Zoek naar:

Blijft je omzetbelasting onder de €20.000 per jaar? Maak dan gebruik van de kleine ondernemersregeling: een vrijstelling van de omzetbelasting. Dat heeft echter wél gevolgen voor je facturen.

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling, afgekort als de KOR, is een vrijstelling voor de omzetbelasting, oftewel de btw. Bedrijven die op jaarbasis minder dan €20.000 exclusief btw verdienen, hoeven op basis hiervan géén omzetbelasting door te berekenen aan hun klanten.

Wie maken aanspraak op deze regeling?

Alle bedrijven en rechtspersonen kunnen in beginsel gebruikmaken van de KOR. Dat geldt dus voor zzp’ers, maar ook voor stichtingen en verenigingen – om maar wat te noemen.

Hoewel de KOR toegankelijk is voor alle bedrijven die op jaarbasis minder dan €20.000 verdienen, is de regeling met name handig voor organisaties die veel particulieren als klanten hebben. Zij kunnen tenslotte zelf geen btw in rekening brengen.

Wat zijn de voordelen van de KOR?

Het toepassen van de KOR heeft grote voordelen. Je hoeft je niet langer aan de regels voor de omzetbelasting te houden én je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Dat scheelt toch behoorlijk wat tijd in je administratie.

Hou er overigens wel rekening mee dat de KOR-regeling facturatie anders laat verlopen. Je leest hieronder meer over hoe de KOR-btw op facturen eruit ziet.

Hoe vraag ik de KOR aan?

Alle ondernemers met een btw-identificatienummer kunnen de KOR aanvragen bij de Belastingdienst. Dat doe je ongeveer vier weken vóór de gewenste ingangsdatum. De KOR treedt dan het eerstvolgende kwartaal in werking.

Ter illustratie: vraag je op 1 maart de KOR aan? Dan kun je hier vanaf 1 april gebruik van maken.

Wat moet ik doen als ik opeens wél meer dan €20.000 verdien?

Verdien je in één kalenderjaar alsnog meer dan €20.000? Meld je dan direct af voor de KOR. Dat doe je dan opnieuw bij de Belastingdienst.

Je moet dan, vanaf het moment dat je meer dan €20.000 verdient, starten met de aanleg van een reguliere btw-administratie. Let wel: de omzet van vóór het moment waarop je meer dan €20.000 ging verdienen, blijft wél vrij van btw.

Je mag daarnaast in de komende drie jaar geen gebruik meer maken van de kleineondernemersregeling.

Hoe ziet een factuur kleineondernemersregeling eruit?

Deelname aan de KOR houdt dus in dat je géén btw rekent op je diensten en leveringen. Je hoeft geen btw-aangifte te doen en het bijhouden van een beperkte administratie volstaat. 

Een factuur kleineondernemersregeling ziet er daardoor anders uit dan een gebruikelijke factuur. Sterker nog – het is officieel niet eens nodig om klanten een KOR-factuur uit te reiken. Dit mag natuurlijk wel.

Kies in dat geval voor een vereenvoudigde factuur wanneer het totaalbedrag lager dan €100 is. Ligt dit bedrag hoger? Stuur dan een factuur die voldoet aan de gebruikelijke factuureisen.

Het verschil daarbij is dat je géén btw-percentage of -bedrag rekent. Zet in plaats daarvan de onderstaande zin ergens op het document:

Factuur vrijgesteld van omzetbelasting op grond van artikel 25 uit de Wet op de omzetbelasting.

Let er hierbij goed op dat je géén 0% btw op je factuur zet. Dit betekent namelijk iets heel anders. Reken simpelweg geen btw en zet in plaats daarvan de bovenstaande vermelding op je factuur.

KOR-factuur voorbeeld

Wil je weten hoe zo’n KOR-factuur eruit ziet? Gebruik dan het onderstaande voorbeeld.

Voorbeeldfactuur
Auteur

Schrijf een reactie