Zoek naar:

Er bestaat heel wat onduidelijkheid over het feit of er nu wel of geen btw wordt aangerekend op verzekeringen in Nederland. In Nederland zit er geen btw op verzekeringen, maar je betaalt wel assurantiebelasting. Net als het hoogtarief van btw is deze 21%.

Geen btw op verzekeringen

Over verzekeringen die je in Nederland afsluit betaal je geen btw. Maar, over verzekeringspremies betaal je een assurantiebelasting. Een assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen. Over het algemeen is het tarief 21% en deze lijkt daarmee op het hoogtarief voor btw. Dit is dan ook een van de redenen dat mensen denken dat er toch btw betaald wordt over verzekeringen.

Verzekeringen opvoeren als kosten

Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten tegenwoordig. Als zzp’er is het mogelijk om een aantal van deze verkeringen op te voeren als kosten. De verzekeringspremies kunnen afgetrokken worden van je winst, en hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

Het is belangrijk om rekening te houden met welke verzekering je als kost wilt opvoeren; deze moet een zakelijk karakter hebben. Alle zakelijke verzekeringen kun je aftrekken. Persoonlijke verzekeringen zoals een inboedelverzekering dus niet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zit iets anders

Er geldt een uitzondering voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Premies die je betaalt voor deze verzekering kunnen niet afgetrokken worden van de winst, maar zijn wel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dit betekent concreet dat de Wet Inkomstenbelasting van 2001 ervoor heeft gezorgd dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV fiscaal aftrekbaar is in box 1. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Hoe dit precies werkt lees je hier. Bekijk hier tips over boekhoudprogramma’s.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie