Wat kost een boekhouder of accountant?

Ga je de administratie zelf doen, of uitbesteden? Sommige zzp’ers en ondernemers hebben weinig kennis van boekhouden en willen de administratie liever uitbesteden. Maar wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak of vof?

Je administratie doen, is niet ingewikkeld. Veel online boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig volledig gericht op zzp’ers, waardoor je geen boekhoudkennis nodig hebt. Zeker de administratie van een zzp’er is erg eenvoudig. Een online boekhoudprogramma is gemiddeld € 10 per maand, daarmee bespaar je dus flink op de kosten van een boekhouder. Wij bevelen e-Boekhouden.nl aan, een volledig online boekhoudpakket voor zzp’ers voor € 7,95 per maand. De eerste 15 maanden zijn gratis.

Liever je administratie uitbesteden? Via offerte.nl ontvang je tot 5 vrijblijvende offertes van boekhouders bij jou in de buurt. Vul hier het aanvraagformulier in. Invullen duurt 2 minuten en binnen 24 uur ontvang je gratis 5 offertes.

Tarieven administratiekantoor

Kies je toch voor gemak en geef je de administratie uit handen? Dan is de beste optie om de administratie te laten verzorgen door een administratiekantoor. Maar wat kost een boekhouder per uur?

Een gemiddeld uurtarief  voor een boekhouder met een aantal jaren ervaring is € 50. Voor starters betaal je zo’n € 40 tot 45 euro. Voor zeer ervaren boekhouders rond de € 80.

Een ontwikkeling die de laatste jaren te zien is, is dat boekhouders hun diensten per maand gaan aanbieden. Je betaalt de boekhouder of het administratiekantoor niet meer per uur, maar een vast bedrag per maand. Jij geeft aan hoeveel boekingen / mutaties je verwacht per maand en je geeft aan of je een aantal andere diensten wil, zoals omzetbelastingaangifte. Aan de hand hiervan berekenen ze een maandelijks tarief voor jou. Zo ben jij als zzp’er of ondernemer zeker van wat het je gaat kosten. Je boekhouder per gewerkt uur betalen, is doorgaans duurder dan een maandelijks pakket. Maar wat kost zo’n maandelijks pakket dan gemiddeld?

Kosten boekhouder zzp per maand

De kosten van het uitbesteden van jouw boekhouding kan zoals hierboven beschreven maandelijks in rekening worden gebracht, voor een vast tarief. Dit tarief is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal boekingen dat er per maand gemaakt moeten worden. Daarnaast hangt het af van een aantal optionele opties, je kan bijvoorbeeld je aangifte omzetbelasting, aangifte inkomstenbelasting en jaarrapport ook laten verzorgen door het administratiekantoor.

Hieronder hebben wij een gemiddeld tarief uitgerekend, geheel onafhankelijk. Dit gemiddelde tarief is tot stand gekomen, door het gemiddelde te nemen van de maandelijkse kosten van 50 Nederlandse administratiekantoren. Onderstaand tarief omvat de volgende werkzaamheden:

  • Verzorgen van de gehele administratie (met maximaal 50 handmatige boekingen)
  • Kwartaalaangifte omzetbelasting
  • Aangifte inkomstenbelasting

Gemiddelde kosten boekhouder per maand: € 76,85

Gemiddelde kosten boekhouder per jaar: € 922

Bovenstaande bedragen zijn exclusief 21% BTW.

De gemiddelde kosten van een online boekhoudpakket zoals e-Boekhouden.nl zijn € 95 per jaar. 

Benieuwd wat een boekhouder kost voor jouw specifieke situatie?

Wat kost een boekhouder in jouw specifieke situatie?

Door een samenwerking met offerte.nl kunnen we jou binnen 24 uur gratis en vrijblijvende offertes toesturen van boekhouders bij jou in de buurt. Klik hier om het offerte formulier in te vullen.

boekhoud offerte

Hoe werkt offerte.nl?

  1. In 2 minuten vul je jouw wensen in
  2. Binnen 24 uur ontvangt van 5 boekhouders in de buurt een vrijblijvende offerte
  3. Vergelijk de offertes en bekijk recensies van andere zzp’ers
  4. Kies de beste partij 🙂 Als er niets geschikt tussenzit dan heb je ook geen verplichtingen, de offertes zijn vrijblijvend.
Formulier invullen op offerte.nl

 

 

Wat kost een accountant?

Het accountantsberoep heeft een beschermde titel, dat wil zeggen dat alleen ingeschreven gecertificeerde accountants zichzelf ‘accountant’ mogen noemen.  Accountants hebben doorgaans meer kennis dan boekhouders en kunnen je daarom beter assisteren en adviseren als het gaat om ingewikkeldere vragen.

De kosten van een accountant hangen erg af van de grootte van het accountantskantoor. Voor een accountant die bij een van de grotere kantoren in Nederland werkt, ben je al snel 1,5 keer zoveel kwijt dan voor een accountant die bij een klein accountantskantoor werkt. Maar wat kost een accountant per uur precies?

Het uurtarief van een accountant met een aantal jaar ervaring ligt tussen de € 70 en € 100 per uur. Voor beginnende accountants ben je ongeveer € 60 tot € 75 per uur kwijt. Voor een zeer ervaren accountant moet je tussen de € 150 en € 200 per uur rekenen.

De tarieven van een accountant liggen zoals je ziet een stuk hoger dan die van boekhouders. Daarnaast geldt, hoe meer ervaring een accountant heeft, hoe groter het prijsverschil wordt in vergelijking met een boekhouder.

Dit komt omdat accountants veel specialistischer zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld financiële adviezen geven over complexe financiële situaties, maar ook weten accountants een stuk meer over fiscale aspecten.

Accountant of boekhouder?

Een accountant is doorgaans gespecialiseerder en heeft meer kennis dan een boekhouder. Deze kennis komt echter alleen van pas bij complexere situaties of bij grotere ondernemingen. Als zzp’er is het in de meeste gevallen verstandig om voor een boekhouder te kiezen, omdat een boekhouder ook de vereiste kennis in huis heeft voor de administratie van een zzp’er. Dergelijke administraties zijn in de meeste gevallen namelijk zeer eenvoudig.

Ga je personeel in dienst nemen, ga je grote transacties doen buiten Nederland of Europa, heb te maken met ingewikkelde wet- en regelgeving of complexe bedrijfsmiddelen zoals immateriële vaste activa? Dan is het verstandig om met een accountant in zee te gaan, omdat deze kennis heeft van dergelijke situaties.

Goedkope boekhouder of dure boekhouder beter?

De kosten van administratiekantoren verschillen enorm. Sommige kantoren bieden een compleet maandelijks pakket voor al € 50 euro aan, terwijl de prijzen bij andere kantoren boven de € 100 per maand beginnen.

De oorzaak van deze grote prijsverschillen komt mede door de kwaliteit van een kantoor. Bij een hogere prijs zal je doorgaans een betere persoonlijke benadering ervaren en zul je een stukje advies krijgen. Zo krijg je bijvoorbeeld meestal advies over hoe je jouw facturen, bonnen en andere onderdelen van je administratie nog beter en efficiënter kunt organiseren.

Een goedkope boekhouder moet natuurlijk ergens op besparen. Dit wordt meestal op het advies en de persoonlijke benadering gedaan. Een goedkope boekhouder hoeft echter niet per definitie slechter te zijn. Als advies en persoonlijk contact met je boekhouder niet belangrijk voor jou zijn, dan is het prima om voor een administratiekantoor met een laag tarief te kiezen.

De ervaring leert daarentegen bij veel zzp’ers en ondernemers dat een wat duurdere boekhouder als prettiger wordt ervaren. Vooral bij zeer actieve zzp’ers en ondernemers. Zo is een tussentijdse financiële rapportage bijvoorbeeld erg prettig als je veel met je zaak bezig bent. Je weet dan namelijk hoe je ervoor staat en welke financiële aspecten nog verbeterd kunnen worden. Als je echter als zzp’er zo af en toe een opdracht aanneemt, is dat totaal niet nodig en volstaat een goedkope boekhouder.

Maar de goedkoopste optie is natuurlijk je boekhouding zelf doen met een betaalbaar online boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden.nl.

Vrijblijvend offertes van boekhouders ontvangen

Ben je op zoek naar een boekhouder en benieuwd wat een boekhouder kost voor jouw specifieke situatie?

Wij zijn een samenwerking aangegaan met offerte.nl om de beste en meest relevante offertes te leveren. Offerte.nl heeft meer dan 7.000 succesvolle aanvragen verwerkt, wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,9 en werkt samen met gecertificeerde boekhouders.

Vul onderstaand formulier in en ontvang maximaal 5 offertes binnen 24 uur. De aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Vul formulier in op offerte.nl

Reactie toevoegen

Navigeer