Zoek naar:

Veel zzp’ers rijden zakelijke kilometers met een privéauto. De zakelijk gereden kilometers met een auto die niet in de zaak is ingebracht, kun je declareren bij jouw eigen bedrijf. Je krijgt dan een kilometervergoeding uitgekeerd van jouw eenmanszaak of B.V. naar privé.

€ 0,23 kilometervergoeding zzp

Bij de meeste bedrijven is een kilometervergoeding van € 0,23 gebruikelijk. Als je een eigen voertuig beschikbaar stelt voor zakelijke ritten, mag het bedrijf namelijk 23 cent belastingvrij vergoeden. Dat is wettelijk geregeld.

Het bedrag mag dus ook meer of minder zijn. In het geval dat er meer kilometervergoeding wordt uitbetaald dan € 0,23 per kilometer, wordt de vergoeding boven de 23 cent belast. De belaste vergoeding wordt bij het loon opgeteld en daarover dient dan ook inkomstenbelasting te worden afgedragen.

Het heeft om bovenstaande reden geen nut om een hogere zzp kilometervergoeding uit te keren dan € 0,23. De winst wordt wel verlaagd door een hogere vergoeding, maar de vergoeding wordt weer bij het inkomen opgeteld, waardoor je per saldo evenveel belasting betaalt.

Vergoed in alle gevallen 23 cent. Je mag de kilometervergoeding als kosten opvoeren en belastingvrij uitkeren.

Reiskosten zzp doorbelasting

Het komt veel voor dat zzp’ers reiskosten in rekening brengen bij de opdrachtgever, meestal in de vorm van een kilometervergoeding. Deze wordt vermeld de op de factuur en is dus omzet. Over alle omzet wordt btw in rekening gebracht, dus ook over jouw doorbelaste vergoeding. Over de kilometervergoeding wordt het btw percentage in rekening gebracht dat jij op al jouw producten of diensten rekent. Hanteer je een percentage van 21%? Dan dien je ook 21% btw in rekening te brengen op de reiskostenvergoeding die jij doorbelast.

Het is aan jou welke reiskosten je doorberekent met betrekking tot het vervoer. Je hoeft je zeker niet te limiteren tot 23 cent, hier houd je namelijk maar 19 cent aan over na aftrek van btw. Bovendien worden de reiskosten die je maakt als zzp’er, nooit gedekt met slechts 23 cent. Je maakt kosten voor brandstof, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving.

Kilometerregistratie

Als je een belastingvrije uitkering wilt doen op basis van het gereden zakelijke kilometers, dien je een kilometeradministratie bij te houden. De belastingdienst wil namelijk kunnen nakijken of de opgegeven kilometers ook daadwerkelijk gereden zijn en of ze van zakelijke aard zijn. De kilometeradministratie dien je voor een periode van 7 jaar te bewaren.

Kilometervergoeding zzp op de fiets

Ga je op de fiets naar het werk? Dan kan je net als bij je privé auto 23 cent per kilometer uitkeren, belastingvrij. De fiets moet dan wel tot het privévermogen behoren, hij mag niet in de zaak zijn opgenomen.

Openbaar vervoer

Wanneer je met het openbaar vervoer naar het werk gaat, zoals met de trein of bus, dan krijg je geen € 0,23 cent per kilometer. Je als je met het openbaar vervoer reist wel geld terugkrijgen door middel van de btw, lees hier hoe dat exact werkt.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

5 reacties

 1. Bedankt voor dit overzicht.

  Het gedeelte over jezelf niet meer kunnen vergoeden dan 19cnt/km, danwel dat de fiscus in geval van loondienst, dit als belastbaar loon aan zou merken, is teleurstellend nieuws.

  Is dit in het ondernemersrecht ook zo duidelijk vast gelegd? En more to the point, is dit echter voor mij ook zo?

  Als arts waarnemer ZZP’er ben ik niet BTW plichtig. Ik werk voor diverse huisartsopdrachtgevers. Ik ben verplicht met de auto te komen, omdat de artsen verplicht binnen 15minuten in staat moeten zijn te reageren op een noodoproep van bij de praktijken aangesloten patienten.

  • Hi Gijs,

   De 19/cent per kilometer staat vastgelegd in artikel 3.15 van de Wet Inkomstenbelasting 2001.

   Als zzp’er met een eenmanszaak valt je winst uit onderneming in box 1 en betaal je daar dus inkomstenbelasting over. Daarom geldt deze regeling zowel voor werknemers in loondienst alsook voor zzp’ers. Beide betalen inkomstenbelasting over hun inkomsten.

   Het feit dat je niet btw plichtig bent heeft hier verder geen invloed op, omdat het zoals ik hierboven noemde om de inkomstenbelasting gaat, niet de wet op omzetbelasting.

   Hoop dat het duidelijk is voor je zo!

 2. Dag Job,

  Samen met een een andere ZZP’er reis ik meermaals per week door het hele land voor onze opdrachten. We maken hierbij gebruik van zijn privéauto. De benzinekosten delen we, echter heb ik tot voor kort nooit in mijn zaak als kosten opgevoerd. Ik vroeg mij af of dit wel mogelijk is. Kan ik bijvoorbeeld zelf 19 cent per kilometer opvoeren terwijl hij dit ook doet, of is het misschien mogelijk om het bedrag van de tankbon door tweeën te delen? Ik hoor het graag, bij voorbaat dank!

  • Da’s een goede, Stefan.. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het zit als je de zakelijke rit deelt, terwijl het niet je eigen auto is. Het zou fair zijn om (een deel van) de gedeelde kosten op te mogen voeren, maar praktisch gezien stel jij niets ter beschikking, alleen je collega-zzp’er.

   Niet het antwoord dat je wilde horen, maar even de belastingdienst bellen is het beste wat je kunt doen.

   Ik ben heel benieuwd.. Laat je weten wat zij ervan vinden?

 3. Dag Job,

  Dank voor het antwoord. Zoals gesuggereerd heb ik contact gehad met de Belastingdienst. Ik kan mijn ‘concullega’ ZZP’er van wie de auto is mij een factuur laten sturen voor de kosten voor de benzine. Deze factuur betaal ik vervolgens, hetgeen het mogelijk maakt voor mij om de kosten op te kunnen voeren.

  Met vriendelijke groet,
  Stefan

Schrijf een reactie