Zoek naar:

Belastingaangiftes moeten zo snel en geruisloos worden ingediend. Zogenoemde aangiftesoftware kan je hierbij helpen. We helpen je in dit artikel met het vinden van de beste pakketten voor 2022, zodat je simpel en snel een keuze maakt.

Dit soort softwarepakketten bestaan in vele soorten en maten, maar hoe weet je wanneer een pakket voor jou de juiste keuze is?

We hebben hieronder drie voorbeelden van aangiftesoftware voor de Belastingdienst voor je toegelicht. Doe er je voordeel mee!

1. AFAS SB+

Wat is AFAS SB+?

AFAS hoort bij de beste ZZP boekhoudprogramma’s. AFAS ken je mogelijk als sponsor van een Alkmaars voetbalstadion. Wist je dat dit bedrijf gespecialiseerd is in het leveren van software voor onder meer zzp’ers?

Het pakket dat ze voor zelfstandigen zonder personeel kunnen leveren, luistert naar de naam AFAS SB+. Dat pakket omschrijft zichzelf als een slim boekhoudprogramma. Offertes maken, facturen versturen én de belasting doorgeven: het kan allemaal met AFAS SB+.

Wat zijn de belangrijkste features van AFAS SB+?

Gebruik alle functionaliteiten binnen één applicatie

AFAS SB+ biedt verschillende functionaliteiten die andere applicaties ook bieden. Een handige scan- en herkenfunctie, bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om je bankgegevens direct aan het pakket te koppelen.

Verschil is echter dat deze bij AFAS SB+ allemaal binnen één applicatie zijn verzameld. Dat bespaart ondernemers tijd én zorgt voor meer inzichtelijkheid.

Profiteer van de handige scan- en herkenfunctie

We noemden het hierboven al even: AFAS SB+ beschikt over een scan- en herkenfunctie. Dit houdt concreet in dat het handmatig inboeken van bonnetjes en facturen verleden tijd is. Deze software kan, zoals de naam al doet vermoeden, scannen én herkennen. Dat bespaart je flink wat administratief werk.

Werk samen met je accountant

Vertrouw je je eigen, administratieve skills tot een bepaalde hoogte en wil je graag dat een boekhouder of accountant met je meekijkt? Dat kan – met AFAS SB+. Het pakket biedt namelijk de mogelijkheid om online samen te werken met je accountant.

Méér features

 • Automatiseer je boekhouding;
 • Geniet van gebruiksgemak voor alle niveaus;
 • Leg je klantenrelaties vast in een digitaal dossier.

Wat kost AFAS SB+?

Screenshot AFAS SB+

AFAS SB+ kost je €59,00 per maand, exclusief btw.

Je kunt voor dit bedrag gebruikmaken van alle functionaliteiten, waaronder de scan- en herkenfunctie. De fiscale aangiftesoftware is maandelijks opzegbaar en er zijn géén verborgen kosten voor intensieve gebruikers.

2. DigiBTW

Wat is DigiBTW?

DigiBTW is een online boekhoudprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor zzp’ers. Ze omschrijven zichzelf als een van de meest gebruiksvriendelijke én voordelige systemen – en dat is ook wel een beetje hoe ze bekendstaan.

Een slimme keuze voor alle ondernemers die op zoek zijn naar btw-aangiftesoftware.

Wat zijn de belangrijkste features van DigiBTW?

Doe eenvoudig aangiftes voor de inkomsten- en omzetbelasting

DigiBTW vereenvoudigt het verrichten van aangiftes voor zowel de inkomsten- als omzetbelasting. Je kunt je aangiftes zelf doen, maar ook laten controleren door een specialist voordat je ze richting de Belastingdienst stuurt.

Je krijgt daarnaast een handig btw-overzicht, zodat je precies weet welk bedrag de fiscus aan het einde van het kwartaal van je vereist.

Houd je ritten bij

DigiBTW biedt klanten de mogelijkheid om online een rittenregistratie bij te houden. Het is daarbij mogelijk om automatisch afstanden te berekenen en onderscheid te maken tussen zakelijke en privéritten. Gedoe met kilometervergoedingen zijn daardoor verleden tijd.

Verstuur facturen en offertes

Een van de grootste voordelen van het gebruik van DigiBTW, is dat het pakket in staat is om je facturatie over te nemen. Je kunt zelf facturen en offertes maken – maar dat niet alleen. Dit is namelijk mogelijk in een eigen lay-out. Inclusief logo en huisstijl, dus.

Facturen zijn daarnaast periodiek te versturen – én je kunt ervoor kiezen om er UBL-facturen van te maken.

Méér features

 • Houd urenregistratie bij – onder meer per klant of per project;
 • Koppel DigiBTW met Mollie, iDEAL en andere betaalmethoden;
 • Leg investeringen en vaste afschrijvingen vast;
 • Maak automatische, realtime-koppelingen, transactieverwerkingen en imports met alle Nederlandse banken;
 • Verwerk facturen en bonnen via de bonnen-inbox.

Wat kost DigiBTW?

Screenshot DigiBTW

Je betaalt bij DigiBTW een bedrag van slechts €10,00 in de maand. Het boekhoudprogramma is bovendien gratis te proberen.

3. Exact

Wat is Exact?

De software van het bedrijf Exact heette in het verleden Fiscaal Gemak. Die naam is dus gewijzigd, maar het product biedt nog steeds hetzelfde: een zogenoemde boekhoudrobot die jou als zzp’er al je administratieve taken uit handen kan nemen. Een fenomeen dat Exact zelf omschrijft als no hands accounting.

Dat zogenoemde no hands accounting werkt aan de hand van integraties met méér dan 220 zakelijke softwareprogramma’s. Dat is meer dan alle andere boekhoudplatforms. Het is dan ook niet vreemd dat Exact de keuze is van zo’n negenduizend accountants. Je wint er tenslotte veel tijd mee.

Wat zijn de belangrijkste features van Exact?

Bespaar tijd met de slimme automatisering

Automatische herkenning. Verwerking van facturen dankzij een koppeling met de bank. Twee voorbeelden van slimme automatisering waar het boekhoudpakket van Exact gebruik van gemaakt. Dit levert jou als zzp’er méér tijd op.

Maak koppelingen met méér dan 220 apps

We noemden het hierboven al: Exact is te koppelen met ruim 220 zakelijke softwareprogramma’s. We doelen daarmee op kassasystemen, webshops, betaalmethodes en CRM-systemen. De integratie met je boekhouding gebeurt naadloos en is gemakkelijk in de uitvoering.

Werk online samen met boekhouders en accountants

Exact stelt je als zzp’er in staat om samen te werken met je boekhouder of accountant. Dit doe je online – binnen hun pakket. Dat geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je aangiftes nog eens door te laten kijken voor je ze definitief naar de Belastingdienst stuurt.

Heb je nog geen boekhouder of accountant? Exact kan je hier, via hun Exact Accountants Center, ook aan helpen.

Méér features

 • Factureer via Peppol;
 • Gebruik de mobiele app;
 • Sla documenten digitaal op;
 • Verstuur (elektronische) facturen;
 • Voeg betaallinks toe.

Wat kost Exact?

Screenshot Exact

Exact Online Boekhouden Essentials

Exact Online Boekhouden Essentials kost €39,00 per maand. 

Je mag dan gebruikmaken van de basis-features, waaronder de hierboven genoemde kenmerken. 

Het is mogelijk om één bankkoppeling te maken.

Exact Online Boekhouden Plus

Exact Online Boekhouden Plus kost €75,00 per maand. 

Je mag dan, aanvullend op de basisbenodigdheden, twee gebruikers en administraties toevoegen én gebruikmaken van kostenanalyses, budgetcontroles, activaregistraties en valuta-administraties wanneer je internationaal zaken doet.

Het is mogelijk om vijf bankkoppelingen te maken.

Exact Online Boekhouden Professional

Exact Online Boekhouden Professional kost €110,00 per maand. 

Je mag dan, aanvullend op de basisbenodigdheden, onbeperkt bankkoppelingen maken, onbeperkt verkoopfacturen versturen én gebruikmaken van een rekening-courant.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik als zzp’er aangiftesoftware gebruiken?

Wij van ZZP Daily raden het gebruik van IB-aangiftesoftware altijd aan. Deze software voor de aangifte van de inkomstenbelasting helpt je tijdens het verrichten van juiste aangiftes én creëert meer overzicht in je financiële huishouding. Het bespaart je bovendien tijd.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van aangiftesoftware?

Software voor de btw-aangifte nodig? De drie pakketten die we hierboven hebben genoemd, zijn allen uitstekende keuzes voor zelfstandige ondernemers. De een is wellicht iets prijziger dan de ander, maar daar staat tegenover dat deze pakketten ook meer functies beiden.

Welke uitvoering het beste bij jou past, is afhankelijk van persoonlijke wensen en voorkeuren. Bepaal goed voor jezelf welke functies je wel en nodig nodig hebt, zorg dat je weet wat je maximaal wilt en kunt uitbesteden aan software. Maak op basis daarvan een weloverwogen keuze.

Zoek je software voor de vennootschapsbelasting? Controleer dan goed of de hierboven genoemde pakketten ook aan je wensen voldoen. We hebben dit overzicht namelijk in eerste instantie samengesteld voor zzp’ers die software voor de aangifte van hun inkomsten- en omzetbelasting zoeken.

Kijk hier voor méér vergelijkingen rondom factuurprogramma’s. Ook is het handig om een zakelijke rekening te hebben. Kijk hier wat de beste gratis zakelijke rekening is.

Welke aangiftesoftware is het goedkoopst?

DigiBTW is met een maandbedrag van €10,00 het voordeligst.

Auteur

Schrijf een reactie