Zoek naar:

In 2019 kochten Nederlanders 79 procent van hun aankopen online. Het is tenslotte met een klik op de muis gebeurd, (soms) goedkoper en het bespaart je een ritje naar de plaatselijke supermarkt of het winkelcentrum.

Ondanks dat er al een enorm aanbod aan webshops is, kan het nog steeds lonen om er zelf eentje te beginnen – ook als zzp’er. Je bent er weinig opstartkosten aan kwijt en met de juiste tools heb je de webshop zo opgezet. Waar moet je als zzp’er allemaal op letten als je een webshop start? 

Wat wil je verkopen?

Het begint natuurlijk allemaal met de vraag wát je wilt verkopen. Ga altijd voor een product waar je enthousiast over bent. Als je iets puur kiest omdat je denkt dat de knaken dan binnenstromen, is het lastig vol te houden. Als het even wat minder loopt zal je al snel je interesse verliezen. Bovendien kunnen je (potentiële) klanten jouw affiniteit met het product in alles terugzien: in je productomschrijvingen, het contact met klanten en je communicatie-uitingen. 

Als zzp’er is het handig om met een klein assortiment te beginnen, zodat je er in de startfase nog niet zoveel tijd aan kwijt bent. Later kun je altijd nog uitbreiden. Het kan lonen om je op een niche te richten (een specifiek deel van de markt met een specifieke doelgroep), omdat je doelgroep dan makkelijk te bereiken is en je geen last hebt van moordende concurrentie.  

Houd je eerst bij de Nederlandse markt 

Hoewel er niets mis is met een frisse dosis ambitie, kun je je beter eerst op de Nederlandse markt richten voordat je de rest van de wereld verovert. Het is verstandiger om klein te beginnen en gestaag door te groeien, zeker als zzp’er. Zo houd je de risico’s laag en je wilt natuurlijk niet de boel moeten sluiten omdat je het niet meer overziet. 

Kies een open source webshop software programma

Na het kiezen van je product is het tijd om een goed functionerende website met een webshop te maken. Heb je weinig tijd en/of relevante kennis? Het maken van een webshop is tegenwoordig gelukkig helemaal niet zo lastig meer als je misschien denkt. Er zijn verschillende webshop software programma’s met kant-en-klare templates (open source webshop software), waarmee je in een paar stappen een webshop aanmaakt en waarvoor je geen technische kennis nodig hebt.  

Kies een duidelijke domeinnaam 

Onderschat het belang van een domeinnaam niet, dit is in een belangrijke factor voor het succes van je webshop. Kies een naam die goed aansluit bij je assortiment. Niet alleen geef je potentiële klanten zo een goede indruk van wat je aanbiedt, door het zoekwoord in je domeinnaam mee te nemen scoor je hoger in Google. Houd het simpel en let er vooral op dat er geen twijfel bestaat over hoe je het spelt. Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als dit verkeerd gaat en mond-tot-mondreclame zo minder effectief wordt. 

Geef alle benodigde informatie

Als webshop ben je wettelijk verplicht om je bezoekers van bepaalde informatie voorzien:

  • Contactgegevens: naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. 
  • Je registratienummer van de Kamer van Koophandel en je btw-identificatienummer. 
  • De belangrijkste kenmerken van je producten. 
  • De prijs van het product (inclusief belasting), de kosten voor het afleveren, de betalingswijze en de bedenktijd. 
  • De algemene voorwaarden 
  • De privacyvoorwaarden. 

Maak betalen eenvoudig 

Stel: je bent bezig met een online shopsessie en hebt enthousiast een product in je winkelmandje gegooid. Op het moment dat je gaat betalen, krijg je echter meerdere obstakels voor je kiezen. Dan denk je al snel: “laat maar zitten”. Het is dus essentieel dat het betaalproces moeiteloos verloopt. Hoe eenvoudiger het betalen verloopt, hoe groter de kans is dat klanten de sales daadwerkelijk doorzetten. 

Bedenk ook welke betaalmethoden je wilt aanbieden. In Nederland is het een vereiste dat je iDEAL aanbiedt: bijna iedereen heeft een Nederlandse bankrekening die bij iDEAL is aangesloten. Daarnaast is het handig om de mogelijkheid tot het betalen met een creditcard te geven. Het voordeel daarvan is dat een creditcard vaak aankoopbescherming biedt. Als je internationale plannen hebt voor je webshop, is PayPal een waardevolle betaalmethode.  

Maak de verzending van de producten pijnloos en betaalbaar

Als webshop ontkom je er niet aan: pakketten verzenden. Veel klanten vinden de verzendkosten een struikelblok, dus houd de verzendkosten zo laag mogelijk. Je kunt deze bijvoorbeeld in de prijs al doorberekenen. Het beste is om vanaf een bepaald bedrag geen verzendkosten te rekenen. Zorg daarnaast voor stevig karton, want het zou natuurlijk vervelend zijn als het product beschadigd aankomt. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie