Zoek naar:

Je eigen website maken? Dat begint met het registreren en openen van een domeinnaam voor je website. We vertellen je in dit artikel precies en stapsgewijs hoe dat proces eruit ziet.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam voor op het internet. De domeinnaam van onze website? Dat is www.zzpdaily.nl. 

De meeste ondernemers hebben zo’n domeinnaam nodig om er een website op te bouwen. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt ook een domeinnaam kopen om er bijvoorbeeld e-mailadressen mee te maken. Wij konden bijvoorbeeld na de aanschaf van www.zzpdaily.nl mailadressen als info@zzpdaily.nl en redactie@zzpdaily.nl maken. Best handig.

Van nummer naar naam

Wist je dat een domeinnaam eigenlijk een verwijzing is naar een nogal lang nummer? Maar ja… Beeld je eens in dat je zoiets als 019245692701 moet intypen om op onze website te komen. Niet heel handig, nee.

Vandaar dat het huidige systeem van domeinnamen is bedacht: om het de gebruiker wat makkelijker te maken. Een domeinnaam is dus eigenlijk niets anders dan een vertaling van een nummer naar een naam.

Welke soorten domeinnamen zijn er?

We onderscheiden twee verschillende soorten domeinnamen:

 • country code Top Level Domain (ccTLD)
 • generic Top Level Domain (cTLD)

ccTLD

Een ccLTD is een domeinnaam die verwijst naar een land. Voorbeelden hiervan zijn het .nl-domein (voor Nederland), het .be-domein (voor België) en het co.uk-domein (voor het Verenigd Koninkrijk).

gTLD

Een gTLD-domeinnaam is meer generiek en hoort niet per se bij een land. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is natuurlijk het .com-domein, maar we kennen bijvoorbeeld ook de .org- en de .net-variant.

Hoe werkt het registreren van een domeinnaam?

Plannen om een website te maken? Die beginnen bij het registreren van je eigen, unieke domeinnaam. Geen domeinnaam is tenslotte geen website. Hoe en waar kun je een domeinnaam registreren? We loodsen je hieronder stap-voor-stap langs het eenvoudige proces:

 • Bedenk je eigen domeinnaam voor je website;
 • Check of de website domeinnaam nog beschikbaar is;
 • Zoek een registrar;
 • Leg je domeinnaam vast;
 • Koppel je domeinnaam aan je hostingpakket (alleen voor CMS);
 • Koppel je hostingpakket aan je website (alleen voor CMS);
 • Begin met het maken van je website (alleen voor CMS).

Stap 1: Bedenk je eigen domeinnaam

Gebruik je jouw nieuwe website ook als online visitekaartje voor je nieuwe onderneming? Geef deze dan ook de naam mee van je onderneming – dat staat het meest professioneel. Let hierbij op twee zaken:

 • De naam zelf
 • De extensie

Naam

Wil je een domeinnaam kopen, dan moet deze in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

 • Je naam bevat alleen letters (a-z), getallen (0-9) en een regulier streepje (-);
 • Je naam bevat minimaal 2 en maximaal 63 tekens;
 • Je naam is niet in strijd met de openbare orde en de goede zeden.

Extensie

We raden het je in de meeste gevallen aan om voor een ccTLD-domeinnaam te kiezen – dus een domeinnaam die verwijst naar een land. We gaan er even vanuit dat je een Nederlands bedrijf hebt, dus adviseren je een domein te kopen dat eindigt met .nl.

De reden hiervan is tweeledig. Allereerst schept dit een band met (potentiële) klanten. Ga maar na: hoevaak heb jij iets gekocht of zaken gedaan met een Belgische website?

Ten tweede zorgt een .nl-domein voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines dan andere domeinnamen. En een betere vindbaarheid leidt tot betere resultaten.

Ga je een internationaal bedrijf beginnen? Dan gelden er vanzelfsprekend andere regels en is een gTLD-domeinnaam kopen meer voor de hand liggend. We raden je dan wel aan om te gaan voor een .com-variant – en niet voor het minder goed vindbare .eu.

Stap 2: Check of de domeinnaam nog beschikbaar is

Alle tips die we hierboven noemden, zijn natuurlijk leuk en aardig – totdat blijkt dat jouw droomdomein allang is vergeven. De tweede stap is daarom duidelijk: check of de domeinnaam die je hebt verzonnen nog beschikbaar is.

Dat kun je doen via de partij waar je de domeinnaam voor je website aanvraagt, maar ook via het centrale orgaan waar iedere aanvraag sowieso naartoe gaat: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Ga naar SIDN.nl en maak gebruik van hun tools om te controleren of jouw verzonnen domeinnaam nog kan kopen.

Namen in quarantaine

Het SIDN geeft vrij snel aan of een naam beschikbaar is, maar het kan zo zijn dat je een andere melding krijgt: de domeinnaam is in quarantaine. En nee – dit heeft niets te maken met een pandemie.

Het verwijst naar een naam die minder dan veertig dagen geleden door de voormalige eigenaar is opgezegd. Dit geeft hem of haar de kans om terug te komen op zijn of haar besluit. Het kan tenslotte altijd een foutje zijn geweest.

Mocht je zo’n naam willen vastleggen, dan moet je dus even geduld hebben…

Stap 3: Zoek een registrar

Het vastleggen van een domeinnaam is bij verschillende bedrijven mogelijk. Dit soort organisaties noemen zichzelf een registrar – of een hostingprovider. Ze doen namens jou een aanvraag bij het SIDN.

Een greep uit aanbieders waar je een domeinnaam registreren kan in Nederland: Antagonist, JouwWeb, MijnDomein, RealHosting, STRATO, TransIP en Triple Interactive B.V.

Zorg er tijdens het zoeken naar een geschikte registrar voor dat je weet hoe je jouw website gaat maken. Dit is namelijk van invloed op de hostingprovider waarmee je in zee gaat.

Wil je hierbij gebruikmaken van een websitebouwer, zoals Squarespace, JouwWeb of Wix? Dan is een domeinnaam registreren en kopen inbegrepen bij de prijs. Je hoeft dan niet nog apart op zoek naar een registrar: de websitebouwer in kwestie is de registrar.

Ga je aan de slag met een CMS, zoals Drupal, Joomla! of WordPress? Ga dan wél op zoek naar een registrar. Tip van ons: je kunt bij JouwWeb ook enkel domeinnamen vastleggen.

Het belang van een vroege aanvraag

Plannen om met een CMS een website te maken? Zorg er dan voor dat je vroeg bent met de aanvraag van een domeinnaam. Dit kan je namelijk zomaar geld besparen.

Apple is nu een van de meest toonaangevende merken ter wereld, maar dat is weleens anders geweest. Toen diens computers nog rijzende sterren waren, begon het bedrijf met het vastleggen van alle domeinnamen. Apple kon tenslotte weleens groot worden… Zo ontstonden de namen apple.com, apple.nl, apple.be – noem maar op.

Eén domeinnaam ontbrak echter lange tijd: apple.de. Hoe dat kon? Een of andere Duitse tech-watcher voorzag de opmars van Apple en legde de domeinnaam vast vóór Apple dat zelf kon doen. Het bedrijf moest daardoor een flink bedrag neerleggen om de domeinnaam alsnog te bemachtigen. Je kunt er dus niet snel genoeg mee zijn…

Stap 4: Leg je domeinnaam vast

Websitebouwer

Ga je een website maken met behulp van een websitebouwer? Dan hoef je niet op zoek te gaan naar een registrar. De kosten voor een domeinnaam zijn bij de prijs voor deze websitebouwer inbegrepen.

Begin in dat geval met het vormgeven van je website. ???? Lees hier hoe je dat doet wanneer je gebruikmaakt van JouwWeb, Squarespace of Wix.

Klaar met ontwerpen? Zet de website dan online. De websitebouwer in kwestie vraagt je dan onder welke domeinnaam deze gepubliceerd moet worden. Je legt hierbij direct de domeinnaam vast.

Ter illustratie: dit ziet er in JouwWeb zó uit:

CMS

Wil je jouw website maken met een CMS, zoals WordPress? Dan moet je vooraf wél op zoek naar een registrar. 

Het vastleggen van een website domeinnaam bij zo’n partij is makkelijk. We nemen even Antagonist als voorbeeld. Vul simpelweg de door jou gewenste naam in en je ziet meteen of deze nog beschikbaar is. Dat is in dit voorbeeld het geval, waarna je – in dit geval – isdezenaamnogbeschikbaar.nl meteen kunt aanschaffen.

Stap 5: Koppel je website domeinnaam aan je hostingpakket (alleen voor CMS)

De term domeinnaam wordt vaak in één adem genoemd met webhosting. De twee horen dan ook bij elkaar, maar zijn toch verschillend.

Een domeinnaam is, zoals je weet, de naam van je website. Deze kun je vastleggen bij een registrar.

Een webhost is een partij die je voorziet van opslagruimte. Deze ruimte is nodig voor alle data die op je website verschijnt. Voorbeelden daarvan zijn afbeeldingen en video’s, maar ook data afkomstig van je bezoekers.

Dit betekent in wezen dat je, naast een aanbieder van domeinnamen, óók op zoek moet gaan naar een webhost. Dat is echter makkelijker dan het klinkt. Omdat het een feitelijk niet zonder het ander kan, bieden de meeste registrars alles-in-één-pakketten. Vandaar dat registrars ook wel hostingproviders worden genoemd.

Het koppelen van je domeinnaam aan je hostingpakket is dan ook erg simpel. Dit gebeurt namelijk automatisch wanneer je jouw domeinnaam en hostingplan bij dezelfde partij afsluit. We raden dit vanzelfsprekend ook aan.

Stap 6: Koppel je hostingpakket aan je website

Na het (automatisch) koppelen van je domeinnaam aan je hostingpakket ben je er bijna. Je moet nu alléén nog je hostingpakket aan je website koppelen.

Het koppelen van je hostingpakket aan je website gebeurt tijdens het installeren van het CMS dat je wilt gebruiken, zoals Drupal of WordPress. Klinkt lastig, is makkelijk. Vrijwel alle hostingproviders bieden namelijk een installatie-app die dit semi-automatisch voor je regelt. Die van Antagonist heet Installatron en ziet er zo uit:

Installeren gaat door simpelweg op Installeer Deze Applicatie te klikken. De app vraagt tijdens deze installatie om de domeinnaam waarop in dit geval WordPress geïnstalleerd moet worden. Vul hier je nieuwe domeinnaam in en voilà: je hostingpakket is aan je website gekoppeld.

De kans is groot dat het maken van zo’n koppeling bij jouw webhost niet veel moeilijker is. Neem contact met hen op als je evengoed niet helemaal uitkomt.

Stap 7: Begin met het maken van je website

Hostingpakket aan je website gekoppeld? Dan ben je klaar om te beginnen met het ontwerpen van je website met behulp van een CMS. Check hier hoe je dat precies doet.

Wat kost een domeinnaam?

De kosten van alleen een domeinnaam zijn min of meer te verwaarlozen. Het kost je bij de meeste partijen rond de €1 per maand om een .nl- of een .com-domein vast te leggen. Je ontvangt vaak ook nog een aanvullende korting wanneer je de domeinnaam voor een langere tijd vastlegt.

Domeinnamen die eindigen op -.shop of -.online zijn nóg goedkoper, maar zoals eerder gezegd: we zijn er geen fans van.

Onthoud hierbij wel dat je er met alleen een website domeinnaam nog niet bent. Je hebt tenslotte ook een host nodig, wil je jouw website daadwerkelijk online zetten.

???? Vergelijk nu verschillende webhosting aanbieders!

De totale kosten hangen zodoende af van hoe je een website gaat maken: met behulp van een websitebouwer óf een CMS.

Websitebouwer

We hebben hieronder de tarieven van JouwWeb, Squarespace en Wix voor je op een rijtje gezet. De kosten voor de domeinnaam én de hosting zijn bij deze prijzen inbegrepen.

JouwWeb€4 – €15 per maand (op jaarbasis)
Squarespace€11 – €36 per maand (op jaarbasis)
Wix€5,50 – €29 per maand

Lees ook: Wix of Squarespace? Een vergelijking!

CMS

Het maken van een website met behulp van een CMS, zoals WordPress of Joomla!, is iets goedkoper. Dat komt doordat gebruik van het CMS zelf gratis is. Je hoeft dan alleen op zoek te gaan naar een domeinnaam en een webhost. Je kunt dus stellen dat een gratis website met een eigen domeinnaam maken mogelijk is, maar je betaalt wel voor domeinregistratie en hosting.

Lees ook: Joomla! vs WordPress, welk CMS is beter?

De kosten hiervoor verschillen per aanbieder, maar ga er maar vanuit dat je rond de €5 (voor kleine websites), €10 (voor gemiddelde websites) óf 20 (voor grote websites) per maand kwijt bent voor zowel je domeinnaam als je hostingpakket.

Het is ook hier vaak goedkoper als je zo’n hostingpakket voor een langere tijd afsluit. Je krijgt dan een paar euro korting per maand.

Kan ik een domeinnaam ook gratis registreren?

De vraag of een gratis domeinnaam registreren mogelijk is, is eenvoudig te beantwoorden: ja – dat kan. Sommige extensies kosten namelijk geen geld. Het bekendste voorbeeld daarvan is de toevoeging -.tk, maar je hebt ook -.cf en -.cg. Combineer je dit met een gratis CMS zoals WordPress, dan heb je dus een gratis website met een eigen domeinnaam, maar betaal je wel voor hosting.

We raden het registreren van een domeinnaam met deze extensies echter af. Websites die hierop eindigen, zijn namelijk slecht vindbaar in zoekmachines als Google. Het gratis registreren van een domeinnaam loont in dit geval dus niet. Het staat bovendien niet echt professioneel wanneer iedereen weet dat jij niets hebt betaald voor je domeinnaam.

Bovendien zijn de kosten voor het registreren van een domeinnaam niet bijster hoog. Je kunt zelfs stellen dat deze bij websitebouwers als JouwWeb gratis zijn inbegrepen, hoewel je natuurlijk wel kosten betaalt voor het totale pakket.

Auteur

Schrijf een reactie