Zoek naar:

De btw is een belangrijk onderdeel van een factuur. Normaal gesproken, althans. We kennen namelijk een aantal uitzonderingen waarbij je geen btw op je factuur hoeft te vermelden. Lees snel verder om te checken wanneer dat zo is.

In dit artikel

 1. Wanneer vermeld ik geen btw op mijn factuur?
 2. Hoe ziet een factuur zonder btw eruit?
 3. Zijn er ook situaties waarbij een buitenlandse factuur met btw nodig is?
 4. Hoe hoog is de omzetbelasting?

  Veelgestelde vragen
verschil offerte en factuur

1. Wanneer vermeld ik geen btw op mijn factuur?

Iedereen die zich bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven, is in beginsel btw-plichtig. Dat houdt dus in dat je belasting betaalt over je omzet. Omzetbelasting, ja. Deze bereken je op je factuur door aan je klanten.

Je bent dan ondernemer voor de btw en hebt een btw-nummer. Het btw-nummer is uniek en moet op al je facturen staan.

Lees ook: Het beste facturatieprogramma kiezen: een complete handleiding

Voorbeeld

Je hebt €500, exclusief btw, aan diensten geleverd aan Bedrijf A. Het algemene btw-tarief in Nederland is 21%. Dat komt neer op €105.

Dit bedrag tel je op bij de €500, waardoor het totaalbedrag van je zzp-factuur mét btw uitkomt op €605. Die extra €105 draag je één keer per kwartaal af aan de Belastingdienst tijdens de btw-aangifte.

We onderscheiden drie situaties waarbij je een factuur zonder btw mag versturen:

 • Je bedrijf is vrijgesteld van de omzetbelasting.
 • Je bedrijf komt in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR).
 • Je klant bevindt zich in het buitenland.

👉 Vergelijk hier de beste vreemde valuta rekeningen

Vrijstelling van de omzetbelasting

Sommige bedrijven komen in aanmerking voor het nultarief. Ze hebben een btw-vrijstelling en hoeven daarom geen omzetbelasting te betalen.

👉 Zo bereken je je omzetbelasting

Ben jij zo’n bedrijf? Breng dan géén btw-bedrag in rekening en maak een factuur zonder btw.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Alle bedrijven die op jaarbasis minder dan €20.000 verdienen, maken aanspraak op de KOR – de kleineondernemersregeling. Ze betalen dan geen btw. Het voordeel daarvan is dat ze minder administratieve lasten hebben.

De btw moet wél weer worden betaald vanaf het moment dat deze grens wordt overschreden.

Lees ook: De kleineondernemersregeling (KOR) uitgelegd

Klant in het buitenland

Bevindt jouw klant zich in een ander land? Wanneer je goederen of diensten levert aan het buitenland, stuur dan een buitenlandse factuur zonder btw. Je brengt op je zzp-factuur geen btw in rekening.

Btw op een buitenlandse factuur zetten is namelijk niet nodig. De klant hoeft in het buitenland tenslotte geen btw af te dragen.

2. Hoe ziet een factuur zonder btw eruit?

Heb je een bedrijf dat in aanmerking komt voor btw-vrijstelling? Vermeld dan geen btw op de facturen. 

Zorg er in plaats daarvan voor dat je op je niet-btw-plichtige factuur wél duidelijk noemt dat je bent vrijgesteld van de omzetbelasting. Dat ziet er zo uit:

Factuur zonder btw in PDF

👉 Download onze factuur zonder btw hier!

Een factuur zonder btw-nummer: mag dat?

 

Het btw-identificatienummer is een van de verplichte onderdelen van een factuur. Zorg er dus altijd voor dat dit btw-nummer, dat begint met NL, op je factuur staat.

 

Het kan desondanks zijn dat er andere eisen voor jouw factuur gelden, bijvoorbeeld wanneer het factuurbedrag lager dan €100 is. Check de website van de Belastingdienst om te controleren wanneer dit het geval is.

 

3. Zijn er ook situaties waarbij een buitenlandse factuur met btw nodig is?

Stuur je een factuur naar het buitenland? Vermeld dan de woorden VAT 0% tussen het subtotaal en het totaalbedrag.

Een factuur naar het buitenland maakt het berekenen van btw per definitie overbodig. Let er wel op dat je in dit geval wél je btw-nummer op de factuur vermeldt.

belasting

4. Hoe hoog is de omzetbelasting?

Het tarief dat jij moet gebruiken in je btw-administratie, hangt af van het werk dat je doet én de klant waarnaar je de factuur verstuurd. We onderscheiden in Nederland drie verschillende btw-tarieven:

 • Een algemeen btw-percentage van 21%.
 • Een verlaagd btw-percentage van 9%.
 • Een nultarief van 0%.

Algemeen btw-tarief van 21%

Verreweg de meeste organisaties vermelden op hun factuur het algemene btw-tarief van 21%. Dat geldt voor bedrijven die diensten en goederen leveren die niet zijn vrijgesteld van de omzetbelasting én niet vallen onder het verlaagde tarief.

Verlaagd btw-tarief van 9%

Het verlaagde btw-tarief van 9% geldt voor organisaties die diensten of goederen leveren die hiervoor in aanmerking komen. Je mag dit tarief bijvoorbeeld gebruiken wanneer je voedingsmiddelen of boeken verkoopt.

Een complete lijst van diensten en goederen belast met het verlaagde btw-tarief vind je op de website van de Belastingdienst.

Nultarief van 0%

Het nultarief geldt voor bedrijven die zijn vrijgesteld van de omzetbelasting. Het gaat dan om organisaties die actief zijn in specifieke branches, zoals de kinderopvang. 

Een complete lijst van dit soort instanties vind je hier.

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Kan ik een factuur zonder btw maken?

Ja. Dit is in bepaalde gevallen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je bedrijf is vrijgesteld van de omzetbelasting of wanneer je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Hoe ziet een factuur zonder btw eruit?

Een factuur zonder btw vermeldt, in plaats van de btw, het feit dat je bent vrijgesteld van de omzetbelasting.

In welke situaties ben je vrijgesteld van btw?

Je hoeft in de volgende situaties geen btw te betalen: je bedrijf is vrijgesteld van de omzetbelasting, je bedrijf komt in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR) of je klant bevindt zich in het buitenland.

Wanneer en waarom mag een particulier geen BTW rekenen op een zzp factuur?

Een particulier mag geen BTW rekenen op een factuur aan een ZZP’er omdat particulieren niet BTW-plichtig zijn. Alleen ondernemers die bij de Belastingdienst zijn geregistreerd als ondernemer voor de BTW mogen BTW in rekening brengen. Particulieren vallen niet onder deze regelgeving en rekenen daarom altijd bedragen zonder BTW.

Auteur

Schrijf een reactie