Hoe groot is de kans dat de fiscus ineens voor de deur van je eenmanszaak staat? We zochten het voor je uit.
We horen het relatief vaak onder zzp’ers: ‘De Belastingdienst controleert nauwelijks, dus ik maak mezelf geen zorgen over een eventueel bezoek.’ Als gevolg daarvan lijken kleine ondernemingen niet al te moeilijk te doen over een bonnetje meer of minder. Daarnaast worden privé-uitgaven soms terloops opgegeven als zijnde zakelijk – omdat ze nu eenmaal voor zowel particuliere als werkdoelen kunnen worden ingezet. Een mobiele telefoon, bijvoorbeeld.
Weinig controle
Of die uitspraak helemaal juist is? Nee – dat is hij niet. Want de Belastingdienst controleert niet nauwelijks. Ze controleren juist alles dat mogelijk is automatisch. Alle inkomstenbelastingen die op het Apeldoornse bankrekeningnummer worden gestort, worden gecontroleerd.
Het verschil met vroeger is dat dit niet meer allemaal handmatig gebeurt. De Belastingdienst maakt effectief gebruik van allerlei ingewikkelde computersystemen en algoritmes om dit automatisch te laten plaatsvinden.
Het komt weliswaar voor dat ondernemers nog op de ouderwetse manier worden gecheckt, maar dat geldt voor slechts een klein percentage aangiftes dat er steekproefsgewijs tussenuit wordt gepikt. Er worden dan zaken gecontroleerd die ze niet automatisch kunnen checken, bijvoorbeeld of je aan het urencriterium voldoet en hoe je jouw uren hebt verantwoord.
Controlebezoek
‘Als die checks al grotendeels automatisch gaan, is de kans toch heel klein dat ze ook nog bij mij op bezoek komen?’ Het ligt er een beetje aan wat je onder klein verstaan, maar inderdaad: de kans is niet heel groot. De meest recente cijfers stellen dat kleine ondernemingen, waaronder zzp’ers ook vallen, een kans van 0,4% hebben op een bezoek van een verhitte fiscusmedewerker. Dat percentage ligt overigens wel iets hoger bij middelgrote ondernemingen: 2,5%.
Daar komt ook nog eens bij kijken dat het aantal controlebezoeken steeds minder lijkt te worden. Zo werden kleine bedrijven in 2022 alweer een stuk minder gecontroleerd dan het jaar daarvoor. En hoewel er (nog) geen duidelijke cijfers bestaan voor 2023, schatten we dat het coronavirus een streep heeft gezet door een hoop werkbezoeken.
Overigens vinden de schaarse controles niet uitsluitend steekproefsgewijs plaats. Soms is er ook sprake van gerichte bezoeken. Dat is ook logisch, want anders zou de Belastingdienst een dubieuze organisatie links moeten laten liggen, om een bedrijf waar alles helemaal in orde lijkt te zijn volledig te kunnen uitkammen.
Conclusie
Al met al is de kans klein dat je wordt gecontroleerd door de Belastingdienst, zeker als zzp’er zijnde. Dat gezegd te hebben: de kans bestaat natuurlijk wel. Alleen al daarom raden we altijd aan je boekhouding goed bij te houden. Kan met behulp van een boekhouder of accountant, kan zelf met een goed boekhoudprogramma. Aan jou de keuze!
0 reacties