Zoek naar:

Iedere zzp’er en ondernemer heeft met btw op de balans te maken. Bij verkopen wordt er btw ontvangen die afgedragen moet worden (af te dragen btw) en bij inkopen wordt er btw betaald die terug gevraagd kan worden (te ontvangen btw). Hoe verwerk je dit op de balans? In dit artikel bespreken we de betekenis van te vorderen btw en te betalen btw en hoe je dit op de balans verwerkt.

Wat is te vorderen btw?

Als je spullen of diensten inkoopt, betaal je 21% btw. Die btw krijg je terug van de belastingdienst. In andere woorden – de btw mag je vorderen op de belastingdienst.

Te vorderen btw op balans

Alle btw die je hebt betaalt over ingekochte producten en diensten, komt op de balans te staan als te vorderen btw.

Nadat je de btw aangifte hebt gedaan en het bedrag van de btw aangifte hebt betaald (of ontvangen) van de belastingdienst, dan komt de post ’te vorderen btw’ op de balans weer op 0 te staan.

BTW automatisch verwerken
Veel ondernemers gebruiken een boekhoudprogramma waarmee je btw op de balans automatisch verwerkt. Dat is simpel en scheelt je een hoop werk.

e-Boekhouden.nl is zo’n programma waarmee dat handig en goedkoop kan. Ze zijn het meest gebruike boekhoudprogramma door zzp’ers. Je doet daarmee ook jouw btw-aangifte in 1 klik.


Wat is te betalen btw?

Op je verkoopfactuur reken je 21% btw. Die btw mag je niet zelf houden, maar die moet je afdragen aan de belastingdienst. In andere woorden – deze btw moet je betalen aan de belastingdienst.

Te betalen btw op balans

Alle btw die je hebt gerekend op jouw verkoopfacturen, komt op de balans te staan als te betalen btw.

Voorbeeld te vorderen btw op de balans

Stel je koopt een nieuwe laptop voor € 1.000. Hier moet 21% btw over betaald worden.

  • De laptop komt altijd exclusief btw op de balans te staan
  • De btw die je betaalt over de laptop, komt namelijk onder een aparte post – te vorderen btw op de balans

In dit voorbeeld hebben we de laptop nog niet betaald. Dan worden de ’te betalen facturen’ (= crediteuren) aan de rechterkant van de balans geboekt.
Reken je meteen af als je betaalt? Dan zou je banksaldo veranderen aan de linkerkant van de balans, in plaats van de post ’te betalen facturen’.

Te vorderen btw op balans

De btw die je betaald hebt op de voorraad, mag je terug vorderen bij de belastingdienst. Hierdoor heb je een vordering op de belastingdienst. Daarom komt er een post te vorderen btw op de balans aan de debet kant te staan. Deze vordering betreft vlottende activa.

Bij een verkoop betaalt de klant btw over producten of diensten die jij levert. Deze btw is niet voor jou bestemd, maar voor de belastingdienst.

Deze moet je dus afdragen (af te dragen btw). Er ontstaat dus een belastingschuld. Deze wordt op de balans geboekt aan de creditzijde (rechterzijde van de balans) als te betalen omzetbelasting. Zie hieronder een voorbeeld verkoop journaalpost.

Voorbeeld te betalen btw op balans

In dit voorbeeld lever je diensten ter waarde van €10.000 exclusief btw.

  • Er komt een post van € 12.100 te ontvangen bedragen (dat is de openstaande factuur)
  • Om de balans in evenwicht te houden, boek je ook omzet. Deze omzet wordt uiteindelijk bij je eigen vermogen opgeteld
  • Er ontstaat er een schuld aan de belastingdienst. De btw die je rekent over jouw diensten, moet je bij de eerst volgende aangifte omzetbelasting af te dragen. De post te betalen btw op de balans is dus een kortlopende schuld.

Verschil in BTW op de balans samenvoegen

In het eerste voorbeeld ontstaat er een btw vordering, omdat je inkopen doet. Vervolgens ontstaat er in de tweede journaalpost een btw schuld omdat je goederen of diensten verkoopt. Je krijgt dan zowel een vordering als een schuld aan de belastingdienst als btw op de balans. Dit verhoogt je balanstotaal onnodig.

Om dit te voorkomen, mag je de vordering en de schuld salderen, oftewel samenvoegen. In bovenstaande voorbeelden ontstaat er een vordering van € 210, maar ook een schuld van € 2.100. In dit geval is de schuld hoger, dus kan je de vordering in mindering brengen op de schuld. Je hoeft namelijk maar per saldo 2.100 – 210 = € 1.890 aan de belastingdienst af te dragen. Door deze saldering wordt je balans overzichtelijker.

Let echter wel op dat je bij de aangifte omzetbelasting de vorderingen en schulden uit elkaar kunt houden, alsook de verschillende btw percentages (0%, 9% en 21%). Dit moet je namelijk allemaal specificeren bij de aangifte.

Vordering omzetbelasting
In bovenstaand voorbeeld moet er btw afgedragen worden. In het geval dat je meer btw mag terugvorderen dan je hoeft te betalen, ontstaat er een vordering omzetbelasting aan het einde van het boekjaar.

Op zoek naar een makkelijkere manier om de btw te verwerken op de balans? In veel online boekhoudpakketten voor zzp’ers hoef je de btw niet apart te boeken, de btw wordt dan automatisch verwerkt in de administratie. Bij het aanmaken van een verkoopfactuur wordt de te betalen btw automatisch op de balans verwerkt. En bij het registreren van een inkoopfactuur wordt de te vorderen btw verwerkt. Alles wat jij hoeft te doen is simpelweg aangeven welk btw percentage van toepassing is op de factuur.

Een voorbeeld van een online boekhoudpakket voor zzp’ers die automatisch de btw verwerkt, is e-Boekhouden.nl. Het meest gebruikte boekhoudprogramma door zzp’ers. Je kunt ze gratis uitproberen, de eerste 15 maanden zijn namelijk gratis.

BTW aangifte in boekhoudpakket

Maak je gebruik van een online boekhoudpakket zoals e-Boekhouden.nl? Dan kun je met een paar muisklikken ook je btw aangifte indienen.

Doordat de btw automatisch verwerkt wordt, weet het boekhoudpakket precies in welke categorie de btw ingedeeld moet worden in de btw aangifte. De btw aangifte staat dus al klaar, daar hoef je niets meer aan te doen.

Even controleren, en vervolgens verstuur je de aangifte met één klik op de knop ‘Aangifte nu elektronisch versturen’ naar de belastingdienst.

Hieronder is een voorbeeld opgenomen van de btw aangifte in e-Boekhouden.nl.

te vorderen btw

In een paar bijzondere gevallen hoef je als ondernemer geen btw af te dragen. Hier zijn bijzondere btw-regels voor. Bekijk hier of je btw-plichting bent. Deze regels gelden echter alleen voor zeer specifieke werkzaamheden en beroepsgroepen.

Duidelijk wat de te vorderen btw betekenis en te ontvangen btw betekenis is? Mooi, dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan met btw! Bezig met de btw aangifte? Check dan hoe jij in 5 minuten je aangifte doet in ons btw aangifte voorbeeld. Liever een goede boekhouder vinden? Lees dan onze tips.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie