Zoek naar:

Als ondernemer maak je al genoeg kosten. Moet daar dan écht ook nog een boekhouder bij? Je kan er natúúrlijk voor kiezen om zelf je boekhouding te regelen, maar een boekhouder heeft werkelijk een meerwaarde voor je bedrijf. Lees snel verder!

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder verzorgt de administratie van een organisatie en helpt dus bij het boekhouden. Hij of zij houdt de inkomsten en uitgaven van je onderneming bij. Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in je financiële situatie en helpt je met je toekomstige plannen.

Met de administratie of de boekhouding moet je kunnen bewijzen dat jouw aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Het is zeer belangrijk dat dit goed gaat en een boekhouder kan dit door zijn opleiding en ervaring nauwkeurig controleren.

Bovendien geldt: hoe meer facturen je verstuurt en zelf ontvangt, hoe meer administratie en dus boekhouding je hebt om te doen. Neem je diensten af – of lever je diensten aan het buitenland? Heb je voorraden? Zijn er abonnees? Al deze zaken maken je boekhouding complexer. Een boekhouder kan een enorme werklast met betrekking tot je administratie bij je weghalen.

Wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder?

De werkzaamheden van een boekhouder bestaan in het algemeen uit het boeken en verwerken van alle financiële gegevens binnen een bedrijf; debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en het verwerken van belastingaangiftes. Ook boekt hij facturen in en is hij verantwoordelijk voor de jaarrekening.

De precieze werkzaamheden van een boekhouder verschillen per onderneming. Het facturen doen veel ondernemers zelf, maar er wordt verder veel administratie uitbesteed. Een boekhouder houdt de boeken bij van alle financiële transacties, documenten en verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag.

Waarom moet ik een boekhouder nemen?

Er zijn vier praktische redenen waarom je een boekhouder nodig hebt voor je bedrijf:

  • Advies
  • Inzichten
  • Controle
  • Focus

Advies

Een boekhouder heeft jarenlange ervaring en helpt je met gedegen advies. Zo weten zij alles over de fiscale voordelen, zoals de kleineondernemersregeling of de mkb-winstvrijstelling. Bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn in de belastingregels.

Inzichten

Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in je financiële situatie en helpt je met je toekomstige plannen.

Controle

Een boekhouder houdt controle over je administratie en weet zo of je op de juiste manier je aangifte omzet- of inkomstenbelasting doet. 

Focus

Met een boekhouder die je ondersteunt met advies, inzichten en controle op je administratie, houd je zelf de focus op je onderneming.

Kan je een boekhouder aansprakelijk stellen?

Als je een boekhouder inschakelt, blijf je zelf nog steeds verantwoordelijk voor de administratie. Natuurlijk mag je van een boekhouder verwachten dat die kennis heeft van fiscale regelgeving, maar het kan geen kwaad om zelf mee te kijken of om bij twijfel advies te vragen bij de Belastingdienst.

Hoeveel verdient een boekhouder?

De boekhouder heeft een startsalaris van rond de €2.200 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €5.500 euro bruto per maand bij een grote organisatie. 

De meeste boekhouders werken niet in loondienst, maar voor zichzelf. Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de €79 en €92 per uur. Een zzp boekhouder hanteert meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor. 

De meeste boekhouders hebben per dienst een los tarief. Je kan er ook voor kiezen om de boekhouding volledig uit te besteden aan een boekhouder. Dan heb je kans dat het uurtarief daalt, maar dan ben je in totaal wel meer geld kwijt. 

Het invoeren van belastingaangifte, de balans en jaarrekening kost gemiddeld €75 per uur. Eenvoudige taken, zoals het invoeren van facturen, is vaak voor zo’n €50 per uur mogelijk. 

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

De boekhouder werkt nauw samen met de accountant. Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. 

Een accountant is tevens bevoegd om alle werkzaamheden te doen van de boekhouder, wat andersom niet het geval is. De boekhouder mag namelijk geen verklaringen afgeven over bepaalde betrouwbare gegevens.

Auteur

Schrijf een reactie