Zo betaal jij als ZZP’er in de eerste 3 jaar geen belasting (tot €29.189 winst)

Als beginnend zzp’er krijg je te maken met het bijhouden van een boekhouding en je belastingaangiften doen. Saai, saai… helemaal niet saai! Want daar valt juist heel veel geld te besparen. Als je geen gigantische winsten maakt in je eerste jaren, hoef je als je het slim aanpakt de eerste 3 jaar geen belasting betalen als zzp’er. En dat scheelt je al snel duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Hoe betaal je als zzp’er in de eerste 3 jaar geen belasting? Nou, zo.

Inkomstenbelasting tijdens je eerste jaar als ZZP’er

Basislesje financiën: als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt.

Omzet – kosten = winst

Wanneer je in loondienst bent bij een bedrijf, ontvang je in één keer je netto loon. Voor zzp’ers zit dat net even wat anders. Onze winst die we maken is ons bruto loon, en daarvan moeten we dus een gedeelte opzij zetten voor belastingen.

Hoeveel zal de inkomstenbelasting ongeveer zijn tijdens je eerste jaar?

Logischerwijs is dat sterk afhankelijk van de winst die je maakt. Je kunt van tevoren een inschatting maken, maar je weet het natuurlijk pas echt zeker nadat je jouw winst op papier hebt gezet. Er is een inschatting die je kunt maken, maar dat is natuurlijk niet altijd even nauwkeurig.

Bij een winst tot €50.000,- wordt aangeraden om ongeveer 25 à 30 procent van de winst opzij te zetten zodat je deze later kunt gebruiken voor belastingen en eventuele kosten die je moet maken. Met deze rekentool kun je precies berekenen wat je kwijt gaat zijn aan belasting.

Geen belasting betalen als ZZP’er in eerste 3 jaar

Je zult waarschijnlijk denken: geen belasting betalen als ZZP’er, dat is toch een utopie?

Toch is het mogelijk om als ZZP’er geen inkomstenbelasting te hoeven betalen.

Hoe de eerste 3 jaar belastingvrij verdienen in elkaar steekt?

Dit krijg je voor elkaar door gebruik te maken van een aantal aftrekposten en je winst onder een bepaald bedrag te houden.

Het grensbedrag varieert per jaar.

In 2019 betaal je geen belasting tot een winst van €28.048,-.

In 2020 betaal je geen belasting tot een winst van €29.189,-.

Dat komt doordat je als zzp’er verschillende aftrekposten krijgt die werknemers in loondienst niet krijgen. En als starter krijg je in de eerste 3 jaar extra belastingvoordelen.

Ondernemerschap wordt gestimuleerd door de regering, wat de reden is waarom je als (beginnend) ZZP’er gebruik kunt maken van meerdere aftrekposten.

 • Zelfstandigenaftrek: €7.030
  Als je in een jaar meer dan 1.225 uur aan je onderneming werkt, mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek van €7.030 (dat was € 7.280 in 2019). Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, waardoor je daarover geen inkomstenbelasting betaalt.
 • Startersaftrek: €2.123
  Werk je meer dan 1.225 uur in een jaar aan je onderneming én ben je niet langer dan 3 jaar geleden gestart? Dan krijg je ook startersaftrek.
 • MKB winstvrijstelling: 14% van je winst vrijgesteld
  Voor deze MKB korting hoef je niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Alle ondernemers krijgen deze korting, zo wil de overheid ondernemerschap stimuleren.

De eerste 3 jaar

Waarschijnlijk heb je van iemand uit je omgeving gehoord dat je de eerste 3 jaar geen belasting betaalt, of minder belasting betaalt als zzp’er.

Waar komt die drie jaar precies vandaan, en klopt dat?

Bij een winst van precies € 27.798 (dat was €28.048,- in 2019), kom je door de 3 bovenstaande aftrekposten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling precies uit op €0 te betalen belasting.

Hoe dat precies werkt kan ik het beste uitleggen aan de hand van een berekening:

Winst 2020 €29.189
Zelfstandigenaftrek €7.030 –
Startersaftrek € 2.123 –
MKB winstvrijstelling € 2.805 –
Belastbaar inkomen € 17.231

Over dit bedrag wordt de belasting berekend. Een belastbaar inkomen van €17.231 valt in de eerste schrijf, daar betaal je dus €6.435 belasting over.

Maar.. we zijn nog niet klaar. Want er zijn nog meer aftrekposten.

Op de belasting van €6.435 mogen we algemene heffingskorting en arbeidskorting in rekening brengen. En die twee kortingen zijn samen precies even veel als de belasting.

Belasting box 1 € 6.435
Algemene heffingskorting € 2.711 –
Arbeidskorting € 3.724 –
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0

Zo krijg je het dus voor elkaar om geen belasting te hoeven betalen tijdens je eerste jaren als ZZP’er.

Naast de aftrekposten die we hierboven gebruikt hebben, zijn er nog 6 extra aftrekposten waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. En waardoor je nog meer belasting kan besparen.

Nog bezig met je aangifte 2019? Vorig jaar lag de belastingvrije grens iets lager: op € 28.048

We hebben als ondernemers best wat belastingvoordelen gekregen in 2020, daardoor is het bedrag dat je belastingvrij kunt verdienen ook hoger.

Maar ben je op deze pagina beland omdat je bezig bent met je belastingaangifte van 2019?

Het artikel (bovenstaande tabellen) zijn al geüpdate voor 2020, maar ik heb de tabel van 2019 voor je bewaard. In 2019 kon je € 28.048 belastingvrij verdienen. Hoe dat precies zat zie je in onderstaande tabel:

Winst 2019 €28.048
Zelfstandigenaftrek €7.030 –
Startersaftrek € 2.123 –
MKB winstvrijstelling € 2.610 –
Belastbaar inkomen € 16.035
Belasting box 1 € 5.876
Algemene heffingskorting € 2.477 –
Arbeidskorting € 3.399 –
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0

Besteed je aangifte inkomstenbelasting altijd uit aan een boekhouder.

Ook al doe je jouw boekhouding zelf. Boekhouders zijn altijd op de hoogte van de laatste belastingvoordelen en kunnen samen met jou plannen wanneer je welke voordelen gebruikt.

Je bent meestal klaar voor minder dan €150. Daarvoor verzorgt de boekhouder jouw aangifte inkomstenbelasting en zorgt hij ervoor dat je zoveel mogelijk belasting bespaart.

Heb je een eigen huis? een partner? Investeringen? Dan kan dat invloed hebben op de kosten van de aangifte.

Wil je een idee te krijgen wat de aangifte IB in jouw situatie kost? Ik kan je vrijblijvend in contact brengen met boekhouders bij jou in de buurt.

Vul je aanvraag in, duurt 2 minuten en is 100% gratis en vrijblijvend. Vervolgens ontvang je binnen 24 uur offertes op maat van 3 boekhouders die bij jouw wensen passen.

Kortom, het is te kort door de bocht om te zeggen dat je de eerste drie jaar geen belasting betaalt als zzp’er. Maar doordat de meeste zzp’ers niet boven een winst van €29.189 uitkomen, betalen in de praktijk de meeste zzp’ers in ieder geval in hun eerste 3 jaar geen belasting. En daar komt de verwarring vandaan.. want als je te veel verdient moet je toch betalen.

Zo. Nu je weet hoe het zit kan je het roddel de wereld uithelpen dat iedereen de eerste 3 jaar belastingvrij is, door je vrienden en kennissen te vertellen hoe het wél zit. Want door die roddel ben jij waarschijnlijk bij dit artikel uitgekomen. Onthoud.. €29.189 😉

Nog meer voordeel?

€29.189 belastingvrij verdienen is eigenlijk pas het begin. Want hierin zijn alleen de standaard aftrekposten meegenomen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling.

Maar er zijn nog meer aftrekposten waar jij gebruik van kunt maken. En waardoor jij nog meer belastingvrij kan verdienen.

Extra belastingvoordelen:

 • Willekeurig afschrijven
 • Oudedagsreserve
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • investeringsaftrek voor energie
 • milieu investeringsaftrek

Hier lees je meer wat deze aftrekposten inhouden, hoeveel voordeel ze je opleveren en hoe je in aanmerking komt.

Sidenote: let wel op dat je altijd de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt als zzp’er. Dat is in 2019 op moment van schrijven 5,7% van je inkomen. De bijdrage Zvw betaal je óók als je minder dan €29.189 verdient.

Heb je hulp nodig?

Ik werk samen met Paperdork. Een slim online boekhoudprogramma mét gratis boekhouder. Die klaar staat voor al jouw vragen. Hij controleert ook je boekhouding, én doet je belastingaangiften.

Een super concept voor zzp'ers die hun boekhouding graag zelf doen, maar wél de zekerheid willen van een sluitende administratie, en soms gewoon even de hulp van een expert nodig hebben. Hij benut natuurlijk ook alle belastingvoordelen voor je. En dat voor een prikkie. Meer weten?

2 Reacties

 1. Dag Job,

  Ik vroeg mij af of jij weet hoe dit zit bij v.o.f.’s. Bij mijn weten is een v.o.f. transparant en worden de eigenaren afzonderlijk als natuurlijk persoon gezien door de belastingdienst. Betekent dit dat eigenaars dan ook afzonderlijk van elkaar moeten kijken naar 1. de gewerkte uren en 2. totaal aan privé-opnames?

  Ik kijk uit naar je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Jason

  • Hee Jason.

   Klopt, bij een vof worden de eigenaren (vennoten) als natuurlijk persoon belast. Je betaalt dus inkomenstenbelasting over jouw winstdeel.

   Stel de vof maakt €50.000 winst en er zijn twee eigenaren, dan verdien jij €25.000 (ik neem even aan dat de winstdeling 50/50 is). Je betaalt dan inkomstenbelasting over €25.000. Als je aan alle aftrekposten voldoet betaal je dus €0 belasting!

   Let op de dat winst berekend wordt over jouw deel. Het maakt daarbij niet uit of je het geld in de vof laat zitten, of dat je het geld opneemt / onttrekt.

   Als je van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek gebruik wil maken moet jij voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur andere vennoten in het bedrijf steken. Dat wordt voor iedereen individueel geteld.

Reactie toevoegen

Navigeer