervaringen

Wat vinden anderen van dit boekhoudprogramma?

We verwacht bij een boekhoudprogramma met uitgebreide functies dat dit zich op positieve wijze zou vertalen naar de reviews. Reeleezee wordt op het platform Google Reviews dan ook beoordeeld met een dikke voldoende: 3,7 uit 5 sterren, beoordeeld door ruim zestig gebruikers.

De gebruikers loven het boekhoudpakket voor de toegankelijkheid, efficiëntie en gebruiksgemak voor beginnende zzp’ers.

De redenen voor de negatieve recensies lopen uiteen. Sommige gebruikers bekritiseren de klantenservice, waar anderen de interface bestempelen als onoverzichtelijk en onhandig.

Beoordeling van de klantervaringen: 4 sterren

Screenshot Reeleezee

3. De klantenservice

Op welke manieren is het bedrijf bereikbaar?

Reeleezee is op een aantal verschillende manieren bereikbaar. Je kunt ze mailen, maar ook bellen. Vinden we zelf altijd wel prettig, want dan weet je dat je altijd iemand kunt spreken, mocht de nood onverhoopt aan de man zijn.

Hoe kundig is de klantenservice?

We hebben de klantenservice van Reeleezee een aantal vragen gemaild die betrekking hadden op zowel hun eigen programma als boekhouding in het algemeen.

Verrassing – Reeleezee was het enige geteste programma waarbij we gewoonweg géén antwoord kregen.

Dachten we, want dagen na het mailtje werden we opeens gebeld met de vraag of alles naar wens was. Dat werd uiteraard gewaardeerd, maar het voelde wel een beetje als mosterd na de maaltijd.

Hoe snel reageert de klantenservice?

Zoals gezegd – de klantenservice van Reeleezee reageerde aanvankelijk niet op onze mailtjes. Het latere telefoontje vond dagen later plaats. Geen snelle service, dus.

Beoordeling van de klantenservice: 2 sterren

Screenshot Reeleezee

4. De kosten

Wat kost dit boekhoudpakket?

Reeleezee maakt onderscheid tussen drie verschillende betaalmogelijkheden:

  • Slim Boekhouden Start
  • Slim Boekhouden
  • Slim Boekhouden +

Slim Boekhouden Start

Slim Boekhouden Start kost €15,00 per maand en is bedoeld voor starters en zzp’ers. Je kunt hiermee onder meer maximaal tien facturen versturen, maximaal tien uitgaven registreren en je uren vastleggen.

Slim Boekhouden

Slim Boekhouden kost €30,00 per maand en is bedoeld voor zzp’ers en kleine ondernemers. Je kunt hiermee onder meer onbeperkt facturen versturen, onbeperkt uitgaven registreren en tarieven en kortingen per klant instellen.

Slim Boekhouden +

Slim Boekhouden + is bedoeld voor kleine en mkb-ondernemers.

Hoewel het pakket Slim Boekhouden + voor zzp’ers eigenlijk niet interessant is, ligt de prijs van Reeleezeee gemiddeld op €35,00 per maand. Dat kan voor veel zzp’ers als te hoog worden ervaren in verhouding tot andere boekhoudprogramma’s.

Beoordeling van de kosten: 1 ster

Screenshot Reeleezee

5. Onze ervaringen

Wat vonden wij er zelf van?

Onze eerste ervaring met Reeleezee was positief. De opstart verloopt snel, de interface is mooi en duidelijk en het programma is onder meer door middel van webinars eenvoudig te leren.

Toen we eenmaal met de basisfuncties aan de slag gingen, vonden we de module om facturen in huisstijl te maken enigszins tegenvallen. Het klopt weliswaar dat je vrij bent om dit soort documenten naar smaak in te richten, maar helemaal vrij ben je ook weer niet. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je logo nét een tikkie naar links te verplaatsen, mocht je dat willen. We hadden daardoor toch het idee dat we in een template aan het werken waren – en dat is jammer.

De klantenservice liet voor ons ook te wensen over. We hebben per mail geen antwoord gekregen op onze vragen. In plaats daarvan werden we gebeld, wat dan wel weer netjes is, maar toch. We hadden het liever zwart op wit ontvangen.

En dan is er nog de prijs. Die ligt met een gemiddelde van €35,00 per maand toch stukken hoger dan bij de concurrenten. Dat hoeft niet per se uit te maken, maar dan moet de klantenservice écht iets beter.

Beoordeling van onze ervaring: 3 sterren

Onze beoordeling: 2,8 sterren

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie