Zoek naar:

Een boekhouder kan een meerwaarde hebben voor je eenmanszaak. Wanneer is dat het geval en wanneer heb je genoeg aan een boekhoudprogramma, zoals e-Boekhouden.nl? Lees het hieronder!

In dit artikel

 1. Wat is een boekhouder?
 2. Wat doet een boekhouder?
 3. Waarom moet ik een boekhouder nemen?
 4. Hoe weet ik of ik een goede boekhouder heb?

  Veelgestelde vragen

Een boekhouder kost je gemiddeld tussen de €79 en de €92 per uur. Sommigen werken met pakketprijzen, bijvoorbeeld €1.000 per jaar voor de aangifte van je inkomsten- en omzetbelasting.

Dat is best veel geld, zeker voor starters die maandelijks een klein aantal facturen versturen. Je kunt je geld in dat geval beter uitgeven aan een boekhoudprogramma, zoals e-Boekhouden.nl. Dat kost je maar een tientje per maand.

👉 Vergelijk hier de beste eenvoudige boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Maar stel dat je onderneming groeit en je eigenlijk geen tijd meer hebt om zelf je administratie bij te houden. Je kan er dan voor kiezen om de boekhouding volledig uit te besteden aan een boekhouder. Je kunt dan al je papierwerk over de heg smijten; de boekhouder lost het voor je op.

En die kosten? Daar hoef je je dan geen zorgen meer om te maken. Wanneer je de administratie uitbesteed aan een professional houd je namelijk meer tijd over die je kunt besteden aan betaald werk. 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan over de voordelen van een boekhouder inschakelen… Toch willen we je eerst even wat basics vertellen over dit vak, zodat je onze adviezen wat beter snapt. Komen ze!

Boekhouding - Unsplash

1. Wat is een boekhouder?

Een boekhouder verzorgt de financiële administratie van een organisatie. Hij of zij houdt de financiële transacties (inkomsten en uitgaven) van je onderneming bij, maar helpt je ook aan inzicht in je financiële zaken. Je kunt ook bij een boekhouder aankloppen om over je toekomstplannen te sparren.

👉 Vergelijk hier de beste administratieprogramma’s voor zzp’ers

Die administratie is de basis voor je belastingaangiftes, bijvoorbeeld die voor de inkomsten- en omzetbelasting. Deze btw-aangiftes mogen geen fouten bevatten. Een boekhouder kan dit door zijn opleiding en ervaring zo goed als voorkomen.

Lees ook: Btw-aangifte: alles wat je erover moet weten mét voorbeelden

Een boekhouder kan je ook helpen wanneer je administratie complexer wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je veel facturen verstuurt en ontvangt, diensten levert aan het buitenland of werkt met voorraden en abonnees. Een boekhouder kan namelijk ook facturen opstellen en verzenden. 

Wat als mijn boekhouder een fout maakt?

 

Met de administratie of de boekhouding moet je kunnen bewijzen dat jouw aangifte inkomstenbelasting en aangifte btw kloppen en dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Het is daarom belangrijk dat dit goed gaat. Een boekhouder kan dit door zijn opleiding en ervaring nauwkeurig controleren. Ondanks zijn kennis en ervaring kan het natuurlijk altijd zijn dat je boekhouder alsnog een fout maakt. Het blijft tenslotte mensenwerk.

 

De gouden regel: je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je administratie. De Belastingdienst ziet een fout van je boekhouder dus eigenlijk als jouw fout.

 

Als je dus een boekhouder inschakelt, blijft je zelf verantwoordelijk voor de administratie. Natuurlijk mag je van een boekhouder verwachten dat hij of zij kennis heeft van fiscale regelgeving, maar het kan geen kwaad om zelf mee te kijken of om bij twijfel advies te vragen bij de Belastingdienst.

 

2. Wat doet een boekhouder?

Als we kijken naar de functiebeschrijving van een boekhouder, is de belangrijkste taak: administratie bijhouden. De werkzaamheden van een boekhouder bestaan in het algemeen uit het boeken en verwerken van alle financiële gegevens binnen je bedrijf, zoals facturen, en het verzorgen van je belastingaangiftes.

De exacte taken verschillen echter per onderneming.

Sommige boekhouders maken ook analyses van je jaarcijfers. Anderen kunnen je adviseren wanneer je dure bedrijfsmiddelen wilt kopen.

Boekhouders maken ook jaarrekeningen, maar dat is voor zzp’ers niet verplicht.

Lees ook: Je boekhouding regelen? Zo doe je het

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

 

De werkzaamheden van boekhouders en accountants lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

 

Een boekhouder heeft doorgaans een meer uitvoerende rol en houdt zich bijvoorbeeld bezig met de samenstelling van de jaarcijfers. Een accountant daarentegen is vaak een soort controleur die je financiële overzichten beoordeelt.

 

Het belangrijkste verschil is dat een accountant wél bevoegd is om de werkzaamheden van een boekhouder te verrichten, terwijl dit andersom niet het geval is. De boekhouder mag namelijk geen verklaringen afgeven over betrouwbare gegevens.

 

3. Waarom moet ik een boekhouder nemen?

We onderscheiden een aantal praktische redenen waarom je een boekhouder nodig hebt voor je bedrijf:

 • Een boekhouder houdt controle over je administratie.
 • Een boekhouder geeft je inzicht in je financiële situatie.
 • Een boekhouder helpt je met kennis van zaken.
 • Een boekhouder zorgt voor tijdsbesparing.

Controle

Een boekhouder controleert je boekhouding nauwkeurig, waardoor je weet of je op de juiste manier je aangifte omzet- en inkomstenbelasting doet. Ze geven je ook een seintje wanneer dit moet gebeuren, zodat je nooit te laat bent.

Lees ook: Aangiftesoftware kiezen: de complete handleiding

Inzicht

Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in je financiële situatie en helpt je met je toekomstige plannen.

Kennis van zaken

Een boekhouder heeft ervaring en weet alles over fiscale voordelen, zoals de kleineondernemersregeling (KOR) of de mkb-winstvrijstelling. Je kunt hiermee geld besparen.

Bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn aan de belastingregels. Een boekhouder is hiervan op de hoogte en kan deze kennis toepassen op jouw administratie.

Tijdsbesparing

Omdat de boekhouder zich bezighoudt met je administratie, kun jij al je tijd gebruiken voor je eigenlijke werkzaamheden. Daar ben je tenslotte het beste in.

Goed. Nu je weet wat de gemiddelde boekhouder doet en wat de voordelen zijn, blijft er nog één belangrijke vraag over. Want hoe weet je nu wanneer je een goede boekhouder aan de haak hebt geslagen? Lees verder!

4. Hoe weet ik of ik een goede boekhouder heb?

Wat ons betreft, is er één gouden regel om te bepalen of je een goede boekhouder hebt:

Een goede boekhouder levert je geld op.

Inderdaad: hij of zij bespaart je geld. Of dat het geval is, hangt af van drie dingetjes:

 • De grootte van je administratie.
 • De kennis van de boekhouder.
 • De prijs van de boekhouder.

Grootte van je administratie

We noemden het in de inleiding ook al even, maar als je een kleine administratie hebt, loont een boekhouder eigenlijk per definitie niet. Dit kost gewoon teveel voor de grootte van je bedrijf. Neem in plaats daarvan voor ongeveer een tientje per maand een boekhoudprogramma, zodat je in ieder geval weet dat al je belastingaangiftes goed gaan.

We schatten dat het vanaf vijf facturen per maand óf bij een complexe situatie, zoals veel klanten in het buitenland, interessant wordt om een boekhouder te benaderen.

Kennis van de boekhouder

Boekhouders die je geld opleveren, hebben veel kennis van zaken. Ze weten alles over de belastingvoordelen waarmee jij kunt besparen en laten hun kennis ook regelmatig bijspijkeren, zodat ze altijd de meest recente regels toepassen.

Als ze dit goed doen, verdienen ze zichzelf terug. Je betaalt dan weliswaar een x-bedrag aan de boekhouder, maar als het bedrag dat je door hen bespaart hoger ligt dan de kosten, maakt dat natuurlijk niet uit.

Prijs van de boekhouder

Dit betekent natuurlijk wel dat de boekhouder ook niet te duur mag zijn, anders loont het alsnog niet om er een in te schakelen. Wij vinden kosten van ongeveer €1.000 per jaar voor de meeste zzp’ers reëel.

De meeste boekhouders werken niet in loondienst, maar voor zichzelf. Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de €79 en de €92 per uur. Een zzp-boekhouder hanteert hierbij vaak een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor.

Sommige boekhouders hebben per dienst een los tarief. Het invoeren van de belastingaangiftes kost dan bijvoorbeeld €75 per uur. Eenvoudigere taken, zoals het verwerken van facturen, is dan voor €50 per uur mogelijk.

Andere boekhouders werken met vaste maandprijzen waarbij verschillende diensten zijn inbegrepen.

Hoeveel verdient een boekhouder?

 

Een boekhouder heeft een startsalaris van rond de €2.200 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €5.500 bruto per maand bij een grote organisatie.

 

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Wat kost een boekhouder per uur?

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder ligt tussen de €79 en de €92 per uur.

Hoe gaat een boekhouder te werk?

De taken van een boekhouder bestaan vaak standaard uit het boeken en verwerken van alle financiële gegevens binnen je bedrijf, zoals facturen, en het verzorgen van je btw-aangifte. De exacte werkzaamheden verschillen per onderneming.

Wat als mijn boekhouder een fout maakt?

Je bent zelf altijd eindverantwoordelijke voor je administratie. Het loont dus om bij twijfel navraag te doen.

Auteur

Schrijf een reactie