Zoek naar:

We vallen maar meteen met de deur in huis: je belastingaangifte doen is vervelend. Het is óók noodzakelijk – en daarom kiezen veel zzp’ers ervoor om dit door een boekhouder accountant te laten doen. Dat nemen we je natuurlijk niet kwalijk, maar het is ook mogelijk om zelf je aangifte inkomstenbelasting voor zzp te doen. Volg daarbij wél de juiste regels, waarover we je hieronder meer vertellen.

Als je ooit in loondienst hebt gewerkt, weet je dat er elke maand op je salarisstrookje staat hoeveel inkomstenbelasting er wordt ingehouden. Wat je overhoudt, wordt uitbetaald. Lekker makkelijk. 

Nu je echter zelfstandig ondernemer bent, verdien je eerst en betaal je pas aan het eind van het financiële jaar je zakelijke inkomstenbelasting. Een behoorlijk andere situatie, dus.

Wat houdt de inkomstenbelasting voor zzp’ers in?

Iedereen die in Nederland woont, moet van de Belastingdienst aangifte doen van zijn of haar inkomen. De Belastingdienst bepaalt vervolgens hoeveel belasting je over dat inkomen moet betalen of – in het gunstigste geval – terugkrijgt.

Deze belasting wordt in loondienst automatisch ingehouden, maar de inkomstenbelasting voor ondernemers zit anders in elkaar. Doe je een aangifte inkomstenbelasting voor zzp? Dan betaal je belasting over je bedrijfswinst – oftewel je omzet minus de kosten. Je betaalt je inkomstenbelasting aan het eind van het jaar.

Wat is een ‘belastingaangifte eenmanszaak als zzp’er’?

De term belastingaangifte eenmanszaak is hetzelfde als belastingaangifte voor zzp’ers. De twee termen betekenen voor de Belastingdienst namelijk exact hetzelfde. 

En wat is dan de btw-aangifte?

De btw-aangifte verwijst naar de omzetbelasting. Naast de aangifte inkomstenbelasting moet je als zzp’er namelijk ook hierover belasting betalen. Je moet van je omzet 9 of 21% aan btw afdragen, afhankelijk van de producten of diensten die je aanbiedt. Jij brengt deze btw weer in rekening bij je klanten.

Tip: probeer elke maand de btw van je inkomen opzij te zetten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Je zal namelijk niet de eerste zijn die ontvangen btw voor omzet aanziet…

Waar betaal je eigenlijk belasting over?

Je betaalt géén belasting over je volledige omzet, maar over de zogenoemde winst voor belasting. Dit is je omzet minus de afgedragen btw en je bedrijfskosten, zoals huur, inventarissen en kantoorbenodigdheden. 

Wat zijn aftrekposten?

Aftrekposten zijn fiscale posten die ervoor zorgen dat je winst op papier minder wordt, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. De volgende aftrekposten zijn relevant voor zzp’ers:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Willekeurige afschrijvingen
 • Zakelijke kosten

Zelfstandigenaftrek

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je, binnen één kalenderjaar, tenminste 1.225 uur besteed aan je onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. In 2024 bedraagt dit bedrag €3.750. Je betaalt hierover géén belasting.

Startersaftrek

Ben je nog niet zo heel lang geleden als zzp’er begonnen? Dan heb je geluk, want de eerste drie jaar krijg je een extra startersaftrek. Met deze post kun je een extra €2.123 per jaar van je belastbare winst aftrekken.

MKB-winstvrijstelling

Je hebt als zzp’er ook recht op de MKB-winstvrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt in 2024 13,31% van de winst. Dat is minus de zelfstandigen- en startersaftrek.

Willekeurige afschrijvingen

Als zzp’er ben je verplicht om investeringen in je bedrijfsmiddelen af te schrijven. We spreken van een investering wanneer deze minstens €450 kost en minimaal een jaar meegaat. Denk hierbij aan een tablet, een laptop, een auto of verschillende gereedschappen. Deze afschrijvingen moet je niet in één, maar in vijf jaar afschrijven.

Ben je echter een starter? Dan mag je zelf kiezen hoelang je erover doet om je investeringen af te schrijven. Dit noemen we willekeurig afschrijven. Zo kun je bij winst sneller afschrijven óf dit juist uitstellen wanneer je nog niet genoeg winst boekt.

Voorbeeld

Je koopt een laptop van €1000. Dat houdt in dat je vijf jaar lang €200 per jaar van je winst kan aftrekken wanneer jij de aangifte inkomstenbelasting voor zzp doet. Het is niet toegestaan om in één keer €1000 af te trekken.

Zakelijke kosten

Tot slot zijn er zakelijke kosten die je kunt aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Dit zijn de kosten die je moet maken om je bedrijf te runnen.

Voorbeelden van zakelijke kosten:

 • Flexwerken
 • Netwerkborrels
 • Vakliteratuur
 • Werkkleding
 • Zakelijke reiskosten (auto en openbaar vervoer)
 • Zakenlunches

Let op: er zijn nog véél meer zakelijke kosten die aftrekbaar zijn. Je vindt ze hier.

Wanneer moet je aangifte inkomstenbelasting voor zzp doen?

Je kunt je zzp inkomstenbelastingaangifte over het jaar 2023 vanaf 1 maart 2024 doen. Je hebt dan meestal tot 1 mei 2024 de tijd. Stuur je je aangifte vóór 1 april 2024? Dan krijg je je belastingaanslag voor 1 juli 2024. 

De datum van je belastingaangifte is belangrijk om boetes te voorkomen.

Hoe verzorg je de aangifte inkomstenbelasting voor zzp?

Zolang je al je boekhouding netjes op orde hebt, is je aangifte inkomstenbelasting als zzp’er niet heel lastig. We onderscheiden vier manieren waarop je je belastingaangifte inkomstenbelasting kan doen:

 • Rechtstreeks – via Mijn Belastingdienst;
 • Rechtstreeks – via de Belastingdienst-app;
 • Via een boekhoudprogramma;
 • Via een boekhouder of accountant.

Rechtstreeks – via Mijn Belastingdienst

Deze optie betekent dat je je aangifte volledig zelf doet. Je maakt een account aan op Mijn Belastingdienst, waarna je in je boekhouding duikt en alle stappen online volgt.

Rechtstreeks – via de Belastingdienst-app

Je kunt sinds kort ook aangifte voor je zakelijke inkomstenbelasting doen via de app van de Belastingdienst. Met deze optie doe je alles zelf en volg je stapsgewijs de aangifte in de app.

Via een boekhoudprogramma

Als je nog geen boekhoudprogramma gebruikt, is je aangifte een belangrijke reden om dit alsnog te doen. Zo’n programma helpt je namelijk om snel en overzichtelijk je boekhouding te doen, maar kan ook worden gekoppeld aan de Belastingdienst. Je kunt daarmee binnen een paar klikken je aangifte inkomstenbelasting voor zzp doen. Lekker makkelijk.

Je vindt hier een overzicht van de beste boekhoudprogramma’s.

Via een boekhouder of accountant

Loopt je bedrijfsboekhouding via een boekhouder of accountant? Dan kun je hem of haar je aangifte inkomstenbelasting voor zzp laten doen. Het grote voordeel van een accountant is dat deze persoon gespecialiseerd is in boekhouding en belastingaangiftes. Zo kan de accountant je méér voordelen bieden door aftrekbare posten te gebruiken waar jij misschien niets van afweet.

Auteur

Schrijf een reactie