Search for:

Als beginnend zzp’er krijg je te maken met het bijhouden van een boekhouding en je belastingaangiften doen. Saai, saai… helemaal niet saai! Want daar valt juist heel veel geld te besparen. Als je geen gigantische winsten maakt in je eerste jaren, hoef je als je het slim aanpakt de eerste 3 jaar geen belasting betalen als zzp’er. En dat scheelt je al snel duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Hoe betaal je als zzp’er in de eerste 3 jaar geen belasting? Nou, zo.

Inkomstenbelasting tijdens je eerste jaar als ZZP’er

Basislesje financiën: als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt.

Omzet – kosten = winst

Wanneer je in loondienst bent bij een bedrijf, ontvang je in één keer je netto loon. Voor zzp’ers zit dat net even wat anders. Onze winst die we maken is ons bruto loon, en daarvan moeten we dus een gedeelte opzij zetten voor belastingen.

Hoeveel zal de inkomstenbelasting ongeveer zijn tijdens je eerste jaar?

Logischerwijs is dat sterk afhankelijk van de winst die je maakt. Je kunt van tevoren een inschatting maken, maar je weet het natuurlijk pas echt zeker nadat je jouw winst op papier hebt gezet. Er is een inschatting die je kunt maken, maar dat is natuurlijk niet altijd even nauwkeurig.

Bij een winst tot €50.000,- wordt aangeraden om ongeveer 25 à 30 procent van de winst opzij te zetten zodat je deze later kunt gebruiken voor belastingen en eventuele kosten die je moet maken. Met deze rekentool kun je precies berekenen wat je kwijt gaat zijn aan belasting.

Geen belasting betalen als ZZP’er in eerste 3 jaar

Hoe de eerste 3 jaar belastingvrij verdienen in elkaar steekt?

Dit krijg je voor elkaar door gebruik te maken van een aantal aftrekposten en je winst onder een bepaald bedrag te houden.

Het grensbedrag varieert per jaar.

In 2019 betaal je geen belasting tot een winst van €28.048,-.

In 2020 betaal je geen belasting tot een winst van €29.189,-.

In 2021 betaal je geen belasting tot een winst van €30.439,-.

Dat komt doordat je als zzp’er verschillende aftrekposten krijgt die werknemers in loondienst niet krijgen. En als starter krijg je in de eerste 3 jaar extra belastingvoordelen.

Ondernemerschap wordt gestimuleerd door de regering, wat de reden is waarom je als (beginnend) ZZP’er gebruik kunt maken van meerdere aftrekposten.

 • Zelfstandigenaftrek: €6.670,-
  Als je in een jaar meer dan 1.225 uur aan je onderneming werkt, mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek van €6.670,- (dat was € 7.030,- in 2020). Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, waardoor je daarover geen inkomstenbelasting betaalt.
 • Startersaftrek: €2.123,-
  Werk je meer dan 1.225 uur in een jaar aan je onderneming én ben je niet langer dan 3 jaar geleden gestart? Dan krijg je ook startersaftrek.
 • MKB winstvrijstelling: 14% van je winst vrijgesteld
  Voor deze MKB korting hoef je niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Alle ondernemers krijgen deze korting, zo wil de overheid ondernemerschap stimuleren.

De eerste 3 jaar

Waarschijnlijk heb je van iemand uit je omgeving gehoord dat je de eerste 3 jaar geen belasting betaalt, of minder belasting betaalt als zzp’er.

Waar komt die drie jaar precies vandaan, en klopt dat?

Bij een winst van precies € 30.439,- (dat was €27.798,- in 2020), kom je door de 3 bovenstaande aftrekposten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling precies uit op € 0,- te betalen belasting.

Hoe dat precies werkt kan ik het beste uitleggen aan de hand van een berekening:

Winst 2021 € 30.439,-
Zelfstandigenaftrek € -6.670,-
Startersaftrek € -2.123,-
MKB winstvrijstelling € -3.030,44,-
Belastbaar inkomen € 18.615,56,-

Over dit bedrag wordt de belasting berekend. Een belastbaar inkomen van € 18.615,66,- valt in de eerste schrijf (37,10%). Daar betaal je dus € 6.906,- belasting over.

Maar.. we zijn nog niet klaar. Want er zijn nog meer aftrekposten.

Over de belasting van € 6.906,- mogen we algemene heffingskorting en arbeidskorting aftrekken. En die twee kortingen zijn samen precies even veel als de belasting.

Belasting box 1 € 6.906,-
Algemene heffingskorting € 2.837,-
Arbeidskorting € 4.069,-
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0,-

Zo krijg je het dus voor elkaar om geen belasting te hoeven betalen tijdens je eerste jaren als ZZP’er.

Naast de aftrekposten die we hierboven gebruikt hebben, zijn er nog 6 extra aftrekposten waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. En waardoor je nog meer belasting kan besparen.

Besteed je aangifte inkomstenbelasting altijd uit aan een boekhouder.

Ook al doe je jouw boekhouding zelf. Boekhouders zijn altijd op de hoogte van de laatste belastingvoordelen en kunnen samen met jou plannen wanneer je welke voordelen gebruikt.

Je bent meestal klaar voor minder dan € 150,-. Daarvoor verzorgt de boekhouder jouw aangifte inkomstenbelasting en zorgt hij ervoor dat je zoveel mogelijk belasting bespaart.

Heb je een eigen huis? een partner? Investeringen? Dan kan dat invloed hebben op de kosten van de aangifte.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Krijg toegang tot ons exclusieve hand-geselecteerde netwerk van gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die jou meer geld besparen dan kosten. Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Nog bezig met je aangifte 2020? Vorig jaar lag de belastingvrije grens iets lager: op € 29.189,-

We hebben als ondernemers best wat belastingvoordelen gekregen in 2020, daardoor is het bedrag dat je belastingvrij kunt verdienen ook hoger.

Maar ben je op deze pagina beland omdat je bezig bent met je belastingaangifte van 2019?

Het artikel (bovenstaande tabellen) zijn al geüpdate voor 2021, maar ik heb de tabel van 2020 voor je bewaard. In 2020 kon je € 28.048,- belastingvrij verdienen. Hoe dat precies zat zie je in onderstaande tabel:

Winst 2019 € 29.189,-
Zelfstandigenaftrek € 7.030,-
Startersaftrek € 2.123,-
MKB winstvrijstelling € 2.805,-
Belastbaar inkomen € 17.231,-
Belasting box 1 € 6.435,-
Algemene heffingskorting € 2.711,-
Arbeidskorting € 3.724,-
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0,-

Kortom, het is te kort door de bocht om te zeggen dat je de eerste drie jaar geen belasting betaalt als zzp’er. Maar doordat de meeste zzp’ers niet boven een winst van €30.439,- uitkomen, betalen in de praktijk de meeste zzp’ers in ieder geval in hun eerste 3 jaar geen belasting. En daar komt de verwarring vandaan.. want als je te veel verdient moet je toch betalen.

Zo. Nu je weet hoe het zit kan je het roddel de wereld uithelpen dat iedereen de eerste 3 jaar belastingvrij is, door je vrienden en kennissen te vertellen hoe het wél zit. Want door die roddel ben jij waarschijnlijk bij dit artikel uitgekomen. Onthoud.. €30.439,- 😉

Nog meer voordeel?

€30.439,- belastingvrij verdienen is eigenlijk pas het begin. Want hierin zijn alleen de standaard aftrekposten meegenomen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling.

Maar er zijn nog meer aftrekposten waar jij gebruik van kunt maken. En waardoor jij nog meer belastingvrij kan verdienen.

Extra belastingvoordelen:

 • Willekeurig afschrijven
 • Oudedagsreserve
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • investeringsaftrek voor energie
 • milieu investeringsaftrek

Hier lees je meer wat deze aftrekposten inhouden, hoeveel voordeel ze je opleveren en hoe je in aanmerking komt.

Sidenote: let wel op dat je altijd de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt als zzp’er. In 2021 bedraagt dat 5,75% van je inkomen. De bijdrage Zvw betaal je óók als je minder dan € 30.439,- verdient.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

2 Reacties

 1. Dag Job,

  Ik vroeg mij af of jij weet hoe dit zit bij v.o.f.’s. Bij mijn weten is een v.o.f. transparant en worden de eigenaren afzonderlijk als natuurlijk persoon gezien door de belastingdienst. Betekent dit dat eigenaars dan ook afzonderlijk van elkaar moeten kijken naar 1. de gewerkte uren en 2. totaal aan privé-opnames?

  Ik kijk uit naar je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Jason

  • Hee Jason.

   Klopt, bij een vof worden de eigenaren (vennoten) als natuurlijk persoon belast. Je betaalt dus inkomenstenbelasting over jouw winstdeel.

   Stel de vof maakt €50.000 winst en er zijn twee eigenaren, dan verdien jij €25.000 (ik neem even aan dat de winstdeling 50/50 is). Je betaalt dan inkomstenbelasting over €25.000. Als je aan alle aftrekposten voldoet betaal je dus €0 belasting!

   Let op de dat winst berekend wordt over jouw deel. Het maakt daarbij niet uit of je het geld in de vof laat zitten, of dat je het geld opneemt / onttrekt.

   Als je van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek gebruik wil maken moet jij voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur andere vennoten in het bedrijf steken. Dat wordt voor iedereen individueel geteld.

Schrijf een reactie