Search for:

Er bestaat heel wat onduidelijkheid over het feit of er nu wel of geen btw wordt aangerekend op verzekeringen in Nederland. In Nederland zit er geen btw op verzekeringen, maar je betaalt wel assurantiebelasting. Net als het hoogtarief van btw is deze 21%.

Geen btw op verzekeringen

Over verzekeringen die je in Nederland afsluit betaal je geen btw. Maar, over verzekeringspremies betaal je een assurantiebelasting. Een assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen. Over het algemeen is het tarief 21% en deze lijkt daarmee op het hoogtarief voor btw. Dit is dan ook een van de redenen dat mensen denken dat er toch btw betaald wordt over verzekeringen.

Verzekeringen opvoeren als kosten

Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten tegenwoordig. Als zzp’er is het mogelijk om een aantal van deze verkeringen op te voeren als kosten. De verzekeringspremies kunnen afgetrokken worden van je winst, en hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

Het is belangrijk om rekening te houden met welke verzekering je als kost wilt opvoeren; deze moet een zakelijk karakter hebben. Alle zakelijke verzekeringen kun je aftrekken. Persoonlijke verzekeringen zoals een inboedelverzekering dus niet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zit iets anders

Er geldt een uitzondering voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Premies die je betaalt voor deze verzekering kunnen niet afgetrokken worden van de winst, maar zijn wel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dit betekent concreet dat de Wet Inkomstenbelasting van 2001 ervoor heeft gezorgd dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV fiscaal aftrekbaar is in box 1. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Hoe dit precies werkt lees je hier.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie