Zoek naar:

Stel – je begint je eerste bedrijf, maar hebt op de middelbare school nóóit het vak Bedrijfseconomie gevolgd. Dan kunnen termen als netto en bruto omzet erg vaag voor je zijn. Maar in de praktijk is het allemaal niet zo lastig. Het is wél heel belangrijk voor je bedrijf.

Wat is de omzet?

De omzet is de totale opbrengst die een bedrijf binnenkrijgt door het verkopen van producten in een bepaalde periode. Je kijkt dus naar hoeveel geld een bedrijf binnenhaalt. De omzet wordt in formules vaak aangeduid met de letters TO: Totale Opbrengst.

Technisch gezien zijn er veel verschillende soorten omzet, maar we kunnen omzet verdelen in twee categorieën: bruto omzet en netto omzet.

Wat is de bruto omzet?

Bruto omzet is de totale omzet. Wanneer je dus over omzet praat, zonder bruto of netto ervoor, gaat het altijd over de bruto omzet. Bij het verkopen van producten is de bruto omzet de afzet (het aantal stuks dat je verkoopt) vermenigvuldigd met de verkoopprijs. 

Formule bruto omzet berekenen

Omzet wordt berekend door de totale inkomsten uit verkoop van goederen of diensten te sommeren, zonder aftrek van enige kosten of belastingen. Formule: Omzet=Aantal verkochte eenheden×Prijs per eenheidOmzet=Aantal verkochte eenheden×Prijs per eenheid. Dit kan per periode worden bekeken, zoals maandelijks of jaarlijks.

In een formule ziet het er als volgt uit:

Bruto omzet = je prijs per stuk * de afzet

Oftewel: TO (Totale Omzet) = P (Prijs) * Q (Quantum, hoeveelheid)

Afzet

Afzet is de verkochte hoeveelheid goederen. Het berekenen van de afzet is dan ook eenvoudig. Dat geldt ook voor uren: een zzp’er verkoopt bijvoorbeeld 110 uur per maand voor €50 per uur. Dan is zijn omzet: 110 * 50 = €5.500. 

Dit is exclusief belasting toegevoegde waarde (btw). De btw valt namelijk niet onder je omzet. Dit bereken je namelijk nog over de omzet. Lees hier meer over omzetbelasting berekenen.

Wat is de netto omzet?

Netto omzet is de bruto omzet zoals hierboven beschreven minus de teruggenomen producten, eventuele schadevergoedingen en kortingen aan klanten.

Formule netto omzet berekenen

In een formule ziet het er als volgt uit:

Netto omzet = afzet * verkoopprijs – teruggenomen producten – schadevergoedingen – kortingen

Een andere formule om de netto omzet te berekenen is:

Netto omzet = bruto omzet – kostprijs

Wat is het verschil tussen bruto omzet en netto omzet?

Bij het bepalen van de bruto omzet wordt niet gekeken naar de kostprijs van de omzetcijfers. 

We nemen als voorbeeld een bakkersbedrijf nemen. De bruto cijfers rekenen nog niet met de kosten van de inkoop van meel, zout en overige benodigdheden. Bij het bepalen van de netto omzet wordt dit wél gedaan.

Hoe kan je een omzetprognose maken?

Met een omzetprognose kan je een inschatting maken hoeveel producten je denkt te gaan verkopen en hoeveel geld je daarmee gaat omzetten. Je omzetverwachting is namelijk een bepalende factor voor potentiële investeerders. 

Om de omzet te schatten, vermenigvuldig je het aantal producten met de verkoopprijs (exclusief btw). 

Omzetprognose voorbeeld

Je verkoopt gepersonaliseerde borden voor €25 per stuk. Als je er tien op een dag kunt maken en verkopen, verkoop je er per week gemiddeld vijftig . Per week is dan je omzet 50 * 25 = €1.250

Lastige situaties

Het is in sommige situaties lastig om de omzet precies te bepalen. Bepaalde factoren kunnen namelijk de omzetprognose beïnvloeden. Voorbeelden: pieken en dalen, seizoensinvloeden, vakanties en ziektes.

Hoe kan ik mijn omzetaandeel berekenen?

Om een beeld te krijgen van de positie die je bedrijf inneemt in de markt, kan je het marktaandeel (of omzetaandeel) van je bedrijf berekenen. 

Formule marktomzet berekenen

Het marktaandeel kan als volgt worden berekend:

Marktaandeel = afzet of omzet van Merk X in periode T / afzet of omzet van de productsoort in periode T x 100%

Voorbeeld omzetaandeel

Er worden in één jaar tijd 400.000 borden van Merk X verkocht. In totaal worden er in dat jaar 1,6 miljoen borden verkocht.

Het marktaandeel = 400.000 / 1.600.000 x 100% = 25%

Het marktaandeel van Merk X is dan 25% van de hele markt. 

Tip: meer inzicht krijgen in je cijfers? Maak gebruik van een boekhoudprogramma of kies een boekhouder waar je goed mee kan sparren en die je cijfers inzichtelijk maakt.

Auteur

Schrijf een reactie