Zoek naar:

Wanneer je de btw verlegd naar jouw afnemer, wordt jij vrijgesteld om over de betreffende factuur btw te betalen. Jouw afnemer zal de btw over het factuurbedrag afdragen aan de belastingdienst.

Het verleggen van btw vindt vaak plaats bij leveringen naar het buitenland en in de bouw, in de bouw veel met onderaannemers wordt gewerkt.

btw verlegd factuur

 

Factuur voorbeeld btw verlegd Engels

 

 

Voorbeeld factuur btw verlegd bouw

Waarom, hoe en wanneer?

Waarom
In sommige gevallen moet op de factuur btw verlegd worden. De verleggingsregeling is ingevoerd om de inning van de btw te waarborgen. Wanneer er btw verlegd wordt, verlegd de leverancier of dienstverlener de btw naar de afnemer. Er wordt dan geen btw in rekening gebracht, de afnemer moet de btw namelijk afdragen.

In welke gevallen je precies de btw moet verleggen, lees je in het overzicht van de Belastingdienst.

Hoe
Door simpelweg op de factuur te vermelden ‘btw verlegd’, wordt de verleggingsregeling toegepast. De leverancier of dienstverlener dient in de btw aangifte wel aan te geven dat er btw is verlegd. Facturen naar binnenlandse afnemers waarbij de btw wordt verlegd, worden aangegeven in rubriek 1e in de btw aangifte. Als je een levering doet naar landen buiten of binnen de EU, geef je dit aan in respectievelijk 3a of 3b in de aangifte omzetbelasting.

De afnemer aan de andere kant, geeft ook aan in zijn btw aangifte dat hij een factuur heeft ontvangen waarbij de btw verlegd is. Dat wordt opgenomen in rubriek 2a van de btw aangifte. Hierover draagt de afnemer btw af. Omdat het echter ook kosten zijn voor de afnemer, mag hij dezelfde btw ook in vooraftrek brengen, ofwel de btw terugvragen. Hetzelfde bedrag dat hij zal afdragen mag hij terugvragen, waardoor er per saldo niets is verschuldigd aan te belastingdienst.

Onterecht btw niet verlegd

Is de btw niet verlegd, terwijl dat eigenlijk wel had moeten gebeuren? In dat geval draagt de leverancier of dienstverlener die gewoonlijk de btw af die in rekening is gebracht op de factuur. De afnemer mag de btw niet aftrekken als voorbelasting.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie