Zoek naar:

Het kan zijn dat de Belastingdienst je aanmerkt als een kleine ondernemer. Dat is niet per se erg, want het levert je mogelijk een aantal belastingvoordelen op.

Ben je een zelfstandig ondernemer en is je omzet niet heel hoog, bijvoorbeeld omdat je net gestart bent en er weinig werk binnenkomt? Dan word je door de Belastingdienst gezien als kleine ondernemer. 

Dit klinkt misschien denigrerend, maar het is juist een voordeel. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling btw-vrijstelling – oftewel de KOR.

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling is een belastingvoordeel: het is namelijk een vrijstelling van de omzetbelasting. Het is niet gebonden aan je rechtsvorm, dus het maakt daarbij niet uit of je een eenmanszaak of een bv bent. 

De enige voorwaarde om gebruik te mogen maken van de kleineondernemersregeling btw-vrijstelling is dat je minder dan €20.000 per jaar omzet. 

Maak je gebruik van deze vrijstelling? Dan geldt dat alléén voor de omzetbelasting. Je moet nog steeds aangifte doen voor alle andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting, en deze uiteraard betalen.

Is de kleineondernemersregeling 2023 gerelateerd aan je omzet?

Sinds 2020 – dus ook voor de kleineondernemersregeling 2023 – geldt er een omzetgerelateerde vrijstelling van de omzetbelasting. Je mag hiervan gebruikmaken als je omzet exclusief btw lager is dan €20.000 per jaar.

Om deze omzetgrens te bepalen, tellen alle diensten en goederen die je levert die belast zijn met btw. Dit is echter niet alles, want ook btw-vrijgestelde omzet telt mee als deze verdiend is met…

  • …de levering en verhuur van onroerende zaken;
  • …financiële diensten;
  • …verzekeringsdiensten.

Heb je omzet verkregen uit andere btw-vrijgestelde diensten? Dan tellen deze juist niet mee voor de omzetgrens van de KOR-regeling 2023. Dit zijn medische diensten, aan sport verwante diensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Is de kleineondernemersregeling vrijwillig?

Ja – de kleineondernemersregeling is vrijwillig. Je kunt als ondernemer optioneel voor de vrijstelling onder de KOR kiezen. Iedere rechtsvorm kan er gebruik van maken – ook stichtingen en verenigingen. 

Kies je voor gebruik van de kleineondernemersregeling? Dan staat je keuze vast voor minimaal drie jaar óf totdat je over de grens van €20.000 omzet gaat.

Hoe zit het met de kleineondernemersregeling en btw?

Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling? Dan bereken je geen btw aan je klant op je geleverde diensten. Je mag ook geen btw op gemaakte kosten aftrekken. Je werkt dus zonder btw. 

Het voordeel daarvan is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en je er dus een vrij eenvoudige administratie op na kan houden.

Facturen

Je hoeft je klanten zelfs geen factuur te sturen, alhoewel wij dat wel altijd aanraden. Werk je met facturen? Dan ben je beter georganiseerd en kom je op klanten professioneler over. 

Kies je ervoor om facturen te gebruiken? Vermeld dan geen btw op je factuur. Je moet wel het volgende benoemen op je factuur: 

Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB.

Verder mag je zelf bepalen hoe je factuur eruit ziet, want je zit niet vast aan de factuureisen.

Hoe stop ik met de kleineondernemersregeling?

De KOR geldt voor een minimale periode van drie jaar. Je kunt dus tussentijds niet stoppen, tenzij je de omzetgrens overschrijdt. De meeste ondernemers hebben daar geen probleem mee, want het geeft ze een groot voordeel.

Wat moet je doen als je de omzetgrens overschrijdt?

Merk je dat je in het huidige kalenderjaar meer €20.000 omzet maakt? Meld je dan meteen af voor de KOR. Afmelden kan eenvoudig online. Je moet vanaf het moment dat je meer dan €20.000 verdient btw rekenen aan je klanten.

Denk er ook aan dat je vanaf dan een btw-registratie moet bijhouden voor de belastingaangifte. De volgende drie jaren mag je bovendien géén gebruik meer maken van de kleineondernemersregeling.

Wat moet je doen als je onder de omzetgrens blijft?

Maak je na drie jaar nog steeds minder dan €20.000 omzet per kalenderjaar? Dan kun je ervoor kiezen om te stoppen met de belastingvrijstelling onder de kleineondernemersregeling door jezelf af te melden. Wil je er liever gebruik van blijven maken? Dat kan ook gewoon. Doe in dat geval simpelweg niets.

Is de KOR-regeling voor zzp aan te raden?

Voldoe je aan de voorwaarde van een omzet lager dan €20.000? Dan kan de KOR interessant zijn voor jouw onderneming. Je hoeft tenslotte geen btw-administratie bij te houden of btw-aangifte te doen.

Om te bepalen of de KOR-regeling iets voor jou is, kun je jezelf de volgende vragen stellen – los van de omzetgrens:

  • Heb ik veel particuliere klanten zonder btw?
  • Heb ik veel zakelijke klanten?
  • Heb ik in de afgelopen vijf jaar btw op investeringen afgetrokken als voorheffing?
  • Bezit ik een zakelijk pand dat btw-belast is?
  • Heb ik veel internationale klanten?

Heb ik veel particuliere klanten zonder btw?

Zijn jouw klanten vooral particulieren die geen btw verrekenen? Reken dezelfde verkoopprijs, maar maak gebruik van de kleineondernemersregeling. Je marge is dan hoger. De KOR is in dit geval voordelig voor jou.

Heb ik veel zakelijke klanten?

Heb je veel zakelijke klanten? Dan mag je geen btw aftrekken terugvragen voor inkopen en kosten. Je kostprijs wordt dus hoger en je marge wordt kleiner. Je kan dit alleen compenseren door je verkoopprijs te verhogen, wat klanten kan afschrikken. De kleineondernemersregeling is in deze situatie niet voordelig.

Heb ik in de afgelopen vijf jaar btw op investeringen afgetrokken als voorheffing?

Heb je in de afgelopen vijf jaar btw op investeringen afgetrokken als voorheffing? Dan doet de Belastingdienst een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door vijf (jaren) meer dan €500 is. Dit bedrag moet je dan terugbetalen als je onder de KOR valt. Denk daaraan voordat je van de kleineondernemersregeling gebruikmaakt.

Betreft de investering onroerend goed? Dan deel je de btw door tien jaren.

Bezit ik een zakelijk pand dat btw-belast is?

Ben je in het bezit van een zakelijk pand dat btw-belast is en verhuur je dit pand? Je hebt dan geen recht op de KOR.

Heb ik veel internationale klanten?

Heb je veel internationale klanten – of verricht je transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet je toch aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) doen. Zélfs als je gebruik maakt van de KOR.

Waar vind ik meer informatie?

Wil je graag gebruik maken van de kleineondernemersregeling, zodat je geen btw betalen hoeft als zzp’er? Kijk dan even op de website van de Belastingdienst voor meer informatie. Je kunt ook bellen met een belastingadviseur om je situatie te bespreken.

Auteur

Schrijf een reactie