Search for:

Iedere zzp’er en ondernemer heeft met btw op de balans te maken. Bij verkopen wordt er btw ontvangen die afgedragen moet worden (af te dragen btw) en bij inkopen wordt er btw betaald die terug gevraagd kan worden (te ontvangen btw). Hoe verwerk je dit op de balans? In dit artikel bespreken we de te vorderen btw en te betalen btw en hoe je dit op de balans verwerkt.

Te vorderen btw op balans

Als je inkopen doet of een rekening betaalt, heb je te maken met btw op de factuur. Je betaalt namelijk btw over de inkopen. Deze btw mag je bij de btw aangifte terug vorderen.

In de tussentijd, tussen het betalen van de factuur en de btw aangifte, moet de btw verwerkt worden op de balans. Dit veroorzaakt een post ‘te vorderen btw’ op de balans.

Als de inkoopfactuur wordt ontvangen, maak je de volgende boeking:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
3000Voorraad1.000
1520Te vorderen BTW210
1600Crediteuren1.210

Bij bovenstaand voorbeeld koop je voorraad in voor € 1.000. Hier moet 21% btw over betaald worden. De voorraad komt altijd exclusief btw op de balans te staan, de btw komt namelijk onder een aparte post (te vorderen btw) op de balans. De crediteuren worden aan de creditzijde (aan de rechterzijde van de balans) geboekt. Dit zijn jouw schulden aan de leverancier en schulden staan altijd credit op de balans.

De btw die je betaald hebt op de voorraad, mag je terug vorderen bij de belastingdienst. Hierdoor heb je een vordering op de belastingdienst. Daarom komt er een post te vorderen btw op de balans aan de debet kant te staan. Deze vordering betreft vlottende activa.

Te betalen btw op de balans

Bij een verkoop betaalt de klant btw over producten of diensten die jij levert. Deze btw is niet voor jou bestemd, maar voor de belastingdienst. Deze moet je dus afdragen (af te dragen btw). In andere woorden ontstaat er een belastingschuld. Deze wordt op de balans geboekt aan de creditzijde (rechterzijde van de balans) als te betalen omzetbelasting. Zie hieronder een voorbeeld verkoop journaalpost.

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1000Kas12.100
8000Omzet10.000
1500Te betalen omzetbelasting2.100

In dit voorbeeld verkoop je een goed of dienst, waarbij de klant contant betaald. Er komt dus € 12.100 in je kas, aan de debet zijde van de balans. Om de balans in evenwicht te houden, boek je ook omzet. Deze omzet wordt uiteindelijk bij je eigen vermogen opgeteld. Daarnaast ontstaat er een schuld aan de belastingdienst. De btw dien je bij de eerst volgende aangifte omzetbelasting af te dragen. De post te betalen btw betreft een kortlopende schuld.

Verschil in BTW op de balans salderen

In het eerste voorbeeld ontstaat er een btw vordering, omdat je inkopen doet. Vervolgens ontstaat er in de tweede journaalpost een btw schuld omdat je goederen of diensten verkoopt. Je krijgt dan zowel een vordering als een schuld aan de belastingdienst als zijnde btw op de balans. Dit verhoogt je balanstotaal onnodig.

Om dit te voorkomen, mag je de vordering en de schuld salderen, oftewel samenvoegen. In bovenstaande voorbeelden ontstaat er een vordering van € 210, maar ook een schuld van € 2.100. In dit geval is de schuld hoger, dus kan je de vordering in mindering brengen op de schuld. Je hoeft namelijk maar per saldo 2.100 – 210 = € 1.890 aan de belastingdienst af te dragen. Door deze saldering wordt je balans overzichtelijker.

Let echter wel op dat je bij de aangifte omzetbelasting de vorderingen en schulden uit elkaar kunt houden, alsook de verschillende btw percentages (0%, 9% en 21%). Dit moet je namelijk allemaal specificeren bij de aangifte.

vordering omzetbelasting
In bovenstaand voorbeeld moet er btw afgedragen worden. In het geval dat je meer btw mag terugvorderen dan je hoeft te betalen, ontstaat er een vordering omzetbelasting aan het einde van het boekjaar.

Op zoek naar een makkelijkere manier om de btw te verwerken op de balans? In veel online boekhoudpakketten voor zzp’ers hoef je de btw niet apart te boeken, de btw wordt dan automatisch verwerkt in de administratie. Bij het aanmaken van een verkoopfactuur wordt de te betalen btw automatisch op de balans verwerkt. En bij het registreren van een inkoopfactuur wordt de te vorderen btw verwerkt. Alles wat jij hoeft te doen is simpelweg aangeven welk btw percentage van toepassing is op de factuur.

Een voorbeeld van een online boekhoudpakket voor zzp’ers die automatisch de btw verwerkt, is e-Boekhouden.nl. Je kunt e-Boekhouden.nl gratis uitproberen, de eerste 15 maanden zijn namelijk gratis. e-Boekhouden.nl is bovendien het meest gebruikte online boekhoudprogramma door zzp’ers.

BTW aangifte in boekhoudpakket

Maak je gebruik van een online boekhoudpakket zoals e-Boekhouden.nl? Dan kun je met een paar muisklikken ook je btw aangifte indienen.

Doordat de btw automatisch verwerkt wordt, weet het boekhoudpakket precies in welke categorie de btw ingedeeld moet worden in de btw aangifte. De btw aangifte staat dus al klaar, daar hoef je niets meer aan te doen.

Even controleren, en vervolgens verstuur je de aangifte met één klik op de knop ‘Aangifte nu elektronisch versturen’ naar de belastingdienst.

Hieronder is een voorbeeld opgenomen van de btw aangifte in e-Boekhouden.nl. Klik hier om e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit te proberen.

te vorderen btw

In slechts een aantal bijzondere gevallen hoef je als ondernemer geen btw af te dragen. Hier zijn bijzondere btw-regels voor. Bekijk hier of je btw-plichting bent. Deze regels gelden echter alleen voor zeer specifieke werkzaamheden en beroepsgroepen.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie