Zoek naar:

Je belastingaangifte bij de Belastingdienst moet zo snel en geruisloos mogelijk worden ingediend. Een goede aangifte software helpt je hierbij. Het helpt helemaal als je je fiscale gegevens direct en met een goede aangiftesoftware naar de Belastingdienst kan sturen. Dit artikel geeft je onze eerlijke mening over de beste varianten, zodat je snel en simpel een keuze maakt.

In dit artikel

 1. Aangiftesoftware in het algemeen
  Wat is aangiftesoftware?
  Wat zijn de voordelen van aangiftesoftware?
  Wat is de beste aangiftesoftware voor zzp’ers?
 2. De beste keuze maken
  Welke functionaliteiten heeft het programma?
  Wat zijn de ervaringen van andere klanten?
  Hoe goed is de klantenservice?
  Wat zijn de kosten?
 3. Het aanbod qua aangiftesoftware
  AFAS SB+
  DigiBTW
  Exact 

  Veelgestelde vragen
belastingaangifte

Aangifte software in het algemeen

Wat is aangifte software?

Fiscale software helpt ondernemers, waaronder zzp’ers, met het doen van allerlei belastingaangiftes. Denk hierbij aan de driemaandelijkse btw-aangifte, maar ook aan de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting.

Lees ook: Btw-aangifte: alles wat je erover moet weten mét voorbeelden

Wat zijn de voordelen van aangiftesoftware?

Het gebruik van btw aangifte software heeft verschillende voordelen ten opzichte van handmatig je aangifte doen. 

Voorbeelden:

 • Het bespaart tijd – en dus geld.
 • Werkt veel nauwkeuriger en verkleint de kans op fouten.
 • Veel softwarepakketten bieden meer mogelijkheden dan alleen de aangiftefunctie. Voorbeelden hiervan zijn urenregistraties, koppelingen met banken en boekhoudpakketten en scan- en herkenfuncties. Dat laatste houdt in dat je losse bonnen via één foto in je administratie kunt verwerken.

???? Vergelijk hier de beste scan- en herkensoftware

Wat is de beste software voor zzp’ers?

Wij vinden AFAS SB+, DigiBTW en Exact de beste opties voor zzp’ers. 

Onze redenen daarvoor lopen uiteen. AFAS SB+ en Exact zijn bijvoorbeeld ideaal wanneer je wil samenwerken met je boekhouder of accountant binnen één pakket, maar DigiBTW biedt je weer een uiterst gebruiksvriendelijk systeem voor een lage prijs.

???? Check hier onze review van DigiBTW

We kennen daarnaast een aantal programma’s die weliswaar niet in dit artikel worden genoemd, maar wel degelijk handige tools zijn om je complete administratie op orde te houden – dus niet alleen je aangiftes. Voorbeelden dáárvan zijn e-Boekhouden.nl, Moneybird en MoneyMonk.

Lees ook: Dit is onze review van e-Boekhouden

Lees ook: Wij probeerden Moneybird uit en dit is onze ervaring

Lees ook: Dit is onze ervaring van MoneyMonk

2. De beste keuze maken

Het is ergens onbelangrijk wat wij het beste voor zzp’ers vinden. Dit hangt namelijk altijd af van je persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

We raden je dan ook altijd aan om het jezelf af te vragen wat voor jou en je onderneming het beste werkt. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

 • Welke functionaliteiten heeft het programma?
 • Wat zijn de ervaringen van andere klanten?
 • Hoe goed is de klantenservice?
 • Wat zijn de kosten?

Welke functionaliteiten heeft het programma?

Het belangrijkste is natúúrlijk wat het programma kan. Iedere variant is in staat om je gegevens naar de Belastingdienst te sturen, maar slechts een klein deel van het aanbod biedt ook functies die dit proces versnellen én versimpelen.

Het sleutelwoord hierbij is automatisering. Let goed op of het pakket dat jij het oog hebt in staat is om automatische bankkoppelingen te maken, automatisch gegevens te herkennen en elektronische btw-aangiftes ondersteunt. Dit zijn de functionaliteiten die je uiteindelijk tijd besparen.

Check ook wat de koppelmogelijkheden zijn. Kan het programma rechtstreeks koppelen met de fiscus of vereist dit eerst de export en import van gegevens? Het is daarbij ook handig wanneer de software kan koppelen met programma’s van derden, zoals kassasystemen, salarissoftware, urenregistraties en webshops.

Tot slot zijn wij altijd fan van speciale modules, zoals bonnetjesscanners. Ook dit soort add-ons helpen je tijdens het makkelijker maken van je belastingaangiftes – in dit geval door losse bonnetjes via één foto in je administratie te verwerken.

Wat zijn de ervaringen van andere klanten?

Het is ook altijd handig om je te verdiepen in de ervaringen van andere klanten… maar niet alle ervaringen. 

Boze reacties op sociale media kun je redelijk links laten liggen. Het loont echter wel om een kijkje te nemen op Trustpilot. Deze Deense website verzamelt recensies van gebruikers en is een handige bron voor betrouwbare reviews.

Hoe goed is de klantenservice?

Zelfs met behulp van een software kan een aangifte nog knap lastig zijn – vooral de eerste keer. Check daarom altijd of het pakket dat jij op het oog hebt een klantenservice heeft, hoe deze bereikbaar is én hoe snel ze een antwoord garanderen.

Hoe je dat laatste kunt testen? Gewoon – door ze een test te sturen. Weet je meteen waar je aan toe bent.

Wat zijn de kosten?

…en natúúrlijk moet er ook op de kleintjes gelet worden. Verschillende boekhoudprogramma’s kosten een x-bedrag per maand – en dat moet natuurlijk wel binnen je budget vallen.

???? Vergelijk hier de beste goedkope boekhoudprogramma’s

We hebben de prijzen van onze aanraders hieronder voor je op een rijtje gezet.

ProgrammaPrijs
AFAS SB +€59 per maand
DigiBTW€10 per maand
Exact€39 tot €111 per maand

Bestaat er ook gratis inkomstenbelastingsoftware?

Wil je helemáál geen cent uitgeven aan aangiftesoftware? Dan moeten we je helaas teleurstellen: dit is niet mogelijk.

 

Je kunt echter wél gebruikmaken van de aanbiedingen die sommige softwarepakketten bieden. e-Boekhouden.nl biedt startende zzp’ers bijvoorbeeld de eerste vijftien maanden gratis gebruik aan.

 

Bovendien hebben de meeste varianten een gratis proefversie die je kunt gebruiken om te kijken of de fiscale software überhaupt iets voor je is. Ter illustratie: DigiBTW heeft een gratis proefversie van dertig dagen. Handig!

 

Aangiftesoftware - Unsplash

3. Het aanbod qua aangiftesoftware

Check hieronder onze mini-reviews over de volgende softwarepakketten:

AFAS Software - Unsplash

AFAS SB+

Geschikt voor

Ondernemers op zoek naar een inzichtelijk programma waarbinnen ze kunnen samenwerken met hun boekhouder of accountant.

Belangrijkste voordelen

 • Creëer inzichtelijkheid doordat alle functies binnen één applicatie zijn verzameld.
 • Koppel bonnetjes eenvoudig aan je boekhouding dankzij de scan- en herkenfunctie.
 • Werk samen met je boekhouder of accountant.

Prijs

€59 per maand

AFAS Software

Wat is AFAS SB+?

AFAS ken je mogelijk als sponsor van een Alkmaars voetbalstadion. Wist je echter dat dit bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van software voor onder meer zzp’ers?

AFAS SB+, bijvoorbeeld. Een pakket speciaal voor zelfstandigen dat zichzelf omschrijft als ‘een slim boekhoudprogramma’. Je kunt hiermee niet alleen je btw-aangiftes en je inkomstenbelasting doorgeven, maar ook offertes maken, facturen sturen en nog véél meer.

Wat vinden wij van AFAS SB+?

AFAS SB+ heeft verschillende functies die soortgelijke boekhoudpakketten ook bieden. Een handige scan- en herkenfunctie, bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om je bankgegevens meteen aan het boekhoudpakket te koppelen.

Het verschil is dat deze bij AFAS SB+ allemaal binnen één applicatie zijn verzameld. Dat bespaart behoorlijk wat tijd doordat het zorgt voor meer inzichtelijkheid.

We vinden daarnaast die scan- en herkenfunctie erg handig. Dit houdt concreet in dat het handmatig inboeken van bonnetjes en facturen verleden tijd is. De functie kan namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, gegevens op inkoopfacturen automatisch herkennen. Ook dat bespaart flink wat administratieve rompslomp.

Het is bovendien een prettig idee dat je boekhouder of accountant met behulp van AFAS SB+ met je mee kan kijken tijdens het bijhouden van je administratie. Handig wanneer je je eigen administratieve vaardigheden ook maar tot een zekere hoogte vertrouwt en je jouw boekhouding graag laat controleren door een expert.

Screenshot AFAS SB+

Wat kost AFAS SB+?

AFAS SB+ kost €59 per maand.

Dat is wat aan de hoge kant, maar je maakt voor dit bedrag ook wel gebruik van alle functionaliteiten, zoals de scan- en herkenfunctie. De fiscale aangiftesoftware is maandelijks opzegbaar en er zijn géén verborgen kosten voor intensieve gebruikers.

DigiBTW - Unsplash

DigiBTW

Geschikt voor

Kleine ondernemers die op zoek zijn naar een handig boekhoudprogramma. DigiBTW is dus geschikt voor onder meer microbedrijven tot tien werknemers, holdings, stichtingen en – inderdaad – zzp’ers.

Belangrijkste voordelen

 • Doe eenvoudig je aangifte inkomsten- én omzetbelasting dankzij het gebruiksvriendelijke systeem.
 • Gebruik DigiBTW ook voor facturatie, online ritten- en urenregistraties.
 • Profiteer van realtime-koppelingen, transactieverwerkingen en import vanuit alle Nederlandse banken.

Prijs

€10 per maand bij een jaarabonnement

Screenshot DigiBTW

Wat is DigiBTW?

DigiBTW is een voordelig online boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp’ers. Ze omschrijven zichzelf als ‘een van de meest gebruiksvriendelijke én voordelige systemen’. Een slimme keuze voor alle ondernemers die op zoek zijn naar btw-aangiftesoftware.

Wat vinden wij van DigiBTW?

Wat meteen opvalt, is het simpele en duidelijk karakter van DigiBTW. De heldere interface maakt het doen van aangiftes voor de inkomsten-, maar ook de aangifte omzetbelasting een stuk makkelijker. Je kunt aangiftes zelf doen, maar ze ook laten controleren door een specialist voor ze definitief richting de Belastingdienst gaan.

Een van de andere, grote voordelen van het gebruik van DigiBTW: de btw-aangiftesoftware neemt ook de hele facturatie van je over. Je maakt hiermee snel facturen en offertes in eigen huisstijl, inclusief logo. Facturen die bovendien als UBL-facturen én periodieke facturen zijn te versturen.

We vinden het ook fijn dat DigiBTW de mogelijkheid biedt om online een rittenregistratie bij te houden. Het is daarbij mogelijk om afstanden automatisch te berekenen én onderscheid te maken tussen privé- en zakelijke ritten.

DigiBTW onderscheidt zich verder door automatisering. Realtime-koppelingen, transactieverwerkingen en import vanuit alle Nederlandse banken zijn mogelijk – en dat bespaart je tijd.

Wat kost DigiBTW?

DigiBTW kost €10 per maand bij een jaarabonnement. Het boekhoudprogramma is daarnaast dertig dagen gratis te proberen.

Exact - Unsplash

Exact

Geschikt voor

Zzp’ers die binnen één softwarepakket willen samenwerken met hun boekhouder of accountant.

Belangrijkste voordelen

 • Profiteer van slimme automatiseringsfuncties die je ongetwijfeld meer tijd opleveren.
 • Koppel Exact met ruim 220 zakelijke softwareprogramma’s, zoals CRM-systemen en webshops.
 • Werk binnen Exact samen met je boekhouder of accountant.

Prijs

€39 tot €111 per maand

Exact

Wat is Exact?

De software van Exact heette in het verleden Fiscaal Gemak. De naam is dus gewijzigd, maar het product biedt nog altijd hetzelfde: een zogenoemde boekhoudrobot die jou als zzp’er al je administratieve taken uit handen neemt. Een fenomeen dat Exact zelf omschrijft als no hands accounting.

Dat zogenoemde no hands accounting werkt aan de hand van onder meer integraties met ruim 220 zakelijke softwareprogramma’s. Dat is meer dan alle andere boekhoudplatforms. Het is dan ook niet vreemd dat Exact de keuze is van zo’n negenduizend accountants.

Wat vinden wij van Exact?

Automatische herkenning. Verwerking van facturen dankzij een koppeling met de bank. Zomaar twee voorbeelden van Exacts slimme automatisering die je ongetwijfeld meer tijd opleveren. En zoals je inmiddels weet, zijn wij groot fan van functies die dit mogelijk maken.

We vinden het daarnaast erg fijn om te zien dat Exact met ruim 220 zakelijke softwareprogramma’s is te koppelen. Denk hierbij aan kassasystemen, webshops, betaalmethodes en CRM-systemen. Koppelingen die je misschien niet allemaal nodig hebt, maar zéker handig zijn als dit wél het geval is.

Een derde voordeel is het feit dat je binnen Exact kunt samenwerken met je boekhouder of accountant. Dat kan weliswaar bij meer van dit soort programma’s, maar hier doe je het binnen één pakket. Dat geeft je de optie om je aangiftes nog eens door te laten kijken voor je ze definitief naar de Belastingdienst stuurt.

Of je met deze aangiftesoftware je vennootschapsbelasting, btw-aangifte of inkomstenbelasting wil regelen: het kan allemaal met Exact.

Screenshot Exact

Wat kost Exact?

Exact kost tussen de €39 en de €111 per maand, afhankelijk van welk pakket je kiest:

 • Exact Online Boekhouden Essentials
 • Exact Online Boekhouden Plus
 • Exact Online Boekhouden Professional

Exact Online Boekhouden Essentials

Exact Online Boekhouden Essentials kost €39 per maand. 

Je mag hiervoor gebruikmaken van alle basisfunctionaliteiten. Het is mogelijk om één bankkoppeling te maken.

Exact Online Boekhouden Plus

Exact Online Boekhouden Plus kost €75 per maand.

Je mag hiervoor, aanvullend op de basisbenodigdheden, twee gebruikers en administraties toevoegen. 

Je profiteert daarnaast van:

 • Activaregistraties
 • Budgetcontroles
 • Kostenanalyses
 • Valuta-administraties – handig wanneer je internationaal zaken doet.
 • Het is mogelijk om vijf bankkoppelingen te maken.

Exact Online Boekhouden Professional

Exact Online Boekhouden Professional kost €111 per maand.

Je mag hiervoor, aanvullend op de basisbenodigdheden, onbeperkt bankkoppelingen maken, onbeperkt verkoopfacturen versturen én gebruikmaken van een rekening-courant.

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Wat is aangiftesoftware?

Aangiftesoftware helpt je tijdens het doen van je belastingaangifte. Denk hierbij aan de inkomsten- en omzetbelasting, maar ook aan vennootschapsbelasting.

Wat is de beste btw-aangifte software voor zzp’ers?

Wij zijn zelf fan van AFAS SB+, DigiBTW en Exact. Dit vanwege de samenwerkingsmogelijkheden met je boekhouder (AFAS SB+ en Exact) en het hoge gebruiksgemak (DigiBTW).

Is er een gratis inkomstenbelastingsoftware?

Nee – die is er niet. Het is wél mogelijk om verschillende pakketten gratis te proberen. Dit kan bijvoorbeeld bij DigitBTW en e-boekhouden.nl.

Auteur

Schrijf een reactie