Zoek naar:

ZZP Daily testte de elf belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland voor zzp’ers. Dit is onze review van Jortt. Benieuwd naar de andere scores? Check dan onze vergelijkingspagina!

3,40 / 5 zzpdaily.nl score
Functionaliteiten 4 / 5
Klantervaringen 5 / 5
Klantenservice 4 / 5
Kosten 1 / 5
Onze Ervaring 3 / 5

Voordelen

Een uitgebreide module voor het maken van facturen en offertes
Veel mogelijkheden voor koppelingen met externe programma’s
Een moderne, speelse interface die anders dan gebruikelijk oogt

Nadelen

Het gebrek aan een kilometer- of urenregistratie
De indeling van het programma is soms even zoeken
Jortt is aan de prijzige kant

Prijs

€26 per maand (gemiddeld)

Onze reviews zijn zorgvuldig samengesteld op basis van verschillende factoren. Wil je weten hoe ze precies tot stand zijn gekomen? Kijk dan hier!

Screenshot Jortt

Dit is onze Jortt Review!

Boekhoudprogramma’s verschillen onderling in functies, maar qua design zien we meestal ook wel behoorlijk wat overeenkomsten. Interfaces zijn bijvoorbeeld vaak strak en zakelijk, met veel ruimte voor grafieken en tabellen en standaardmenu’s op vaste plekken. We vinden het wat dat betreft ook weleens leuk wanneer een programma deze opzet enigszins overhoop gooit. Jortt is zo’n pakket: een vrij nieuwe speler op de markt van administratieve software. Of zich dat ook vertaalt naar kwaliteit? Lees het hieronder!

De review is geschreven aan de hand van de volgende vijf onderdelen:

 • De functionaliteiten
 • De klantervaringen
 • De klantenservice
 • De kosten
 • Onze ervaringen
Screenshot Jortt

1. De functionaliteiten

Hoe zit het met de automatisering?

Boekhoudpakketten moeten zzp’ers ontzorgen. We verwachten daarom altijd wel een zeker aantal automatiseringsfuncties die vervelende, herhalende taken uit handen nemen.

Wat dat betreft, stelt met Jortt boekhouden niet teleur, maar ook niet tevreden. Om met het positieve te beginnen: het is mogelijk om je bankrekening aan het boekhoudpakket te koppelen. Jortt beschikt daarnaast over een scan- en herkenfunctie én – en dat vonden we uniek – de optie om automatische incassoprocedures in te stellen.

Andere automatiseringsfuncties schitteren bij Jortt boekhouding echter door afwezigheid. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om automatische betalingsherinneringen in te stellen. Het programma heeft eveneens géén mail- en herkenfunctie en – opvallend ten opzichte van concurrerende boekhoudprogramma’s – de koppeling met de Belastingdienst is alleen tegen betaling mogelijk.

Screenshot Jortt

Hoe werkt het opstellen van facturen en offertes?

Het opstellen en versturen van facturen en offertes is voor veel zzp’ers het belangrijkste onderdeel van hun administratie. We kunnen met recht zeggen dat het boekhoudpakket zichzelf op dit terrein onderscheidt van anderen. Zowel offertes als facturen zijn compleet aanpasbaar, zodat je je eigen stijl kan doorvoeren.

Dat is niet het enige. Het is ook mogelijk om offertes om te zetten naar facturen, wat veel tijd bespaart. Klanten kunnen offertes bovendien online goedkeuren. Het is zelfs een optie om offertes en facturen per post te versturen. Waar vind je dat nog?

Screenshot Jortt

Welke modules heeft dit boekhoudprogramma?

Qua modules vonden we Jortt boekhouding een wisselend succes. Ja – er is een bonnetjesscanner. Nee – er is géén kilometerregistratie. Ja – je kunt je gewerkte uren vastleggen. Nee – het pakket biedt géén projectregistratie.

Het hangt er dus enigszins vanaf waar je op zoek naar bent wanneer je probeert te bepalen of Jortt al dan niet iets voor jou is.

Is er een Jortt app?

Jortt heeft een scan app voor Apple- en Android-telefoons en -tablets. Zoals de naam al zegt, kan de Jortt app bonnetjes scannen, deze herkennen en automatisch in je boekhouding zetten.

Verder vind je er geen functionaliteiten die wel in het boekhoudpakket zitten. Gebruik je de Jortt app alleen om te scannen? Dan is dat toch wel handig in gebruik.

Wil je de Jortt app liever niet gebruiken? Dan kun je ook gewoon foto’s van je bonnetjes maken en die makkelijk uploaden.

Screenshot Jortt

Welke koppelingen zijn er?

We kunnen over de koppelopties ongeveer hetzelfde zeggen als over de factuur- en offertemodule. Hierin werkt het boekhoudprogramma namelijk nagenoeg perfect. Jortt biedt klanten een koppeling met de Belastingdienst, maar ook met kassasystemen, salarissoftware en Payment Service Providers (PSP). Dat maakt het programma uitermate geschikt voor onder meer zzp’ers met een eigen winkel.

Screenshot Jortt

Wat voor rapportages kan ik maken?

Inzicht in je eigen financiën genereer je bij dit boekhoudpakket op verschillende manieren. Het programma biedt hiervoor onder meer balansen, debiteurenoverzichten, crediteurenoverzichten en winst- en verliesrekeningen. 

Enigszins opmerkelijk: we kregen het niet voor elkaar om een winst- en verliesrekening voor slechts één maand te genereren.

Kan ik dit boekhoudprogramma met meerdere gebruikers tegelijk gebruiken?

Kort antwoord: ja – dat is mogelijk. Je kunt daardoor onder meer je boekhouder laten meekijken.

Kan ik mijn gegevens exporteren?

Het is ten slotte óók mogelijk om je gegevens te exporteren, bijvoorbeeld om deze op die manier naar je boekhouder te sturen. Dit kan bij Jortt Boekhouding alléén als universeel auditbestand – niet als PDF of Excel-sheet.

Beoordeling van de functionaliteiten: 4 sterren

Screenshot Jortt

2. De klantervaringen

Wat vinden anderen van dit boekhoudprogramma?

Het aanbod functionaliteiten is dus behóórlijk breed. Dat is, zeker voor een relatief nieuwe speler, een knappe prestatie.

De reviews op Google ondersteunen onze mening. Jortt krijgt hier een gemiddelde beoordeling van 4,8 uit 5 sterren. Er staan ruim duizend gebruikerservaringen op Google Reviews

Gebruikers ervaren Jortt Boekhouding als een minder stressvolle en tijdrovende manier om hun administratie in te richten. Negatieve recensies bekritiseren de controlemogelijkheden en de klantenservice.

Beoordeling van de klantervaringen: 5 sterren

Screenshot Jortt

3. De klantenservice

Op welke manieren is het bedrijf bereikbaar?

Een enkeling mag dan niet tevreden zijn over de klantenservice; wij ondersteunen die mening niet. Jortt is namelijk 24/7 én op veel verschillende manieren bereikbaar: per telefoon, maar ook per mail en via een chatfunctie. 

Wel heeft Jortt, om onduidelijke redenen, de chatfunctie op Facebook uitgezet. Maar goed. Er zijn nog steeds voldoende manieren om met ze in contact te komen.

Hoe kundig is de klantenservice?

We hebben Jortt per mail een aantal vragen gesteld om hun kennis over het eigen boekhoudprogramma, maar ook de algemene boekhoudregels te testen.

De antwoorden stelden ons tevreden. Jortt wees ons onder meer op een aantal specifieke belastingregels rondom aftrekbare kosten en liet daarbij direct zien hoe dit zich vertaalt naar hun software. Erg fijn.

Hoe snel reageert de klantenservice?

We hadden binnen zes uur een reactie van Jortt. Dat is niet slecht, maar het kan wellicht iets sneller.

Beoordeling van de klantenservice: 4 sterren

Screenshot Jortt

4. De kosten

Wat kost dit boekhoudpakket?

Jortt biedt klanten vier pakketten met verschillende prijzen:

 • Gratis
 • ZZP
 • Plus
 • MKB

Gratis

De gratis variant van dit boekhoudpakket is uitsluitend een factuur- en offerteprogramma. Je kunt hiermee onder meer een onbeperkt aantal facturen en offertes in eigen huisstijl maken, je klanten iDEAL-betaalmogelijkheden bieden én offertes omzetten in facturen.

ZZP

Het pakket ZZP kost €17,50 per maand. Je krijgt daarvoor het volledige online boekhoudprogramma, inclusief automatische bankkoppeling, boekhoudbot en uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Plus

Het pakket Plus kost €34,50 per maand. Je krijgt daarvoor alles van Jortt ZZP met een aantal aanvullende opties, zoals automatische incasso’s en geavanceerde rapportages.

MKB

Het MKB – de naam zegt het al – is een pakket gericht op MKB’ers.

De gemiddelde kosten voor een Jortt-pakket liggen daarmee op €26 per maand. Dat is relatief prijzig wanneer we het vergelijken met de tarieven van de concurrentie.

Beoordeling van de kosten: 1 ster

Screenshot Jortt

5. Onze ervaringen

Wat vonden wij er zelf van?

Nieuwkomer Jortt is, volgens hun eigen website, toegespitst op het leuker maken van je boekhouding. We kunnen wat dat betreft complimenteus zijn: zo hebben we het ook ervaren. De interface van het startscherm is nét even wat speelser dan gebruikelijk, maar boet daarmee niet in op de duidelijkheid.

We hadden zodoende alles wat we zochten snel gevonden. Factuurtjes maken? Zo gepiept! Offertes opstellen? Snel gebeurd! Bonnetjes inscannen? Dat duurde iets langer…

Tegen de tijd dat we de door ons ingescande kostenfactuur eindelijk hadden teruggevonden, bleek deze wel gekoppeld, maar niet overgenomen te zijn. We mochten belangrijke gegevens zelf overtypen – en dat wilden we juist voorkomen. De geautomatiseerde scan- en herkenfunctie werd daarmee uitsluitend een scanfunctie.

Daarnaast ervaarden we het startscherm weliswaar als prettig en helder, maar dat geldt in mindere mate voor andere onderdelen van het boekhoudprogramma. Sommige items ogen ronduit priegelig: téveel tekst, téveel vetgedrukte zinnen, téveel onduidelijkheid. Het zou voor dit boekhoudpakket zinvol zijn om de gebruiksvriendelijk nog eens onder de loep te nemen. Die is over het algemeen voldoende, maar gaf ons her en der vierkante ogen.

We meenden hierin te zien dat het pakket nog niet zo heel oud is: iets dat ons ook opviel in de functionaliteiten. Het is enigszins vreemd dat het programma zo’n uitgebreide facturatiemodule heeft, maar géén rittenregistratie – om maar wat te noemen.

Maar wat niet is, kan nog komen. Het bedrijf voegt met regelmaat nieuwe functies toe. Het kan daardoor zomaar een van de grootste spelers op het gebied van boekhoudprogramma’s worden. Of dat nu al het geval is, laten we in het midden.

Beoordeling van onze ervaring: 3 sterren

Onze beoordeling: 3,6 sterren

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

 1. Het valt op dat er sinds de lancering van het (dure) Plus pakket (€ 30,- p/m) steeds minder automatisch wordt geboekt… Het is erg jammer dat Jortt steeds meer en meer “nieuwe” producten lanceert in plaats van het bestaande pakket gewoon beter maakt

 2. De helpdesk vond ik het zwakste punt van Jortt . Je mist echt de gedrevenheid om iets op te lossen . Het is meer tennis. Elke vraag wordt terug gekaatst, zonder oplossing. Als klant zit je dan met een reactie die keurig op tijd is, maar waar je niks aan hebt,.

Schrijf een reactie