Voor veel startende zzp’ers zijn boekhouders goochelaars: alleen zij kennen de mazen in de wet. Alleen zij weten jouw administratie feilloos door een belastingcontrole te laten komen. En alleen zij weten hoe jij zo min mogelijk belasting betaalt.

Maar dat kost natuurlijk wat. Hoeveel precies? Dat ligt aan jouw situatie. Ik vergeleek de kosten van 75 zzp boekhouders en deel in dit artikel de resultaten, én leg je uit hoe jij een goede boekhouder of administratiekantoor vindt.

Wat vind je in deze kosten gids?

Voordat je op zoek gaat: bespaar nooit op je boekhouder

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug.

Of die stelling ook voor jou geldt laat ik in het midden. Maar feit is dat besparen op een boekhouder of administratiekantoor onverstandig is. Honderd euro meer of minder zal het verschil niet maken in je kosten.

Een goede boekhouder verzorgt niet alleen je administratie, maar is ook jouw financiële sparringspartner. En kan jou voorzien van advies op gebied van belastingen, verzekeringen, contracten en alle financiële zaken omtrent je eenmanszaak.

Ga daarom niet met de eerste de beste boekhouder in zee. Neem contact op met een aantal boekhouders. En ga in gesprek met de 2 of 3 boekhouders waarbij jij het beste gevoel hebt. 

De kosten van een boekhouder voor zzp’ers

Hoewel de deskundigheid van de boekhouder de doorslag moet geven, zijn de kosten niet onbelangrijk. Een boekhouder of administratiekantoor is voor zzp’ers een van de grootste kostenposten van hun eenmanszaak.

Wat kost een boekhouder

Veel boekhouders werken met een vast bedrag per maand. Zo weet jij als zzp’er waar je aan toe bent.

Jij geeft aan hoeveel boekingen / mutaties je verwacht per maand en je geeft aan of je een aantal andere diensten wil, zoals omzetbelastingaangifte. Aan de hand hiervan berekenen ze een maandelijks tarief voor jou. Zo ben jij als zzp’er of ondernemer zeker van wat het je gaat kosten. Je boekhouder per gewerkt uur betalen, is doorgaans duurder dan een maandelijks pakket. Maar wat kost zo’n maandelijks pakket dan gemiddeld?

Ik vergeleek 75 boekhouders…

Ik weet wat een boekhouder ongeveer kost, ik ben zelf namelijk afgestudeerd met een bachelor in Accountancy.

Maar ik dacht.. om tot een betrouwbaar marktgemiddelde te komen kan ik het beste de kosten van boekhouders vergelijken.

Van heel veel boekhouders.

Dus vroeg ik offertes op (of keek ik op de website bij boekhouders die de prijzen online hadden staan) van 75 verschillende boekhouders/administratiekantoren.

En ik kwam tot de volgende conclusie:

Wat kost een boekhouder?

Een boekhouder kost gemiddeld €87,65 per maand, blijkt uit de vergelijking van 75 verschillende boekhouders.

De goedkoopste offerte was €59 per maand. De duurste offerte was €166 per maand.

De kosten zijn afhankelijk van het aantal transacties en de mate van advies dat je nodig hebt. Lees hier hoe jij een goede inschatting maakt van jouw kosten.

Hoe vind je een goede boekhouder? Ik kan je helpen:

 1. Jij vult hier je wensen in. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
 2. Vervolgens gaan we op zoek naar geschikte boekhouders die we zorgvuldig kiezen uit ons netwerk dat we over de jaren heen hebben opgebouwd.
 3. We kiezen maximaal 3 boekhouders, om het aanbod zo relevant mogelijk te maken.
 4. Als de geselecteerde boekhouders het een match vinden, brengen ze een vrijblijvende offerte uit aan jou. Dat doen ze binnen 24 uur na jouw aanvraag.
 5. Je kunt alle offertes dan makkelijk vergelijken, en kiezen voor de beste boekhouder.
 6. Zit er niets tussen? Geen probleem, de offertes zijn namelijk gratis en vrijblijvend. Wij ontvangen een kleine vergoeding zodra we een match vinden. Jij zit nergens aan vast.
Begin jouw aanvraag

Vergelijk boekhouders →

Maar eerst even terug naar de kosten van een boekhouder: €87,65 per maand. Dat is € 1052 per jaar. Exclusief btw.

Ter vergelijking, je boekhouding zelf doen in een zzp-vriendelijk boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden.nl of Moneymonk kost je €15 per maand.

Wat vermeldde ik in mijn offerte aanvraag?

Ik wil geen appels met peren vergelijken. Dus deed ik bij iedere boekhouder dezelfde aanvraag:

 • Laten verzorgen van de gehele administratie (5 verkoopfacturen per maand en 10 inkoopfacturen per maand)
 • Kwartaalaangifte omzetbelasting
 • Jaarlijkse Aangifte inkomstenbelasting
 • 1x per jaar adviesgesprek

De goedkoopste offerte was €59 per maand. De duurste offerte was €166 per maand. De meeste offertes kwamen uit tussen €79 en €92 per maand. Gemiddeld kost een zzp boekhouder €87 per maand.

Wat zegt dat nou precies, dat gemiddelde?

Niet zo heel veel, om eerlijk te zijn. Want misschien heb jij meer verkoopfacturen dan mijn voorbeeld. Misschien wil je een jaarrekening. Misschien wil je ieder kwartaal een adviesgesprek, of juist helemaal niet.

Wat kost een boekhouder in jouw specifieke situatie?

Kortom, wat jij daadwerkelijk kwijt bent aan een boekhouder of administratiekantoor hangt af van jouw wensen en eisen.

Neem contact op met 3 tot 5 boekhouders. Vraag andere zzp’ers in je omgeving voor aanbevelingen, ga online oriënteren, of laat ons gratis en vrijblijvend helpen om een geschikte boekhouder te vinden die aansluit bij jouw wensen.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Een boekhouder kan je honderden euro’s besparen. Hoe vind je die?

Een goede boekhouder kijkt niet alleen naar het verleden. Een goede boekhouder kijkt naar de toekomst en denkt met je mee.

Stap 1: begrijp wat jij nodig hebt

Zoals geldt bij het inhuren van elke professional: pas als je jouw eigen eisen en wensen in kaart brengt, weet je naar wat voor boekhouder je op zoek moet gaan.

Breng deze wensen in kaart:

 • Wat voor onderneming heb je? De boekhouding van een winkel of webshop ziet er een stuk anders uit dan die van een dienstverlener. Je hebt te maken met producten en retouren. Of mogelijk werk je in een specifieke branche zoals in de zorg en wil je dat de boekhouder kennis heeft van de branche.
 • Hoeveel transacties doe je gemiddeld per maand? Meer transacties kost de boekhouder meer tijd.
 • Welke belastingaangiften wil je laten verzorgen door de boekhouder? Veel zzp’ers besteden de btw aangifte en de jaarlijkse aangifte omzetbelasting uit. (Ver)koop je producten of diensten in het buitenland? Dan moet je ook de aangifte ICP laten verzorgen.
 • Heb je speciale adviesbehoeften? Belastingen kunnen ingewikkeld worden als je (tijdelijk) vanuit het buitenland werkt of als je zaken doet met buitenlandse ondernemingen. Heb je groeiambities, wil je in de toekomst bijvoorbeeld personeel in dienst nemen? Dan heb je een deskundigere boekhouder nodig, daar hangt een duurder prijskaartje aan.
 • Hoeveel wil je zelf doen? Je kunt het de boekhouder makkelijker maken door al het voorbereidend werk te doen. Sorteer alle documenten goed en licht onduidelijke transacties toe. Sommige boekhouders bieden ook alleen hulp bij de boekhouding.

Het totale kostenplaatje kan enorm variëren. Als parttime zzp’er kan je voor een paar tientjes al klaar zijn, terwijl een zzp’er met groeiambitie al snel tegen de €100 per maand aanzit.

De kosten van je boekhouder hangen af van de complexiteit van jouw onderneming en van jouw behoefte voor advies.

Stap 2: verken het aanbod

De keuze voor een boekhouder is een van de belangrijkste beslissingen in je onderneming. Ga niet met de eerste de beste boekhouder in zee. Je hebt dan namelijk geen vergelijkingsmateriaal. Je weet niet hoe goed die boekhouder is in vergelijking met andere boekhouders die soortgelijke tarieven hanteren.

Verken eerst het aanbod. Neem met ongeveer 5 boekhouders contact op en ga met 2 of 3 boekhouders praten waarbij je het beste gevoel hebt.

Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Plan een tweede gesprek in als dat noodzakelijk is.

En misschien wel het belangrijkste: je wil een duidelijke offerte ontvangen waarop precies staat wat jij nodig hebt: facturen verwerken, kosten inboeken, btw aangifte, jaarafsluiting, aangifte inkomstenbelasting en misschien een periodiek adviesgesprek.

Zo weet jij waar je aan toe bent én weet je dat de boekhouder een oog voor detail heeft.

Stap 3: zo vind je geschikte boekhouders

Waar vind je een geschikte zzp boekhouder waarmee je contact kan opnemen?

 • Vraag collega zzp’ers bij wie zij hun boekhouding hebben ondergebracht en hoe tevreden ze zijn
 • Gebruik social media om aanbevelingen te krijgen van kennissen, of via via. Met name LinkedIn is daarvoor geschikt
 • Google naar boekhouders in jouw omgeving, bel er een paar en vraag een offerte aan bij boekhouders waar jij een goed gevoel bij hebt
 • Laat mij je helpen! Ik ga in samenwerking met WRKD op zoek naar 3 geschikte boekhouders die bij jouw wensen passen. Binnen 24 uur ontvang je gratis en vrijblijvend 3 offertes op maat.

Hoe werkt het?

 1. In 2 minuten vul je jouw wensen in
 2. Binnen 24 uur ontvang je een vrijblijvende offerte van maximaal 3 boekhouders. Doordat we over de jaren heen een groot netwerk hebben opgebouwd, zijn dat meestal boekhouders bij jou in de buurt
 3. Vergelijk de offertes en bekijk recensies van andere zzp’ers
 4. Kies de beste partij 🙂 Als er niets geschikt tussenzit dan heb je ook geen verplichtingen, de offertes zijn vrijblijvend.

boekhouder

Of je deze week nog een boekhouder wil hebben, of dat je gewoon een idee van de prijzen wil krijgen. Schroom niet, we helpen je graag.


Handige tip: bel de boekhouder altijd waarvan je een offerte ontvangt. Zo krijg je een idee wat voor persoon het is en of jullie matchen. Vraag of de boekhouder ervaring heeft met jouw soort onderneming. De boekhouding van een web designer zit anders in elkaar dan de boekhouding van een makelaar of coach.

Bespaartip: doe het voorbereidend werk zelf

Bespaar jouw boekhouder tijd, en je boekhouder bespaart jou geld. Ga na wat je zelf kan doen:

 • verzamel uitgaande facturen digitaal, gesorteerd op datum
 • scan bonnen in en verzamel ze samen met je inkoopfacturen digitaal, gesorteerd op datum
 • verzamel onduidelijke banktransacties en licht ze toe zodat je boekhouder weet waarop de transacties betrekking hebben
 • houd je zakelijke ritten overzichtelijk bij in een rittenregistratie
 • houd contante uitgaven en inkomsten bij in een kasboek

Handig: vraag in het kennismakingsgesprek van welk boekhoudprogramma je boekhouder gebruik maakt en of jij daar ook toegang tot hebt.

Veel pakketten zijn gebruiksvriendelijk voor zzp’ers zonder boekhoudkennis. Zo kan jij facturen en bonnen zélf uploaden in het boekhoudprogramma. Dat bespaart je boekhouder nog meer tijd.

Uurtarief boekhouder

Een gemiddeld uurtarief  voor een boekhouder met een aantal jaren ervaring is €60. Voor starters betaal je zo’n €40 tot 45 euro. Voor zeer ervaren boekhouders rond de €80.

Niet alle boekhouders of administratiekantoren werken met een vast maandelijks bedrag. Sommige boekhouders werken met een uurtarief.

Een kosten vriendelijk alternatief: de online boekhouder

Een opkomend alternatief (en een prima keuze voor de meeste zzp’ers) is een online boekhouder. Je levert zelf de bonnen en facturen aan en je online boekhouder houdt de administratie up to date. Je hebt altijd inzicht in je actuele bedrijfsresultaten via een financieel dashboard.

Online kantoren hebben geen bezoekadressen nodig en kunnen hun dienstverlening efficiënter inrichten, waardoor zij een stuk minder overheadkosten maken dan traditionele boekhoudkantoren.

De meeste online boekhouders gaan ook een stapje verder in hun dienstverlening met een goede helpdesk. Online kantoren hebben vrijwel altijd een uitstekende support afdeling waarbij je onbeperkt vragen kan stellen met betrekking tot administratie en boekhouden. Die vragen worden door boekhouders (ja, echte mensen) beantwoord, dus je krijgt altijd deskundig advies en je kunt ze onbeperkt raadplegen. Ideaal voor de zzp’er die niets van boekhouden afweet, met veel vragen zit en niet op een torenhoge rekening van de boekhouder zit te wachten.

Waar vind ik een online boekhouder?

Waar vind je zo’n online boekhouder of online boekhoudkantoor?

Ken je collega-zzp’ers die met een online boekhouder werken, vraag hun dan om advies. Een alternatief is gewoon even googlen, dan poppen er heel wat online kantoren op.

Het kan lastig zijn om een goed kantoor uit te kiezen. Het beste wat je kan doen is daarom verschillende online boekhouders benaderen en een telefoon of Skype gesprek in te plannen. Alleen dan weet je hoe hun dienstverlening in elkaar steekt en hoe deskundig ze zijn.

Als je in contact wil komen met goede online boekhouders die wij aanbevelen, vul dan even het offerte formulier in. Vermeld in de omschrijving dat je op zoek bent naar online boekhouders. En vertel in hoeverre je de boekhouding wil uitbesteden:

 1. Volledig uitbesteden of;
 2. zelf je administratie bijwerken en laten controleren + corrigeren door een boekhouder.

Dan vinden wij gratis een gekwalificeerde online boekhouder die bij jouw aanvraag matcht.

Accountant of boekhouder?

Een accountant is doorgaans gespecialiseerder en heeft meer kennis dan een boekhouder. Deze kennis komt echter alleen van pas bij complexere situaties of bij grotere ondernemingen. Als zzp’er is het in de meeste gevallen verstandig om voor een boekhouder te kiezen, omdat een boekhouder ook de vereiste kennis in huis heeft voor de administratie van een zzp’er. Dergelijke administraties zijn in de meeste gevallen namelijk zeer eenvoudig.

Ga je personeel in dienst nemen, ga je grote transacties doen buiten Nederland of Europa, heb te maken met ingewikkelde wet- en regelgeving of complexe bedrijfsmiddelen zoals immateriële vaste activa? Dan is het verstandig om met een accountant in zee te gaan, omdat deze kennis heeft van dergelijke situaties.

Wat kost een accountant?

Het accountantsberoep heeft een beschermde titel, dat wil zeggen dat alleen ingeschreven gecertificeerde accountants zichzelf ‘accountant’ mogen noemen.  Accountants hebben doorgaans meer kennis dan boekhouders en kunnen je daarom beter assisteren en adviseren als het gaat om ingewikkeldere vragen.

De kosten van een accountant hangen erg af van de grootte van het accountantskantoor. Voor een accountant die bij een van de grotere kantoren in Nederland werkt, ben je al snel 1,5 keer zoveel kwijt dan voor een accountant die bij een klein accountantskantoor werkt. Maar wat kost een accountant per uur precies?

Het uurtarief van een accountant met een aantal jaar ervaring ligt tussen de €70 en €100 per uur. Voor beginnende accountants ben je ongeveer €60 tot € 75 per uur kwijt. Voor een zeer ervaren accountant moet je tussen de €150 en €200 per uur rekenen.

De tarieven van een accountant liggen zoals je ziet een stuk hoger dan die van boekhouders. Daarnaast geldt, hoe meer ervaring een accountant heeft, hoe groter het prijsverschil wordt in vergelijking met een boekhouder.

Dit komt omdat accountants veel specialistischer zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld financiële adviezen geven over complexe financiële situaties, maar ook weten accountants een stuk meer over fiscale aspecten.

Goedkope boekhouder of dure boekhouder beter?

De kosten van administratiekantoren verschillen enorm. Sommige kantoren bieden een compleet maandelijks pakket voor al € 50 euro aan, terwijl de prijzen bij andere kantoren boven de € 100 per maand beginnen.

De oorzaak van deze grote prijsverschillen komt mede door de kwaliteit van een kantoor. Bij een hogere prijs zal je doorgaans een betere persoonlijke benadering ervaren en zul je een stukje advies krijgen. Zo krijg je bijvoorbeeld meestal advies over hoe je jouw facturen, bonnen en andere onderdelen van je administratie nog beter en efficiënter kunt organiseren.

Een goedkope boekhouder moet natuurlijk ergens op besparen. Dit wordt meestal op het advies en de persoonlijke benadering gedaan. Een goedkope boekhouder hoeft echter niet per definitie slechter te zijn. Als advies en persoonlijk contact met je boekhouder niet belangrijk voor jou zijn, dan is het prima om voor een administratiekantoor met een laag tarief te kiezen.

De ervaring leert daarentegen bij veel zzp’ers en ondernemers dat een wat duurdere boekhouder als prettiger wordt ervaren. Vooral bij zeer actieve zzp’ers en ondernemers. Zo is een tussentijdse financiële rapportage bijvoorbeeld erg prettig als je veel met je zaak bezig bent. Je weet dan namelijk hoe je ervoor staat en welke financiële aspecten nog verbeterd kunnen worden. Als je echter als zzp’er zo af en toe een opdracht aanneemt, is dat totaal niet nodig en volstaat een goedkope boekhouder.

Maar de goedkoopste optie is natuurlijk je boekhouding zelf doen met een betaalbaar online boekhoudprogramma.

Administratie zelf doen? Ik testte 11 boekhoudprogramma’s en e-Boekhouden.nl kwam het beste uit de test. Je leest hier meer over e-Boekhouden.nl, of bekijk mijn boekhoudprogramma vergelijking.

Bij ieder programma kun je een gratis proefaccount openen (zonder verplichtingen) om even door het pakket heen te klikken en te zien hoe intuïtief het werkt.

Volgende stap: tijd voor actie

Je bent zo ver gekomen! Klik niet weg, maar ga aan de slag en neem de eerste stappen om een goede boekhouder te vinden.

 1. Ga naar LinkedIn en plaats een post. Houd het kort en simpel: “Zojuist ingeschreven bij de KvK! Nu op zoek naar een deskundige boekhouder die mij kan helpen met mijn administratie en financieel advies. Ken je een goede boekhouder? Breng ons in contact”
 2. Vul het formulier in en ik ga samen met WRKD op zoek naar een geschikte boekhouder voor jou. Duurt 5 minuutjes en je ontvangt 3 offertes van boekhouders bij jou in de buurt.
 3. Ga na welke vrienden of kennissen ook zzp’er zijn. Neem contact met ze op: vraag welke boekhouder zij gebruiken en hoe tevreden zij zijn.

Geen zzp’er maar heb je een BV? Dit gaat een BV jaarrekening kosten als je ‘m laat opstellen door een boekhouder.