Search for:

Wanneer verjaart een belastingschuld? Wat is het verschil met niet-geformaliseerde schulden? En wat is een belastingschuld eigenlijk precies? We geven hieronder antwoord op alle relevante vragen!

Om te beginnen: een belastingschuld – wat houdt dat exact in?

Het begrip zegt het eigenlijk al: het is een schuld die betrekking heeft op (verschillende soorten) belastingen. Maar goed. Dat kon je waarschijnlijk zelf ook wel raden…

Welke soorten belastingschuld zijn er?

Minder bekend is het feit dat een belastingschuld in verschillende vormen kan voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld de latente belastingschuld. Dit is een schuld die er nog niet is, maar er wel ooit gaat komen. Dat klinkt vreemd, maar het komt relatief vaak voor, bijvoorbeeld bij organisaties met een hogere waarden dan bij de Belastingdienst bekend is. Hen hangt dus eigenlijk altijd een latere claim boven het hoofd.

Een ander voorbeeld van een belastingschuld is de zogeheten materiële belastingschuld. Deze komt voort uit bijvoorbeeld de winst van een organisatie. We spreken echter ook al van een materiële schuld wanneer deze nog niet is geformaliseerd. Een formele schuld is vanzelfsprekend wél geformaliseerd en gaat derhalve gepaard met een daadwerkelijke belastingaanslag.

Een naheffingsaanslag is een schuld die wordt geheven over een bedrag dat de Belastingdienst niet eerder opmerkte. Dat kan simpelweg een foutje zijn, maar het kan ook zijn dat de ondernemer in kwestie bewust informatie heeft achtergehouden. In dat geval kan er zelfs sprake zijn van een strafbaar feit, maar dat is iets voor een andere keer.

En dan is er dus nog de verjaarde belastingschuld, neem ik aan…

Klopt, ja. Deze schuldsoort ontstaat nadat er een materiële schuld dusdanig lang niet is geformaliseerd dat hij is verjaard. De formalisering kan dan ook niet meer gebeuren. De Belastingdienst kan de niet-betaler in kwestie hooguit verzoeken de belasting alsnog te betalen. Op vrijwillige basis, welteverstaan.

Wanneer treedt zo’n verjaring van belastingschuld op?

De verjaring van de aangiftebelasting start vijf jaar nadat het kalenderjaar waarin de schuld ontstond is afgelopen. Dat geldt voor aanslagen rondom de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de erfbelasting, de schenkbelasting én de overdrachtsbelasting.

Een uitzondering is inkomen of vermogen afkomstig uit het buitenland. De navorderingstermijn is dan aanzienlijk langer: twaalf jaar.

Zijn de vijf of twaalf jaar verstreken? Dan is het voor de Belastingdienst niet meer mogelijk om een navorderingsaanslag op te leggen.

En wanneer verjaren de belastingschulden die wél zijn geformaliseerd?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, ontstaat een verjaarde belastingschuld wanneer een materieel schuld niet is geformaliseerd. Desondanks kan ervaring ook plaatsvinden wanneer dit wel is gebeurd. Ook in dat geval vindt de verjaring van de aanslag vijf jaar na verstrekking van de betaaltermijn plaats. Dat geldt voor alle eerder genoemde belastingsoorten.

Het verschil met een niet-geformaliseerde belastingschuld is echter dat deze tijdens de termijn van vijf jaar kan worden gestuit. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een nieuwe aanmaning, maar ook via een dwangbevel.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie