Zoek naar:

Als beginnend zzp’er krijg je te maken met het bijhouden van een boekhouding en je belastingaangiften doen. Saai, saai… helemaal niet saai! Want daar valt juist heel veel geld te besparen. Als je geen gigantische winsten maakt in je eerste jaren, hoef je als je het slim aanpakt de eerste 3 jaar geen belasting betalen als zzp’er. En dat scheelt je al snel duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Hoe betaal je als zzp’er in de eerste 3 jaar geen belasting? Nou, zo.

Inkomstenbelasting tijdens je eerste jaar als ZZP’er

Basislesje financiën: als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt.

Omzet – kosten = winst

Wanneer je in loondienst bent bij een bedrijf, ontvang je in één keer je netto loon. Voor zzp’ers zit dat net even wat anders. Onze winst die we maken is ons bruto loon, en daarvan moeten we dus een gedeelte opzij zetten voor belastingen.

Hoeveel zal de inkomstenbelasting ongeveer zijn tijdens je eerste jaar?

Logischerwijs is dat sterk afhankelijk van de winst die je maakt. Je kunt van tevoren een inschatting maken, maar je weet het natuurlijk pas echt zeker nadat je jouw winst op papier hebt gezet. Er is een inschatting die je kunt maken, maar dat is natuurlijk niet altijd even nauwkeurig.

Bij een winst tot €50.000,- wordt aangeraden om ongeveer 25 à 30 procent van de winst opzij te zetten zodat je deze later kunt gebruiken voor belastingen en eventuele kosten die je moet maken. Met deze rekentool kun je precies berekenen wat je kwijt gaat zijn aan belasting.

Geen belasting betalen als ZZP’er in eerste 3 jaar

Hoe de eerste 3 jaar belastingvrij verdienen in elkaar steekt?

Dit krijg je voor elkaar door gebruik te maken van een aantal aftrekposten en je winst onder een bepaald bedrag te houden.

Het grensbedrag varieert per jaar.

In 2022 betaal je geen belasting tot een winst van €30.339,-.

In 2023 betaal je geen belasting tot een winst van €32.193,-.

In 2024 betaal je geen belasting tot een winst van €33.095,-.

Dat komt doordat je als zzp’er verschillende aftrekposten krijgt die werknemers in loondienst niet krijgen. En als starter krijg je in de eerste 3 jaar extra belastingvoordelen.

Ondernemerschap wordt gestimuleerd door de regering, wat de reden is waarom je als (beginnend) ZZP’er gebruik kunt maken van meerdere aftrekposten.

 • Zelfstandigenaftrek: €3.750,-
  Als je in een jaar meer dan 1.225 uur aan je onderneming werkt, mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek van €3.750,- (dat was € 5.030,- in 2023). Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, waardoor je daarover geen inkomstenbelasting betaalt.
 • Startersaftrek: €2.123,-
  Werk je meer dan 1.225 uur in een jaar aan je onderneming én ben je niet langer dan 3 jaar geleden gestart? Dan krijg je ook startersaftrek.
 • MKB winstvrijstelling: 13,31% van je winst vrijgesteld
  Voor deze MKB korting hoef je niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Alle ondernemers krijgen deze korting, zo wil de overheid ondernemerschap stimuleren.

De eerste 3 jaar

Waarschijnlijk heb je van iemand uit je omgeving gehoord dat je de eerste 3 jaar geen belasting betaalt, of minder belasting betaalt als zzp’er.

Waar komt die drie jaar precies vandaan, en klopt dat?

Bij een winst van precies € 33.095,- (dat was €32.193,- in 2023), kom je door de 3 bovenstaande aftrekposten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling precies uit op € 0,- te betalen belasting.

Hoe dat precies werkt kan ik het beste uitleggen aan de hand van een berekening:

Winst 2024€ 33.095,-
Zelfstandigenaftrek € -3.750,-
Startersaftrek € -2.123,-
MKB winstvrijstelling € -3.623,-
Belastbaar inkomen € 23.599,-

Over dit bedrag wordt de belasting berekend. Een belastbaar inkomen van € 23.599,- valt in de eerste schrijf (36,97%). Daar betaal je dus € 8.724,- belasting over.

Maar.. we zijn nog niet klaar. Want er zijn nog meer aftrekposten.

Over de belasting van € 8.724,- mogen we algemene heffingskorting en arbeidskorting aftrekken. En die twee kortingen zijn samen precies even veel als de belasting.

Belasting box 1 € 8.724,-
Algemene heffingskorting € 3.362,-
Arbeidskorting € 5.362,-
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0,-

Zo krijg je het dus voor elkaar om geen belasting te hoeven betalen tijdens je eerste jaren als ZZP’er.

Naast de aftrekposten die we hierboven gebruikt hebben, zijn er nog 6 extra aftrekposten waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. En waardoor je nog meer belasting kan besparen.

Besteed je aangifte inkomstenbelasting altijd uit aan een boekhouder.

Ook al doe je jouw boekhouding zelf. Boekhouders zijn altijd op de hoogte van de laatste belastingvoordelen en kunnen samen met jou plannen wanneer je welke voordelen gebruikt. Boekhouder kiezen?

Dat kost je zo’n € 250,-. Daarvoor verzorgt de boekhouder jouw aangifte inkomstenbelasting en zorgt hij ervoor dat je zoveel mogelijk belasting bespaart. Heb je nog geen zakelijke rekening? Het is handig om dit wel te regelen. Hier kun je zakelijke bankrekeningen vergelijken.

Heb je een eigen huis? een partner? Investeringen? Dan kan dat invloed hebben op de kosten van de aangifte.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Krijg toegang tot ons exclusieve hand-geselecteerde netwerk van gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wél moderne boekhouders die jou meer geld besparen dan kosten. Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Nog bezig met je aangifte 2023? Vorig jaar lag de belastingvrije grens iets lager: op € 32.193,-

We hebben als ondernemers best wat belastingvoordelen gekregen in 2023, daardoor is het bedrag dat je belastingvrij kunt verdienen ook hoger.

Maar ben je op deze pagina beland omdat je bezig bent met je belastingaangifte van 2023?

Het artikel (bovenstaande tabellen) zijn al geüpdate voor 2024, maar ik heb de tabel van 2023 voor je bewaard. In 2023 kon je € 32.193,- belastingvrij verdienen. Hoe dat precies zat zie je in onderstaande tabel:

Winst 2023 € 32.193,-
Zelfstandigenaftrek € 5.030,-
Startersaftrek € 2.123,-
MKB winstvrijstelling € 3.506,-
Belastbaar inkomen € 21.534,-

Over dit bedrag wordt dan weer de belasting berekend. Een belastbaar inkomen van € 21.534,- viel in 2023 in de eerste schrijf (36,93%). Daar betaal je dus € 7.952,- belasting over.

Over de belasting van € 7.925,- mogen we ook in 2023 de algemene heffingskorting en arbeidskorting aftrekken. En die twee kortingen zijn samen precies even veel als de belasting.

Belasting box 1 € 7.952,-
Algemene heffingskorting € 3.070,-
Arbeidskorting € 4.882,-
Verschuldigde inkomstenbelasting € 0,-

Kortom, het is te kort door de bocht om te zeggen dat je de eerste drie jaar geen belasting betaalt als zzp’er. Maar doordat de meeste zzp’ers niet boven een winst van €33.095,- uitkomen, betalen in de praktijk de meeste zzp’ers in ieder geval in hun eerste 3 jaar geen belasting. En daar komt de verwarring vandaan.. want als je te veel verdient moet je toch betalen.

Zo. Nu je weet hoe het zit kan je het roddel de wereld uithelpen dat iedereen de eerste 3 jaar belastingvrij is, door je vrienden en kennissen te vertellen hoe het wél zit. Want door die roddel ben jij waarschijnlijk bij dit artikel uitgekomen. Onthoud.. €33.095,- 😉

Nog meer voordeel?

€33.095,- belastingvrij verdienen is eigenlijk pas het begin. Want hierin zijn alleen de standaard aftrekposten meegenomen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling.

Maar er zijn nog meer aftrekposten waar jij gebruik van kunt maken. En waardoor jij nog meer belastingvrij kan verdienen.

Extra belastingvoordelen:

 • Willekeurig afschrijven
 • Oudedagsreserve (per 1 januari 2023 afgeschaft)
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • investeringsaftrek voor energie
 • milieu investeringsaftrek

Hier lees je meer wat deze aftrekposten inhouden, hoeveel voordeel ze je opleveren en hoe je in aanmerking komt.

Sidenote: let wel op dat je altijd de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt als zzp’er. In 2024 bedraagt dat 5,32% van je inkomen. De bijdrage Zvw betaal je óók als je minder dan € 33.095,- verdient.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

7 reacties

 1. Dag Job,

  Ik vroeg mij af of jij weet hoe dit zit bij v.o.f.’s. Bij mijn weten is een v.o.f. transparant en worden de eigenaren afzonderlijk als natuurlijk persoon gezien door de belastingdienst. Betekent dit dat eigenaars dan ook afzonderlijk van elkaar moeten kijken naar 1. de gewerkte uren en 2. totaal aan privé-opnames?

  Ik kijk uit naar je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Jason

  • Hee Jason.

   Klopt, bij een vof worden de eigenaren (vennoten) als natuurlijk persoon belast. Je betaalt dus inkomenstenbelasting over jouw winstdeel.

   Stel de vof maakt €50.000 winst en er zijn twee eigenaren, dan verdien jij €25.000 (ik neem even aan dat de winstdeling 50/50 is). Je betaalt dan inkomstenbelasting over €25.000. Als je aan alle aftrekposten voldoet betaal je dus €0 belasting!

   Let op de dat winst berekend wordt over jouw deel. Het maakt daarbij niet uit of je het geld in de vof laat zitten, of dat je het geld opneemt / onttrekt.

   Als je van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek gebruik wil maken moet jij voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur andere vennoten in het bedrijf steken. Dat wordt voor iedereen individueel geteld.

 2. Hoi Job,

  Helder en interessant artikel, bedankt!
  In hoeverre gaat dit op voor een parttime zzp-er die daarnaast in loondienst werkt?
  In mijn geval gaat het om 24 uur loondienst en zzp uren in opbouw (tot maximaal 16 uur declarabel werk). Het urencriterium is voor mij niet haalbaar en de arbeidskorting e.d. wordt al/ook op je inkomen uit loondienst verrekend toch?

  Groet Anouk

  • Goede vraag Anouk! In het artikel bespreken we inderdaad niet hoe het zit voor een parttime zzp’er die daarnaast ook in loondienst werkt.

   Als je ook inkomsten uit loondienst hebt, worden arbeidskorting en algemene heffingskorting al toegepast op je loon. Je hebt daar niet nog een tweede keer recht op met je zzp werkzaamheden.

   In jouw geval (Je voldoet niet aan het urencriterium, en de arbeidskorting + algemene heffingskorting worden al toegepast op je salaris) kun je het beste alleen rekenen met de MKB-winstvrijstelling. Oftewel, over 14% van je zzp inkomen hoef je geen belasting te betalen. Voor de rest van je zzp inkomen betaal je belasting volgens de belastingschijf waar je inkomen invalt.

 3. Beste Job,

  ik heb een vraag over zelfstandigenaftrek daar heb je in eerste 5 jaar 3 keer recht op. Tenminste als je het urencriterium haalt. Ik heb afgelopen oktober ingeschreven bij KVK met ingangsdatum 01-11-22 achteraf wel spijt van gekregen, want ik wil niet dat een jaar nu voor helemaal niets wegvalt. stel ik begin pas per 02-01-2023 te werken als zzp’er, zou dat dan helpen? of ben ik dat eerste jaar van 5 jaar, sowieso al kwijt vanaf de datum dat ik heb ingeschreven bij de kvk ? Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest met me vraag.

  Met vriendelijke groet,
  Ridvan

 4. Hoj Job.. €150,- voor een ondernemersaangifte is wel wat karig voorgesteld hier hoor. Dan moet de administratie foutloos en klip en klaar staan om zo over te nemen.

  Dat is in de praktijk meestal niet het geval. Dit schept wel een beetje een onrealiatisch beeld van wat een boekhouder kost..

  Groet,
  Sabine

  • Hoi Sabine, dat bedrag is inderdaad verouderd, en was gebaseerd op wat een ondernemer een aantal jaar terug zou betalen. We hebben dit bijgewerkt naar €250, dat is een representatiever bedrag voor deze tijd. Bedankt voor je input.

Schrijf een reactie