Zoek naar:

De beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers (2024)

ZZP Daily test jaarlijks de beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Dat zijn er dit jaar – in 2024 – veertien. We vertellen je hieronder uitgebreid hoe onze beoordelingen tot stand zijn gekomen. Vergelijk goedkope en complete boekhoudpakketten voor zzp’ers en bepaal wat voor jou de beste keuze is.

Vergelijk de goedkoopste boekhoudprogramma's voor zzp boekhouding

Beste uit de test
Winnaar 2024
e-boekhouden.nl

Kosten: €9,95 p/m
Gratis voor starters

68% van zzp'ers kiest e-Boekhouden.nl
4.4/5
Onze score: 4,4
Nr. #2

Kosten: €11,50 p/m
Gratis facturen en offertes

4/5
Onze score: 4,0
Andere pakketten uit onze test

Kosten: €15,00 p/m

4/5
Onze score: 4,0

Kosten: €12,50 p/m

3.8/5
Onze score: 3,8

Kosten: €14,00 p/m

3.4/5
Onze score: 3,4

Kosten: €0-12 p/m
Gratis facturen sturen

2.6/5
Onze score: 2,6

Kosten: €35 p/m
Gratis factuur templates

3/5
Onze score: 3,0
Nieuw

Kosten: €12 p/m
Eerste maand gratis

Perfect voor Knab klanten
4/5
Onze score: 4,0
Je hebt hiervoor een Knab rekening nodig. Nog geen Knab klant? Open nu voordelig je rekening en boekhoudpakket in één.

Boekhoudprogramma’s hoeven tegenwoordig geen hoge kostenpost te zijn. Het is voor (startende) ondernemers vrij gemakkelijk om een goedkoop boekhoudprogramma te vinden dat goed werkt. Online boekhouden bespaart je bovendien veel tijd: iets waar zzp’ers altijd baat bij hebben. Dit artikel bespreekt de beste, goedkope boekhoudprogramma’s van 2024 aan de hand van een aantal vragen.

In dit artikel

Wat doet een (goedkoop) boekhoudprogramma?

Je administratie is belangrijk voor het opgeven van je cijfers per kwartaal of jaar. Een goed en goedkoop boekhoudprogramma zorgt minimaal voor een overzicht en bespaart je (deels) de kosten voor een boekhouder.

Wil je als startende ondernemer online boekhouden? Goed idee. De goedkoopste boekhoudprogramma’s helpen je onder meer met het volgende:

Lees ons artikel over boekhouding om nóg meer functies van online boekhouden te ontdekken!

Voorbeelden van goedkope boekhoudprogramma’s

e-Boekhouden.nl - Unsplash

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is een zeer volledig boekhoudprogramma voor onder meer zzp’ers. 

De grootste pluspunten vinden wij de vele automatiseringsfuncties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een automatische bankkoppeling te maken, maar ook om periodieke facturen automatisch de deur uit te doen. Dit zijn uiteindelijk de functies die je de meeste tijd besparen.

We waren ook erg te spreken over de mogelijkheid om volledig aanpasbare facturen en offertes te maken. Factureren en offreren in je eigen huisstijl staat namelijk tóch iets professioneler.

e-Boekhouden.nl is bovendien voordelig. Je betaalt gemiddeld slechts €12,23 per maand, afhankelijk van welk abonnement je neemt. De meeste zzp’ers zijn maandelijks €9,95 kwijt. De eerste vijftien maanden zijn voor starters zelfs gratis. 

👉 Check onze review van e-Boekhouden.nl!

👉 Op zoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma? Dit is onze selectie.

MoneyMonk - Unsplash

MoneyMonk

MoneyMonk is een tweede online boekhoudprogramma waar we zeer over te spreken zijn. De software heeft een heldere interface, een uitstekende, gratis helpdesk en alle functionaliteiten voor dienstverlenende zzp’ers, waaronder gemakkelijk factureren en offreren.

Het goedkope boekhoudprogramma is daarnaast aantrekkelijk geprijsd doordat ze gebruikmaken van een zogenoemde kickstart-korting.

Dit houdt grofweg in dat beginnende ondernemers met relatief weinig omzet niet het normale abonnement van €25, maar slechts €7,50 per maand kunnen gebruiken.

👉 Check onze review voor meer info over dit prijsmodel.

Rompslomp - Unsplash

Rompslomp

Rompslomp omschrijft zichzelf als het meest eenvoudige online boekhoudprogramma voor zzp’ers.

De ervaring leert dat daar weinig aan gelogen is. Dit is een dusdanig eenvoudig boekhoudprogramma dat wij denken dat je de deskundige helpdesk niet nodig hebt.

Rompslomp neemt je financiële administratie veel tijd uit handen door middel van verschillende automatiseringsfuncties. De zogenoemde Schoenendoos springt hierbij het meest in het oog: een slimme wijze om binnenkomende facturen te scannen en te verzamelen. Factureren en offreren is eveneens een fluitje van een cent.

De prijs van Rompslomp? Voor gemiddeld €11,50 per maand kun je betaalbaar boekhouden. We moeten daarbij wél vermelden dat je voor sommige functionaliteiten evengoed de knip moet trekken, omdat ze niet zijn inbegrepen bij de totaalprijs. Daarmee is Rompslomp misschien niet het goedkoopste boekhoudprogramma, maar de tijd die je bespaart met een eenvoudig boekhoudpakket als Rompslomp is aanzienlijk.

Vergeet niet gebruik te maken van de gratis proefperiode wanneer je een Rompslomp-account aanmaakt!

👉 Check onze review van Rompslomp!

Deelscores

We hebben veertien online boekhoudprogramma’s gereviewd aan de hand van vijf verschillende deelscores. Dit zijn:

 • De functionaliteiten

 • De klantervaringen

 • De klantenservice

 • De kosten

 • Onze ervaringen

Kijk hier voor meer informatie over de gehele onderzoeksopzet.

goedkoop-boekhoudprogramma

Wat kost een goedkoop boekhoudprogramma gemiddeld per maand?

De vanaf-kosten van een online boekhoudprogramma liggen tussen de €0 en de €35 per maand. Deze prijzen zijn onder meer afhankelijk van de functies van het pakket, maar ook je rechtsvorm en het feit of je werknemers in dienst hebt.

Check de tabel hieronder om nogmaals de prijzen van de veertien door ons gereviewde, goedkoopste boekhoudprogramma’s te bekijken.

Ze zijn gerangschikt naar maandelijkse kosten, zodat je ziet wat de goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn en wanneer een boekhoudpakket een goede koop is.

 

Prijs per maand

Gekko

Vanaf €0

MoneyMonk

Vanaf €7,50

e-Boekhouden.nl

Vanaf €9,95 (gratis voor starters)

MyFinance

Vanaf €10

Rompslomp

Vanaf €11,50

DigiBTW

Vanaf €12,50

Exact Mijn[Kantoor]

Vanaf €13,50

Visma

Vanaf €14,50

SnelStart

Vanaf €15

Informer

Vanaf €19

Moneybird

Vanaf €25

Jortt

Vanaf €26

Reeleezee

Vanaf €35

Tellow

Vanaf €35

Boekhoudprogramma’s met een eenmalige aanschaf

De prijzen die we hierboven laten zien, zijn allemaal bedragen die je maandelijks afrekent. Dat roept misschien een vraag bij je op: zijn er ook goedkope boekhoudprogramma’s die met een eenmalige aanschaf werken?

Het antwoord op deze vraag: ja – die zijn er. Maar het aanbod is niet echt groots te noemen.

Vergeet ook niet dat offline werken niet erg handig is. Je hebt niet overal toegang tot je gegevens. Software moet om de zoveel tijd geüpdatet worden – behoorlijk irritant. En soms is het nog duurder ook – iets wat we juist niet willen zien in onze lijst van goedkoopste boekhoudprogramma’s.

Maar mocht je – om welke reden dan ook – toch aan de slag willen met een boekhoudprogramma met een eenmalige aanschaf: Visma biedt ook offline software waarmee je op de ouderwetse manier je administratie kunt bijhouden. Gravita is een ander voorbeeld van een onderneming die nog steeds offline boekhoudsoftware aanbiedt.

En natúúrlijk kun je voor betaalbaar boekhouden ook gewoon gebruikmaken van Excel. Hierover later meer!

goedkoop-boekhoudprogramma-2

Zijn er ook gratis boekhoudprogramma’s?

Weet je wat nóg beter klinkt dan de term goedkoop boekhoudprogramma? Een geheel gratis boekhoudprogramma…

Zoals de tabel hierboven al een beetje verraadt, heb je wat gratis boekhoudprogramma’s betreft maar één keuze. Die keuze heet Gekko.

‘Maar waarom staat Gekko dan niet in jullie lijst als goedkoopste boekhoudprogramma?’

Dat komt omdat wij Gekko weliswaar goed vinden, maar bij lange na niet zo goed als bijvoorbeeld e-Boekhouden.nl, MoneyMonk en Rompslomp, ondanks het feit dat Gekko een gratis boekhoudprogramma is.

Dit omdat je bij gratis boekhouden met Gekko toch al gauw een aantal functionaliteiten mist. Gekko biedt bijvoorbeeld geen mogelijkheden voor iDEAL-betalingen en incasso’s. Je kunt met de gratis versie niet eens een onbeperkte hoeveelheid offertes de deur uit doen. Daarvoor moet je omschakelen naar een premium-variant – en die kost wél geld.

We vertellen dit omdat de situatie met Gekko eigenlijk exemplarisch is voor gratis boekhoudprogramma’s. Ze zijn er wel, maar de functionaliteiten zijn vaak beperkt en niet toereikend voor zzp’ers. Een gratis boekhoudprogramma is het dus niet altijd waard.

Wat dat betreft, is het beter om te kiezen voor een betaald boekhoudprogramma. Zeker gezien het feit dat velen daarvan gratis zijn te proberen. Starters kunnen e-Boekhouden.nl zelfs zes maanden lang kosteloos gebruiken. Betaalbaar boekhouden, dus.

goedkoop-boekhouden-3

Wat zijn de voordelen van een simpel en goedkoop online boekhoudprogramma?

Je boekhouding bijhouden kan op verschillende manieren, maar het gebruik van een online boekhoudprogramma maakt dit wél stukken makkelijker. Wie waarde hecht aan overzicht, profiteert zonder twijfel van zo’n programma.

Een boekhoudprogramma helpt je bijvoorbeeld overzicht te ontwikkelen in de kosten en verdiensten van je onderneming. De meeste boekhoudprogramma’s besparen je tijd doordat sommige functies (semi-)geautomatiseerd worden uitgevoerd en het ondersteunt je tijdens verschillende belastingaangiftes, zoals je elektronische btw-aangifte.

Bovendien heb je, met het gebruik van een online boekhoudprogramma, altijd een back-up en zijn je financiële gegevens goed beschermd. Veel programma’s bieden ook een gratis helpdesk, waar je kundig geholpen wordt als je een keer vast zit.

Kan ik ook goedkoop boekhouden in Excel?

Boekhouden in Excel klinkt als een goed alternatief voor werken met programma’s als e-Boekhouden.nl en MoneyMonk. Het programma is tenslotte toegankelijk en kost niet veel. Je houdt bovendien je administratie in eigen beheer.

Je administratie opzetten in Excel kent echter ook nadelen. Het is vaak tijdrovend, je boekhouding is niet optimaal beveiligd en je hebt enige kennis van het programma nodig. De kans op fouten wordt daarnaast aanzienlijk groter wanneer je Excel gebruikt voor je boekhouding.

Wil je desondanks boekhouden in Excel? Gebruik dan in ieder geval een template, zodat je niet zelf hoeft te knutselen met formules en dergelijke.

ZZP Daily heeft een aantal handige Excel-templates gemaakt die je gratis kunt downloaden.

goedkoop-boekhoudprogramma-4

Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van een boekhoudprogramma?

Plannen om een goedkoop boekhoudprogramma aan te schaffen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Beschikt dit programma over automatiseringsfuncties?

 • Kan het boekhoudprogramma scannen en herkennen?

 • Heeft het boekhoudprogramma een mobiele app?

 • Kan het boekhoudprogramma (onbeperkt) factureren en offreren in huisstijl (onbeperkt inkoopfacturen en onbeperkt verkoopfacturen)?

 • Kan het boekhoudprogramma betaalherinneringen sturen?

 • Voldoet dit pakket aan mijn persoonlijke wensen en voorkeuren?

Automatiseringsfuncties

Wat wij erg belangrijk vinden, is de hoeveelheid automatisering die het online boekhoudprogramma in kwestie biedt. Dit bepaalt tenslotte hoeveel tijd jij ermee bespaart.

Voorbeelden van automatiseringsfuncties die een pakket – wat ons betreft – in ieder geval moet hebben, zijn:

 • Een automatische koppeling met je bank.

 • De mogelijkheid om automatisch facturen te versturen.

 • Manieren om inkomende facturen automatisch in je online boekhouding te verwerken.

Lees ook: De beste app voor je urenregistratie kiezen: een complete handleiding

Scannen en herkennen

Dat laatste heet ook wel de scan- en herkenfunctie. Sommige boekhoudpakketten hebben zo’n functionaliteit, waarbij je foto van een inkomende bon of factuur maakt. Het programma kan deze dan automatisch inladen in je boekhouding. Dit bespaart heel veel tijd en is een must-have voor ieder pakket.

Mobiele app

Een mobiele app zorgt ervoor dat je jouw boekhouding altijd bij de hand hebt. Check goed of het programma dat jij op het oog hebt zo’n app heeft. Sommige varianten zijn uitsluitend via desktops bereikbaar.

Factureren en offreren in huisstijl

Vrijwel alle boekhoudpakketten bieden mogelijkheden tot online factureren aan verschillende branches, maar dit kan niet altijd in je eigen huisstijl. Onbeperkt facturen maken met daarop jouw logo en eventuele huiskleuren is een stuk netter en professioneler.

Check daarom altijd eerst wat de mogelijkheden hiertoe zijn.

Betaalherinneringen

Niets is vervelender dan achter niet-betalende klanten aan gaan. Slimme boekhoudprogramma’s met automatische betaalherinneringen doen dit voor jou. Het loont dus om te kijken welke varianten dit wel en niet kunnen.

Persoonlijke wensen en voorkeuren

Tot slot: er is niet zoiets als één beste boekhoudprogramma voor betaalbaar boekhouden. Persoonlijke voorkeuren spelen altijd een grote rol.

Wanneer jij als startende ondernemer goed denkt te kunnen werken met een specifiek systeem voor je boekhouding, maak je sneller de juiste keuze. Doe je dat niet, dan ben je binnen no-time weer op zoek naar een ander boekhoudprogramma.

goedkoop-boekhouden-5

Is een boekhoudprogramma verplicht?

Het gebruik van een boekhoudprogramma is in theorie niet verplicht. Je kunt je boekhouding ook zonder deze software bijhouden.

Je administratie moet natuurlijk wel aan de eisen van de Belastingdienst voldoen. En die kans is groter wanneer je gebruik maakt van zo’n pakket.

goedkoop-boekhoudprogramma-6

Is een boekhoudprogramma een vervanging van een boekhouder?

Het kan zijn dat je bij het gebruik van je boekhoudprogramma nog wat extra hulp nodig hebt. Een boekhouder is dan een perfectie optie. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken of jouw boekhouding wel sluitend is.

👉 Check ons artikel als je verschillende boekhouders met elkaar wil vergelijken.

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Gekko is het goedkoopste boekhoudprogramma. Dit programma is namelijk gratis te gebruiken. Let er wel op dat je functionaliteiten bij gratis boekhouden beperkt zijn ten opzichte van betaalde varianten.

De gratis versie van Gekko is vanzelfsprekend het goedkoopst. Daarna volgen MoneyMonk (vanaf €7,50 per maand) en e-Boekhouden.nl (vanaf €9,95 per maand). Betaalbaar boekhouden wordt hiermee goed mogelijk.

Wij zijn fan van e-Boekhouden.nl, MoneyMonk en Rompslomp. Dit zijn overzichtelijke en gebruiksvriendelijke programma’s met een gratis helpdesk.