Zoek naar:

Je administratie is een belangrijk deel van je onderneming. Je bent bovendien ook wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. De keuze tussen zelf boekhouden of je boekhouding uit handen geven – denk aan een boekhouder of een programma als e-Boekhouden.nl – is dan ook een lastige…

Een goede administratie helpt je resultaatgericht te werken, levert je belastingvoordelen op én zorgt ervoor dat je je zaakjes op orde hebt voor de fiscus.

Het is desondanks voor veel zzp’ers, misschien met uitzondering van de ondernemers met een voorliefde voor administratie, onduidelijk hoe ze zo’n goede administratie het beste kunnen opzetten. Je kunt zelf boekhouden, maar je kan ook je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Toch is het niet zo zwart-wit als we hierboven schetsen. Je kunt namelijk ook voor een middenweg kiezen: een combinatie van zelf doen en uitbesteden. Zzp’ers hebben hierin meestal meer speling dan ze zelf denken.

Samengevat zijn er dus drie opties – en we gaan ze hieronder allemaal af:

 • Je boekhouding zelf doen.
 • Je boekhouding uitbesteden.
 • Hybride – zelf boekhouden met advies van een boekhouder.

In dit artikel

 1. Je boekhouding zelf doen
  Waar moet ik beginnen als ik mijn boekhouding zelf wil doen?
 2. Je boekhouding uitbesteden
  Waar moet ik beginnen als ik mijn boekhouding wil uitbesteden?
 3. Hybride – je boekhouding zelf doen met advies van een boekhouder
  Waar moet ik beginnen als ik mijn boekhouding hybride wil uitvoeren?
 4. Hoe bepaal ik wat het beste bij mij past?

  Veelgestelde vragen
Boekhouding - Unsplash

1. Je boekhouding zelf doen

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Het belangrijkste argument? De prijs. Maar dat is niet het enige voordeel…

Een administratie die altijd op orde isSteile leercurve voor onervaren ondernemers
Bespaar op accountant of boekhouderVeranderende belastingregels en wetgeving
Meer inzicht in je financiën Kost veel tijd
Efficiënter werken

Je administratie is namelijk altijd op orde, omdat je continu je boekhouding aanpast. Omdat je alles zelf doet, krijg je niet te maken met de kosten van een boekhouder of accountant. Een ander voordeel is dat je steeds meer leert en daardoor meer inzicht in je financiën krijgt. Je hoeft ook niet steeds alles met je boekhouder te bespreken, dus je werkt efficiënt. 

Je levert echter wel in aan tijd, je leercurve is steil en je moet steeds op de hoogte zijn van de nieuwste regels en wetgeving omtrent boekhouden.

Waar moet ik beginnen als ik zelf mijn boekhouding wil doen?

Het allereerste dat je volgens ons nodig hebt? Een goed online boekhoudprogramma. Online boekhouden is geschikt voor de zzp’er die geen zin heeft om Excel-sheets of mappen met bonnetjes bij te houden, maar wel à la minute een overzicht wil hebben van de financiële positie van zijn bedrijf. 

👉  Vergelijk hier de beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Deze boekhoudprogramma’s helpen je met alle facetten van je administratie. Je kunt er bijvoorbeeld bonnetjes mee scannen, verkoopfacturen mee registreren en je belastingaangiftes mee de deur uit doen.

Dat alles gaat op een uiterst gebruiksvriendelijke en makkelijke manier. Kom je er toch niet uit? Veel online boekhoudprogramma’s hebben uitgebreide kennisbanken, instructievideo’s en support-afdelingen die je per mail, chat of telefoon kunt bereiken voor al je vragen.

Deze boekhoudprogramma’s raden wij aan!

 

We hebben verschillende boekhoudprogramma’s getest en met elkaar vergeleken. Dit zijn onze favorieten.

 

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl onderscheidt zich door eenvoud, maar biedt tegelijkertijd alle functionaliteiten die zzp’ers nodig hebben. Het is bovendien een van de voordeligste boekhoudprogramma’s (€9,95 per maand voor startende zzp’ers) en het pakket is vijftien maanden gratis te proberen.

 

MoneyMonk

MoneyMonk is speciaal bedoeld voor zzp’ers in de dienstverlening. Je kunt hier onder meer je facturen mee maken, bonnetjes bewaren en belastingaangiftes versturen – op een uiterst gebruiksvriendelijke manier.

 

Moneybird

We zijn ook behoorlijk fan van Moneybird: overzichtelijk, makkelijk in gebruik en voorzien van veel automatiseringsfuncties die het bijhouden van je administratie sneller maken.

 

👉 Check onze complete vergelijking voor alle boekhoudprogramma’s die we hebben getest

 

accountant

2. Je boekhouding uitbesteden

Het geeft een hoop rust: je boekhouding uit handen geven in de wetenschap dat het allemaal in orde komt. En er zijn méér pluspunten wanneer jij je administratie bij een boekhouder neerlegt.

Een boekhouder heeft geldbesparende kennisHoge kostenpost
Een boekhouder kent de laatste regelgeving

Geen zorgen meer over boekhouding

Tijdbesparing 

Het fijne van een boekhouder is dat hij of zij kennis heeft van de laatste regelgeving, iets wat jou geld kan besparen door middel van belastingvoordelen. Gebruik je een boekhouder? Dan bespaar tijd en heb je minder zorgen. Een boekhouder is wel een extra kostenpost, namelijk gemiddeld €76 per maand. Is je eigen uurtarief hoger, dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn.

Lees ook: Wat doet een boekhouder en wat mag ik verwachten?

Waar moet ik beginnen als ik mijn boekhouding wil uitbesteden?

Bij het vinden van een goede boekhouder, natuurlijk.

Wat een goede boekhouder precies is? Wij hanteren altijd de gouden regel: een goede boekhouder bespaart je geld.

Dat doet hij door aftrekposten en andere regelingen toe te passen waarvan je anders waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. Een boekhouder of accountant kent al deze fiscale regels en kan je hierover adviseren. AOV-premies, bijvoorbeeld. Of KIA-regelingen. Wist je dat er in Nederland meer dan 100.000 zzp’ers zijn die belasting kunnen besparen door fiscale voordelen, maar hier simpelweg geen gebruik van maken?

Een boekhouder verdient zichzelf hierdoor al gauw terug. De kosten van een boekhouder kun je meestal wegstrepen tegenover het bedrag dat je bespaart aan belastingen.

Aanvullend daarop kan een boekhouder je ook advies geven over je ondernemerschap, bijvoorbeeld over je ondernemingsplan, hoe je een eerste werknemer aanneemt, wanneer het interessant is om je eenmanszaak om te zetten in een bv, et cetera.

Deze boekhouders raden wij aan!

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die je meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat ons je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

 

Check hier ons exclusieve netwerk aan gekwalificeerde boekhouders. Geen grijze muizen, wel moderne boekhouders die je meer geld besparen dan kosten. Vul hier je wensen in (kost je twee minuten tijd) en we matchen je met drie geschikte boekhouders uit ons netwerk.

 

Je kunt er ook voor kiezen via Offerte.nl een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen. Deze partij biedt een landelijke dekking en probeert je zo goed mogelijk te koppelen aan een lokale boekhouder. Je ontvangt maximaal vijf offertes op maat – binnen 24 uur.

 

Lees ook: Wat kost een boekhouder of accountant in 2023?

 

controleren

3. Hybride – zelf je boekhouding doen met advies van een boekhouder

Twijfel je tussen je boekhouding zelf doen en je financiële administratie uitbesteden? We hebben dé oplossing voor je: werk hybride!

Administratie op orde zonder hoge kostenToch nog een kostenpost
De zekerheid van een goede boekhoudingKost tijd en zorgen

Dit houdt in dat jij in principe je eigen administratie bijhoudt. Je verstuurt zelf je eigen uitgaande facturen, boekt je ontvangen facturen en bonnetjes in en koppelt zelf je bankafschriften aan je kostenposten.

Waar moet ik beginnen als ik een hybride boekhouding wil?

Maar één keer per jaar of kwartaal laat je jouw administratie controleren door een boekhouder. En de dingen die je zelf niet weet of kunt – daar kan de boekhouder je bij helpen.

Tot slot controleert hij de balans en de winst- en verliesrekening én doet hij de aangifte voor de inkomstenbelasting, zodat je alle belastingvoordelen meepakt.

Je krijgt dus het beste van beide werelden: wél de zekerheid dat je boekhouding in orde is, géén torenhoge factuur. De kosten voor een boekhouder zijn minder hoog, maar het is nog wel een kostenpost waar je rekening mee moet houden.

Een hybride boekhouding samengevat

Bij een hybride boekhouding doe je simpele taken zelf, zodat je geld bespaart. Je krijgt tegelijkertijd wél de zekerheid van een goede boekhouding, gecontroleerd door een boekhouder, én een optimale belastingaangifte.

Jij doet dit…

  • De boekhouding (inkoopfacturen, verkoopfacturen en het koppelen van banktransacties).

  • De btw-aangifte per kwartaal.

 

…en je boekhouder doet dit:

 

  • Het beantwoorden van al je vragen.

  • Het boeken van moeilijke posten en afschrijvingen.

  • Een jaarlijkse controle of een controle per kwartaal.

  • De verzorging van je inkomstenbelasting.

 

 

Hoe bepaal ik wat het beste bij mij past?

Wat ons betreft, zijn er drie belangrijke factoren waar jij een afweging tussen moet maken:

 • Interesse
 • Kosten
 • Tijd

Interesse

Wij doen onze boekhouding zelf, met behulp van een boekhoudprogramma. Dat terwijl we meer verdienen dan een boekhouder en onze agenda’s best vol zitten.

De reden? We vinden het gewoon leuk om onze werkzaamheden soms af te wisselen met de boekhouding. Het is daarnaast fijn om altijd op de hoogte te zijn van onze financiën, zonder steeds te hoeven schakelen met een derde persoon.

Vind jij het ook interessant om je boekhouding te doen? Hou het dan in eigen beheer.

Kosten

Ligt jouw uurtarief hoger dan dat van een boekhouder? Besteed je boekhouding dan uit. Zoals eerder gezegd, levert een boekhouder je dan geld op.

Tijd

Laten we eerlijk zijn: een zzp-boekhouding neemt weinig tijd in beslag.

Een zzp’er doet gemiddeld veertien transacties (inkopen en verkopen) per maand. Dat betekent dat je met één uurtje boekhouden per maand eigenlijk wel klaar bent. Even doorbijten, dus. Aan het eind van het jaar hou je een paar honderd euro over – en misschien ga je het zelfs leuk vinden.

Krijg je het drukker en blijven er geen uren meer over om de administratie zelf te doen? Overweeg dan het (gedeeltelijke) inschakelen van een boekhouder.

Het is het allerbelangrijkste dat je doet waar jij energie van krijgt. Wil je weten wat een boekhouder kost? Check dan dit artikel waarin we de prijzen van 75 boekhouders onderzochten. Zelf je boekhouding doen? Bekijk dan onze reviews van verschillende boekhoudprogramma’s.

Tot slot: neem een zakelijke rekening wanneer je met een boekhouder in zee gaat.

Wat doen andere zzp’ers?

 

Het verrast je misschien, maar meer dan de helft van de zzp’ers doet zijn of haar boekhouding zelf. De boekhouding uitbesteden gebeurt vaker bij specifieke groepen, zoals zzp’ers in de zorg.

 

FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf mijn boekhouding doen?

Ja: dat is mogelijk. Gebruik hierbij een boekhoudprogramma om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van je administratie in goede banen worden geleid.

Hoe begin je een boekhouding?

Een boekhouding opzetten start met de aanschaf van een boekhoudprogramma (wanneer je het zelf doet) of met het benaderen van een geschikte boekhouder (wanneer je het uitbesteedt).

Wat kost een boekhouder voor een zzp’er?

Een boekhouder kost je als zzp’er gemiddeld €76 per maand.

Wat moet je als zzp’er bijhouden in je administratie?

Een administratie bevat alle gegevens over je bedrijf die je op papier óf digitaal hebt vastgelegd. Voorbeelden zijn bankafschriften, inkoop- en verkoopfacturen en contracten.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie