Zoek naar:

Een goed boekhoudprogramma doet wonderen voor een efficiënte administratie. Maar… hoe vind je een goed boekhoudprogramma? Voor een eerder artikel (de enige boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers die je ooit nodig hebt) testte ik de 11 beste programma’s, ik vergeleek ze met elkaar en raadde het beste programma aan. Reeleezee is een van de programma’s die op onze radar kwam en bleek het testen waard.

Wat is onze ervaring met Reeleezee? In deze Reeleezee review beoordelen we Reeleezee op basis van 5 categorieën:

 1. Gebruikersgemak
 2. Functionaliteiten
 3. Digitalisatie
 4. Prijs
 5. Klantbeoordelingen

1. Easy to use?

Reeleezee is niet alleen gemaakt voor zzp’ers, maar ook voor mkb’ers. Het boekhoudpakket is zo uitgebreid als je het zelf maakt, want je stelt je pakket samen door middel van modules. Zo bepaal je zelf welke modules je gebruikt; denk hierbij aan een module voor facturen, administratie en uren.

Een account is zo aangemaakt en eenmaal ingelogd is er de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. Hier kun je enkele stappen volgen om het programma wat beter te leren kennen, en heb je direct het nummer en e-mailadres van de helpdesk. Naast dat je hen kunt bellen en e-mailen, zijn er ook gidsen, video’s en Webinars die je kunt raadplegen.

starten met reeleezee
reeleezee dashboard

Het dashboard geeft je vervolgens een duidelijk overzicht van je inkomsten, uitgaven, btw-aangifte, kas en bank, en opbrengsten en kosten. Verder zie je ook nog het blokje ‘to do’. Zaken die je nog moet regelen worden hier in weergegeven, zodat je ze niet vergeet.

Gebruikersgemak in het kort

Voor de categorie gebruikersgemak krijgt Reeleezee een mooie 8,0. Reeleezee biedt een soort van rondleiding aan om je op weg te helpen, er is voldoende support, de menu’s zijn duidelijk en er is een helder en overzichtelijk dashboard beschikbaar.

2. De mogelijkheden

Voor zzp’ers zijn er een aantal functies die echt heel erg belangrijk zijn. Denk hierbij aan het bijhouden van projecten, uren en ritten, een offerte- en facturatiemodule, en belangrijke financiële rapporten. Deze functies moeten aanwezig zijn en prettig werken.

Projecten en uren, maar geen ritten

Binnen Reeleezee is het mogelijk om je projecten en uren bij te houden, maar een rittenregistratie ontbreekt helaas. Daar staat wel tegenover dat de project- en urenregistratie uitgebreid zijn. Bij het aanmaken van een project kun je naast de gebruikelijke gegevens zoals klant, begin- en einddatum, en projectnaam, ook opgeven wat de prijs per uur is en wat het budget is. Door facturabel aan te vinken kunnen de uren ook direct gefactureerd worden.

reeleezee tijd

Hierboven kun je het urenoverzicht zien. Het is helaas alleen maar mogelijk om dit per week te bekijken, en dus niet per maand. Door de betreffende uren aan te vinken en op het lijsticoontje rechts boven te klikken kun je de uren toevoegen aan een urenspecificatie. De specificatie voeg je vervolgens toe aan een factuur en voilà, de uren zijn gefactureerd. Wel een beetje met een omweggetje.

Offertes en facturen

Het kunnen opstellen en versturen van offertes en facturen is ook van groot belang. Reeleezee geeft je de vrije ruimte in het vormgeven van je offertes, facturen en pakbonnen. Hieronder kun je zien hoe deze vormgeving eruit ziet. Je kunt dus helemaal je eigen huisstijl hanteren.

reeleezee facturen

Dienst of product. Voordat je offertes of facturen kunt opstellen moet je eerst producten aanmaken. Hiervoor ga je naar het menu ‘producten’. Het prettige hierbij is dat Reeleezee wel een onderscheid heeft tussen dienst en product.

reeleezee

Offertes. Voor het opstellen van een offerte moest ik even zoeken; deze optie zit namelijk niet in het menu zelf. Je moet hiervoor op het plusteken linksboven in je scherm klikken. Alleen daar kun je een offerte aanmaken. Je voegt een klant toe, een omschrijving en geeft aan wanneer de offerte vervalt. Helaas is er niet de mogelijkheid om de offerte online goed te laten keuren. Dit zal je zelf moeten doen.

Facturen

Het opstellen van een factuur kent dezelfde stappen als een offerte, alleen kan het ditmaal ook via het menu ‘inkomsten’. Ook hier geef je een klant aan, een vervaldatum en de omschrijving. Hierbij is het mogelijk de factuur ook als UBL-bestand mee te zenden. En er is de mogelijkheid om je Mollie-account te koppelen zodat klanten kunnen betalen met iDeal.

reeleezee

Herinneringen. Wanneer een factuur eenmaal verlopen is maakt Reeleezee een herinnering voor je om te versturen. Verder dan een herinnering kom je niet, want het is niet mogelijk om een incassotraject te starten binnen Reeleezee.

Periodiek. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om periodiek facturen te versturen, maar deze optie kost je wel €15,00 extra per maand. Je moet je afvragen of dat het waard is.

Overzichten en rapporten

Reeleezee biedt veel verschillende rapporten aan. De periodes van de rapporten kun je zelf instellen en ze zijn allemaal te downloaden als pdf- en xls-bestand. Naast de rapporten die hieronder vermeld zijn, kun je ook overzichten downloaden zoals factuurhistorie, adressenlijsten en nog veel meer.

Beschikbaar
 • Winst- en verliesrekening
 • Balans
 • Kolommenbalans
 • Kosten en omzet
 • Btw aangifte overzicht
 • Debiteuren- en crediteurenoverzicht
 • Omzet en kosten per contact
Niet beschikbaar
 • Proef- en saldibalans
 • Kasstroomoverzicht

Functionaliteiten in het kort

Voor de categorie functionaliteiten krijgt Reeleezee een 7,5. Het programma mist namelijk een rittenregistratie, er kunnen geen incasso’s verstuurd worden en periodiek factureren kost extra geld. Daarbij is het ook nog zo dat je producten aan moet maken, en het direct factureren van uren niet zo direct is. Gelukkig is er wel een goede project- en urenregistratie, de mogelijkheid tot UBL-facturatie en kunnen er herinneringen gestuurd worden.

Voordelen
 • Project- en urenregistratie
 • UBL facturatie
 • Herinneringen
 • Pakbon
 • Overzichten en rapporten
 • Mollie-koppeling
Nadelen
 • Geen rittenregistratie
 • Uren factureren middels omweg
 • Periodiek factureren €15,00
 • Onbeperkt factureren €15,00
 • Verplicht producten aanmaken
 • Geen incasso’s versturen

3. Digitalisatie

Digitalisering en automatisering schelen een hele hoop tijd en zijn daarom zeer gewenst. Een scan en herken functie scheelt je zo’n 4 tot 5 minuten per inkoopfactuur, een automatische bankkoppeling 5 minuten per week en een automatische boekingsvoorstellen nog eens 1 minuut per transactie. Allemaal bij elkaar opgeteld is dat best wat extra tijd.

1 klik btw-aangifte doen; het is mogelijk

Hoewel deze functionaliteit in mijn ogen niet broodnodig is, is deze wel heel erg relaxed. Het scheelt je namelijk zo’n 20 tot 30 minuten per btw aangifte. Reeleezee zet je btw aangifte vast voor je klaar. Het enige dat jij nog hoeft te doen is op de knop ‘versturen’ te klikken.

Bankkoppeling en automatische boekingsvoorstellen

Reeleezee heeft een automatische koppeling met de ING, Rabobank, ABN AMRO en met Knab. Mocht je bij een andere bank zitten dan zal je de transacties zelf moeten importeren. Of de transacties nou automatisch ingeladen worden of dat je deze upload, Reeleezee stelt wel automatisch voor aan welke factuur je de transactie moet koppelen. Ook dit hoef je enkel te bevestigen.

Mail/scan en herken

In je ‘inbox’ kun je zelf bestanden uploaden welke Reeleezee vervolgens automatisch herkent voor je. Naast deze scan en herken is er ook nog de mail en herken. Hiermee stel je een persoonlijk mailadres op, waarnaar je al je inkomende facturen kunt mailen. Deze worden vervolgens automatisch in je inbox geplaatst.

reeleezee

AutoCollect. Meer dan 1000 Nederlandse bedrijven zijn aangesloten op de AutoCollect functie. Deze bedrijven sturen geen facturen meer indien je de bedrijven automatisch koppelt, in plaats daarvan haalt AutoCollect zelf de facturen op.

Mobiele app?

Oei, dat is een tegenvaller. Er is dus geen mobiele app voor Reeleezee; alleen een om bonnetjes mee in te scannen. Op zich wel handig natuurlijk, want als je dan eens een bonnetje verliest heb je deze vast geüpload. Maar dit is toch wel zonde. In plaats daarvan kun je wel gebruik maken van Reeleezee in je mobiele webbrowser, maar dit werkt stukken trager en is totaal niet praktisch.

Digitalisatie in het kort

Op het gebied van digitalisatie doet Reeleezee het heel goed, op een punt na: er is geen mobiele app. En dit is erg jammer, want tegenwoordig doen we meer op onze mobiele telefoon dan op een desktop of laptop. Toch beschikt Reeleezee wel over alle andere belangrijke digitaliseringsvoorwaarden en scoort daarmee een 9,0.

4. De kosten

Reeleezee maakt gebruik van verschillende modules, met daarbinnen ook weer variaties. Op die manier kun je geheel je eigen pakket samenstellen met dat wat jij nodig hebt. Ervan uitgaande dat de gemiddelde zzp’er 160 transacties per jaar doet, met meer dan 75 inkoopfacturen, kom je uit op een prijs van €29,90. Dit is vrij hoog, want de gemiddelde prijs ligt op €22,00. Om die reden krijgt Reeleezee ook maar een magere 6,0 op het gebied van prijs.

Hier kun je het overzicht online bekijken.

5. Klantbeoordelingen

Met een gemiddelde van een 7,0 lijken klanten tevreden te zijn met Reeleezee. De laatste tijd zijn er een aantal klanten geweest die minder te spreken waren over het programma. Zo is medio 2018 het duurder geworden, zijn er klachten over lange laadtijden en andere bugs zoals dubbele boekingen.

WebsiteGemiddeld cijferAantal beoordelingen
Trustpilot7,0154

Conclusie

Reeleezee heeft een aantal goede voordelen, maar ook een aantal vervelende nadelen.

Voordelen
 1. Project- en urenregistratie
 2. Klant kan online betalen
 3. Programma is overzichtelijk
 4. Herinneringen
 5. Bankkoppeling + automatische boekingsvoorstellen
 6. Mail/scan en herken
 7. 1 klik btw aangifte
Nadelen
 1. Geen mobiele app
 2. Geen rittenregistratie
 3. Laatste tijd veel klachten
 4. Prijzig
 5. Online goedkeuren offertes niet mogelijk
 6. Geen incassotraject starten

Het bijhouden van projecten en uren kan gemakkelijk en uitgebreid. Door je boekhouding te koppelen met Mollie kunnen klanten online betalen. Betalen klanten niet? Dan kun je een herinnering versturen; deze zet Reeleezee automatisch voor je klaar. Transacties kunnen automatisch ingeladen worden en je hoeft de verwerking ervan alleen maar te controleren.

Desalniettemin kun je niet verder gaan dan het versturen van een herinnering, en moet je zelf ergens anders een incassotraject starten als het zover komt. Daarbij kunnen de offertes niet online goedgekeurd worden en mis je het gemak van een mobiele applicatie. En, als laatste, is Reeleezee aan de prijzige kant.

Gemiddeld komt het programma toch nog uit op een mooie 7,5.

Gebruikersgemak8,0
Functionaliteiten7,5
Automatisering/digitalisering9,0
Prijs6,0
Gemiddelde review7,0
Totaal7,5
Kosten per maand €26,45 – €29,90
     
Administratief   Bank  
Urenregistratie V Automatische boekhoudkoppeling V
Projectmanagement V Bankafschriften importeren V
Rittenregistratie X Automatisch boekingsvoorstel V
Balans & resultatenrekening V Verzamelbetaling export V
Voorraadbeheer* V    
Debiteurenoverzicht V Bezittingen  
Crediteurenoverzicht V Bezittingen module V
  Automatisch afschrijven** V
Factureren      
Onbeperkt aantal facturen* V BTW  
Periodiek factureren V btw overzicht V
UBL-factuur V 1-klik btw aangifte versturen V
Klant kan online betalen V ICP overzicht V
Factuur versturen per email V    
Factuur versturen per post V Overig  
Herinneringen en aanmaningen V API beschikbaar V
Automatische incasso X Integratie met Cloud opslag V
Offertes maken V Toegang voor boekhouder V
Online offerte laten ondertekenen X    
  Ondersteuning  
Bestanden/documenten   email V
Scan & Herken V telefonisch V
Mail & Herken V chatten V
Bestanden uploaden V social media V
Scannen met mobiele app V    

* Alleen bij toevoeging optie t.w.v. €14,95 p/m

** Alleen bij toevoeging optie t.w.v. €9,95 p/m

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie