Zoek naar:

Een urenlijst wordt soms ook wel een urenregistratie of urenstaat genoemd en toont hoeveel uren je in je bedrijf hebt gestoken. Check ons urenlijstvoorbeeld om te ontdekken hoe zoiets er precies uitziet. We vertellen je bovendien hoe je een urenregistratie maakt, of je dat nou handmatig doet of met een boekhoudprogramma.

In dit artikel

  1. Wat is een urenstaat?
  2. Waarom moet ik een urenregistratie maken?
  3. Welke uren mag ik registreren?
  4. Welke onderdelen heeft een urenregistratie?
  5. Hoe maak ik een urenregistratie?
  6. Wat kost urenregistratie-software?

    Veelgestelde vragen
jaarrekening 2

1. Wat is een urenstaat?

Een urenstaat is een overzicht van het aantal uren dat je hebt besteed aan werkzaamheden voor je bedrijf. Je kunt je gewerkte uren bijhouden per klant of project, maar ook per periode, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.

Lees ook: Dit is de Top 6 beste projectmanagementsoftware voor zzp’ers

2. Waarom moet ik een urenregistratie maken?

Je uren registreren in een urenoverzicht klinkt misschien als een hoop overbodig werk, maar vergis je niet: zo’n overzicht voor je administratie heeft echt veel voordelen als je je gewerkte uren bijhouden wilt.

Het geeft je allereerst meer overzicht. Je werk wordt inzichtelijker en je ziet meteen hoeveel uur je in een bepaalde klant of project hebt geïnvesteerd. Dat maakt het ook makkelijker om bij te springen wanneer je doorhebt dat dit te veel of juist te weinig uren zijn.

Maar er is meer. Je gewerkte uren bijhouden zorgt er indirect ook voor dat je eerlijker betaald krijgt. Je houdt tenslotte beter bij hoeveel uur je hebt gewerkt. En dat kun je weer op je factuur vermelden.

Een urenregistratie is daarnaast fiscaal slim. Dat heeft alles te maken met het urencriterium: zzp’ers worden door de Belastingdienst pas als ondernemer gezien wanneer ze aantoonbaar minstens 1.225 uur per jaar in hun bedrijf hebben gestoken.

‘Dat is allemaal leuk en aardig. Maar dan ziet de Belasting mij toch gewoon niet als ondernemer? Wat is het probleem?’

Nou – het probleem is dat je dan ook geen belastingvoordelen krijgt, zoals starters- en zelfstandigenaftrek.

Kortom: hou je uurtjes bij, zorg ervoor dat dit er meer zijn dan 1.225 per jaar en hou méér geld in je zak.

Lees ook: Urencriterium bijhouden en aantonen als zzp’er? Zo doe je dat!

Kalenderjaren

 

Het is goed om te weten dat er niet zoiets bestaat als een verzwakt urencriterium. Of je jouw bedrijf nu start in maart of november: je moet voor dat jaar voldoen aan 1.225 gewerkte uren om aanspraak te maken op fiscale voordelen.

 

Of dat krom is? Een beetje wel, moeten we zeggen.

 

Gelukkig is het wel zo dat je alle uren die je hebt gestoken in het klaarstomen van je onderneming ook mag meerekenen. Dat is inclusief de uurtjes voordat je stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan absoluut het verschil maken.

 

urenregistratie

2. Welke uren mag ik registreren?

We kunnen hier vrij duidelijk zijn: alle uren die je in je bedrijf hebt gestoken, mag je verwerken in je urenregistratie.

Dat geldt niet alleen voor daadwerkelijke arbeid. Heb je tijd gestoken in het maken van een eigen website? Reis je dagelijks een uur heen en weer naar je kantoor? Ga je uit eten met een potentiële klant? Allemaal uren die je niet had gemaakt als je geen bedrijf had – en dus mag je ze allemaal noteren in je urenregistratie.

Registreer in ieder geval altijd al je directe én indirecte uren. Elk uur dat je declareert aan je klant valt onder directe uren. Indirecte uren zijn de uren die je steekt in je voorbereiding en onderhoud of verzorging van je product, maar ook in opleidingen of cursussen, het werven van klanten en het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën. 

De enige voorwaarde is dat er daadwerkelijk iets moet zijn gedaan. Ben je een huisarts op oproepbasis? Dan tellen de uren waarin je op stand-by stond mee als directe noch indirecte uren.

Zwangerschap en de urenregistratie

 

De zwangerschap is een béétje een vreemde eend in de bijt. Je werkt tijdens een zwangerschap tenslotte minder, maar daar kun je verder ook weinig aan doen.

 

Daarom heeft de Belastingdienst hier een aparte regeling voor bedacht: het verlaagd urencriterium. Zwangere vrouwen moeten hierdoor aantonen dat ze 800 uur in hun bedrijf hebben gestoken – in plaats van de gebruikelijke 1.225 uur.

 

jaarrekening 3

3. Welke onderdelen heeft een urenregistratie?

Terug naar de urenregistratie zelf.

De Belastingdienst heeft geen specifieke eisen waaraan deze moet voldoen. Het is desondanks erg handig als bepaalde onderdelen er in ieder geval in staan.

Wacht – we laten je er gewoon eentje zien, dan weet je meteen wat we bedoelen:

Dit is een voorbeeld van een urenregistratie (dagelijks, wekelijks en maandelijks). We gaan hieronder in op de specifieke onderdelen.

A) De werkzaamheden

Een overzicht van je werkzaamheden, gesorteerd per klant. Je kunt er ook voor kiezen om deze te sorteren per project.

B) De dagen van de week

Dit voorbeeld is ingericht per week. Het is eveneens mogelijk om hier geen weekdagen, maar weeknummers in te vullen. Je maakt dan een urenregistratie per maand.

C) Het aantal gewerkte uren

Deze ruimte is bedoeld om het aantal gewerkte uren per klant of project én per dag of week in te vullen.

Tip van ons: gebruik decimalen achter de komma’s. Dit zorgt ervoor dat je ook gewerkte halfuurtjes en kwartiertjes kunt noteren.

D) Ruimte voor opmerkingen

Het is altijd handig om in je urenregistratie ook ruimte te maken voor eventuele opmerkingen. Dit komt bijvoorbeeld van pas wanneer specifieke werkzaamheden iets meer toelichting vereisen.

E) Het totaalaantal gewerkte uren per klant of project

Hoe je jouw urenadministratie ook bijhoudt: zorg er altijd voor dat het aantal gewerkte uren automatisch bij elkaar wordt opgeteld. Dit voorkomt fouten – en bovendien kun je het totaalaantal direct bij de klant in rekening brengen.

Maak je een urenregistratie in Excel? Zorg dan voor een formule in je Excel-bestand die zo’n optelling realiseert. De meeste registratie-apps en boekhoudprogramma’s doen dit automatisch voor je, waarover later meer.

F) Het totaalaantal gewerkte uren per week of maand

Hiervoor geldt hetzelfde als bij het totaalaantal gewerkte uren per klant of project: zorg voor een automatische optelling. 

Je ziet hierdoor sneller of je voldoet aan het criterium – en dus of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen.

timen

4. Hoe maak ik een urenregistratie?

Een urenstaat kun je op verschillende manieren in elkaar zetten:

Handmatig

We doelen hiermee letterlijk op je uren bijhouden met de ouderwetse pen-en-kladblok-methode. Niet handig en onnauwkeurig. We gaan er dan ook niet verder op in.

Met Excel

Werken met een programma als Excel is al beter. Een urenregistratie in Excel bijhouden heeft ook niet onze voorkeur, maar het maken van een urenstaat wordt hiermee wel toegankelijker. Vrijwel iedereen heeft het programma tenslotte op zijn of haar computer staan.

Tip: gebruik dan wel onze gratis templates voor een urenregistratie in Excel. We hebben hierin alle formules en dergelijke al voor je klaargezet.

👉  Download onze dagelijkse urenstaat voor Excel hier!

👉  Download onze wekelijkse urenstaat voor Excel hier!

👉  Download onze maandelijkse urenstaat voor Excel hier!

Lees ook: Zo registreer je je uren in Excel

Met urenregistratie software

Urenregistratie-apps zijn specifiek bedoeld voor ondernemers die op een zo simpel mogelijke manier hun uurtjes willen bijhouden. Ze zijn niet al te omvangrijk, maar helpen je wel eenvoudig aan meer overzicht, eerlijke betalingen en indirect aan fiscale voordelen.

Wat zijn de beste urenregistratie-apps?

Voorbeelden van urenregistratie-apps die wij adviseren, zijn:

👉  Dit zijn de beste urenregistratie-apps voor zzp’ers!

👉  Is het beter om je uren handmatig of met een app bij te houden? 

Met een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma’s zijn complete softwarepakketten die jou als zzp’er helpen tijdens verschillende aspecten van het ondernemerschap. Voorbeelden hiervan zijn de belastingaangiftes, het maken van facturen en offertes én het bijhouden van uren.

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s?

Voorbeelden van boekhoudprogramma’s die wij adviseren én uren kunnen bijhouden, zijn:

👉  Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers!

Urenregistratie-app of boekhoudpakket?

 

Twijfel je tussen een urenregistratie-app of een boekhoudpakket? Baseer je keuze dan op wat je al hebt.

 

Wie nog niet beschikt over een boekhoudpakket, kan het beste gaan voor een compleet pakket waarin het maken van urenlijsten als functie wordt aangeboden.

 

Heb je al zo’n boekhoudpakket? Ga dan voor een (gratis) urenregistratie-app.

 

kosten-boekhoudprogramma

5. Wat kost urenregistratie-software?

We hebben de kosten voor zowel de urenregistratie-apps als de boekhoudprogramma’s hieronder voor je samengevat. Doe er je voordeel mee!


Urenregistratie-app of boekhoudpakket?Prijs
CoManageBoekhoudpakket€17,50 tot €49 per maand
DailyUrenregistratie-app€29,99 per jaar
e-Boekhouden.nlBoekhoudpakket€9,50 of €9,95 per maand
MondayBoekhoudpakketGratis tot een prijs op aanvraag
NandaUrenregistratie-app€5 per maand
Project HoursUrenregistratie-app€2 per maand
RompslompBoekhoudpakketGratis tot €17,25 per maand
TimeChimpUrenregistratie-appGratis tot een prijs op aanvraag
TimeMateUrenregistratie-appGratis tot €9,95 per maand
TimeWriterBoekhoudpakketGratis tot €180 per jaar
veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Welke uren mag ik registreren?

Alle uren die je hebt besteed aan je bedrijf tellen mee voor het urencriterium. De enige voorwaarde is dat er daadwerkelijk iets moet zijn gedaan. Stand-by-uren tellen niet mee.

Waar moet een urenregistratie aan voldoen?

Een urenregistratie bevat meestal de volgende onderdelen:

– De werkzaamheden
– De dagen van de week
– Het aantal gewerkte uren
– Ruimte voor opmerkingen
– Het totaalaantal gewerkte uren per klant of project
– Het totaalaantal gewerkte uren per week of maand

Hoe maak je een urenregistratie?

Een urenregistratie maken kan op de volgende manieren:

– Handmatig
– Met ExcelEen urenregistratie maken kan op de volgende manieren
– Met een urenregistratie-app
– Met een boekhoudprogramma

Hoe moet ik mijn urencriterium bijhouden?

Bijhouden hoeveel uren je hebt gewerkt, kan op grofweg vier manieren:

– Handmatig
– Met Excel
– Met een urenregistratie-app
– Met een boekhoudprogramma

Auteur

Schrijf een reactie