Zoek naar:

Het komt voor dat je als zzp’er de btw op een factuur moet verleggen. Maar hoe werkt btw verleggen? Check hieronder wanneer dit het geval is en hoe je dat fixt op je facturen.

In dit artikel

 1. Wat is btw verleggen?
 2. Wanneer moet ik de btw verleggen?
 3. Hoe maak ik een factuur met verlegde btw?
 4. Hoe verwerk ik een factuur met verlegde btw in mijn boekhouding?
 5. Kan de btw ook naar mij worden verlegd?

  Veelgestelde vragen

Kijk even goed naar déze factuur:

factuurvoorbeeld verlegde btw

Ziet er in eerste instantie hetzelfde uit als een gebruikelijke factuur, toch? Het verschil? Dit is een factuur met btw verlegd. Dit soort facturen bevatten géén btw-percentages van 21%, 9% of 0%. Je plaatst in plaats daarvan de woorden btw verlegd op het document.

Lees ook: Btw-aangifte: alles wat je erover moet weten mét voorbeelden

👉 Download deze voorbeeldfactuur met btw verlegd in Excel-, PDF- of Word-vorm.

Engelse versie nodig? Download hier onze Engelstalige voorbeeldfactuur met btw verlegd in Excel-, PDF- en Word-vorm.

Werk je als zzp’er in de bouw? Download dan ons factuurvoorbeeld met btw verlegd voor bouwers. Dat kan opnieuw in Excel-, PDF- en Word-vorm.

Factuurvoorbeeld met verlegde BTW

 • Netto bedrag: €1000
 • BTW (0% i.v.m. verlegging): €0
 • Totaalbedrag: €1000

Vermelding: “BTW verlegd”

Rekensom: Als de normale BTW 21% zou zijn, bereken je de BTW als volgt: €1000 x 21% = €210. Echter, met verlegde BTW wordt dit bedrag niet toegevoegd aan de factuur, de klant draagt de BTW af.

Tip van ons!

Gebruik een boekhoudprogramma, bijvoorbeeld e-Boekhouden.nl, wanneer je snel een factuur met btw verlegd nodig hebt. Het is, met behulp van dit soort software, namelijk binnen enkele minuten mogelijk om zo’n factuur te maken.

👉 Vergelijk hier de beste goedkope boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

1. Wat is btw verleggen?

Btw verleggen houdt in dat je wordt vrijgesteld van het betalen van btw over een specifieke factuur. Je hoeft dan geen btw af te dragen aan de Belastingdienst. Als je btw verlegt, dan moet jouw klant dus zelf het btw-bedrag berekenen over de geleverde goederen of diensten. 

Bij zo’n verleggingsregeling reken je dus geen btw, maar vermeld je op de factuur: ‘btw verlegd’ en het btw-identificatienummer van de afnemer. Je vermeldt ook de vergoeding per btw-tarief.  

Deze regeling wordt bijvoorbeeld van kracht wanneer je een factuur stuurt naar iemand in het buitenland. Btw verleggen komt ook vaak voor in de bouw, omdat hier veel met onderaannemers wordt gewerkt.

Btw verleggen versus 0% btw

 

Let op: btw verleggen is niet hetzelfde als een nultarief gebruiken.

De vermelding btw verlegd betekent namelijk dat je het betalen van de btw verlegt naar de afnemer van je product of dienst. Je klant, dus. Hij of zij moet ervoor zorgen dat de btw wordt betaald. Daarom is het belangrijk dat je het btw-identificatienummer van de klant op jouw factuur zet.

 

De vermelding 0% btw betekent dat er geen btw wordt berekend over een product of dienst, bijvoorbeeld omdat er over het specifieke product geen btw wordt gerekend. Dat is onder meer het geval bij medische producten.

 

Lees ook: Een factuur zonder btw: kan dat?

 

Wat wél overeenkomt is dat je, als zzp’er die een factuur met verlegde btw of een nultarief verstuurt, in beide gevallen geen btw hoeft af te dragen. Dit doet de klant voor je.

 

2. Wanneer moet ik de btw verleggen?

Je moet de btw verleggen in déze situaties:

 • Je doet zaken met het buitenland.
 • Je werkt als onderaannemer in de bouw, schoonmaak of hoveniersbranche.
 • Je levert afval of oude materialen.
 • Je handelt in chips, laptops, mobiele telefoons, spelcomputers of tablets.
 • Je handelt in onroerende zaken.
 • Je doet aan executieverkoop.
 • Je levert gas- en elektriciteitscertificaten.
 • Je verkoopt goud.
 • Je draagt emissierechten over.
 • Je werkt in de telecommunicatie en doet zaken met een bedrijf dat óók in de telecommunicatie werkt.

Check voor een volledig overzicht altijd de website van de Belastingdienst.

jaarrekening 2

3. Hoe maak ik een factuur met verlegde btw?

Het is niet zo moeilijk om een factuur met btw verlegd te maken. Vermeld hiervoor simpelweg de woorden btw verlegd op de plek waar normaal gesproken het btw-tarief staat. Check het voorbeeld bovenaan deze pagina om hier een beter beeld bij te krijgen.

Zo’n factuur kun je – vanuit praktisch oogpunt – op verschillende manieren in elkaar zetten. Wij zijn zelf groot fan van boekhoudprogramma’s als e-Boekhouden.nl. Dit omdat dit soort programma’s deze facturen snel kunnen maken, maar ook omdat ze facturen automatisch op de juiste manier in je administratie verwerken. 

Niet onbelangrijk, nee.

👉 Gebruik je liever een facturatieprogramma? Vergelijk ze hier!

4. Hoe verwerk ik een factuur met verlegde btw in mijn boekhouding?

Heb je een factuur met btw verlegd verstuurd? Let dan goed op tijdens je btw-aangifte.

Een factuur met btw verlegd naar een binnenlandse afnemer moet tijdens de btw-aangifte worden aangegeven in Rubriek 1E: leveringen/diensten belast met 0% of niet bij jou belast.

Een factuur met btw verlegd naar een buitenlandse afnemer binnen de EU moet tijdens de btw-aangifte worden aangegeven in Rubriek 3B: leveringen naar of diensten in landen binnen de EU) óf Onderdeel 3C: installatie/afstandsverkopen binnen de EU.

Een factuur met btw verlegd naar een buitenlandse afnemer buiten de EU moet tijdens de btw-aangifte worden aangegeven in Rubriek 3A: leveringen naar landen buiten de EU.

N26-mogelijkheden

5. Kan de btw ook naar mij worden verlegd?

Ja – het kan voorkomen dat de btw naar jou verlegd wordt. Ook dit betekent dat je even goed moet opletten tijdens je btw-aangifte. 

Krijg je een factuur met btw verlegd? Neem deze tijdens je btw-aangifte op in Rubriek 2A: leveringen/diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar u is verlegd.

Dit betekent ook dat je hierover, als afnemer, btw moet afdragen. Deze btw mag je echter ook in vooraftrek brengen. Dat houdt in dat je deze btw kunt terugvragen aan de Belastingdienst.

Het komt er dus in feite op neer dat je de fiscus per saldo niets bent verschuldigd wanneer de btw naar jou wordt verlegd. Btw verleggen is daarmee niet per se gunstiger, maar ook niet ongunstiger. 

Een hele opluchting, niet?

Help! De btw is niet verlegd, maar dit had wél moeten gebeuren…

 

Heb je een factuur de deur uitgedaan waarop de btw niet is verlegd, terwijl dit eigenlijk wel zo had moeten zijn? Geef het btw-bedrag dan gewoon op en zorg dat je deze op tijd betaalt.

 

Heb je een factuur met btw ontvangen, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is? Vraag dan om een nieuwe, gecorrigeerde factuur. Je mag deze btw namelijk niet aftrekken als voorbelasting.

 

veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

Is btw verlegd hetzelfde als 0% btw?

Nee. De vermelding btw verlegd betekent dat de klant de btw moet afdragen. De vermelding 0% btw is van toepassing wanneer er geen btw over je dienst of product wordt gerekend.

Hoe maak ik een factuur met verlegde btw?

Maak een factuur zoals je dat altijd doet, maar vervang het btw-tarief door de woorden btw verlegd. Er is dus geen btw-bedrag. Noem ook het btw-identificatienummer van je klant.

Kan ik zomaar de btw verleggen?

Btw verleggen is alleen nodig in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer je zakendoet met het buitenland of werkt als onderaannemer in de bouw. Check de website van de Belastingdienst voor een compleet overzicht.

Is het gunstig om de btw te verleggen?

Btw verleggen is niet per se gunstig, maar ook niet ongunstig. Het scheelt je wellicht wat werk doordat de klant in zo’n geval de btw moet afdragen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie