Zoek naar:

Als zzp’er ben je vast bekend met de termen kasstelsel en factuurstelsel. Misschien heb je je boekhouder er weleens over horen vertellen. Het stelsel dat jij gebruikt, bepaalt tenslotte de manier waarop je btw-aangifte doet. Wat het verschil tussen de twee stelsels is? We leggen het je hieronder uit.

Wat is het factuurstelsel?

Lever je goederen en diensten aan andere ondernemers? Dan ben je het volgens de Belastingdienst verplicht om meteen een factuur te sturen. Dit houdt tevens in dat je, wanneer je je btw-aangifte doet, het factuurstelsel gebruikt.

In dit stelsel moet je je btw berekenen aan de hand van de facturen die je hebt gestuurd in de periode waarover je aangifte doet. Het maakt niet uit of de facturen zijn betaald, zolang ze maar in dat tijdvak zijn verstuurd

Voorbeeld

Een ondernemer die het factuurstelsel gebruikt, doet zijn of haar btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2022. Hij of zij berekent de btw aan de hand van de facturen met een factuurdatum tussen 1 januari en 31 maart 2022. Het maakt daarbij niet uit of de facturen wel of niet zijn betaald.

Wat is het voordeel van het factuurstelsel?

Het voordeel van dit stelsel is dat je winst- en verliesrekening niet afhangt van hoe snel je klanten jou betalen. Volgens het dit stelsel verdien je het geld op de factuurdatum – en niet wanneer het op je zakelijke bankrekening binnenkomt. Ze ziet precies waar je qua inkomsten aan toe bent. Wel zo handig als je voor een investering aan het sparen bent.

Wat is het nadeel van het factuurstelsel?

Het nadeel van btw-aangifte doen naar aanleiding van de factuurdatum is dat de verdiensten in sommige gevallen nog niet zijn betaald. Je moet dan dus al btw afdragen over facturen vóór je klanten het geld hebben overgemaakt.

Wat is het kasstelsel?

Lever je goederen en diensten aan particulieren? Dan ben je niet verplicht te factureren – hoewel we je dat wel aanraden. Je kunt, in dat geval, tijdens je btw-aangifte kiezen voor het kasstelsel.

In het kasstelsel bereken je de btw voor je aangifte naar aanleiding van het inkomen dat in een bepaalde periode is ontvangen. Er wordt dus gelet op betalingen en niet op facturen. Je boekhouding richt zich op inkomsten en uitgaven; niet op verstuurde facturen.

Voorbeeld

Een ondernemer die het kasstelsel gebruikt, doet zijn of haar btw-aangifte over het tweede kwartaal van 2022. Hij of zij berekent de btw aan de hand van de betalingen die tussen 1 april en 30 juni 2022 zijn binnengekomen.

Wat is het voordeel van het kasstelsel?

Het voordeel van dit stelsel? Je hoeft géén facturen te sturen naar je klanten, wat kostbare tijd scheelt.

Wat is het nadeel van het kasstelsel?

Het kasstelsel maakt het moeilijk om financiële plannen te maken. Je weet tenslotte niet wat er over een maand of over twee maanden binnenkomt, omdat je in je administratie pas weet wat je verdiend hebt als het op je rekening wordt gestort. Koop je bijvoorbeeld iets voor je zaak? Dan kun je er een maand later achterkomen dat je het eigenlijk niet kon veroorloven.

Moet ik het factuurstelsel of kasstelsel gebruiken?

Dat hangt er over het algemeen vanaf met wie je zaken doet. Lever je goederen en diensten aan ondernemers? Gebruik dan het factuurstelsel. Lever je deze echter aan particulieren? Kies dan voor het kasstelsel.

Los hiervan zijn er een aantal beroepen die het kasstelsel verplicht moeten gebruiken. Dit zijn ze!

Let wel: er zijn uitzonderingen. Wie een van deze beroepen uitvoert, maar wel factureert, mag ervoor kiezen om van kasstelsel af te zien.

Auteur

Schrijf een reactie