Search for:

Boekhouders vergelijken is net zoiets als appels met peren vergelijken. Je wil een goede boekhouder die weet hoe hij jouw boekhouding op orde houdt, belasting voor je bespaart én goed advies geeft (gevraagd en ongevraagd), maar die het liefst geen rib uit je lijf kost.

En dat kan best lastig zijn. Want hoewel iedere boekhouder ongeveer hetzelfde lijkt op het eerste gezicht, zitten er gigantische verschillen in prijs én kwaliteit. Hoe vind je het beste van die twee werelden in één boekhouder? Nou, zo.

Wat gaat je boekhouder doen?

Voordat je op zoek gaat naar een boekhouder wil ik je adviseren om eerst duidelijk te hebben wáár je precies hulp bij nodig hebt. Zodra je dit weet kun je eigenlijk pas op zoek. Want…

Wat wil je dat je boekhouder gaat doen?

Je kunt een boekhouder bijvoorbeeld inschakelen voor het:

 • verzorgen van je boekhouding van A tot Z, zodat jij helemaal niks zelf hoeft te doen.
 • enkel het opstellen en indienen van aangiftes: de BTW-aangifte (vier keer per jaar) en inkomstenbelasting (één keer per jaar).
 • of juist voor het controleren van je boekhouding en het geven van advies omtrent bijvoorbeeld investeringen en subsidieaanvragen.

Zó vind je een goede boekhouder

Duidelijk waarvoor jij je boekhouder gaat inschakelen? Top. Dan bespreek ik nu 5 zaken waar je rekening mee kunt houden bij het selecteren van de juiste boekhouder. Hiermee wordt het vinden van je droom boekhouder een eitje.  

 1. Locatie
  Vind je het fijn om bij je boekhouder langs te kunnen gaan of dat deze maandelijks bij je langskomt om je financiële administratie op orde te brengen? Kies dan een boekhouder die dichtbij woont of werkt. Vind je online communicatie ook voldoende? Dan ben je vrijer in je keuze en kun je kiezen voor de boekhouder die past binnen jouw wensen en budget.

 2. Ervaring
  Het mag duidelijk zijn dat je voor een meer ervaren boekhouder meer budget moet uittrekken dan voor een boekhouder die net begint. Heb je een simpele boekhouding? Dan kun je prima een samenwerking met een starter aangaan. Is je boekhouding ingewikkelder, omdat je bijvoorbeeld ook in het buitenland werkt of naast je eenmanszaak ook een VOF runt? Kies dan voor een boekhouder met meer ervaring. Deze ervaring zal zich uiteindelijk echt wel terugbetalen.
 3. Klantenkring
  Kijk ook naar de bestaande klantenkring van je toekomstige boekhouder. Werkt deze vooral met zzp’ers? Dan zit je al snel goed. Verzeker je er altijd van dat je boekhouder op de hoogte is van de regelgeving die geldt voor zzp’ers.
 4. Inleving en affiniteit
  Een boekhouder is een financieel expert en kan jouw bedrijf van goed advies voorzien. Om zijn expertise ten volle te kunnen benutten is het fijn als er een persoonlijke klik is. Dat jouw boekhouder betrokken is bij jouw bedrijf en (ongevraagd) met goed advies kan komen. Run je bijvoorbeeld een webshop? Dan is het fijn wanneer je boekhouder ervaring heeft met online verkoop en de financiële administratie die daar bij komt kijken.

  Uiteraard kun je al veel uit een kennismakingsgesprek halen. Kijk dus niet alleen naar wat je boekhouder allemaal kan, maar ook hij of zij betrokkenheid toont en er een persoonlijke klik is.  
 5. Werkwijze
  Hoe werkt de boekhouder? Kun je nog met een schoenendoos vol bonnetjes komen aanzetten of moet je alle bonnetjes keurig inscannen en klaarzetten in een online boekhoudsysteem? Bedenk van tevoren hoe jij graag wil werken en zoek een boekhouder die daar bij past. Niet andersom.

Yes, je hebt een goede boekhouder gevonden

Super.

Jij weet inmiddels precies wat je wilt en hebt een idee van hoeveel budget je hiervoor vrij wilt maken. Ook heb je een aantal boekhouders gesproken. Eén boekhouder sprong eruit.

Hij was op de hoogte van jouw vakgebied, heeft zzp’ers in zijn klantenbestand en bovendien was er een persoonlijke klik.

Tijd voor het maken van concrete aanspraken.

Vraag je ‘boekhouder to be’ om een duidelijk prijsofferte waarin precies staat beschreven wat je krijgt en voor welke prijs. Is er bijvoorbeeld een limiet aan facturen en bonnen dat je elke maand mag aandragen? Zo ja, wat zijn de kosten als je over je limiet gaat?

Staan de afspraken op papier? Dan rest je alleen nog akkoord (of niet natuurlijk) te gaan met het aanbod.

Krijg je geen duidelijk aanbod op papier? Dan riskeer je de later voor (prijzige) verrassingen komt te staan. Een goede boekhouder komt uiteraard met een netjes verzorgde prijsofferte waar jij vol vertrouwen je handtekening onder kunt zetten.

Veel plezier met je nieuwe samenwerking!

Benieuwd wat een boekhouder kost? Ik vroeg 75 boekhoudoffertes op voor het uitbesteden van mijn boekhouding + belastingaangiften en deel mijn resultaten in dat artikel.

Ben je geen zzp’er maar heb je en BV? zoveel kost een jaarrekening laten opstellen voor BV’s.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie