Zit er btw op verzekeringen?

Er bestaat heel wat onduidelijkheid over het feit of er nu wel of geen btw wordt aangerekend op verzekeringen in Nederland. In Nederland zit er geen btw op verzekeringen, maar je betaalt wel assurantiebelasting. Net als het hoogtarief van btw is deze 21%.

Geen btw op verzekeringen

Over verzekeringen die je in Nederland afsluit betaal je geen btw. Maar, over verzekeringspremies betaal je een assurantiebelasting. Een assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen. Over het algemeen is het tarief 21% en deze lijkt daarmee op het hoogtarief voor btw. Dit is dan ook een van de redenen dat mensen denken dat er toch btw betaald wordt over verzekeringen.

Verzekeringen opvoeren als kosten

Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten tegenwoordig. Als zzp’er is het mogelijk om een aantal van deze verkeringen op te voeren als kosten. De verzekeringspremies kunnen afgetrokken worden van je winst, en hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

Het is belangrijk om rekening te houden met welke verzekering je als kost wilt opvoeren; deze moet een zakelijk karakter hebben. Alle zakelijke verzekeringen kun je aftrekken. Persoonlijke verzekeringen zoals een inboedelverzekering dus niet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zit iets anders

Er geldt een uitzondering voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Premies die je betaalt voor deze verzekering kunnen niet afgetrokken worden van de winst, maar zijn wel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dit betekent concreet dat de Wet Inkomstenbelasting van 2001 ervoor heeft gezorgd dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV fiscaal aftrekbaar is in box 1. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Hoe dit precies werkt lees je hier.

Heb je hulp nodig?

Ik werk samen met Paperdork. Een slim online boekhoudprogramma mét gratis boekhouder. Die klaar staat voor al jouw vragen. Hij controleert ook je boekhouding, én doet je belastingaangiften.

Een super concept voor zzp'ers die hun boekhouding graag zelf doen, maar wél de zekerheid willen van een sluitende administratie, en soms gewoon even de hulp van een expert nodig hebben. Hij benut natuurlijk ook alle belastingvoordelen voor je. En dat voor een prikkie. Meer weten?

Reactie toevoegen

Navigeer