Zoek naar:

Het is de basis voor iedere website: een domeinnaam. Hier vinden potentiële bezoekers je op. Belangrijk dus om een goede naam te kiezen.

Het is één van de eerste stappen die je neemt bij een website maken. Voordat je een keuze maakt, hebben we hieronder uiteengezet wat je moet weten over domeinnamen. 

Over domeinnamen

Al ruim 35 jaar kunnen domeinnamen geregistreerd worden. En dat is volop gedaan. In het derde kwartaal van 2020 waren dat er in totaal al ruim 370 miljoen (!).

Dagelijks komen hier duizenden nieuwe registraties bij. Het is dus zeker aan te raden jouw domeinnaam te claimen zodra je zeker bent van de naam, omdat je anders de kans loopt dat deze niet meer beschikbaar is. Het is mogelijk een domeinnaam over te kopen, maar dit kan flink in de prijzen lopen. De duurste domeinnaam is cars.com: die is wel 872 miljoen dollar waard. 

Wat maakt een goede domeinnaam?

Het is handig om wat zaken in je achterhoofd te houden wanneer je jouw perfecte domeinnaam wilt bedenken. Ten eerste is het van belang na te denken of de naam compleet past bij jouw brand. Let daarbij op dat de naam niet te dicht in de buurt komt van een al bestaande naam, aangezien dat eventueel voor verwarring kan gaan zorgen.

Ten tweede is iedere goede domeinnaam gemakkelijk te herkennen, te schrijven en te onthouden. Een woordspeling is leuk, maar zorg er dan wel voor dat de spelling voor iedereen duidelijk is. Je wilt niet dat potentiële bezoekers jouw website niet kunnen vinden omdat ze jouw domeinnaam verkeerd schrijven.

Domeinnaam extensies

Naast de naam die je kiest, is wat er achter deze naam komt te staan ook belangrijk. Dit is bijvoorbeeld de .com of .nl. Kies de extensie die het best bij jouw website past.

Is jouw bedrijf erg nationaal gericht? Kies dan voor de .nl-extensie. Voor een internationaler karakter kun je beter .com kiezen.

Gezien de populariteit van deze extensies, kan het gebeuren dat jouw gewilde domeinnaam al in gebruik is. Gelukkig zijn er nieuwe extensies in het leven geroepen om dit probleem op te lossen, zoals .site of .shop

Als het goed is, heb je nu al een beter beeld van wat een domeinnaam inhoudt en waar je rekening mee dient te houden. Succes met het registreren van jouw domeinnaam!

Auteur

Schrijf een reactie