Zoek naar:

EXW betekent Ex Works. Ex Works is een internationale handelsterm waarbij de verkoper verantwoordelijk is voor het klaarmaken van de goederen voor verzending. De koper is verantwoordelijk voor de verzending vanaf het magazijn van de verkoper tot de plaats van bestemming.

Ex Works (EXW) nader omschreven

Ex Works is zeer voordelig voor de verkopende partij. De verkoper is slechts verantwoordelijk voor het inpakken van de goederen en deze klaarzetten voor transport op de afgesproken locatie, meestal het magazijn van de verkoper. De verkopende partij dient de koper echter wel te helpen met het verkrijgen van een export licentie of andere benodigde documentatie. Dit gebeurt wel allemaal op de kosten van de koper.

Wanneer de goederen ter beschikking zijn gesteld aan de koper, worden alle risico’s en verantwoordelijkheden over de voorraad overgedragen aan de koper. Dit is het moment wanneer de goederen worden geladen in het door de koper geregelde transportvoertuig.

Als het voorkomt dat de verkoper helpt bij het laden van de goederen op de vrachtwagen, is de koper al verantwoordelijk voor schade bij het laden. Het risico en het eigendom is dan namelijk al overgedragen aan de koper.

Wanneer Ex Works voorkomt

Ex Works wordt veelal toegepast door bedrijven die grote orders plaatsen, waarmee bijvoorbeeld een volledige container of truck mee gevuld kan worden. In dit geval wordt voorkomt de koper dat hij een marge betaald op de transportkosten. Als de verkoper bijvoorbeeld wat wil verdienen op het transport en dit voor € 200 aanbied, maar de koper denkt dit voor € 150 te kunnen regelen, is het voordeliger voor de koper om de levering Ex Works te regelen.

Een EXW overeenkomst zal alleen aangegaan moeten worden, wanneer je als koper alle kosten en risico’s die samenhangen met het transport van de transactie, voor jou rekening kunt nemen. Bestel je bijvoorbeeld een zeer grote order die cruciaal is voor jouw onderneming, is het verstandig om geen Ex Works overeen te komen. Gebeurt er namelijk iets tijdens het transport, dan komt de schade voor jouw rekening. In dat geval is het verstandig om een transportverzekering af te sluiten, of om onder andere leveringsvoorwaarden in te kopen. Een voorbeeld hiervan is Free on Board (FOB).

Free on Board (FOB)

FOB kan gezien worden als het tegenovergestelde van Ex Works. Bij Free on Board voorwaarden, regelt de leverancier het transport tot in de haven van aankomst, meestal Rotterdam. De verkoper is dan ook verantwoordelijk voor alle kosten die met de levering samenhangen, tot aankomst in de haven. Vanaf hier dien jij het verdere vervoer zelf te regelen.

Ex Works als Incoterms

EXW is een van de Incoterms (International Commercial Terms). Hieronder vallen diverse standaard internationale handelstermen die wereldwijd gebruikt worden. Deze ‘Terms’ zijn opgesteld door de International Chamber of Commerce. De termen zijn gestandaardiseerd zodat er door de termen bepaalde zaken duidelijk worden, zoals:

  • Tijd en plaats van levering
  • Tijd van betaling
  • Het moment waarop het risico van de goederen overgedragen wordt
  • Wie de vrachtkosten en transportverzekering betaalt

Wanner je EXW of andere incoterms in een contract gebruikt, is het van belang om expliciet de geldende wetgeving te vermelden in het contract.  Het ene land kan bijvoorbeeld de de invoerrechten berekenen aan de hand van de CIF waarde van de goederen, een ander land berekend deze kosten bijvoorbeeld aan de hand van de FOB waarde van de goederen. Als het toepasselijk recht wordt vastgelegd in het contract, kan hierover geen onduidelijkheid meer ontstaan.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie