Zoek naar:

Een website is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Veel zzp’ers halen een groot deel van hun business tenslotte via online kanalen binnen. Maar hoe maak jij je website beschikbaar voor je klanten? 

Wie een website wilt, heeft twee dingen nodig: een domeinnaam en webhosting. Maar wat is webhosting precies – en welke webhosting is voor jou geschikt? We zochten het voor je uit en zetten de beste webhosting op een rijtje!

Lees ook: Alles wat je moet weten over domeinnamen.

De betekenis van webhosting

‘Een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen of andere inhoud die toegankelijk is via een website.’

Wat is webhosting?

Wie een domeinnaam heeft, heeft nog geen website. Je hebt namelijk ook hosting voor je website nodig.

Webhosting is simpel gezegd het huren van een stukje opslag, rekenkracht en geheugen op een server. 

Een host biedt een plaats op een server aan om je website op te plaatsen. Zo’n server is eigenlijk een computer, maar dan veel krachtiger. Hij draait automatisch, zonder directe gebruiker. 

Een server is verbonden met een computernetwerk. Dat netwerk kan het internet zijn, maar ook een lokaal netwerk.

Hierdoor staat jouw website in verbinding met het internet. Zodra een klant de domeinnaam van je bedrijf in een browser typt, worden de bestanden van jouw website automatisch op de server ingeladen. Zo wordt jouw website voor iedereen bereikbaar.

Wil je weten hoe je een website maakt? Check de links hieronder!

Lees ook: Je eigen website maken: een gids voor beginners.

???? Dit is hoeveel een website maken écht kost.

Wat is een hostingpakket?

Je websitehosting komt altijd in een pakket. Dit zijn de belangrijkste onderdelen in een hostingpakket:

 • Webruimte Web- of schijfruimte voor je foto’s, teksten, filmpjes en allerlei andere data van je website.
 • Dataverkeer Hoe vaker je website wordt bezocht, hoe meer data de server verzendt. Vaak bieden pakketten onbeperkt dataverkeer aan. 
 • Back-ups Kopieën van je data. Die zijn handig als je bijvoorbeeld per ongeluk iets wist.
 • Mailboxen Je krijgt vaak ook toegang tot een mailbox. Zo kun je rechtstreekse e-mails ontvangen op je persoonlijke e-mailadres – gepersonaliseerd met je domeinnaam. 
 • Databases Een verzameling gegevens die je snel kan opvragen of bewerken. Het bevat eigenlijk alle informatie van je website. Afhankelijk van je pakket kan je één of meerdere databases beheren.
 • Support Je wilt natuurlijk goed geholpen worden wanneer je iets niet begrijpt of wanneer er iets mis is met je website. Dat kan met een goede support.

Webhosting vergelijken

Je bent natúúrlijk op deze pagina omdat je de beste hosting voor je website zoekt. Wij hebben voor jou de beste websitehosting op een rijtje gezet.

Dit vinden wij de beste webhosting voor zzp’ers:

 1. Bluehost
 2. mijn.host
 3. Cloud86
 4. Hostinger
 5. Antagonist
 6. Kinsta
 7. Siteground
 8. Greengeeks
 9. Xynta
 10. Vimexx

De beste webhosting vergelijken

1. Bluehost

Wat is BlueHost?

BlueHost is één van de populairste bedrijven qua websitehosting. Het bedrijf is onderdeel van de Endurance Group. 

BlueHost is vooral populair door de prijzen en de ongelimiteerde opslag. Het is ook een van de meest aangeraden providers voor websites die op WordPress draaien.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Een gratis domeinnaam.
 • Een ongelimiteerd aantal websites en onbeperkte opslag vanaf €5 per maand.
 • 24/7 bereikbaar.

De support van BlueHost is erg goed. Je kunt ze dag en nacht bellen, mailen en via de live chat benaderen. Daarnaast bevat ieder pakket een gratis domeinnaam en profiteer je van SSL – voor versleutelde verbindingen.

Je kunt je pakket bovendien altijd upgraden naar een duurder pakket. Je profiteert dan van extraatjes, zoals een ongelimiteerd aantal websites, een onbeperkte opslag en automatische back-ups.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • Je krijgt korting, maar alleen bij een contract van 36 maanden.
 • De servers staan in de Verenigde Staten.
 • Automatische back-ups zitten niet standaard in het pakket.

Je krijgt een flinke korting wanneer je een contract afsluit voor 36 maanden, maar voor een zzp’er is een contract voor drie jaar vaak te lang. Ook staan de servers in Amerika. Dat is als zzp’er in Nederland niet aantrekkelijk, aangezien je doelgroep vaak in Europa woont en dit ietsje ten koste kan gaan van de snelheid.

Een ander nadeel is dat het maken van automatische backups niet in het standaardpakket is opgenomen. Toch jammer, want dit is iets wat wij wel verwachtten van een groot bedrijf dat hosting voor websites aanbiedt.

Wat kost het?

De prijzen lopen uiteen – van €3 tot €13 per maand. BlueHost biedt keuze uit vier shared hosting-pakketten

 • Basic
 • Plus
 • Choice Plus
 • Pro

Elk pakket biedt een gratis domein en een SSL Certificate, maar ook 24/7 klantenservice. De pakketten verschillen onderling in het aantal websites die je hiermee kunt maken, de hoeveelheid schijfruimte en de hoeveelheid extra diensten. 

2. mijn.host

Wat is mijn.host?

mijn.host is een Nederlands bedrijf dat websitehosting biedt. Ze zijn gevestigd in Haarlem. De dienst bestaat sinds 2016.

mijn.host is echter een snelgroeiende webhost met scherpe tarieven. Het bedrijf biedt zowel VPS Hosting als dedicated servers: servers die maar voor één klant actief zijn. mijn.host biedt ook een uitgebreide kennisbank, waardoor je vaak direct antwoord vindt op al je vragen. 

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Een uitstekende performance qua snelheid en uptime.
 • Geschikt voor zowel complete nieuwelingen als ervaren gebruikers.
 • Een kennisbank voor al je vragen.
 • Maandelijks opzegbaar.

De webhosting van mijn.host staat bekend om zijn uitstekende performance. Het kent een hoge snelheid en biedt een 99,9 procent uptime-garantie, terwijl zij streven naar een uptime van 100 procent. Dit houdt in dat je website in ieder geval 99,9 procent van de tijd in de lucht is.

mijn.host heeft bovendien een overzichtelijk dashboard. Je hebt daarmee veel controle over de door jou afgenomen dienst.

Aanvullend hierop biedt mijn.host een niet-goed-geld-terug-garantie. Het is daarnaast mogelijk om je pakket maandelijks op te zeggen.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • Het bedrijf is alleen te bereiken via support tickets – én niet 24/7.
 • De prestaties van je website zijn buiten Europa zijn minder goed.

Wanneer je het antwoord op je vraag niet kunt vinden in de kennisbank, kun je de klantenservice bereiken. Dit kan helaas wel alléén mogelijk via het insturen van een ticket naar een van hun medewerkers. De klantenservice is daarbij bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18.00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00. Je wordt dus beperkt tot de kantoortijden. 

mijn.host is een Nederlands bedrijf en werkt met Nederlandse servers. Dit betekent dat de snelheid in Europa prima scoort, maar de laadtijd buiten Europa toch wel iets minder is. De webhosting is dus uitstekend als je een doelgroep hebt binnen Europa. 

Wat kost het?

mijn.host maakt gebruik van verschillende pakketten. Zet je een pakket voor een jaar vast? Dan krijg je 50 procent korting op je maandbedrag. Zit je liever niet ergens aan vast? Dan kun je maandelijks je pakket opzeggen. 

De prijzen variëren van €4 tot €17 per maand. Je betaalt bij geen enkel pakket setup-kosten. 

Ongeacht welk pakket je kiest: jeprofiteert van veel extra’s, zoals automatische back-ups, driehonderd beschikbare apps, uptime-garantie, veilig e-mailverkeer én de niet-goed-geld-terug-garantie.

3. Cloud86

Wat is Cloud86?

Cloud86 is nóg een hostingwebsite van Nederlandse bodem. Net als mijn.host staat Cloud86 bekend om een hoge snelheid tegen een betaalbaar tarief en biedt het een service die bij veel klanten in de smaak valt. 

Ze bieden bijvoorbeeld telefonische ondersteuning zonder wachttijd en gebruiken shared hosting, hoewel je ook je eigen VPS bij hen kunt samenstellen: een virtuele privé-server.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Meerdere websites per pakket.
 • De klantenservice is telefonisch bereikbaar.
 • Cloud86 is geoptimaliseerd voor sites die draaien op WordPress.

Wanneer je net start en je je eerste website wilt maken, is Cloud86 een goede keuze. Cloud86 heeft geoptimaliseerde servers waar je probleemloos WordPress op kunt draaien. Daarnaast is de klantenservice erg ervaren en kun je ze gewoon bellen. Géén vanzelfsprekendheid in deze business.

Oh – en maak je gebruik van meerdere websites? Het starterspakket begint al met twee sites!

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • Een hogere prijs na verlenging van het contract.
 • Je krijgt alléén tijdens werktijden support.

De eerste twaalf maanden maak je gebruik van een flinke korting, maar daarna betaal je wel de volle mep. Dit kan een prijzige en dus onaangename verrassing zijn voor beginnende ondernemingen.

Daarnaast zit je bij Cloud86 voor de support vast aan kantoortijden – van 09:00 tot 17:00. 

Wat kost het?

Cloud86 start met een pakket van €3,25 per maand; de eerste twaalf maanden is dit €1,95 per maand. Je maakt dan gebruik van het pakket Webhosting Start: ideaal voor startende zzp’ers.

Deze pakketen breiden vervolgens uit naar Webhosting Medium en Unlimited. De prijzen lopen daarbij op tot €13,15 per maand.

4. Hostinger

Wat is Hostinger?

Hostinger is een internationaal hostingbedrijf en biedt extreem snelle hosting. Het bedrijf is, met name door hun lage prijzen, geschikt voor kleinere websites en je kunt bij Hostinger terecht voor Cloud Hosting, VPS en Shared Hosting.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Hostinger is zéér goedkoop.
 • De klantenservice is 24/7 bereikbaar.
 • Je krijgt een gratis domeinnaam.

De goedkoopste hostingpakketten van Hostinger zijn bij de concurrenten vaak twee tot drie keer zo duur. Het kost weinig, maar biedt veel. Zo heeft het bedrijf ook 24/7 support, terwijl je start met een gratis domeinnaam.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • Je krijgt pas de maximale snelheid vanaf het pakket Maximaal.
 • Er is géén beveiliging bij het goedkoopste pakket.
 • De contactmogelijkheden zijn beperkt.

Hostinger zorgt ervoor dat je website een snelle laadtijd heeft, maar dat gaat dan weer ten kosten van de veiligheid. Je site wordt bijvoorbeeld niet optimaal beveiligd tegen aanvallen van buitenaf.

Daarnaast is de klantenservice weliswaar 24/7 bereikbaar, maar is de manier van contact opnemen beperkt. Je kunt het bedrijf bereiken door tickets in te schieten, maar dat is niet ideaal wanneer je snelle support nodig hebt.

Wat kost het?

De kosten van Hostinger zijn per maand erg laag. Je betaalt maandelijks slechts €1,99, hoewel dat wel uitsluitend het geval is als je een contract voor vier jaar afsluit én die periode vooruit betaalt.

Dat betekent niet dat een jaarcontract heel veel duurder is. Daarbij kom je uit op €2,99 per maand – en dat is nog steeds erg goedkoop.

De populairste pakketkeuze is het Premium Webhosting-pakket met honderd websites, onbeperkt dataverkeer en 100GB aan SSD-opslag.

5. Antagonist

Wat is Antagonist?

Antagonist is een Nederlands hostingbedrijf en hoort bij de absolute top van de hostingindustrie. Het bedrijf bestaat al sinds 2004, maar anno nu kunnen ze nog steeds rekenen op uitstekende beoordelingen van klanten.

De organisatie biedt shared hosting, managed hosting én VPS-hosting en is ideaal voor (startende) ondernemers met kleine tot middelgrote websites.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Het is makkelijk te gebruiken voor beginners.
 • Je kunt kiezen uit pakketten die speciaal zijn bedoeld voor webshops.

Als je net begint met de lancering van je website, zie je al gauw dat Antagonist prima geschikt is voor beginners. De interne omgeving is duidelijk en je ziet meteen waar je moet zijn – mocht je hulp nodig hebben.

Ben je al wat meer ervaren met websites bouwen? Ook dan biedt Antagonist voldoende mogelijkheden. Het Pro-pakket is bijvoorbeeld optimaal geschikt voor webshops. 

???? Leer hoe je een website met WordPress maakt.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

We zien niet veel hostingbedrijven die een limiet hanteren voor het aantal mailtjes dat je per dag kunt versturen, maar Antagonist doet dit dus wel. Dit aantal ligt vrij hoog, maar het is toch opmerkelijk.

Daarnaast zijn de pakketten bij Antagonist relatief prijzig.

Wat kost het?

Antagonist biedt pakketten aan met prijzen die lopen van €5 tot €20 per maand. Dat is duur in verhouding tot andere hostingbedrijven.

6. Kinsta

Wat is Kinsta?

Kinsta is een internationale speler in de hostingmarkt. Ze profileren zichzelf als een van de beste hostingbedrijven ter wereld – met cloud hosting als specialisatie. Je kunt ze daarnaast 24/7 bereiken met wachttijden van slechts enkele minuten. Ze hebben ook Nederlandse supportmedewerkers.

We moeten daarbij wél zeggen dat Kinsta erg prijzig is: drie tot wel dertig (!) keer zoveel als andere webhostingbedrijven uit dit rijtje. Daar staat tegenover dat de kwaliteit óók ver boven de andere partijen uitsteekt.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Een specialisatie in cloud hosting.
 • Een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Een prima service.

Kinsta is een van de leiders binnen de hostingindustrie. Ze bieden uitstekende, begrijpelijke en cloud-based-oplossingen die je website sneller maken en je uiteindelijk tijd en dus geld opleveren. Ze zijn daarbij ook nog eens goed bereikbaar – mocht je er toch niet helemaal uitkomen.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • De service is erg duur.
 • Je kunt alleen betalen met een creditcard.
 • Domeinnamen afsluiten is niet mogelijk.

Kinsta is duurder dan de gemiddelde webhost; voor sommige zzp’ers misschien té duur. Betalingen kunnen daarbij alleen worden gedaan met een creditcard.

Ook niet onbelangrijk: je kunt bij Kinsta géén domeinnamen afsluiten..

Wat kost het?

De prijzen van Kinsta lopen uiteen van $35 tot wel $1.650 per maand. 

Het goedkoopste pakket is voor veel zzp’ers voldoende. Je krijgt hiervoor de mogelijkheid om 25.000 bezoekers per dag te verwelkomen én 10 GB aan werkruimte.

7. Siteground

Wat is SiteGround?

SiteGround is een premium hostingpartij. Het bedrijf biedt kwalitatief hoogwaardige hosting met flink wat goede features. Voor WordPress-hosting is SiteGround uitermate geschikt en geoptimaliseerd.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Veel kwaliteit voor een relatief laag bedrag.
 • Datacenters in Nederland.
 • Simpel in het gebruik.

SiteGround is dan wel een internationaal bedrijf, maar er staan ook servers in Nederland. Hierdoor profiteer je van snellere laadtijden. 

Daarnaast werkt SiteGround makkelijk en overzichtelijk. Ideaal voor beginnende ondernemers.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • De support en de interne klantenomgeving zijn Engelstalig.
 • Je betaalt een hogere prijs bij een verlenging.

De klantenservice en het beheerdersgedeelte van SiteGround is volledig Engelstalig. Dit kan een drempel zijn voor zzp’ers die deze taal niet goed beheersen. Daarentegen is de klantenservice wél 24/7 beschikbaar.

Je krijgt bovendien aan het begin van je contract 80 procent korting, maar na een verlenging schiet de prijs naar het gebruikelijke tarief. Houd hier rekening mee.

Wat kost het?

SiteGround heeft standaardprijzen die beginnen vanaf €12,99 per maand. Je krijgt de eerste drie jaar 60 procent korting op je eerste factuur.

8. GreenGeeks

Wat is GreenGeeks?

GreenGeeks is een snelle, veilige en milieuvriendelijke hostingwebsite. Door te kiezen voor GreenGeeks maak je een positieve impact op je omgeving. Het bedrijf heeft datacenters in Chicago, Phoenix, Toronto, Montreal en Amsterdam. Ze bieden 99,9% uptime-garantie en een dertig-dagen-geld-terug-garantie. 

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Een milieuvriendelijk en duurzaam initiatief.
 • Uitgebreide websitehosting met alle basisfuncties.
 • Gratis verhuisservice van een andere host.

GreenGeeks is de beste optie voor zzp’ers die gaan voor een groen beleid. Je kunt dit laten zien op je website door middel van een groene badge.

Het bedrijf biedt daarnaast uitgebreide webhosting met alle basisfuncties, zoals SSL-ondersteuning, automatische back-ups, bescherming tegen spam en een gratis CDN. Het helpt je zelfs kosteloos bij een eventuele verhuizing vanaf een andere webhost.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • GreenGeeks is alleen voordelig bij een contract van drie jaar.
 • Je moet extra betalen voor je installatie- en domeinkosten.

Waar andere providers bekend staan om hun gratis domeinen en installatiekosten, is dit bij GreenGeeks helaas tegen betaling. Daarnaast lijken de prijzen voordelig, maar dit is enkel wanneer je een contact voor drie jaar vastzet.

Wat kost het?

GreenGeeks biedt webhosting aan vanaf – omgerekend – €2,96 euro per maand. Het duurste pakket is €10,97 per maand. De pakketten zijn voorzien van alle basisfuncties en zelfs van een gratis tool om een website mee te bouwen. 

9. Xynta

Wat is Xynta?

Xynta is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op het aanbieden van hoogwaardige websitehosting en server-producten. Het bedrijf heeft zich de afgelopen negen jaar op de markt gezet als professionele, betrouwbare en scherp geprijsde Internet Service Provider.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • WordPress installeren kan met één druk op de knop.
 • Xynta biedt een persoonlijke en vriendelijke benadering.
 • Géén downtime.

Qua performance is Xynta een uitstekende host. De snelheid van de websites is in orde en de installatie van WordPress is met één klik te voltooien. Het controlepaneel is daarnaast zeer uitgebreid.

Bovendien – zoek dit hostingbedrijf één keer op via Google en je ziet bijna alleen maar reviews over hoe persoonlijk en vriendelijk de klantenservice. Je kunt chatten, mailen en bellen. 

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • De reactietijd is een uur.

Xynta geeft de actuele wachttijd van hun klantenservice aan op de website. Op het moment van raadplegen, stond de wachttijd op een uur. Dat is vrij lang, maar hopelijk was dit slechts een momentopname.

Wat kost het?

Xynta biedt het basispakket aan voor €3,99 per maand. Dit geldt alléén voor het eerste jaar, waarin je 20 procent korting krijgt. Daarna lopen de pakketprijzen op – van €4,99 tot €19,99 per maand.

10. Vimexx

Wat is Vimexx?

Vimexx is een Nederlands bedrijf dat sinds 2015 in de wereld van de webhosting actief is. Ze bieden erg scherp geprijsde producten, waaronder volwaardige hostingpakketten, maar ook enkel domeinregistraties.

Wat zijn de voordelen voor zzp’ers?

 • Veel functies voor weinig geld.
 • Een goedkope domeinregistratie.
 • Groene hosting.

Net als GreenGeeks staat Vimexx voor duurzaamheid. De servers draaien op groene stroom, oude apparaten worden gerecycled en Vimexx steunt verschillende groene doelen. En dat voor weinig geld.

Wat zijn de nadelen voor zzp’ers?

 • Geen telefonische klantenservice.
 • Je website krijgt pas een topsnelheid vanaf het pakket Maximaal.

Vimexx’ klantenservice is uitsluitend bereikbaar per live chat of WhatsApp. Dat is niet ideaal als je graag telefonisch wordt geholpen.

Daarnaast krijgt je website pas de maximale snelheid wanneer je het pakket Maximaal afneemt.

Wat kost het?

Vimexx begint met een Start-pakket van €0,45 per maand en loopt op tot het Extreme-pakket van €19,99 euro per maand.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van webhosting?

Plannen om een van de bovenstaande webhosts te kiezen? Stel jezelf dan de volgende vragen wanneer je wilt ontdekken wat voor jou de beste websitehost is:

 • Hoe groot wordt mijn website qua inhoud?
 • Hoeveel bezoekers verwacht ik binnen een jaar op mijn website te verwelkomen?
 • Wat en wie wil bereiken met mijn website?
 • Welke service of ondersteuning verwacht ik van een hostingbedrijf?
 • Welke aanvullende services moet een hostingpartij bieden?
Auteur

Schrijf een reactie