Ben je een zzp’er, maar wil je ook een baan in loondienst? Of overweeg je om zzp’er te worden naast een dienstverband? Hou dan rekening met de voor- én nadelen.

In loondienst en zzp. Het is een combinatie die je steeds vaker ziet. En daar valt iets voor te zeggen. Zzp naast loondienst wordt tenslotte beschouwd als de ideale mix tussen de vrijheid van zelfstandig ondernemen en de zekerheid van een vast inkomen. Maar hoe combineer je nu het beste zzp en loondienst?

Waarom parttime ondernemen?

Allereerst: er zijn verschillende redenen om parttime als zzp’er – dus naast je baan – voor jezelf te beginnen. En er is van alles mogelijk. Je kunt starten naast je vaste baan in loondienst. Je kunt ook de zorg voor je ouders of kinderen combineren met het beginnen van een eigen bedrijf. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van zzp naast loondienst?

Voordelen van zzp naast loondienst

Als parttime ondernemer naast je baan of andere verplichtingen heb je onder meer de zekerheid van inkomen, pensioenopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. 

Maar er is meer. Déze voordelen, bijvoorbeeld:

  • Je loopt minder financieel risico wanneer je een vaste baan combineert met een eigen bedrijf;
  • Je bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid;
  • Je bouwt pensioen op voor de uren dat je in loondienst werkt;
  • Je krijgt de kans om rustig te kijken of ondernemen iets voor jou is;
  • Je kunt je bedrijf in je eigen tempo starten – zonder financiële druk.

Nadelen van zzp naast loondienst

Zzp’er en in loondienst kan desondanks lastig te combineren zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van de nadelen:

  • Je wordt qua tijd beperkt in je ondernemerschap door je baan in loondienst;
  • Je kunt als parttime ondernemer vaak niet profiteren van fiscale voordelen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je tenslotte minstens 1.225 uur per jaar in je eigen bedrijf steken;
  • Je werkgever moet bereid zijn om mee te werken aan het realiseren van je plannen.

Van loondienst naar zzp: waar moet ik op letten?

Waar moet je op letten als je een eigen bedrijf wil beginnen naast je baan in loondienst? 

Nou – we onderscheiden de volgende aandachtspunten:

  • Je krijgt te maken met de aangifte inkomstenbelasting zzp en loondienst;
  • Je krijgt te maken met mogelijke concurrentie- en relatiebedingen;
  • Je moet letten op eventuele toeslagen;
  • Je moet omzetbelasting (btw) betalen;
  • Je moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar;
  • Je moet zelf rekening houden met verzekeringen en pensioenen.

Je krijgt te maken met de aangifte inkomstenbelasting zzp en loondienst

Als je in loondienst werkt, wordt er maandelijks loonbelasting ingehouden. Hier hoef je niks voor te doen: dit gaat automatisch.

Maar als zelfstandig ondernemer of zzp’er naast loondienst moet je zelf één keer per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je over de winst of het behaalde resultaat – en dat komt bovenop het geld dat je in loondienst verdient. Over zowel je loon als de winst uit je bedrijf betaal je inkomstenbelasting.

Je krijgt te maken met mogelijke concurrentie- en relatiebedingen

Zoek ook uit of er in je arbeidsovereenkomst iets staat over nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding of relatiebeding. Informeer bovendien je werkgever over je plannen om een eigen bedrijf te starten.

Je moet omzetbelasting (btw) betalen

Ben je ondernemer voor de btw? Dan krijg je bij het starten van je bedrijf een btw-id. Je bent verplicht dit nummer op je facturen te vermelden. Dien bovendien per kwartaal netjes je btw-aangifte voor de omzetbelasting in bij de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Is je omzet per jaar lager dan 20.000 euro? Dan is de kleineondernemersregeling (KOR) iets voor jou en je bedrijf. Onder deze regeling bereken je geen btw op je leveringen. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen.

Je moet letten op eventuele toeslagen

Het is mogelijk dat je door je bijverdiensten bepaalde inkomensgrenzen overschrijdt, waardoor je niet langer recht hebt op toeslagen als huur- en zorgtoeslag. Dit houdt in dat je mogelijk minder of geen toeslagen meer krijgt.

Je moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar

Als je meer dan 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteedt, kom je in aanmerking voor een aantal extra aftrekposten waarmee je kunt besparen op je belasting. Dit zijn niet alleen je directe uren, maar ook indirecte uren besteed aan zaken als reistijd, netwerken of het bijwerken van je website. 

Dit hou je allemaal bij in je urenadministratie. Wanneer je je eigen bedrijf start naast je baan in de loondienst, is het dus belangrijk dat je uren goed administreert voor de Belastingdienst.

Verlaagd-urencriterium

Ben je arbeidsongeschikt? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium. Ook als je uren mist door een zwangerschap, tellen de niet-gewerkte uren over in totaal zestien weken toch mee als gewerkte uren. 

Je moet zelf rekening houden met verzekeringen en pensioenen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je pensioen op en krijg je WW-rechten. 

Dit soort zaken komen te vervallen als je zzp’er wordt. Je moet het dan allemaal zelf regelen. Iets om rekening mee te houden.

Van zzp naar loondienst: waar moet ik op letten?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vanuit je zzp-bestaan (deels) terugkeert naar een baan in loondienst. Dat is eveneens te begrijpen, want de extra inkomsten uit loondienst kunnen je meer lucht geven, zodat je kunt blijven ondernemen.

Wél onderscheiden we ook hier een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij zzp naast loondienst. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je belandt wellicht in een hogere belastingschijf voor de inkomstenbelasting;
  • Je krijgt je salaris gestort op je privé-rekening;
  • Je krijgt te maken met loonheffing en loonheffingskorting;
  • Je moet opnieuw voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar.

Je belandt wellicht in een hogere belastingschijf voor de inkomstenbelasting

Je gaat nóg meer verdienen door je zzp-inkomsten aan te vullen met het salaris van je loondienst. Hierdoor kan je in een hogere belastingschijf terechtkomen, waardoor je meer inkomstenbelasting moet betalen.

Je krijgt te maken met loonheffing en loonheffingskorting

Bij je nieuwe werkgever ontvang je loon. Je krijgt daarom te maken met loonheffingen én loonheffingskortingen. Dat houdt in dat je het formulier Model Opgaaf Gegevens voor de Loonheffingen moet invullen.

Kies je op basis hiervan voor een loonheffingskorting? Dan wordt er minder loonbelasting en premie volksverzekeringen ingehouden. Je houdt zo meer loon over.

Kies je hier niet voor? Dan wordt dit bij je aangifte voor de inkomstenbelasting recht getrokken. Je krijgt dus altijd de heffingskortingen waar je recht op hebt.

Je krijgt je salaris gestort op je privé-rekening

Je inkomsten uit je bedrijf wil je los hebben staan van je privé-inkomsten. Laat daarom je salaris van je loondienst op je privé-rekening storten – en niet op je zakelijke rekening.

Je moet wederom voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar

Als je zzp naast loondienst combineert, heb je waarschijnlijk minder tijd om in je eigen bedrijf te steken. Dit kan gevolgen hebben voor de ondernemersaftrek. Je moet tenslotte, zoals eerder gezegd, minimaal 1.225 per kalenderjaar werken in je eigen bedrijf. Hou hier rekening mee.