Zoek naar:

FOB betekent Free On Board. FOB is een handelsterm die bij verscheping van goederen gebruikt wordt. Bij een FOB-prijs neemt de leverancier alle kosten omtrent het vervoeren van de goederen tot in de aankomsthaven, voor zijn rekening. Hierbij kun je denken aan de kosten voor het opmaken van alle benodigde vrachtdocumenten, het vervoer naar de haven en verzekering van de goederen tijdens schiptransport. FOB is een veel voorkomende term bij intercontinentale inkopen die over zee geleverd worden, wat bijvoorbeeld veel voorkomt bij alibaba.

Overgang van eigendom bij FOB

Het cruciale punt bij Free on Board is de overgang van het eigendom van de goederen. Op het moment dat het eigendom van de goederen namelijk overgaat, ben jij verantwoordelijk voor de risico’s. Bij FOB is de leverancier verantwoordelijk voor de producten tot in de haven van aankomst. Vanaf het moment dat de goederen na verscheping aankomen in de haven in Nederland, ben jij verantwoordelijk voor de goederen. Het eigendom gaat namelijk bij de aankomsthaven over, dan wordt het jouw voorraad.

Komt jouw voorraad bijvoorbeeld niet aan doordat bijvoorbeeld het schip gezonken is, of zijn de goederen tijdens het transport beschadigd, dan komen deze kosten voor rekening van de leverancier. Op dat moment is het namelijk nog zijn voorraad en loopt hij hier dus ook het risico over. Het is dan ook aan de leverancier om een verzekering af te sluiten voor het transport over zee.

Let echter wel, dat jij kosten zal moeten maken om de goederen van de boot af te krijgen. Je levering moet bijvoorbeeld nog gelost en ingeklaard worden.

Vervoer vanaf de haven

Vanaf de aankomst van de goederen in haven, dien jij het transport naar de gewenste eindlocatie te regelen en eventueel de verzekering van deze goederen van de haven naar jouw bedrijf. In veel gevallen kan de leverancier ‘doorstep delivery’ aanbieden. Hierbij regelt hij ook het transport van de haven naar jouw gewenste locatie. Deze prijzen zijn in veel gevallen zeer hoog. Zelf het vervoer vanaf de haven regelen is daarom verstandiger.

Met name zendingen van kleine hoeveelheden resulteren in zeer hoge doorstep delivery kosten. Je kunt daarom het beste bij diverse transporteurs offertes aanvragen en vervolgens de voordeligste selecteren.

Het is van belang om af te spreken wie het risico over de goederen loopt, als je zelf een wegvervoerder selecteert, die de goederen van de haven naar jouw bedrijf brengen. Dit kan worden vastgelegd in het contract dat er met deze partij wordt afgesloten. In principe is dit jouw voorraad, zij vervullen slechts het transport. Bij sommige wegvervoerders is het mogelijk om het risico tijdens transport tijdelijk over te dragen op de vervoerder. Indien dit niet mogelijk is, kan je zelf een transportverzekering afsluiten.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie