Zoek naar:

Wat is het beste goedkope boekhoudprogramma van 2023?

ZZP Daily test jaarlijks de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Dat waren er dit jaar in totaal elf:

Onze onbetwiste nummer één was e-Boekhouden.nl. MoneyMonk kwam als tweede uit de test.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is een zeer volledig boekhoudprogramma voor onder meer zzp’ers. De grootste pluspunt vinden wij de vele automatiseringsfuncties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een automatische bankkoppeling te maken – of om periodieke facturen automatisch de deur uit te doen. Dit zijn uiteindelijk de functies die je het meeste tijd besparen.

We waren ook erg te spreken over de mogelijkheid om volledig aanpasbare facturen en offertes te maken.

e-Boekhouden.nl is bovendien voordelig. Je betaalt gemiddeld slechts €12,23 per maand, afhankelijk van welk abonnement je neemt. De meeste zzp’ers zijn maandelijks €9,95 kwijt. De eerste vijftien maanden zijn voor starters zelfs gratis.

MoneyMonk

MoneyMonk is een ander boekhoudprogramma waar we zeer over te spreken zijn. De software heeft een heldere interface, een uitstekende klantenservice en alle functionaliteiten voor dienstverlenende zzp’ers.

Het programma is daarentegen wél aan de relatief prijzige kant: €25 per maand. Je krijgt daarvoor kwaliteit, maar of het boekhoudprogramma goedkoop is…

In kader: Deelscores

De elf programma’s zijn gereviewd aan de hand van vijf verschillende deelscores. Dit waren:

 • De functionaliteiten
 • De klantervaringen
 • De klantenservice
 • De kosten
 • Onze ervaringen

Wat kost een goedkoop boekhoudprogramma?

De kosten van een online boekhoudprogramma liggen tussen de €10 en de €75 per maand. Deze prijzen zijn onder meer afhankelijk van de functies van het pakket, maar ook je rechtsvorm en het feit of je werknemers in dienst hebt.

Check de tabel hieronder om nogmaals de prijzen van de elf door ons gereviewde programma’s te bekijken. Ze zijn gerangschikt naar prijs, zodat je ziet wat de meest goedkope boekhoudpakketten zijn en wanneer een boekhoudpakket goedkoop is.

BoekhoudprogrammaKosten
e-Boekhouden.nl€9,95
DigiBTW€10
Reeleezee€15
Rompslomp€15
Jortt€17,50
InformerOnline€19
Moneybird€21
Visma€21
MoneyMonk€25
Tellow€26,66
SnelStart€26,67

Wat zijn de voordelen van een simpel en goedkoop boekhoudpakket?

Je administratie bijhouden kan op verschillende manieren, maar het gebruik van een boekhoudprogramma maakt dit wél stukken makkelijker. Wie waarde hecht aan overzicht, profiteert zonder twijfel van zo’n programma.

Een boekhoudprogramma helpt je bijvoorbeeld overzicht te ontwikkelen in de kosten en verdiensten van je onderneming. Het bespaart je tijd doordat sommige functies (semi-)geautomatiseerd worden uitgevoerd en het ondersteunt je tijdens verschillende belastingaangiftes.

Bovendien heb je, met het gebruik van een boekhoudprogramma, altijd een back-up en zijn je financiële gegevens goed beschermd.

Wat doet een (goedkoop) boekhoudprogramma?

Je administratie is belangrijk voor het opgeven van cijfers per kwartaal of jaar. Een goed goedkoop boekhoudprogramma zorgt minimaal voor een overzicht en bespaart je (deels) kosten voor een boekhouder.

Een goedkoop boekhoudprogramma helpt je als ondernemer met het volgende:

 • Facturen en offertes opstellen en versturen;
 • Bonnetjes scannen en bewaren;
 • Btw-aangiftes berekenen en klaarzetten;
 • Banktransacties koppelen aan in- en uitgaande facturen en bonnen;
 • Winst- en verliesrekeningen opstellen.

Lees ook ons artikel over boekhouding om meer functies te ontdekken.

Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van een goedkoop boekhoudprogramma?

Plannen om een goedkoop boekhoudprogramma aan te schaffen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Beschikt dit programma over automatiseringsfuncties?
 • Kan het boekhoudprogramma scannen en herkennen?
 • Heeft het boekhoudprogramma een mobiele app?
 • Kan het boekhoudprogramma factureren en offreren in huisstijl?
 • Kan het boekhoudprogramma betaalherinneringen sturen?
 • Voldoet dit pakket aan mijn persoonlijke wensen en voorkeuren?

Automatiseringsfuncties

Wat wij erg belangrijk vinden, is de hoeveelheid automatisering die het boekhoudprogramma in kwestie biedt. Dit bepaalt tenslotte hoeveel tijd jij ermee bespaart.

Voorbeelden van automatiseringsfuncties die een pakket – wat ons betreft – in ieder geval moet hebben, zijn een automatische koppeling met je bank, de mogelijkheid om automatisch facturen te versturen én manier om inkomende facturen automatisch in je boekhouding te verwerken.

Scannen en herkennen

Dat laatste heet ook wel de scan- en herkenfunctie. Sommige boekhoudpakketten hebben zo’n functionaliteit, waarbij een foto maken van een inkomende bon of factuur voldoende is om deze in je administratie op te slaan. Dit bespaart heel veel tijd en is een must-have voor ieder pakket.

Mobiele app

Een mobiele app zorgt ervoor dat je jouw gegevens altijd bij de hand hebt. Check goed of het programma dat jij op het oog hebt zo’n app heeft. Sommige varianten zijn uitsluitend via desktops bereikbaar.

Factureren en offreren in huisstijl

Vrijwel alle boekhoudpakketten bieden mogelijkheden tot factureren aan, maar dit kan niet altijd in huisstijl. Een factuur met daarop jouw logo en eventuele huiskleuren is een stuk netter en professioneler. Check daarom altijd eerst wat de mogelijkheden hiertoe zijn.

Betaalherinneringen

Niets is vervelender dan achter niet-betalende klanten aan gaan. Slimme boekhoudprogramma’s met automatische betaalherinneringen doen dit voor jou. Het loont dus om te kijken welke varianten dit wel en niet kunnen.

Persoonlijke wensen en voorkeuren

Tot slot: er is niet zoiets als één beste programma. Persoonlijke voorkeuren spelen altijd een grote rol. Wanneer jij als ondernemer goed denkt te kunnen werken met een specifiek systeem, maak je sneller de juiste keuze.

Is een boekhoudprogramma verplicht?

Het gebruik van een boekhoudprogramma is in theorie niet verplicht. Je administratie moet natuurlijk wel aan de eisen van de Belastingdienst voldoen. En die kans is groter wanneer je gebruik maakt van zo’n pakket.

Is een boekhoudprogramma vervanging voor een boekhouder?

Het kan zijn dat je bij het gebruik van je boekhoudprogramma nog wat extra hulp nodig hebt. Een boekhouder is dan een perfectie optie. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken of jouw administratie wel sluitend is.

Schrijf een reactie